Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 550
  • 754
  •   1
Отговори
# 210
dejie, наистина е възможно някои билки, особено прити в по-големи количества да действат намаляващо кърмата. Ментата е едно от тях, също салвията. На някои места се срещат препоръки да се пие маточина за стимулиране на кърмата, но има данни, че в големи количества тя има обратен ефект. Много майки споделят добри отзиви от българския лактогонен чай, защото е в най-естествена форма. Гранулираните варианти, които се предлагат на пазара са по-обработени и подсладени. Тези статии може да са ти полезни Herbs to avoid while breastfeeding, Sage and other herbs for decreasing milk supply

Важно е обаче да се знае, че това, което стимурира производството на адекватни количества кърма според нуждите на бебето е честото и ефективно сукане  Peace

Последна редакция: сб, 05 ное 2011, 22:04 от Шаманката

# 211
Аз имам един бърз въпрос ...  Embarassed Ям страшно много сладко - вафли, шоколадови изделия ... страшно много! Пада ми кръвната захар и за това си хапвам, така се чувствам добре. Влияе ли негативно това на детето ми при положение, че го кърмя!? Извинявам се ако въпроса ми е дебилен, но преди няколко дни присъствах на разговор, който ме накара да се замисля.   bouquet

# 212
   Присъединявам се към въпроса на *** Lady N ***......
   Напоследък и аз си позволявам повече сладки работи.....

Цитат
преди няколко дни присъствах на разговор, който ме накара да се замисля.
   Може ли да кажеш малко повече за разговора?Какво точно те е напрегнало в него?

# 213
Ще си позволя и аз да се присъединя към въпроса за сладкото - откакто родих, съм станала ужасяващ сладокусник. Вече редовно пека сладкиши, но не прощавам и на готовите вафли и на сладоледа. Като цяло подкрепям мнението, че това, което аз ям, няма пряко влияние върху бебето, но все пак сладко в големи количества, знам ли. Rolling Eyes

# 214
  • До хладилника, който обичам
Освен на собствените ви ханш и бедра - на детето надали оказва влияние. Кърмата е по принцип доста сладка, богата е на захар - една от най-сладките сред бозайниците, впрочем.
Обичайно промяната в желанията за храна у възрастния (то и у детето) е свързана с нужди на организма. Може да се потърси по-здравословен вариант на сладкото (сушени плодове и т.н., повече бавни въглехидрати) и да се възстанови баланса. Много хора са склонни да ядат повече сладко и мазно през студените месеци.

# 215
Благодаря, Бу. И аз си помислих, че имам нужда от въглехидрати, щом така ми се яде. За радост не ми се отразява на формите, заради млекопроизводството.  Laughing

# 216
  • До морето :)
Здравейте! Имам следното питане - съвместими ли са ваксината за тетанус и кърменето. Сега се набодох на един ръждясал пирон и си мисля да ида, да ми бият една ваксина против тетанус за всеки случай, но не знам, тогава на АМ ли трябва да минем или няма проблеми с кърменето. Ако не може да се кърмим, колко време ще продължи това?  newsm78 Благодаря ви!

# 217
Трябва да се консултираш с лекаря си.
От листовката на ваксината за тетанус (ТАП):

Ето какво изрових за ТАП-не пише в противопоказанията кърмене:Показания
•   употребява се за активна имунизация срещу тетанус на деца до 4-месечна възраст и на възрастни. Прилага се само на здрави лица и на ранени, за които съществува опасност от тетанична инфекция.
Противопоказания
•   остри фебрилни състояния; остри инфекциозни заболявания (вкл. и рековалисценцията – 20 дни); активни остри форми на ТБК; тежки заболявания на кръвотворния апарат; остри и хронични бъбречни заболявания; декомпенсирани и остри сърдечни заболявания; ревматизъм в активна фаза; астма по време на изостряне; хипертония ІІІ стадий; тежки чернодробни заболявания; базедова болест; остри и хронични алергични състояния

Тоест, сред противопоказанията за кърмене не става дума, т.е. по-вероятно не е противопоказана употребата на тази ваксина.

В справочната литература пише: "Няма данни тетанусния токсикоид да се секретира в кърмата".
Център за контрол на заразни заболявания (САЩ) заявява, че ваксината против тетанус не заплашва безопасността на кърменето и кърменето не е противопоказание за употребата й.

# 218
БУ, благодаря за отговора, страшно много ме успокои!!!   bouquet

Селма, не съм се разтревожила чак толкова, но пък наистина се замислих. Две жени си говорят близо до мен. Едната пита другата дали кърми още, тя отговаря положително. Попита я дали спазва някакъв хранителен режим, а тя - да, не ям бобови, не пия газирано, не ям сладко. На въпроса защо не ядеш сладко, за фигурата ли, жената отговори, че докато майката кърми, сладкото преминава в кърмата и товари организма на детето. Стори ми се абсурдно, но като се има пред вид, че аз ям в промишлено количество храни, съдържащи шоколад и захари се позамислих да не би пък да има нещо вярно.
Относно фигурата, не свалям с бързи темпове, но пък и не качвам - явно кърменето при мен помага!  Wink

# 219
Здравейте,
бебето ми е на 10 дни и упорито отказва да суче. Аз имам огромно желание да кърмя поне 1год., но явно малкият не е съгласен. Раждах секцио и първите два дни са го хранили с АМ, много трудно успя да засука след това, сука 2 дни и след това тотално отказа. По 2 часа го държах на гърда,докато ревеше и в крайна сметка започнах да се изцеждам и да давам с шише. Много моля за помощ  Praynig

# 220
Bili87, честито бебе!
Разочароващо е да не се получават нещата така, както си ги планирала. Но пък на тази възраст е все още сравнително лесно на бебето да се помогне, за да може да се върне обратно на гърдата.
Някои от най-важните неща са:
- да се чувства на гърдите комфортно и приятно (т.е. да не бъде карано насила да засуче, ако е нещастно и плаче). Например с много контакт кожа до кожа - просто да лежи отгоре ти, то голо (или поне тази част от него, която се допира до теб), както и ти. Така ще усеща ритъмът на сърцето, познатия аромат, топлина, комфорт - и с малко упоритост може да започне да ги свързва и с близката миризма на майчино мляко.

- можеш да пробваш периодично, докато лежи отгоре ти, когато е доволен и не протестира, да изцедиш няколко капки мляко на зърното и леко да му предложиш, без да настояваш.

- тази поза - "полегнало кърмене" - е много биологична, лесна (особено след операция) и подходяща в първите дни и месеци за лесно кърмене

- можеш да опиташ да ограничиш употребата на шишето, но само при условие, че той и ти нямате проблем с това. Някои родители успешно хранят с лъжичка, чашка или спринцовка. Ако това работи и по този начин бебето не получава изкуствени зърна, които да го объркват, чудесно, ще е по-лесно да се върне към майчиното зърно. Ако не се получава толкова лесно и бебето не се нахранва достатъчно така, може би малко по-натам може да се опита отново.

- друг вариант е да опиташ да му даваш със силиконови зърна - те са по принцип при много болезнени и разранени зърна, но понякога са решение за бебе, което е започнало да предпочита изкуствените зърна пред майчините (т.е. шишето пред гърдата).

- при всички положения е важно бебето да яде (дори с шише), а ти да поддържаш количеството кърма (даже бебето да не суче, а ти да трябва да цедиш), докато се опитваш да го върнеш на гърда.

- можеш да потърсиш ЛЛЛ лидер или НАПК консултант в София, да се чуете по телефона и да уговорите евентуална среща

# 221
  • София
Bili87 най-бързо и лесно ще стане с посещение на живо, от някой консултант, независимо дали от ЛЛЛ или от НАПК. Ако желаеш пиши за да те насочим. Бебчето е мъничко, успяло е да засуче, така че с малко помощ и желание от твоя страна може да се върне на гърда. Много е хубаво, че цедиш и поддържаш лактацията, както и че бебчо реално получава кърма.

# 222
  • До морето :)
Бу, благодаря за отговора! Обадих се и на педиатърката, тя също потвърди, че няма проблем да кърмя  Hug

# 223
Бу и Аила, благодаря за отговорите. Снощи точно след като писах, той се събуди, изкъпахме го и след това просто така реши,че ще засучче  Party Много се изненадах! Естествено днес пак го храних с шише, защото отново отказва и то с много рев, чак почервенява...Много е мъчително положението.
Бу, само не разбрах как точно ще лежи върху мен и ще суче, той дори не може да си задържи главичката, пък и няма ли да се задуши...не разбрах точно позата.Четох за една поза конче, нея ли имаш предвид или легнала настрани и той до мен?
Аила, готова съм да пробвам всичко само да си се храним нормално, че с това цедене на 3,4 часа и на двете гърди е доста изморително.Вярно, че така знам точно колко е изял и съм сигурна,че не реве, защото е гладен, например, но не си е работа така.В крайна сметка, ако не став и не става ще си се цедя, но ме е страх, че ще ми намалее кърмата така или, че няма да му стега в един момент...Много дълъг стана поста  Embarassed

# 224
Бу, само не разбрах как точно ще лежи върху мен и ще суче, той дори не може да си задържи главичката, пък и няма ли да се задуши...не разбрах точно позата.Четох за една поза конче, нея ли имаш предвид или легнала настрани и той до мен?

Ето я позата:

с бебе, легнало напреко на майка си:

и тук, с малко бебче, което майката дохранва, а междувременно си почиват и двамата:

Нарочно избрах реални снимки - виждаш колко е лесен достъпът на бебето до гърдата  Grinning

И по-важното: майката е комфортно облегната назад. Това е същината на полегналото кърмене: майката е отпусната, полегнала назад, без да лежи изцяло по гръб. Тогава бебето е отгоре й, с коремче и крачета опрени в нея, чувства се стабилно и сигурно. Може да има нужда от мъничко помощ (например да му подпреш главичката както на сн.1 е опряна в ръката на майката), но като цяло повечето бебета се справят чудесно с минимална намеса от майката  Grinning

Използвай повече такива спокойни, релаксирани моменти както след вчерашната баня  Grinning малко по малко ще си намерите ритъма.

Общи условия

Активация на акаунт