Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 844
  • 754
  •   1
Отговори
# 150
Започнах да замразявам кърма, защото ми предстои по-дълго отсъствие от вкъщи.Бебето може да се каже, че си е почти само на кърма (каша почти не хапва, а пюре може да яде но може и да пропусне), значи имам достатъчно.С помпата обаче не мога да се справя.Пазя едната гърда цяла вечер непокътната (ама че смешно стана) за да мога да изцедя на сутринта едва 100мл.Добре обаче пликовете ми са 180 мл  и не ми се иска да ги прахосвам полвинчати.Въпроса ми е:
Как най-добре да съхранявам кърмата докато се събере нужното количество?Четох, че трябва до 1 час след изцеждане да се замрази.А в моя случай?В хладилник ли да я държа докато напълня пликчето или замразявам и после допълвам?

# 151
  • София
карамелена в твоят случай, ще е най-удачно просто да замразиш изцеденото веднага. След което когато изцедиш останалата порция, първо я охлаждаш в хладилника и след това доливаш към предишното замразено количество. Датата която поставяш на контейнера трябва да е по-рано замразеното количество.
Размразява се по възможност като се извади в хладилник и може да се ползва до 24 часа след размразяването, като се държи в хладилника. Разумно е да отсипват и да топлят само нужното количество. Все пак при кърмата за разлика от адаптираните млека, се смята че веднъж претоплено може да се даде и на следващото хранене най-късно. Разумно е да се избягва и да не се налага все пак.
Един трик за изцеждането за да се получи по-лесно, опитай да цедиш от едната гърда, докато бебчето суче от другата, тъй като стимулира рефлекса на потичане и се получава по-лесно. В дългосрочен план пазенето на гърдата и неизцеждането или некърменето от нея, може да доведе до намаляване на количеството кърма.

# 152
Бу, с каката се кърмихме само два месеца, по "препоръка" на доктори и акушерки да дохранвам, защото съм нямала достатъчно кърма (нищо че на два  пъти щях да направя мастит от препълване и запушване) , но от глупост се самоотбих и с нея не съм имала същите преживявания като с младежа. Тя беше милата като войник, яде , спи, като по часовник Simple Smile За това сега всички тези изживявания са чисто нови при мен Simple Smile

# 153
  • До хладилника, който обичам
Разбирам Grinning То не важи само за кърменето, разбира се. Просто децата са различни и е възможно нещо, работило при едно (или при сто), при другото пък - да не работи. И обратното. Затова експериментирай на воля - и ако нещо изглежда правилно, ако го чувстваш, че ти върши работа - просто го прави. Важното е крайният резултат да задоволява теб и него, нали така Simple Smile

# 154
здравейте, моята бебка е на 17 дни, роди се 3150 50см, изписаха ни 2960 от 12,10 до 25,10 е наддала 360г.само на кърма сме храним се на 3 часа като през ноща спи от 12 до 06 сутринта. притеснява ме че можеби кърмата не и стига суче активно само 5 мин, аз я държа по 15 -20 на гърдата, след нея няма почти нищо за изцеждане дали това време и е достатъно да си набави необходимото колиество. Иначе си спи спокойна е само вечер я мъчат по малко колики, сменяме по 5-6 пълни памперса като наакани са 2-3 благодаря предварително............

# 155
eli_man, изглежда София и ти се справяте добре Simple Smile 360 гр за 13 дни е добро наддаване, предполагам, и педиатърът е потвърдил?
Ако искаш да си сигурна, че приема достатъчно кърма, можеш да пробваш да добавиш още едно кърмене. Например нощем, или пък по някое време през деня. Още едно хранене ще значи още една порция мляко за нея.
Много бебета прекарват доста време на гърда, като част от времето сучат активно, после почиват, после пак могат да сучат активно...
Много майки намират за практично да предлагат и двете гърди на едно хранене, особено в първите седмици. След като бебето добре изпразни едната гърда - му предлагат втората. Може да иска да суче, а може и не.
Кърменето е гъвкаво, позволява много вариации Simple Smile Някои майки хранят под час, повече предпочитат да е на свободен режим, някои дават една гърда на хранене, други предлагат и двете. Ако има нужда, интервалите на хранене могат да се съкратят, като се води човек по нуждите на бебето.

# 156
# 157
Чета различни мнения за кърменето нощем и кариес при вече големи кърмачета като моето.
Да спра да му давам нощем е невъзможно.Вода нощем не пие..не иска-би могъл да си изплаква устата, но не става.
Какво е вашето мнение и опит по този въпрос?

# 158
Aila, благодаря ти за отговора!
Аз всъщност съм пропуснала да отбележа, че в рамките на деня пълня пликчето, но все пак минават 4-5 часа.И в този ли случай да замразявам първото изцедено?

# 159
Бъни, дано нямаш против, ще се цитирам Simple Smile

Ще копирам това, което писахме онзи ден на ЛЛЛ стената с pepelyashka в отговор на същия въпрос заради същото предаване (и на ЛЛЛ телефона имаше същите въпроси, за съжаление, невярната информация, казана с авторитетен тон, се разпостранява като пожар!)

Докато бебетата са изключително кърмени, няма риск да развият кариес.От момента на въвеждане на храни и напитки, съдържащи захар, може да възникне кариес, защото по този начин бактерията Streptokokkus mutans получава "храна" и започва да образува агресивни киселини, които развалят зъбния емайл.

Кърменето само по себе си не вреди, за това конкретно изследванията са категорични Simple Smile

March/April 1999 issue of Pediatric Dentistry, "It is concluded that human breast milk is not cariogenic." - "Заключението е, че човешката кърма не е кариогенична" (т.е. предизвикваща кариеси)
Според Brian Palmer, "Human milk alone does not cause dental caries. Infants exclusively breastfed are not immune to decay due to other factors that impact the infant's risk for tooth decay. Decay causing bacteria (streptococcus mutans) is transmitted to the infant by way of parents, caregivers, and others" (Palmer 2002). - "Човешкото мляко само по себе си не причинява кариес. Изключително кърмените деца не са имунизирани срещу кариес поради други фактори, които влияят на риска за децата от развала на зъбите. Бактерията, причиняваща развалени зъби (стреп мутанс) се предава на бебето чрез родителите, гледачи и други."

Кърмата освен това има антибактериални свойства, т.е. понижава риска от кариес, както и благоприятства понижената киселинност в устната кухина.

# 160
Бу мерси Hug
Трябва значи да настоявам за миене на зъбките през деня.Засега не постигам успех
То е ясно ,че посред нощ няма как да стане след кърмене да му мия зъбите Joy Mr. Green

# 161
Момичета, имам още няколко въпроса Embarassed
Колко е нормално да наддават бебетата след 2 навършени месеца? Бебката ми за първите 2 месеца качи общо 2600кг, но от 10 до 13 седмица (21 дни) е качила 400гр...Не е ли малко? Тя доста разреди кърменията, сега са 8 макс, но по-често просто не мога да я накарам да суче, не иска и това е...
И друг въпрос, който май не е много за тази тема, но все пак да питам - при АБКМ могат ли да се ядат от кърмачката преработени млечни продукти (кашкавал и сирене) или всичко млечно отпада?

Допълвам още един въпрос - напоследък цеденето с помпа много не ми се удава, т.е. аз помпам, но много по-бавно се задейства рефлекса за потичане, а и излиза по-малко мляко. Това значи ли, че кърмата е намаляла или просто от един момент е нормално явление при помпането и кога настъпва този момент, не е ли много рано на 3 месеца? И съответно има ли смисъл от помпането при положение, че не се изчиства мляко от гърдата?

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 06:35 от kambanka 2304

# 162
Бъни, има субстанции, които по-лесно се отмиват от устата със слюнката, например шоколад (обикновен, без ядки). По подобен начин е и кърмата.
Ясно е, че щом детето яде и други неща, вече не е предпазено от кариеси, разбира се, затова добрата орална & дентална хигиена са от голямо значение. Повечето родители мият поне веднъж на ден зъбите (или - вечер за здраве, сутрин за хубост, казваше баба ми). Вечерното миене е особено важно, понеже нощем човек по-малко преглъща, т.е. по-малко се плакне устната кухина със слюнка. И - редовни прегледи при зъболекар Simple Smile Ще е полезно и за детето да свикне.
Причинява ли кърменето кариеси?

kambanka 2304,
Средно наддаване на тегло при кърмените бебета

Възраст на бебето------Средно наддаване на тегло
0-4 месеца-----------------170 грама на седмица †
4-6 месеца-----------------113-142 грама на седмица
6-12 месеца ‡-------------57-113 грама на седмица

Тези стойности са относителни, разбира се. Важно е да се вземе предвид ръст и тегло, обща структура на майката и бащата, особености на бебето... да е здраво и наддава, е важното. А и за оставащите дни може да наддаде още.
Ако те тревожи, можеш да се опиташ да направиш леки промени в кърменето - да я оставяш да суче малко по-дълго, да й даваш две гърди на едно хранене и после да завършваш пак с първата (1-2-1), да вкараш още едно-две допълнителни кърмения - и да я наблюдаваш. Тя ще подскаже дали такива неща й трябват.

За АБКМ е важно да е категорично потвърдена от алерголог-специалист. Много често се слага диагноза АБКМ, но често става дума за други проблеми, които малко или повече приличат на АБКМ-симптомите.
Ако е потвърдена АБКМ, то поне в началото повечето специалисти-алерголози препоръчват на майката да се въздържа от всякакви продукти от крави произход (а не всичко млечно!) Т.е. без мляко, сирене, кашкавал, месо от крави (говежди, телешки) произход. Но обичайно е разрешено овче сирене, кисело мляко, кашкавал, други меса... само с прясното мляко въпросът е малко некомфортен, понеже повечето хора, които го употребяват, рядко харесват овче или козе прясно мляко.

При повечето майки около 6-8 седмици след раждането (+/- някой месец) се регулира кърмата така, че тялото прави толкова, колкото трябва за бебето. При някои майки тази регулация се случва въпреки допълнителната стимулация с цедене (или просто млякото, доизцедено след хранене, е в не много големи количества и не се увеличава). Повечето майки са доволни от това регулиране, особено като следят бебето (тегло, нацапани и напишкани пелени) и виждат, че расте здраво и добре. Много майки изобщо не почват да доизцеждат в първите дни след раждането и често млякото им се регулира по-бързо и лесно. Така че ако младата дама наддава добре, здрава и жизнена е и лекарят е доволен как се развива, вероятно кърмата е точно колкото й трябва, а количеството й се е регулирало според нуждите й - изсуква колкото има нужда и след нея не остава много. А когато има нужда от повече мляко, ще започне да иска по-често да суче, за да увеличи количеството.

# 163
Не съм сигурна,че това е правилната тема,но да питам: бебето е на 9месеца, захранено и с твърди храни,и още го кърмя. В момента има разстройство и се чудя с какво да го храня? Бу?

Камбанке, относно помпата и млякото,ще ти кажа от моя опит. КОгато бебето беше на около 2-3месеца, почнах да образувам бучки от застояло се мляко. 2 дена се мъчих с помпата,за да ги махна,но уви,капеше по малко. Почнах да слагам детето често,в различни пози дори,и се оправих. Най-добрата помпа в мпмента е бебето. Слагай го по-често и не мисли,че ти е намаляла кърмата.
И доколкото съм чела, няма нужда да се доизцеждаш(освен ако не са препълнени,и то само малко изцеждаш за облекчение) . т.е. гърдите ти трябва да се настроят за производство на толкова мляко,колкото е необходимо на бебето,да се регулират според неговите нужди. Ако се доизцеждаш след кърмене,даваш сигнал на гърдите,че млякото не е достатъчно,и те произвеждат още,повече. И може да се стигне до хиперлактация,което не е приятно.
Това,че не суче често,както преди, може да са такива нуждите й вече.да изсуква по-голямо количество на едното ядене. Не е притеснително наддаването й от 400гр. Следи й намокрените памперси. Може ако й даваш вода да пие, да й намалиш водата, евентуално да суче повече.  
Нека да се изкажат и консултантите...

Бу вече ти е отговорила,но защо не го прочетох предварително..извинявам се,но няма да си трия думите

Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 15:07 от chopi

# 164
chopi, ако има интерес в момента към храна, може би ще е най-добре да е затягаща храна - BRAT диетата, Banana, Rice, Apple, Toast обичайно се препоръчва, т.е. банан, ориз, ябълка, препечен хляб. И говори, разбира се, с педиатъра - може да даде предложения. Някои педиатри препоръчват супа Моро (морковена), други предпочитат пробиотици, трети - нищо.

Общи условия

Активация на акаунт