Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 849
  • 754
  •   1
Отговори
# 135
  • Mtl/Sf
Aila,бебето ми е било винаги на кърмене,после добавка от изпомпано мляко и накрая формула,ако моето мляко не е достатъчно.Последната седмица постепенно махнах само добавката от формула,като не съм преставала да се цедя 4-5 пъти на денонощие.По-често просто не ми се получава дори да искам.

Консултатант по кърмене ни следи в продължение на 3-4 седмици като всеки път проверяваше захапването и сукателния рефлекс.Отвън всичко изглежда добре,поза,захапване,ареолата изчезва почти цялата.Но бсъщност
ми казаха ,че бебето не поема зърното достатъчно дълбоко до мекото небце,а само до твърдото,където го сплесква с езиче и млякото излиза трудно.Всеки път консултантката проверяваше дълбочината на поемане,но ако се опиташе да стигне до мекото небце,малката започваше да се дави.Каза ми,че трябва да мине време,да порастне малко бебето,да заякне,а моята задача е да поддържам flow и точно тогава ми дадоха Домперидон.

И наистина с времето малката започна да суче по-силно,но само ако гърдите ми са прилично пълни.В началото прави 1сукване-1 глътване,постепенно пада до 3-4 суквания-1 глътване и стигне ли до 5 суквания минава в режим "залъгалка".

И тук изникна проблемът,за който ви писах в началото-млякото ми никакво го няма ,без да съм променяла каквото й да било,с изключение на липсата на формула.

Фокусът с тръбичката го правихме с консултантката,но много отдавна и бебето изсука само добавката без нито милилитър от мен.Имам няколко тръбички вкъши и ще пробвам отново.

Благодаря ви за помощта Hug

# 136
Здравейте, имам и аз един въпрос относно нашето кърмене с младежа. Той е на 3 месеца и почти три седмици и до преди една седмица кърменето си вървеше добре. Минахме през фазите на усилен растеж, по цял ден си се кърмехме, но отминаха и започнахме да си хапваме нормално. Докато мадежа не реши да отказва да яде , да плюе и пр. Обадих се на ла лече мама и с нея стигнахме до извода, че човека просто се дави от силно слизане на млякото и се плаши да засуче. Сменихме позата, добре, ама от едноседмичен рев и незасукване и борби, кърмата ми значително намаля и сега той пак си виси на гърда по 100 часа. Сучеше и по два пъти на нощ, към 2 и нещи и към 4:30 по друго време с топ  гърмя , няма да го събудя. Сега категорично ми отказва едното нощтно кърмене. Последното цокване за деня е около 22:30-23 часа, малко преди да си легна, а последното основно ястие е към 8 часа вечерта. С нощтните хранения, гледам поне 10-12 пъти да се храним . Тъй като нощтните кърмения са ми важни за лактацията Simple Smile или поне за това което е останало от нея:) въпросът ми е следния, как мога да го накарам да съче повече от веднъж на нощ. Само си представям мамите с постоянно сучещи човечета през нощта как ми се чудят на акъла, ама пред помпата и Веси, избирам той ми е помпа, че да ви кажа честно , 4 месеца всяка нощ и всяка сутрин набиране на тая помпа ми втръсва вече. Преди ми беше лесно, ако ми намалее кърмата, си даваме ден- два кърмаческа ваканция Simple Smile т.е по цял ден спим и се кърмим, което  ми е много любим период, и за ден два се оправям, но сега ми е откровенно казано трудно Simple Smile

# 137
Ще помоля за съвет консултантите по кърмене  Praynig и момичетата които пишат тук.
На кърма сме.Детето е на година и половина.Захраних с кашкавал.
Давам кашкавал от няколко дни.Излиза на изхода като разбито масло..така ли трябва да е-все едно в памперса има крем за ръце, масло..така изглежда.
Ще се радвам да споделите как е при вас, да спирам ли кашкавала..това неусвоен белтък ли е Rolling Eyes
Като малък имаше характерните ядчици в акото.Това сега почти така изглежда..но по големи и повече.
Нормално ли е? newsm78

# 138
  • До хладилника, който обичам
Medeia, правилно ли разбирам, че първо сте се борили с прекалено силна струя кърма, но докато нагласите това с младежа, сега пък има по-малко кърма и в резултат суче постоянно и това е, което те притеснява? И искаш да суче повече от веднъж нощем всъщност?
За целта ще трябва да го дебнеш да е във фаза на по-лек сън - ако вдигнеш ръчичка и я пуснеш, да не пада като камък. Ако очите мърдат под клепачите, дишането се учестява, може да шава бебето, устните да мляскат - е във фаза на по-лек сън. Потенциално тогава има по-голям шанс да го сложиш да суче и да яде насън. И разбира се, пак можеш да се обадиш на Ла Лече мама, въпреки че може друга да е дежурна на националния телефон Simple Smile

Бъни, възможно е да не усвоява белтъка докрай. А кашкавалът истински ли е? То с тези продукти в магазина човек вече в нищо не може да е сигурен Rolling Eyes но принципно освен кърмата, която е видовоспецифична и се усвоява в най-голяма степен, другите белтъци за чужди и никой няма да се усвоява толкова пълноценно и докрай, т.е. в тоя ред на мисли е нормално да излизат и несмлени частици.

# 139
  • София
Смарайда  колко кърмения имате освен тези 4 изцеждания средно? Всеки път ли предлагаш и двете гърди и колко време е самото кърмене?
А за дохранването със сонда, за да не изсуква само добавката просто първо се кърми както обикновенно и от двете гърди и едва когато както описваш минава в режим залъгалка и почти не чуваш да гълта тогава се слага и сондата и просто се дохранва на гърдата.
Пишеш, че е отпаднала добавката от мляко за кърмачета, какво беше неиното количество. Тъй като именно то може да е причината за липсата на наддаване, а не евентуално намаляване на количеството кърма което получава. Ако приемем, че средно едно кърмаче има нужда от 750 мл за да наддава добре, и отпадне да кажем добавка от 100 мл за денонощие, съответно то би получавало около 650 мл, които ще са достатъчни да поддържа теглото си, но не и да наддава. Най-важното  в момента е да се намери баланса, така че добавката да отпадне или да се задържи на най-ниското възможно количество, но бебченцето да наддава. Ти самата си забелязала че с течение на времето нещата малко по-малко се подобряват.
Дохранването със сонда да кажем 2-3 пъти за денонощие с по 30 мл мляко за кърмачета и изцедена кърма, ще помогне за това да няма проблеми по натам с отказ от сукането от гърда евентуално, които съществуват при дохранване с шише.
Дори да остане тази добавка, около средата на първата годинка, тази добавка много лесно отпада за сметка на твърдата храна.

# 140
  • Mtl/Sf
Кърмя 5-6 пъти за 24 часа винаги и от двете гърди,като продължителността варира от 5 до 28 мин.Въпреки,че го слагам по-често на гърда,бебето просто виси безучастно и на практика то самО лимитира броя на кърменията.
Добавката от АМ беше между 60 и 180 мл,в зависимост от това колко мое мляко има в наличност за дохранване.
Съветът за сондата в края на кърменето беше супер ценен!
Но да не ви занимавам повече със себе си.
Благодаря ви за помощта  bouquet

# 141
Бу, освен силната струя, го тресе и стачката вече няколко дни. Тя всъщност е от месец и половина, но сега вече е в апогея си, а си нямам на идея колко още ще сме подложени на това. Лошото е че ниро смяна на поза, нио тихо и спокойно място не помагат... а и нямам алтернативен начин на хранене, не яде от шише, а с лъжичка плюе, кошмарни денонощия просто

# 142
Medeia, може би е станал по-разсеян от месец и половина (като се поочовечат и видят, че има свят около тях и почнат да се озъртат, знаеш как е), а стачката отскоро допълнително утежнява ситуацията... такова следене за фази на лек сън ще помогне ли? Означава ти да будуваш допълнително, но пък много бебета реагират положително и сучат. Някои майки се "промъкват" до спящите денем бебета и също ги хранят допълнително по някое време на съня им. Удобно е, ако бебето лежи например на голямото легло, за да има място и за майката до него.

# 143
Бу newsm51 благодаря за отношението по моя проблем.
Консултирах се днес с проследяващия ни лекар за алергията ни.
Каза, че не било тревожно това щом няма диария и обриви, но ако аз се притеснявам да отложа и да пробвам пак след една седмица.
кашкавала е скъп Laughing-на добра БГ фирма Rolling Eyes пък знам ли.

# 144
Днес , например, спа  почти цял следобед  върху мен, като по този начин успях два пъти да го накърмя. А случайно да имам шанс този двоен удар скоро да свърши?  Thinking Grinning

# 145
Най-вероятно да Grinning Бебетата растат и постоянно преминават през нови и нови етапи. Променят се бързо, сигурно си видяла и с каката. Ослушвай се и се оглеждай и ако нещо ти изглежда да работи добре при вас в конкретния случай, прави го, пък каквото ще да пише в книгите и форумите Laughing Не всички бебета (и възрастни) са по калъп, все пак.

# 146
  • София
Смарайда  успех и ако имаш време пиши как се развиват нещата  Hug
Възможно е просто по-малкият брой къремния 5-6 и ограниченото време през което гърдите получават стимулация да е основният проблем. Ако реално добавката е била средно около 150 мл за денонощие доколкото разбирам и бебето тогава е наддавало добре, то то изсуква средно около 600 мл за 5-6 кърмения или около 100 мл на кърмене, което е напълно нормално за едно кърмаче. И е едно много добро производство  Hug
В случая само броя на кърменията, а от там и стимулацията на гърдите и общото поето количество кърма е по-малко. Вариантите са или да се опиташ да добавиш още кърмения, дори и някои да са само да стои на гърдата без да чуваш активно да преглъща с компресия, а и с течение на времето това може дас е промени или просто да запазиш още 2-3 изцеждания, така че дохранването да е с изцедена кърма през сонда например.
Ако в момента имаш 5-6 кърмения през равни интервали, това означава че имате кърмене на всеки 4-5 часа средно. Ако бебето изпразва хубаво гърдите е разумно да се опиташ да задържиш 2-3 изцеждания за денонощие, но не непосредствено след кърмене а посредата на този интервал. Тъй като след като бебето е изпразнило хубаво гърдите, ще има полза да имаш изцеждане посредата на тези 4-5 часа пауза, да кажем около 2-2,5 часа след началото на кърменето и 2-2,5 часа преди следващото. Изцеденото може да го ползваш като добавка на следващото кърмене ако е необходимо.

# 147
  • варна
Как да накарам бебето да суче ефективно?
Примерно реве ,че е гладна слагам я на гърда суче и след малко се унася и става едно ръчкане и бутане -сукне пак и пак се унася и така се храним 40-50 мин .Вдигам я да я уригна ,слагам я в леглото и се е окорила .Ако  я взема в този момент и пак и дам ще яде 5-10 мин .
Това не се случва всеки път ,но е често.
Как да разбирам ,че се е нахранила добре?

# 148
  • София
mimenceto123  продължителните кърмения, струпването на кърмения вечер или т.нар дабъл фидинг, бебето хапва, после дремва и хапва отново след 10 минути не са нещо необичайно и повечето бебенца имат подобни хранения в отделни периоди на денонощието.
Обикновенно бебенцата заспиват когато намалее силата на струята. Постепенно те се научават, че ако продължат да сучат на сухо след време ще слезе следващата порция мляко. Това което можеш да направиш дотогава за да помогнеш на бебенцето да получи повече мляко наведнъж за по-кратко време е следното. Слагаш я на първата гърда и докато си суче и гълта нищо не правиш. Когато силата на струята е ок, бебчето обикновенно е ококорено и активно. Когато усетиш че суче, но не преглъща или рядко преглъща може да приложиш компресия на гърдата. Това е просто притискане на гърдата с ръка, под формата на буквата С. Обхващаш гърдата по в основата, така че да не докосваш ареолата и да разместваш позата и притискаш. Обикновенно задържаш така притиснато, като че ли се опитваш да я изтискаш няколко секунди 4-5 , малко след като притиснеш обикновенно се чува как бебчето започна отново да гълта. Като спре да г ълта, едва тогава отпускаш натиска и малко след това може отново да притиснеш, като може и да сменяш леко мястото на ръката, за да се изпразнят хубаво всички дялове на гърдата. С компресията бебето получава повече мляко и отново потича по-силно, което запазва интереса му. Когато и с компресията бебето вече не гълта и започва да се унася, просто го местиш на другата гърда. Там има мляко и отново силата на струята е по-силна, което веднага активизира бебченцето. Отново първо сукане, после сукане с компресия. След като изсуче втората гърда отново може да го върнеш на първата, тъй като докато е сукало от втората там е слязла следващата порция мляко. Основното е да поддържаш интереса и силата на струята, така че бебчето да не заспива преди да е поело достатъчно, когато млякото намалее. Разбира се н е е проблем и да си се кърмите по описаният от теб начин, кърмене от двете гърди, дремване десетина минутки  и отново кърмене от двете гърди, особено във вечерните часове.
Много помага и евентуално корекция на позата и по-дълбоко поемане на гърдата, тъй като тогава с по-малко усилие бебето получава повече и по-лесно мляко и интереса се запазва.

# 149
  • варна
Aila благодаря за подробния отговор Hug
Пробвах това с компресията и смених и позата за кърмене ,смятам,че добре си хапна детето,ще видим дали ще има ефект и ще е по спокойна Peace

Общи условия

Активация на акаунт