Бременност след секцио и риск от руптура на матката

• 33 321
  • 121
  •   1
Отговори
# 30
Ianajar,

за щастие наистина случай точно като Поли е изключително рядък, самата тя много ми помогна като ми разказа и ми даде надежда, че нещата няма да се повторят. Обаче се оказа, че сме раждали при един лекар първия път и докато не ми казаха, че плацентата вече е над разреза имах съмнения. Сега разреза и плацентата са близко разположени, но се надявам да няма проблем при раждането, пък било то и секцио.  Peace

# 31
krasidika благодаря наистина за полезната информация, с всеки ден научавам нови и нови неща, къде малко се притеснявам, къде пък се радвам защото поне знам вече какво да изисквам и какво да питам лекарите, защото те сами не си казват  Simple Smile . Наистина този форум е много полезен и благодаря на всички ви за опита който споделяте с мен. Така или иначе при мен са минали само 2 месеца от секциото и ще трябва доста да изчакам още, но ми стана много интересно че някои от вас говорят за естествено раждане, а моята нова лекарка ми каза че след като съм имала една такава проблемна бременност и на всичко отгоре приключила фатално ще трябва да се ражда пак секцио. Някой чувал ли е за подобно нещо или е поредната измислица?

# 32
Joli,

в България е прието, че при по малко от 2 години между 2 бременности, от който първата е секцио, се прави пак секцио. Не знам защо, но е така. Дори има термин, които наскоро чух - ресекцио  Crazy

Успех, мила Hug

# 33
Joli, в статията, която Красидика постна, се описва точно раждане само година след секцио. Чакането от две години за естествено раждане е стандартно (прави се точно заради риска от руптура), доколкото знам, но не е задължително. Обаче. Има много фактори, които влияят на такова решение - естествено раждане след секцио по принцип се разрешава, когато няма опасност причините за първото секцио да се повторят. Ако бременността е била проблемна заради особености на матката, заради състояние на бебето, заради инфекции, твои здравословни проблеми и т.н., които при втората бременност пак си съществуват - опитът за естествено раждане само би загубил време на всички и даже може да постави бебето/майката в опасност. Но ако става въпрос за нещо, което не се повтаря - позиция на бебето, например, секциото не е задължително. Но трябва да намериш лекар, който да те подкрепи.

# 34
Да аз също наскоро го чух този термин  и знам за двете годиним, но в моя случай тя не каза че ако е по-малко от 2 години. Тя каза "при следваща бременност от сега да си знаеш, че пак ще е секцио". Не че има значение вече, секцио несекцио въпроса вече е е всичко да е наред пък каквото искат това да ме правят

# 35
  • София
joli24 Изисква се само малко търпение  и кураж. Докторката, при която раждах ( д-р Жекова от ОБ - София ) ме прегледа 30дни след секциото и каза,че матката ми е напълно възстановена и готова за нова бременност. Аз дотогава не знаех нищичко за секциото, изобщо не предполагах, че ще се стигне до там, и си бях спокойна, че дойде ли ми цикъла - можем да почнем с нови опити за забременяване. Обаче почнах да чета и навсякъде виждах срок - 2 години!!! Като забременях 9 месеца по- късно, притеснена  се свързах пак с тази докторка , тя  потвърди бременността и каза, че няма да имам проблем с износването - категорично. Ноооооо... секцио, защото няма да са минали две години.....
Ще я видим тази работа..... аз все още се надявам на естествено раждане!

Silvergreen - д-р Марков ми препоръча д-р Дяволов от Майчин дом,който също имал опит с VBAC.

# 36
Здравей, като претърпяла 2бр.секцио, две патологични бременности и...уф много други проблеми бих споделила личния си опит-трябва време за възстановяване/най-вече психически/, не бързай със следваща бременност, остави  тялото и душата ти да починат малко и след това прави отново планове.Пожелавам ти успех, а преди това се отдай на удоволствия и възстановяване Hug

# 37
  • Варна
Момичета остават ми няколко дни до операцията, а днес ме наболява от дясната страна където е белега от предния път  Confused

# 38
Светла, болката вероятно се дължи на опъването на кожата, не на самата матка (поне според моя лекар). Но се обади на лекар за всеки случай.

# 39
  • Варна
Ако продължи, ще се обадя, инъче на 30-ти ще ходя.

# 40
Успех мила Svetl@ дано всичко е наред с теб и да се похвалиш с най-красивото и най-здравото бебче на света  Hug Praynig Hug

# 41
  • Варна
Joli, благодаря ти мила  Hug

# 42
  • Sunshine state
Яна,много полезна информация даваш.Благодаря ти!
Аз имам едно дете секцио и живот и здраве искам още едно до 1-2 години,но много ме е страх от евентуални усложнения.Родителите ми са медицински лица-майка ми акушерка,а баща ми гинеколог,но въпреки това,пак ме е страх. Confused
Мен най-много ме плаши дали няма да имам много сраствания след секциото.Всеки ме уверява,че нямало такава опасност,но знам ли. Wink Дайте някаква информация за сраствания...  Praynig

# 43
---

Последна редакция: нд, 09 окт 2011, 14:28 от ianajar

# 44
  • София
До колкото знам срастванията не са проблем за естествено раждане след секцио. Т.е. не само, че можеш да забременееш след секцио - въпреки сраствания, но е и желателно следващата бременност да приключи с нормално раждане, най- малко за да се избегнат нови сраствания от ресекцио. За другите евентуални усложнения от секцио няма да споменавам....

Общи условия

Активация на акаунт