Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 851
  • 754
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Здравейте, от няколко дни имаме малък проблем с кърменето. Бебо е на 1,5м., На изключително кърмене, като сме се хранили м/у 7 и 10 пъти дневно - понякога прави интервали от по 4 ч. Проблема ми е, че последните 2-3 нощи прави интервали от около 6-7 ч., а снощи 8 ч. Опитвала съм се да му давам докато спи - не става. Освен това и през деня като се храни е едно непрекъснато дърпане, рев, лапне-пусне, сменям гърдите по няколко пъти на хранене, за да позасуква нещо.
Притеснявам се по този начин дали успява все пак да се нахрани, а и дали не трябва като прави такива интервали аз да се изцеждам (засега се цедих само веднъж, защото гърдите ужасно ме заболяха).

# 121
Здравейте, моето кърмене протече малко сложно - тоест с изцеждане и даване на кърма от шише, и ето че вече се вижда краят му, имам на ден по 120 мл кърма от двете гърди общо. Тъй като бебка е вече на 8 месеца, искам да спра вече с кърменето, но не знам как точно става това, чувала съм че иам хапчета, че не се пият течност, че се пристягат гърдите и разни подобни, но нямам конкретна информация. Някой би ли ми помогнал. Благодаря!

# 122
  • До хладилника, който обичам
120 мл на ден от двете гърди не е количество, което да е толкова много, че да затрудни отбиването и спирането на млякото в общия случай. Хормонални препарати се пият в екстрени ситуации и много майки споделят неприятни странични ефекти от тях.

С постепенно намаляване на изцеждането - да започнеш да пропускаш цедене, да започнеш да цедиш всеки ден с малко по-малко - вероятно бързо ще намали допълнително кърмата и скоро ще има по съвсем малко количество, което няма да напряга гърдите и тъканите ще го резорбират.
Добре е да се носи хубав, стегнат, комфортен сутиен по мярка, но не и такъв, който пристяга или приплесква гърдите - това може да е скрита лимонка за запушен млечен канал.
Няма нужда да се намалят течностите.

Ето някои неща за четене от Библиотеката:
Често задавани въпроси за отбиването
Потискане на лактацията (как да спрем кърмата)

# 123
Бу понеже и мен живо ме интересува въпросът за отбиването,блогадяря много за темите от библиотеката  bouquet.Прочетох ги с интерес.
Пробвала съм този метод с гушкането и т.н и паказването на близост, но при нас не работи Sad.
В момента щом седна или легна до малчо почва бъркане в пазвата, тръшкане за мляко и рев до небесата ако не му дам.Хапе, щипе..просто пристрастен.
Това което постигнах беше да намаля кърменето сутрин за разсънване, вечер за приспиване и нощем поне два пъти ooooh!.Докато бяхме болнички обаче се върнахме в изходна позиция.
Единствения начин да се махна от него ли newsm78.
Много изморена се чуствам, искам да отбивам и да обърна внимание на себе си и здравето си, но той не ме пуска Rolling Eyes

# 124
  • Mtl/Sf
Благодаря за отговорите Hug

Aila,знам за струпаните хранения и точно това ме притеснява,че за 3 часа хранене на бебето му се събират не повече от 10-15 глътвания,което си е едно нищо.
Преди малко се върнах от консулатация и мерене и за 9 дни откакто е само на кърма,не само,че не е наддала,ами е свалила 20 грама.Направо съм като попарена.
Бу,Домперидонът ми е изписан от лекар и другата седмица отивам на консултация,а за бирената мая не съм се изразила правилно,то аз си я добавих да се подсигуря по всички фронтове Simple Smile
По-честото кърмене на практика ми е невъзможно,защото се получава това,което писах по- горе-слагам я всеки час на гърдата и тя суква и глътва 4-5 пъти макс.
П.П. в Канада съм

# 125
Смарайда, искаш ли наистина да се видим? Май минаваш през нещо, през което и аз минах, но при мен беше съвсем в началото...сега ще ти кажа при мен какво и как беше, а пък нека и консултантите се изкажат, от повече мнения глава не боли...
Аз имах огромния късмет да родя в родилна къща тук с акушерка. Казвам късмет, защото с нея наистина се сближихме и тя знаеше колко изключително важно е за мен да кърмя бебето и съответно много ми помогна...ако не беше тя и подкрепата на момичетата от един друг форум досега да съм приключила, а се надявам да кърмя поне до 2годинки...
Та на въпроса - и моето бебе много заспиваше на гърда в началото и прекарваше по цял ден залепена за мен. Дори не мога да кажа колко кърмения сме имали на ден, защото те просто преливаха едно в друго...особено вечер беше още по-зле...и след толкова много сукане като махнех бебето от себе си (за да хапна за 5 мин. или просто да отида до тоалетна) бебето пак ревеше и търсеше да суче. Знаех си, че нещо не е наред, няма как след толкова сукане и уж стимулация да няма достатъчно мляко! На 7-мия ден след раждането акушерката дойде вкъщи, премери я и каза, че наистина наддава под очакваното. Да вметна, че акушерките тук са доста добре подготвени и като консултанти по кърмене, тя сложи пръста си в устата на бебето за да види как суче и каза, че тя всъщност не суче т.е. не изсмуква, а просто дъвче. Това ти също можеш да го провериш като си сложиш малкия пръст в устичката на бебето с меката част към небцето - трябва да усещаш как засмуква, а не само да го хапе и дъвче (да отбележа, че аз нямах разранени зърна Thinking) . Тя каза, че един сеанс с добър остеопат ще реши проблема, но за мой късмет тя самата е учила доста остеопатия и направи някои корекции веднага на момента. Така и още не съм я завела малката на истински сеанс, но и това ще направя...още веднага обаче имаше промяна с засукването на бебето. Т.е. до момента въпреки цялото сукане гърдите ми не са били адекватно стимулирани и вместо както очаквах реки от мляко, те ставаха все по-меки и по-меки. Акушерката предложи да си наема електрическа помпа hospital grade за допълнителна стимулация и да пия fenugreek i blessed thistle (и двете ги има в Уолмарт) на хапчета също. Аз от своя страна също почнах да търся още повече информация и открих добавката, за която ти писах в другата тема, тя съдържа по-горните съставки, като концентрата в една капсула се равнява на 300 гр. суха билка + още 3 други съставки (семена от копър, коприва и жаблек, но наистина всичко е много концентрирано). И в добавка на тези капсули пиех също бирена мая и освен това си купувам (все още) семена от сминдух (fenugreek), меля си ги сама и пия по една супена лъжица три пъти дневно. Тя каза, че ако пак няма ефект ще ме прати на консултация в клиника по кърмене, но за мое щастие нещата потръгнаха. Накратко - цедях поне 4-5 пъти дневно (задължително поне веднъж през нощта!) по 15-20 мин. на сесия и двете гърди с ел. помпа на Медела, пиех смлените семена от сминдух, бирената мая и добавката, хапвам си добре и за зкуска се стремя да е зърнена закуска с орехи и мед и най- важното - оправихме засукването на бебето. Сега, ако погледнеш въпроса, с който се записах в тази тема терзанията ми бяха дали не са малко 8 кърмения дневно Simple Smile (страх ме е пак да не намалее пустата кърма).
Не се отчайвай, свържи с IBCLC-консултантите, ако още не си го направила за да видят засукването (не разчитай за това на педиатъра или сестрите в CLSC-to) и цеди винаги, когато можеш - дори и нищо да не излиза важна е стимулацията, докато бебето започне да суче ефективно. И се успокой - колкото и тъпо да ти звучи в момента, това също е много важно за да слиза млякото.
Стискам палци! Hug

# 126
Още нещо се сетих - предполагам сега се налага временно добавка, но може би ще е най-добре, ако я даваш с тръбичка, докато бебето е на гърдата, вместо с шише. Би трябвало да са ти предложили такива тръбички, но ако не са можеш да си поискаш, а ако ли не аз мога да ти дам една-две...

# 127
  • Mtl/Sf
Камбанка,писах ти на лични Hug

# 128
  • София
 Смарайда,
може ли да напишеш има ли промяна в организацията на храненето, преди тези дни. В момента сте останали само на гърда така ли без изцеждане, а последно сте се дохранвали с изцедена кърма плюс кърменето от гърда? Тоест тогава не е имало пролбем с количествата, а едва сега когато сте само на гърда. В такъв случай наистина е разумно да се види позата и сукането, както и да задържиш изцеждането за момента.
Може ли да споделиш кое в началото наложи включването на мотилиума?
Дохранването със сонда на гърда, наистина е много разумен и добър вариант, повече на бг може да прочетеш тук - http://atwins.wordpress.com/2010/01/18/lactaid/

# 129
Смарайда, и аз като kambanka 2304 мисля, че е нужна консултация с IBCLC на място, а можеш и да потърсиш местната ти ЛЛЛ група и подкрепа от лидер. Храненето с lact aid както Aila предлага може да помогне да наддава по-добре бебето, без да се излага кърменето на риск. Дръж ни в течение как се развиват нещата!

# 130
Бу, много благодаряности за съветите  Hug
гърдите не ми се напрягат вече, та сега си купих витамин Б6 и градински чай и ще опитам да я спра така

# 131
  • варна
Има ли проблем ако от хранене по час минем на хранене на поискване т.е да се претовари коремчето или нещо от сорта.Досега се старая да спазвам някакв интервал между храненията ,но напоследък изобщо не ми се получава ,защото тя плаче че е понякога час и половина след като е яла или пък 2часа и половина.

# 132
Повечето майки хранят на поискване, а всички бозайници, примати или не, кърмят без режим Simple Smile
Много бебета през първите седмици и месеци имат нужда от често хранене - на всеки час и половина-два, а понякога и по-често. За малките бебета е нормално да сучат 8-12 пъти за денонощие и повече (вкл. с т.нар. струпване на няколко хранения начесто, както става дума на предната страница).
Няма да се претовари стомахчето - то е малко, бързо се пълни, но и бързо се празни.

# 133
  • варна
А ако храня на поискаване значе ли ,че трябва да я оставям да спи колкото тя си поиска,защото вечер например тя спи много ,понякога ако не я събудя може да спи над 6 часа.Извинявам се за глупавите въпроси ,но от една страна се тревожа да не я прехраня с честото хранене ,а от другА ДА не остане гладна с многото спане. Mr. Green

# 134
За бебета под 6 седмици, за които майките се притесняват, че може да не изпълняват "нормата" от 8-12 кърмения на денонощие, може да е нужно да им се помага и да бъдат будени Simple Smile Една нощна пауза от 4 часа обичайно е ОК. От друга страна, ако бебето яде достатъчно, пълни пелените редовно и обилно и наддава добре, може и да се експериментира и да се види дали, ако се остави на него, ще прави по-големи паузи, без това да се отрази на наддаването и пълненето на пелените Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт