Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 567
  • 754
  •   1
Отговори
# 165
Благодаря за отговора, Бу!
Младата дама си изглежда много добре, не изглежда да е гладна, обаче пък ръцете и много често са в устата, което не знам дали е от глад или просто са й интересни.
Иначе за добавяне на още кърмения - повярвай ми, опитвам, но тя не иска и не иска...
Ще изчакам още седмица-две да видя как ще наддаде...

Благодаря на Селма за темата! Много е ценно и удобно, че наистина бързо човек получава компетентна информация!  bouquet

# 166
  • Варна
Здравейте мили майчета  Hug
Проблемът ми е следния  Confused родих със секцио, наложи се да ми изпишат един антибиотик и трябваше да закърмя бебето няколко дена по-късно, през това време пробвах с помпа да цедя, но нямаше нищо. Кърмата слезе към 4-5 ден. Явно от неправилно засукване, зърната ми се разраниха и почнаха да кървят, с помпа не успях да се цедя и затова го правех на ръка, обаче пък количеството беше малко и бебето беше все гладно - педито каза - да храаня и с АМ - през хранене. Когато почнах отново да кърмя - болката от сученето и в зърната беше зверска- плакала съм чак. Имам си една електронна везна и тегля всеки път преди да кърмя - не изяждаше повече от 50-60, но вече не и стигат - а повече кърма няма - продължавам и с АМ - от него яде по 90мл. Сега вече не изпитвам болка от кърменето - дори ми доставя удоволствие, но освен че по кантарче виждам, че не изяжда повече от 40-50 мл  - остава гладна, реве, плюе зърното не иска и това е. Понякога заспива, пак почва да суче - кърмила съм я по час и нещо. Стана мног дълго - извинете. Има ли шанс да продължа изцяло на кърма да я храня и какво да направя  Confused
Благодаря предварително   bouquet

# 167
  • София
  Светла честито бебенце, още нямате и месец а 50 мл не е никак малко количество, така че да имате шанс постепенно да минете само на кърма  Hug.
  Това което ме притеснява е разраняването в началото на зърната, което сочи или към неправилна поза или евентуално къса юздичка. Обсъждали ли сте и педиатъра проверявал ли е за къса юздичка. Това, че сега не се разранени за съжаление не гарантира, че позата е напълно ок. Така че аз бих искала да наблегна да се види и прецени позата и кърменето. За съжаление това е малко трудно по интернет.
  Може ли да опишеш малко по-подробно къде беше разранено зърното и кога усещаше болка.  В момента в каква поза кърмиш и как протича едно кърмене?
  Може ли да напишеш колко кърмения имате в момента и от едната или и от двете гърди кърмиш? Опитвала ли си отново да цедиш?

# 168
  • Варна
Аила, благодаря за бързото включване  Hug, педиатърката не е гледала за къса юздичка, общо взето нищо не ме посъветва. Зърната бяха разранени точно в средата, мазах ги  с лансинох, благ мехлем, после стана коричка... като почнах да кърмя отново ме болеше, но /незнам как да го обясня/ освен от самото сукане на бебето имаше и една пронизваща болка в зърното, и след кърмене се появяваше. Когато бях в родилното, мина консултант по кърмене  и ми показа как да кърмя, сложи ми една възглавница и така...сега си кърмя така. Инъче чувам как лакомо си преглъща детето, но и омръзва доста бързо. В момента се храни по 8 пъти на ден от които 4 пъти с кърма. От двете гърди кърмя /наскоро разбрах за предна и задна кърма/ чвно обаче само предна кърма яде, предполагам, че тя потича по-бързо  Blush няжда се с нея и спира. Пробвала съм да се цедя, но не потича почти нищо.

# 169
  • София
  Само да уточня, всеки път кърмиш и от двете гърди, като през хранене дохранваш с АМ така ли?
  Може ли да ми пишеш на скайп, за по-лесно?

# 170
Камбанка ние сме борим с АБКМ.Имаме и такава тема..ако ти е любопитно разгледай
Изключваме всичко млечно от всякакъв произход-вкл овче, козе, сирене, кашкавали и т.н.
Много е трудно..но какво да се прави Confused
Бу дано не се обидиш Embarassed Embarassed Hugвъобще не оспорвам казаното от теб(какво по хубаво от това да можем да хапваме свободно)...а по скоро споделям моя опит....и наистина тази диагнода се слага много лесно в БГ.
Диетата която спазваме майките от темата за АБКМ във форума е според водещи специалити в БГ Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes
Аз за себе си още не знам дали правилно направих......но доста бебета от темата регираха и на козе сирене, крави кашкавал и сирене-там е ясно-почти всички реагират Sad в началото без диета.

# 171
  • До хладилника, който обичам
Бъни, темата е за всякаква помощ, информация и подкрепа от майки за майки Hug така че, напротив - по-добре е да се включват повече и разнообразни мнения. По-полезно и по-пълноценно е за питащите и моето мнение е, че всеки, който има опит по даден въпрос, трябва да се включва.
За АБКМ споделям общия принцип, защото пък от притеснение много майки рязко изключват страшно много храни и остават едва ли не на хляб и вода. По-плавно изключване от най-чести към по-редки алергени може да работи за много майки, но разбира се, ако детето се влияе от много неща, ще бъде и по-рестриктивна диетата.

# 172
  • София
Да питам тука разни работи...
Вече захраних и се кърмим само вечер. Последно бебо яде каша в 19 ч и след това е на кърма.
Обаче тия дни забелязвам, че май вечерната кърма хич не стига.
Или вече е станала нехранителна?
Цока в 20-21 ч., заспива, и след половин час се буди озверял от глад.
Давам пак кърма, цока, преглъща нещо уж, обаче си е гладен и това е.
Признавам си, че и аз не ям като хората.
Да се опитвам ли да направя нещо и какво точно с кърмата?
Или да му давам каша или АМ вечер?  /досега АМ не съм купувала даже/.
Ще продължа да му давам гърдата, но май ще е повече за удоволствие, отколкото за храна.

# 173
Здравей L'Agent,

Разбирам притесненията ти, че бебето ти е гладно и търси да суче по-често. Понякога такива промени в поведението на бебето може да са истинско предизвикателство, но много майки споделят, че с много търпение и някои промени, кризите могат да бъдат преодолени. Ще ми разкажеш ли малко повече за това как протече захранването и колко пъти и какво хапва бебето ти сега? Какви количества твърда храна изяжда на едно хранене? Само вечер ли забелязваш това поведение, как е през деня?

През първата годинка на детето, кърмата (млякото) е основен източник на калориите, които са необходими за развитието му. Когато бебето започне да опитва твърда храна, тя по-скоро е за опитване, запознаване с новите разнообразни продукти, вкусове, консистенции. На тази възраст кърмата все още е основен източник на хранителни вещества. Ако няколко от кърменията бъдат бързо заменени от по-големи количества твърда храна, възможно е това да се отрази на количеството кърма, което майката произвежда, поради намалялата стимулация от бебето. Възможно ли е нещо подобно да е станало и при вас?

Вариант ли е да опиташ да вкараш още няколко кърмения в денонощие? Колкото по-често бебето суче и изпразва гърдите, толкова повече кърма произвеждат те. Ако бебето ти се сърди защото кърмата не му стига, честото кърмене може да е вариант да се стимулира предлагането да отговаря на неговото търсене. би могла да предлагаш по-често вечер, от двете гърди или също и няколко пъти през деня.

Определено кърмата ти е все така хранителна и перфектно балансираната храна точно за твоето бебе. Кърмата не става второ качество след захранването или след определена възраст. Недостатъчното хранене на майката няма отношение към качеството на кърмата, но някои майки споделят, че когато не се хранят редовно и най-вече когато не приемат адекватно течности, забелязват намаляване на кърмата като количество. Би могла да опиташ да приемаш течности, храни от типа на супи, пълнозърнести храни, когато е възможно и да се стараеш да се храниш балансирано.

Предлагането на АМ вечер или на млечна каша вероятно ще заситят бебето ти и то няма да търси толкова да суче. Това много вероятно е да се отрази на количеството на кърмата, която произвеждаш и тя да намалее още повече, като колкото повече твърда храна или АМ приема бебето, толкова по-малко ще суче. По този начин твърдата храна и изкуственото мляко ще заменят кърмата. Щом до сега бебето ти не е опитвало АМ, а си суче охотно от гърда, едва ли е необходимо да заменяш идеалното за него мляко с изкуствено. Много майки споделят, че за тях е много по-лесно да предлагат на бебетата си да сучат от гърда по-често, понякога преди твърдата храна, за да са сигурни, че получават "основното хранене", а после да предложат различни варианти на твърда храна.   

Понякога бебетата в различни периоди променят поведението си, търсят да сучат по-често, особено привечер и нощем, сърдят се и сякаш са залепени за майките си.  Това може изобщо на няма нищо общо с глад. За бебето кърменето не е само хранене, то е много повече. То е и начин да се успокои от насъбралите се емоции през деня, да облекчи болката (от никнещи зъби или друго), да се приспи или просто да намери уюта, близостта и топлината от които има нужда. Възможно е бебето ти също така да преминава през период на скок в растежа, когато нуждите му нарастват и с често сукане "заработва" по-големите количества кърма. Обикновено подобни периоди траят по няколко дни, седмица и после бебетата намират отново ритъма си. Ако предстои да избие някое "трудно" зъбче, възможно е това също да е причина за проблема. Мислиш ли, че нещо такова може да се случва при вас? Обичайно майките споделят, че подобни периоди се преодоляват най-леко с много търпение и много кърмене.

Ще се радвам да споделиш как се развиват нещата при вас . Ако имаш още въпроси, питай  Peace           

# 174
  • варна
малката не беше акала 4 дни ,накая с помоща на сиропче се изака доста обилно ,на другия ден отново(пак със сиропа).На 3 ден не дадох сироп и не ака.Акото и беше по гъсто от преди.Преди попиваше в памперса ,а сга тоеше като крем.
Притеснявам се дане би да не стига кърмата?Има ли такава опасност?

# 175
  • София
mimenceto123  здравей, честито бебенце  Simple Smile
За толкова малко бебче липсата на изхождания, наистина може да е сигнал за недостатъчен прием на мляко и е хубаво да се провери. Може ли да напишеш колко често се кърмите, от едната или от двете гърди суче малката? Какво е това сиропче което даваш? В момента само на кърма ли си, тоест получава ли други течности и колко са напишканите памперси?
Бих ти препоръчала да се обадиш на педиатъра и да отидете малко по-рано да ви премерят за да е сигурно как се развиват нещата. Невинаги липсата на изхождания е поради намален прием на мляко и най-важното е да се изключи тази възможност. Ако наистина има проблем, колкото по-рано се вземат мерки за неговото разрешаване, толкова по-лесно това става.
Дотогава искам да те посъветвам, да се опиташ да кърмиш по-често тоест да имате поне 8-10 кърмения за денонощие, като нямате голяма пауза и всеки път предлагаш и двете гърди на кърмене  Simple Smile

# 176
  • варна
Кърмя я на 2:30 часа ,давам и и от двете гърди и яде около 30-40 мин,като вечер последното кърмене е в 12-1 и я оставям сама да се събуди.Пие и водичка ,напишкани памперси има на всяка смяна -доста са тежки Simple Smile
Веднъж ходихме на пробно кърмене 5 дена след като се роди ,защото пак не беше акала 3 дни и нещата бяха наред ,докторката ни изписа Лактулоза МиП ,но аз реших да опитам с термометър и се получи.Сега След  като със сиропа е изакала голямо количество не значи ли че в червата има нещо и се храни добре

# 177
  • София
mimenceto123  споделяш че изхожданията са обилни, така че наистина може да няма проблем. Кърменията са достатъчно често, много е хубаво че всеки път предлагаш и двете гърди  Hug. Чуваш ли да преглъща активно и усещаш ли гърдите да омекват след кърмене. Бебчето спокойно ли е между кърменията и има ли периоди в които е активно и будува?

Напишканите памперси, ако бебчето получава водичка за съжаление не могат да са точен ориентир, може ли да споделиш какви количества вода изпива за денонощие?

Ситуацията първите дни и седмици се променя много бързо и пробното кърмене на пети ден, не винаги е достатъчно добър показател за равитието на кърменето след това. Колко изсука на пробното кърмене и какво беше теглото ви спрямо раждането и най-ниското тегло?

Предвид ситуацията бих искала да ти препоръчам ако имаш възможност да отидете и да премерите бебчо набързо, за да изключим недостатъчният прием на мляко за даденият проблем. След шестата седмица много бебенца разреждат изхожданията и в повечето случай това не е тревожно, но вие все още се по-малки. Повече за липсата на изхождане може да прочетеш тук. Разумно е да обсъдиш евентуално с педиатъра идаването на пробиотици за регулиране на чревната флора, ако се окаже, че проблема не е в недостатъчно количество мляко.

# 178
защото пък от притеснение много майки рязко изключват страшно много храни и остават едва ли не на хляб и вода.
При мен и другите майки от темата за АБКМ и на ориз, картофи и свински пържоли Joy
.В началото само това ooooh!
Камбанка не разбрах имате ли диагноза, но може да погледнеш на първа стр.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=592735.0
На тази диета ни поставят при констатирана такава диагноза водещите специалисти в БГ.
Дано при вас да не е това Praynig
Бу Hug

# 179
Бъни, нямаме поставена диагноза, аз си я самопоставих Simple Smile
Всъщност това, което ме навежда на тая мисъл е, че от време на време в ако-то на бебка се появяват миниатюрни кървави точици, наистина са микроскопични, но ги има, а още по-рядко са като много тънки нишки и като се поразтърсих из нета излезе това, няма други симптоми, но пък има доста сериозна фамилна обремененост от към таткото.
Тук е малко сложно с лекарите, но на следващата консултация непременно ще питам за това.

Общи условия

Активация на акаунт