Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 573
  • 754
  •   1
Отговори
# 180
Камбанка на нас точно така ни поставиха диагнозата АБКМ Rolling Eyes
.Други прояви нямаме-имам предвид кожни и т.н
По описателния метод...така ни казаха.Доколкото знам от други майки...често така се поставя диагноза Rolling Eyesпоне тук.
Бях на диета една година.

# 181
  • UK
И аз с един бърз въпрос пак - казвате, че се предлага втората гърда след добре изпразнена първа - как разбирам, че първата гърда е добре изпразнена?
Досега съм давала от една гърда на хранене, сега започвам да давам и от двете по ред причини, но и сега и преди - винаги след хранене като стисна и има още. Как да разбера кога да подам другата?

# 182
И аз имам въпрос - относно отбиване, но от страна на детето . . .

Какво значи детето само да се отбие - да не иска изобщо и категорично да поема гърда в уста, или да я поеме, но да не иска и на практика да не дърпа?

# 183
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
dejie , направо копирам от тук:

Затова, когато едно бебе си суче нормално и добре и започне да нервничи на първата гърда, да заспива или да се пуска самичко, това означава, че то си е поело на нея всичко, което му е нужно, вкл всичкото нужно задно мляко – и е време да му се предложи втората гърда, дори при стискане да видите, че от първата все още излизат капки и дори малки струйки.

# 184
  • UK
Благодаря ти, Не съм, досега предлагах едната гърда, наддаваше си добре, никога не е нервничил или давал сигнали да не му стига. След предлагане на другата - само се лигавеше на нея. Напоследък започна да търси малко по-често през нощта, иначе поведението по никакъв начин не се е променило по време на кърмене. Разбира се, през нощта заспива по време/след кърмене. Пробвах сутринта да подам и другата гърда и за моя изненада си хапна още и то не малко. Явно, няма как да по друг начин да разбирам дали се е нахранил или не, а просто предлагам втората и ако иска, иска. А от първата гърда, както преди, така и сега, не излизат само капки, а сериозни струйки. Някои момичета, които цедят споделят, че цедят до капка, на мен никога не ми се е случвало след хранене да излизат само капки или пък нищо да не излезе, т.е. гърдата да е празна изцяло.

# 185
И аз имам въпрос - относно отбиване, но от страна на детето . . .

Какво значи детето само да се отбие - да не иска изобщо и категорично да поема гърда в уста, или да я поеме, но да не иска и на практика да не дърпа?

teta75, когато детенцето е по-голямо, постепенно е надраснало нуждите си да суче, обичайно също толкова постепенно отпада и търсенето на гърда. Това става обичайно над 1г., а най-често около 2-3 годинка на детето. Когато едно по-малко бебе се дърпа от гърда или не суче активно, може да не става дума за естественото и навременно отбиване, а по-скоро за кърмаческа стачка или друг проблем. Ако искаш, би могла да споделиш повече подробности за вас, как върви кърменето, колко кърмения имате в денонощие? От кога детенцето ти отказва да суче и в кои моменти на денонощието го прави? На какво ниво на захранването сте, приема ли добавка или друго от шише? Можем пак да поговорим, ако нещо те притеснява или имаш въпроси.

# 186
Шаманката, Hug благодарско че откликна на въпроса ми!! За сетен път се убеждавам, че тук във форума има безценни хора и тук намирам помощ и съвети, които няма къде другаде да получа...

И аз имам чувството, че нещо не е наред при нас newsm78... и на мен ми се въртеше нещо  за кърмаческа стачка, но пък си мислех, че при нея детето въобще не поема гърдата, тоест не иска...така ли е? колкото и да разпитвах, не намерих други като нас....при нас детето винаги с желание се нахвърля на гърдата и захапва стръвно, бих казала дори...никога не ми е отказвал да поеме гърда, напротив...прави го винаги с голями и видимо желание, и затова си мислех че това не е стачка, но вече незнам....
А и при нас това не е нещо временно, не е период, а сме винаги така...
Имала ли си подобни случаи като нашия?

Кърмения през деня - трудно ми е да ги преброя...от една страна защото предлагам винаги когато е нервен или мръцка нещо, от друга страна - защото не знам кое точно да броя за кърмене...понякога само цоква пет шест пъти буквално и това е...да го броя ли това за кърмене? newsm78 Ето сега се прибрахме от разходка - предложих, сука 2 минути общо от двете гърди-това да кажем го броя, но денем рядко суче по толкова като че ли...
Нощем - спим заедно-не ги броя тогава....но не спи добре, постоянно се върти, не плаче, но трудно заспива...сякаш не му стига кърмата и затова не може да заспи си мисля...

Изобщо ние май не сме на кърмене на поискване, ами на предлагане май Simple Smile...и то защото не мога да го разбера кога е гладен Rolling Eyes

Захранване - от шести навършен, сега сме на обедно /около 120 до 200г/ и следобедно хранене /също толкова/, останалото -   baby_neutralbaby_neutral baby_neutral
но и тук съм в чуденка иска ли още, не иска ли, колко да давам...

Добавка и от шише - не поема . Вода от чаша с мек накрайник - но напоследък пие не повече от 60г за денонощие някъде.

Даже щях да питам из темите как другите майк -  казвайки, че след предлагането на твърдата храна, детето си искало млякото/кърмата - как го разбират това , че иска мляко newsm78???
Имам чувството че съм супер.... да не се обиждам сега де, ама само аз ли не разбирам кога детето ми е гладно - това много ме тормози... Sad

Ще съм благодарна на всякакви предложения и съвети

# 187

И аз имам чувството, че нещо не е наред при нас newsm78... и на мен ми се въртеше нещо  за кърмаческа стачка, но пък си мислех, че при нея детето въобще не поема гърдата, тоест не иска...така ли е? колкото и да разпитвах, не намерих други като нас....при нас детето винаги с желание се нахвърля на гърдата и захапва стръвно, бих казала дори...никога не ми е отказвал да поеме гърда, напротив...прави го винаги с голями и видимо желание, и затова си мислех че това не е стачка, но вече незнам....
А и при нас това не е нещо временно, не е период, а сме винаги така...
Имала ли си подобни случаи като нашия?

Кърмения през деня - трудно ми е да ги преброя...от една страна защото предлагам винаги когато е нервен или мръцка нещо, от друга страна - защото не знам кое точно да броя за кърмене...понякога само цоква пет шест пъти буквално и това е...да го броя ли това за кърмене? newsm78 Ето сега се прибрахме от разходка - предложих, сука 2 минути общо от двете гърди-това да кажем го броя, но денем рядко суче по толкова като че ли...
Нощем - спим заедно-не ги броя тогава....но не спи добре, постоянно се върти, не плаче, но трудно заспива...сякаш не му стига кърмата и затова не може да заспи си мисля...

Изобщо ние май не сме на кърмене на поискване, ами на предлагане май Simple Smile...и то защото не мога да го разбера кога е гладен Rolling Eyes

Цитат

Това все едно аз съм го писала. С тази разлика, че мина неспокойното спане, но остана буденето на 2 - 2,5 часа  Rolling Eyes В началото се притеснявах, че е гладен и затова иска толкова начесто (т.е. аз си мисля, че иска...но пък и не отказва), но наддава повече от добре, даже сме дебелички - на 4м - 7,450кг. Задавам си същите въпроси като теб и основно ме тормози това да не би аз с това предлагане на гърда да съм го свикнала да търси по-често  Rolling Eyes

# 188
Тета, peiota и ние сме така..пък сме големи вече.Само кърмене не отказва.
Другото е една мъка ooooh!не мога да позная иска ли, кога е гладен....

# 189
  • UK
Момичета, аз вече сериозно много я закъсах, за отрицателно време, докато разбера, че кърмата ми е намаляла и има проблем, вече не стига доникъде  Sad Снощи за пръв път бебчо си поплака след хранене. Сърцето ми се скъса  Cry Отдавам го на това, че много неща ми се струпаха наведнъж - първият цикъл, след това стомашно разстройство с повръщане, веднага след това здрава хрема, която ме държи вече 2 седмици... Последната една седмица беше много неспокоен през нощта и постоянно търсеше да суче, отдавах го на дразнещи зъби, тъй като и много се лигави от известно време насам. До скоро кърмех от едната гърда на хранене, когато започнах да давам и от двете се оказа, че и те не му стигат. Много съм уплашена. Започнах да се наливам с повече вода, от снощи пия бирена мая, сега чакам да стане по-нормално време да отида да купя лактогонен чай. Нощта я изкарахме що годе добре, буди се на три часа да яде, през останалото време го дебнах в момента, в който се размърда да му вкарам гърдата в устата, да суче, пък и макар на празно. Памперсите са като че ли добре - пишка си, ака доста по-рядко - веднъж - два на ден, често пропуска ден, а до скоро акаше на всяко хранене. Цедя на ръка след всяко хранене, цедих и през нощта, нищо, че нищо не изкарвам.
Нямам конкретни въпроси, приемам съвети всякакви какво мога още да направя или какво правя грешно. През останалото време ще чета каквото намеря по въпроса и ще закачам бебчо на гърдата, колкото може по-често. Благодаря ви! Вие сте моята надежда Hug
Вода и др. не му давам. За този месец е качил 500 г.

# 190
Бързам да се включа , за да успокоя : dejie   Hug

На мен ми помага варено жито, даже в момента сложих на котлона да си сваря....ако искаш пробвай

Иначе за наддаването да те успокоя, че и ние бяхме така - втория месец - 500г., третия 680г., после от средата на четвъртия до средата на петия /тоест точно месец беше/ - качи само 300г., което ме хвърли в ужас, но аз не посегнах към АМ. Незнам колко ще те успокои това, но аз тогава разпитвах и търсих дали има подобни случаи като нас , със слабо наддаване...знам, чер всяко дете е индивидуално, но все пак, когато намериш подобен на твоя случай, сякаш се успокояваш малко, че не си единствен...незнам...

Незнам как сте наддавали първите два месеца, но на мен консултант ми е казвал, когато втория месец питах, че 500, макар и на долна граница, е в норма, стига и детенце да е жизнено..

Ти си взела вече мерки, би трябвало до няколко дена да се регулират нещата с кърмата...

А за акането - ние след втория месец някъде акахме по един път на два дена... А за буденето на три часа - ние май не сме изкарвали толкова дълго без будене...

това за сега мога да кажа, ако се сетя нещо друго-ще пиша пак....

# 191
  • UK
Благодаря ти, teta Simple Smile Ще пробвам житото задължително, сега отивам и купувам. Няма такова нещо като АМ за мен, всички ме съветваха да си купя една кутия да имам за всеки случай вкъщи, не искам да имам такова тук, че не знам кога ще се изкуша да го отворя. За наддаването - знам, че е на границата, но първите 2 месеца и половина наддаваше страхотно, за първите 40 дена качи кило и половина. Реално сега е 64,5 см и 6,000 кг, което е добре, но ме е страх, че нещата се влошават. От снощи насам той е очевадно гладен след хранене, не отделя по повече от минута на гърда. Доскоро имах ужасно много кърма и тия дни си мислех, че най-накрая се е регулирала и даже се радвах, че махнах сутиена нощно време и подплънките  Rolling Eyes

# 192
dajie, и аз да те успокоя  Hug
При нас някаъде на същата възраст имаше такъв период. И аз се бях уплашила много, че кърмата ми спира. Буквално си беше гладен. Четох много, консултирах се с няколко консултанта по  кърмене и го отдадох на скок в растежа. Беше изключително нервен, личеше, че е гладен. За около седмица отмина. Аз пиех много чай от мента, а се оказа, че той намалява кърмата  Rolling Eyes Имай предвид, че ако си в цикъл кърмата намалява, също ако му никнат зъби (на нас вече ни излезнаха 2) също е много неспокойно бебето и търси успокоение на гърда. Само  не влизай във филм, че ти спира кърмата. Аз бях в такъв филм 2-3 дни и още по-зле става. Мисли положително, предлагай гърда често. Пий много течности  Flutter

# 193
teta75благодаря за милите думи  Simple Smile

Правилно ли разбирам, че детенцето ти не отказва да суче от гърда, но те притеснява това, че суче по-кратко и не си сигурна дали се наяжда? Ще разкажеш ли малко по-подробно как се държи бебето ти по време на кърмене?

Така както описваш нещата, звучи като едно съвсем нормално ежедневие с бебе на 9 м. Нормално е бебето да има и такива кратки посуквания между "основните", а от друга страна, бебе на тази възраст е напълно способно да се нахрани за по-кратко време. Обичайно в началото на кърменето бебетата сучат ритмично и понякога дори се чува преглъщането. След няколко минутки интензивно сукане, може да следва почивка или период, в който бебето суче съвсем плитко, без да извлича много мляко. След това е възможно пак да започне да суче по-дълбоко и така да "дръпне" нова доза кърма или ако се е заситило, да пусне гърдата.

Би могла да опиташ, дали при вас ще сработи ако предлагаш гърда докато бебето ти е в полусънено състояние. При заспиване, преди да се разбуди, през нощта, ако има как да не го будиш за хранене, а само да му дадеш да посуче докато спи. В по-тежките моменти, майки разказват, че им помага да задържат бебето на гърда като го кърмят в слинг или докато се разхождат (из стаята). Лекото ритмично полюшване може да действа успокояващо. Често кърменето в тиха, затъмнена стая без много разсейващи фактори е едно от работещите решения при кърмаческа стачка, възможно е и при вас да има добър ефект.

Често големите бебета са толкова любопитни и завладяни от света наоколо, че нямат търпение да се задържат на гърдата. Понякога може да помогне кърменето в по-тиха и спокойна атмосфера. Може да опиташ дали ако закачиш на врата си шарен едър гердан, с който бебето да се заиграе, няма да се концентрира в сукането за по-дълго време. Една майка разказа веднъж, че е успяла да задържи вниманието на бебето си като е правила балончета с дъвка докато е сукало  Simple Smile

Бебенцето ти си хапва и твърда храна в прилични количества. Разбирам, че се притесняваш дали и това стига. Бебетата ни са много различни и няма да е коректно едно количество твърда храна да бъде определено като норма. В първите месеци на захранването, до годинката, препоръчително е приоритет да е предлагането на разнообразна храна, да опитва различни продукти, вкусове. Заместването на кърмене с твърда храна според препоръките на СЗО е добре да стане около и след годинката. Разбира се, всяко бебе е различно и има различни нужди. Много майки споделят, че удачен вариант за тях е да предложат кърма на бебето преди твърдата храна, за да са сигурни, особено ако бебето е с добър апетит, че твърдата храна няма да измести кърмене. След годинката някои майки обичайно обръщат схемата и предлагат гърда след хранене.

Чудиш се как да разбереш кога и дали бебето ти е гладно? Обичайно ако предложиш гърда на бебето и то е гладно, ще приеме да посуче. Ако те притеснява, че може да губи интерес към сукането след твърдата храна, вариант може да е предлагането на гърда преди това, като може да е и 20-30 минути преди храненето с твърда храна.

За водичката, ти си се ориентирала чудесно да предлагаш вода с чашка с мек накрайник. Много бебета се справят добре и със сламка или да пият от обикновена чашка, като майката контролира да не се излива много силно водата. След началото на захранването е добре на бебето да се предлага вода, но то само определя колко иска и кога. Много бебета пропиват вода месеци след началото на захранването.

Според теб възможно ли е неспокойството и това, че не спи добре да се дължи на пробиване на зъбки или друг дискомфорт? Често в тази възраст майките разказват за доста трудни нощи, защото болката и дискомфорта от никнещите зъби правят бебетата много неспокойни. А нощем е особено изявено, неясно защо, но сякаш бебешките зъби растат винаги между 2 и 5 през нощта  Rolling Eyes

Пиши пак как вървят нещата и ако имаш въпроси  Peace

# 194
  • UK
peiota, благодаря ти, но имам чувството, че положението е много лошо  Sad На последното хранене нямаше почти нищо, което да цока, един час сменях гърдите една след друга, като Бори не спираше да плаче, докато накрая не заспа. Не знам какво ще правя след малко като се събуди. Пих чай, сега варя житото... А довечера ще е по-зле, вечер нормално е по-малко кърмата. Има ли нещо, което мога да направя, за да спася положението днес или само търпение и да се надявам постепенно да се оправят нещата? Как да го оставя да плаче цял ден? Sad

Общи условия

Активация на акаунт