Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 562
  • 754
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
Здравейте,
и аз се лутам в темите с кърменето с цел всичко да върви по мед и масло, но пак имам питанки. Кърмим се на около 3 часа, понякога по-малко(следобед обикновено на 2.30ч.), през нощта повече(4.30), на поискване сме. Засега редувам двете гърди на различните кърмения и все още се чудя дали действително постъпвам правилно, а го правя с цел да успее да поеме и задното, калорично и хранително мляко.

dejie , направо копирам от тук:

Затова, когато едно бебе си суче нормално и добре и започне да нервничи на първата гърда, да заспива или да се пуска самичко, това означава, че то си е поело на нея всичко, което му е нужно, вкл всичкото нужно задно мляко – и е време да му се предложи втората гърда, дори при стискане да видите, че от първата все още излизат капки и дори малки струйки.

Та сега като прочетох това и се замислих, че малкия не нервничи почти никога на гърдите(само в началото, ако са много напрегнати и не може да захапе добре), факт, че се унася или по-скоро спира за секунди и пак почва. Ако като спре, се опитам да го отдръпна(дори с идеята да предложа другата гърда) веднага започва пак да суче. А след като сам пусне гърдата е тотално заспал. Обикновено се кърмим по около 20тина минути. Иначе почти всеки памперс е наакан и напишкан.
А нали ми е първо бебче и хич не съм уверена в себе си, а искам да имам успех в кърменето.
Другото, което ме притеснява е, че напрежението в гърдите ми не е като през първите 3-5дни. Обикновено напрежение усещам точно преди кърмене и то на гърдата, която е наред, ако мога така да се изразя. След горещ дущ определено си потекоха и двете и то стабилно, както и след като ги помасажирах малко с цел да се намажа с крем за зърна.

# 196
dejie , усещам колко си притеснена и напълно те разбирам, коя майка не би била притеснена от плачещото детенце  Hug Хубаво е, обаче, до колкото ти е възможно да се опиташ да се успокоиш и да се настроиш положително. Дори и кърмата да е намаляла, хубавото е, че тя не спира от раз, като с кранче. Процесът е бавен и плавен и обратния процес също може да отнеме време. Това, което може да помогне, дори и на чисто хормонално ниво е да се опиташ да мислиш положително и уверено. Усещането за щастие, любов и спокойствие помагат на хормона окситоцин да се отдели, а той е отговорен за рефлекса на потичане на кърмата. Ако майката е уплашена, подтисната или в стрес, отделянето на окситоцина може да се блокира и потичането на кърмата да се затрудни. Това може да изнерви още повече бебето и съответно да притесни и теб. Мога да дам няколко идеи, надявам се някоя да е работеща и при вас. Ще се радвам, ако споделиш след няколко дни дали забелязваш промяна.

* Би могла да опиташ да кърмиш на кратки интервали, около 2-2,5 часа, дори и по-кратки. Би могла да опиташ да отделиш поне едно или повече денонощия, в които с бебенцето ти да сте в почти постоянен контакт, до колкото е възможно кожа до кожа. Много майки избират в такива моменти да кърмят в т. нар. биологична поза, защото позволява чудесен плътен контакт и е удобна за почивка заедно с бебето.  Ако съблечеш бебето си и ти си гола до кръста, можете да се завиете с нещо, за да не ви е студено и пак да сте в близък, кожа до кожа контакт.

*Ако намаляването на кърмата е свързано с цикъла и боледуването, някои майки споделят, че при тях се наблюдава подобно нещо, пак честото кърмене за няколко дни може да е добър подход.

*Опитвала ли си да помогнеш на Бори с компресия на гърдата да получи повече кърма за по-кратко време? Ето и едно клипче с автора на статията.

Не си спомням дали си писала по колко мокри пелени сменяш за денонощие и дали даваш водичка или друго от шише, а залъгалка? 

Бебетата понякога преминават през периоди, когато искат да сучат много често, видимо са доста нервни и сякаш са залепени за майките си. Възможно ли е и твоето бебе да преминава през подобен период на скок в растежа или лактационна криза, както го наричат в руските източници?

Пиши пак как се развиват нещата при вас  Peace

# 197
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
 Петкова, не съм специалист, предполагам по-късно и консултантите ще се включат, но така като те чета ми се струва, че за момента всичко при вас е ок.  Peace Това, че бебето заспива на гърдата и при опит да го откачиш от нея усилено продължава да суче е съвсем нормално - бебенцето ти е малко и лесно се уморява от това сложно и трудоемко нещо, което за него е сукането, затова и лесно задрямва (понеже трудно, трудно, ама и безкрайно приятно и успокояващо е сукането), можеш лекичко да го побутваш, погалваш по петичките или зад ушенцата за да му напомняш за какво е там.
 Тъй като сте в началото на кърменето все още не е регулирано количеството мляко и вероятно все още си с нормалната за началото хиперлактация (може би тепърва започва да се регулира) затова щом бебето няма желание да поеме и втората гърда това не е проблем - ти предлагаш, пък то ако иска, можеш да пробваш преди да предложиш и втората гърда да смениш пелените, така е вероятно да разбудиш бебенцето и то да прояви желание да суче отново ако има нужда (а може и изобщо да не се събуди).
 Хубаво е, че си писала, че имате дотатъчно намокрени и изцапани пелени - ако добре напишканите пелени са поне 6, а нааканите (нааканото трябва да е по-голямо от монета от 1лв) 4-5, значи всичко е наред.  Grinning

По принцип напрежението в гърдите не е показател за количеството мляко, особено след първите няколко дни, когато гърдите често мн се препълват. Има жени, които никога не са усещали кога и как им слиза млякото и въпреки това кърмят успешно дълго време!  Peace

Предполагам, че има още какво да се каже, но на първовреме това се сещам, предполагам по-натам момичетата ще ме допълнят!  Hug

# 198
  • UK
По-рано забелязах, че като изпразни едната гърда докрай, сукне от другата точно 3 пъти, изпразни я и нея и като се върне на първата - пак изкарва по 3 глътки. И така колкото пъти ги редувам, все изкарва по няколко глътки въпреки, че току що я е пресушил. Та сега сме на тази схема - като суче и нервничи, сменям всяка гърда по хиляда пъти един след друг - правилно ли е това и на какъв интервал е добре да го правя? В момента го правя почти на всеки час и половина - максимум 2. Той и не ми оставя по-голям интервал. Ако го слагам на всеки час на гърдата това добре ли е?
Четох за лактационната криза, всички симптоми са налице, но въпреки това не очаквах, че така изведнъж ще стигнем до толкова малко количество - струва ми се страшно малко по няколко глътки от гърда. Не хванах нещата по-рано, сигурно съм била прекалено самоуверена, при първите признаци и първите безсънни нощи не ми мина през ума, че може да е това. От самото начало почти кърмя от едната гърда само на хранене, той дълго време отхвърляше втората като му я предложа и дори бях забравила да му предлагам повече.  Sad Възможно ли е само за няколко дни да стигнем до няколко глътки? Освен това ми се струва, че следващият цикъл наближава, но предният път нямаше чак такова нещо.  
Благодаря за съветите, Шаманке, ще пиша как се развиват нещата. Ще разуча и за компресията, чела съм, но пак не схващам особено каква е техниката. Ще погледна линка, който ми прати. ЗА пелените - акането драстично намаля напоследък, но пак в границите на нормалното - на ден по един -два, някой път през ден наакан памперс. Напишаните ми изглеждат нормално. Не давам вода, залъгалка много рядко, скоро не съм.
Днес обаче през деня си спи нормално както обикновено - три пъти по около час, това означава ли, че все пак не е толкова гладен или обратното - изморен е от плач и от сукане?
peiota,  попаднах на твоята история в другите теми, мисля, че нещо подобно се случва и с нас.  

Последна редакция: пн, 31 окт 2011, 17:18 от dejie

# 199
dejie, чудесно е, че мокрите пелени са достатъчно, а нааканите са съвсем в рамките на нормалното за бебе на възрастта на твоето. Ти сама си стигнала до решение, което работи за вас, което е чудесно. Много майки описват такова поведение на бебетата си, сучат по няколко глътки от гърда и след това търсят пак другата. Съвсем нормално е в един период бебето да се задоволява да суче само от едната гърда, а след това да настъпи промяна, да търси и двете. Това не е показател, че кърмата не достига.

След като бебето е изсукало добре първата гърда, смяната на гърдите не е лош вариант.  Кърма се образува и докато бебето суче и не е необходимо, даже е по-скоро неподходящо да се изчаква да се напълни гърдата, за да се предложи на бебето. Това, което дава сигнал на тялото да произвеждат кърма е честото и ефективно изпразване на гърдите. Често майките споделят, че когато бебетата им преминават през подобни периоди на скок в растежа (за мен това е по-удачния термин от лактационна криза, защото по-скоро се касае за нараснали потребности у бебето, а не толкова за намаляло предлагане на кърма при майката), усещат гърдите си най-празни, но реално през тях преминава най-много кърма. Просто поради честото сукане бебето не позволява гърдата да се препълни.

Вариант ли е да продължиш да предлагаш често гърда, да се опиташ да приложиш всички работещи за теб техники за да си осигуриш максимално усещане за спокойствие и приятни емоции. Чаша чай или друга любима топла напитка преди кърмене, топъл душ или просто гушкане на бебето може да са такъв помощник за отпускане и приятни емоции. Може да опиташ и с компресията, идеята е да се получи едно цялостно притискане на гърдата когато бебето спре да суче интензивно. По силната струя би трябвало да предизвика отново интензивно засукване и реално бебето да получи повече мляко за по-кратко време. Ако прецениш, би могла да претеглиш бебето си сега и пак отново след седмица или две, за да видиш как вървят нещата. Това може да ти даде ориентир дали проблемът е преодолян. Ако наддаването е плавно и постепенно, ако продължаваш да сменяш около 6-8 мокри пелени в денонощие (с прозрачен или бледожълт цвят и без неприятна миризма), ако бебето ти е активно, има добър цвят и еластичност на кожата (когато щипнеш да възвръща цвят и форма бързо), вероятно причина за притеснение няма  Peace

# 200
  • UK
Шаманка, да разбирам ли, че всъщност тази кърма, която той изпива по време на хранене, си я произвежда директно на момента? И, че трябва да се потруди здраво за нея? Забелязвам, че много се изморява и задъхва сега като суче на толкова мека и почти празна гърда? Така ли ще е занапред, това ли е кърменете след като количеството се регулира и гърдите спрат да се препълват? Аз също се измарям много от цялото подскачане като пумпал около него да сменям гърдите Simple Smile
Тази нощ почти не спахме, от 3 сутринта само е сукал, много беше неспокоен, въртеше глава наляво-надясно, личеше му, че му се спеше много, но беше и гладен. Два пъти се разнасяхме на ръце да поспи малко, защото беше изморен от сукане и не можеше да заспи сам. Казват, че по това време на денонощието е най-висок пролактинът, може би той си знае работата все пак Simple Smile
Сега е изморен, ще използвам всеки момент като задреме да поспя и аз.
Тази сутрин имахме препълнен от урина памперс - аз през нощта не сменям, за да не го разсънвам и после имахме и един наакан, което ми вдъхва много големи надежди. Simple Smile
Дано днес нещата са по-добре от вчера. Благодаря, Шаманка,   bouquet Ще пиша пак.   

# 201
dejie, наистина кърмата се произвежда и докато бебето суче. Гърдите ни не са точно съд, който се пълни с определено количество, а по-скоро приличат на поточна линия, колкото повече и по-бързо се издърпва продукцията, толкова повече кърма се произвежда като цяло. Но никак не е задължително това да затруднява кърменето занапред. Възможно е бебето ти да преминава през период, с което да е свързано честото сукането и нервността. Случва се понякога бебетата да се сърдят, когато струята стане по-слаба и има нужда да положат усилие за да изсучат кърмата. Би могло да помогне това притискане, за което писах, компресия на гърдата, пози, в които гърдата идва над бебето, така че и гравитацията да помага, както и някои майки изцеждат мъничко кърма на ръка преди да предложат гърдата, за да предизвикат рефлекса на потичане и така да улеснят достъпа на бебето до по-силната струя.

Чудесно е, че пелените са пълни и ти се чувстваш по-уверена. Успех  Peace

# 202
  • UK
Имаме още едно ако за деня  newsm44 Никога не съм се радвала досега така на подобно нещо.
Определено тази схема има ефект. Слагам го на гърдата на всеки час - млякото, което получава е доста малко, но пък като е толкова често явно (съдя по памперса) е достатъчно Simple Smile Така и той не е прекалено изнервен и изгладнял, за да се дърпа и да отказва да суче въобще. Редувам гърдите по няколко пъти, както описах горе и после цедя. После цедя още малко на празен ход и така до следващото хранене след един час. Така се старая да изпразвам гърдите възможно най-често. Изцеденото мисля да го запазя за довечера, когато предполагам няма да са толкова розови нещата и ако Бори пак плаче. А, да - и закусих с жито с орехи и салам със шарена сол (сминдух) Mr. Green Дано върви все така. Благодаря ви момичета   bouquet
Съжалявам, че окупирах темата, но ще продължавам да пиша как вървят нещата и да искам съветите ви. 

# 203
Аз се включвам за да благодаря на ШаманкатаHug, че ми обърна внимание и ми даде идеи за моя случай.   bouquetТези дни съм сама с дребния, и затова не писах по-рано.

На въпроса - да, малкия суче много кратко и това ме притеснява, защото се съмнявам, че се наяжда  така. И това му поведение не е между други основни и нормални кърмения през деня, просто защото те всичките му кърмения са такива...нямаме по-нормални и по-обилни...ама сигурно нямам толкова кърма и затова...незнм.. Ама ние сме така от самото начало почти...не е период при нас, през който да минаваме, просто ние сме постоянно така. Не е криза или скок при нас, убедена съм.
"Обичайно в началото на кърменето бебетата сучат ритмично и понякога дори се чува преглъщането. След няколко минутки интензивно сукане, може да следва почивка или период, в който бебето суче съвсем плитко, без да извлича много мляко. След това е възможно пак да започне да суче по-дълбоко и така да "дръпне" нова доза кърма или ако се е заситило, да пусне гърдата."

При нас няма такъв филм-да суче няколко минути от едната гърда и да преглъща, след което да пусне. При нас дръпва пет-шест до десет глътки от едната и пуска, отива на другата-същото, връща се на първата и така...много е  изнервящо.. като постепенно намаляват и глътките, тоест суче минимални количества някакви....
Пуста кърма не се увеличава при мен и това е. Кърмя на два часа някъде, по-голяма пауза от 4 часа не правя, нито денем, нито нощем...и пак така сме...ама явно така ще я караме.
 А иначе предлагам винаги преди хранене гърда, но той и тогава суква десетина пъти и толкова...

Общото ми впечетление е, че по-скоро няма кърма в гърдите и затова така бързо пуска и търси следващата ., и понеже и там не е много-се връща да търси на първата...

Радвам се за dejie , че нещата се нормализират.
Като чета нейните постове-все едно аз съм ги писала. При нас някъде там-около четвъртия месец, малкия взе да суче така-малко от едната гърда, после иска другата, после пак на първата и така до безкрай...по едно време даже лятото ме беше срам да кърмя навън, че то с това прехвърляне в ръцете-като акробати Grinning..Ноооооооо това е положението и до днес при нас де...незнам бързо се насуква ли, не му се чака да слезе другото мляко ли...но и до днес така си суче, редувайки ги безброй пъти на едно хранене..луда работа Mr. Green

# 204
  • UK
Момичета, при мен нещата хич не са добре, даже напротив - днес и вчера плаче особено много и тази вечер за пръв път му дадох АМ  Cry За да не протягам локумите си тук, писах молба за помощ в подфорума за онлайн консултации с ЛЛЛ с надеждата Шаманката и други ЛЛЛ консултанти да включат и там със съветите си. Като имам успех, ще пиша и тук да ви се похваля. Благодаря на всички   bouquet   

# 205
  • Добрич
Здравейте,
имам някои въпроси,ние се кърмим на поискване:
-вчера и днес на няколко пъти момченцето ни връща след хранене(2-3-4 пъти от 1 хранене) да не преяжда,та затова да връща?
-може ли кърменето на поискване да е причина за запек?
-доскоро по 3 на ден си изцеждах гърдите за да ги облекча,опитвам да спра вече,но продължават да са много напрегнати. Засега намалих количеството изцедена кърма наполовина,това достатъчно ли е или да направя нещо друго?

# 206
  • София
 Sneakers  здраей отново  Hug
 Колко са кърменията ви в момента, само на кърма ли е? В смисъл даваш ли вода или някакви други течности, ако не колко са напишканите памперси? Колко са кърменията ви в момента и от едната или от двете гърди суче?
 Предвид възрастта ви повечето бебета, както съм писала и във вашата темичка все още е хубаво да акат поне 2-3 пъти обилно на денонощие. За какъв запек говориш, от кога не е имало изхождане?
 По въпроса за изцеждането, предвид горното бих искала да те помоля, да задържиш изцеждането на това ниво в момента. Ще ми е от полза да отговориш за памперсите, а най-лесно ще е ако отидете да ви пременят и се види какво е наддаването за тези две седмици.
  Ако всичко е наред с изцеждането, плавно и постепенно както си правила и досега ще намалиш още изцежданията докато напълно отпаднат.

Повръщането как би го описала? Връща малко мляко след кърмене като се оригне или при смяна на памперса или повръща на фонтан?

# 207
  • Добрич
Aila благодаря отново за отговора ти!

Засега кърменията са на всеки 2 или 2и половина часа,през нощта на около 3 часа,ако не се събуди за хранене,аз го будя,но рядко се случва. На едно хранене сучи само от едната гърда,колкото и да предлагам,не иска другата. Вода предлагам,но не се е научил да пие от биберон и не пие,най много няколко капки да изкапят в устичката. 
Мръсните памперси са или след всяко хранене,или през 1 хранене. Вчера се бяха събрали около 16-18 часа само с напишкани памперси и помислих че има запек,но днес вече е нормално. Иначе бях чела че при кърмене на поискване се получава запек.
Ще ходим да ни мерят при педиатърката другата седмица. За около 20 дни колко би трябвало да наддаде,при положение че ни изписаха 3500,а се роди 3700?
Повръщането не е на фонтан,по-скоро му се излива от устичката и нослето.
Освен това сме на Инфакол за колики,да не се окаже той причината за някои притеснения?

Благодаря ти още веднъж!

# 208
  • София
  Здравей,
след като отново памперсите са пълни, храните се често и има достатъчно напишкани смятам, че всичко е наред.
  Да възможно е някои от капките за колики да имат лек запичащ ефект. Особено в началото когато започне приема им.
  За водичката кърмачетата стига да се кърмят когато искат, няма нужда от вода, така че не се притеснявай. Попитах за други течности за да може да се прецени и по бройката напишкани памперси евентуално храненето, в случай че все още нямате изхождане.
  По въпроса за наддаването, може да погледнеш тази статия - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=19325
  Средното наддаване е около 25-30 грама на ден или 170-210 грама за седмица.
  Ако майката има повече кърма и бебчето хапва хубаво първите седмици е напълно нормално и наддаване от 40-50 грама на ден. Минималното е около 15 грама на ден.
  Ако отидете около 20-ти ден, смятай от най-ниското тегло, ако то е било около трети ден, а сега сте на 20, остава наддаването за 17 дни, считано от най-ниското тегло,  а именно 3500 грама.

# 209
  • UK
Аз съм отново с въпрос  Laughing Изчетох всичко, което намерих за храните, напитките, билките и подправките спомагащи за лактацията - жито, кромид лук, сминдух и т.н. (този лактогонен чай, който пия в момента - стана ми лошо като му прочетох съставките - няма такава комбинация  ooooh! ) Колко помагат, колко не - аз не мога да преценя все още Confused Но искам да питам - кои са тези, които влияят отрицателно и от кои трябва да се пазим да не прекаляваме с тях? Няколко момичета разкават за горчивия си опит с ментата, има ли други такива? От тези, които по-честичко приемаме в ежедневението?

Общи условия

Активация на акаунт