Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 558
  • 754
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, искам да попитам какво да правя, когато детето не успява да се наяде? Така въпроса звучи тъпо, затова ще поясня... преди месец имах съмнения , че бебето не може да се наяде... плачеше, като единствена причина за мен беше намаляващата ми тогава кърма. Тогава купих АМ, към което до ден днешен съм посягала не повече от 5 пъти за дохранване  Peace Вчера малката плака около 6 часа.. като през това време я държах само по гърдите... най-накрая реших да направя 60мл АМ и да видя дали ще пие... изпи 30мл и заспа...  Rolling Eyes За мен това означава , че в него момент съм нямала кърма и тези 30мло не са й достигали , за да се успокой... Понеже след 3 дни изтича годността на кутията ми АМ и с радост ще я изхвърля, въпроса ми е в подобна ситуация, как следва да реагирам, ако нямам вариант Б (АМ) под ръка ???

Здравей! Поздравления за успешното кърмене и за преодоляването на първите и понякога най-сериозни съмнения и проблеми. Би ли могла да кажеш как наддава засега бебка и колко често се кърмите? Разбирам притесненията ти, но в ситуацията, която описваш, говориш за добавка от 30 мл, която е незначителна за едно бебе на тази възраст и то може да си хапне толкова, дори когато не е толкова гладно. То се е успокоило след тях, но това може да и съвпадение. Обичайно вечер бебетата са доста по-неспокойни, а физиологично кърмата тогава е по-малко и наистина може това още повече да ги изнерви (ако са свикнали на по-силната струя сутрин например). По кое време беше неспокойна бебка във вашия случай?
Колкото и банално да звучи, именно честото слагане на гърда е осигуряването на план за избавяне от проблеми. Разбира се, ако много се притесняваш, можеш да изцеждаш, за да имаш някакво количество в запас. А ако положението стане неудържимо, което ме съмнява, АМ се продава и в денонощните магазини и аптеки. Успех!

# 331
Здравейте, мами! За първи път попадам в този сектор на форума, дано съм уцелила точната тема.

Имам проблем, който много ме тревожи - дъщеря ми е на две седмици, кърмя я още от болницата, почти безпроблемно (е, малко ме боляха зърната в началото, но нищо драматично). До скоро гърдите ми още не се бяха настроили, и ми се налагаше малко да изцеждам, особено ако малката се успи за по-дълго Simple Smile. А тя си спи добре, има периоди (за съжаление през деня), в които може и до 4-5 часа сън да изкара.

През последните три дни обаче вече 3 пъти повръща на фонтан и не мога да си обясня защо. Според педиатърката е, защото не успяваме да я уригнем. Случва се, след като нервничи (също нещо ново) определено време, недоволства, ту захапва добре гърдата, ту я изплюва и си напъхва и двете ръце в устата. В определени моменти имам чувството, че се борим - хем нервничи и плаче, хем си пъха ръцете и не успявам да и дам добре гърдата. Така се храним бавно и на почивки, като аз се опитвам от време на време да я накарам да уригне (след поредния път, в които заспива и изплюва зърното), тя се пробужда и заплаква на момента. След определено време кротва, вече изяла порядъчно количество, унася се и тогава повръща всичко изядено наведнъж.

Вярно е, че ни е адски трудно да я накараме да се уригне...може би има трикове, които не знаем. Моля ви, ако можете - помогнете, че започваме адски да се тревожим след всяко ядене... 

# 332
  • Нейде из лудите гори...
Ана2 , кърмя на поискване.. и не мога да конкретизирам колко пъти на ден яде, защото понякога иска през час, понякога на 3  Blush По-дълги паузи прави вечер, но не винаги  Peace На последната консултация за 17 дни беше качила 600гр., всеки памперс е пълен Simple Smile Мисля, че като цяло се храни добре, просто в някои случаи наистина ми изглежда недохранена  Rolling Eyes Последния път (който описах) будуваше и нервничеше между 17 и 23 часа. Не давам нищо за колики, защото според мен или нямаме , или са доста леки. От четвъртък не сме имали проблеми с храненето, надявам се и да нямаме... но все пак... ако се случи нещо подобно и имам същите съмнения, как би следвало да постъпя? Не винаги успявам да изцедя кърма след хранене Simple Smile Благодаря за отговора и лека вечер  Hug

# 333
marsssika , хубава новина е, че детенце качва достатъчно добре, значи млекопроизводството е наред. Както и предполагах, вечерния период се е оказал труден. Не можеш ли да изцедиш малко кърма сутрин, като има повече, за да имаш, ако вечер се наложи? Можеш да даваш добавката с чашка, спринцовката на Панадола или лъжичка, а ако е от шише, добре е да е с тази техника.
yummymommy, много бебета връщат мляко. Когато бебето наддава добре, обикновено това не се смята за притеснително. Наистина помага по-често оригване, по-често хранене (така се поема по-малко количество), добре е струята да не е много силна (за това помагат пози като легналата или биологичната). Виж повече по въпроса тук и тук, надявам се да е от полза.

# 334
Момичета, дали има данни, че големи дози витамин Ц (над половин-един грам дневно) могат да доведат до намаляване на кърмата?

# 335
  • UK
Аз преди пиех много по време на цикъл, защото беше много обилен и помагаше. Ама от раждането насам не смея, ще е хубаво да знам и аз.  Rolling Eyes 

# 336
  • До хладилника, който обичам
Момичета, дали има данни, че големи дози витамин Ц (над половин-един грам дневно) могат да доведат до намаляване на кърмата?
Аз преди пиех много по време на цикъл, защото беше много обилен и помагаше. Ама от раждането насам не смея, ще е хубаво да знам и аз.  Rolling Eyes  

Витамин С е водоразтворим витамин и обичайно приемането му се отразява в кърмата. Но той е специфичен с това, че веднъж достигнал определени нива, те не се покачват повече, даже майката да увеличи дозата. Има регулаторен механизъм, който при достигане на това плато (44-158 мг/л), пречи да се секретира/поема от организма на майката вит.С в излишък, даже при изследване, в което на майката е давана 10-кратната дневна доза. Излишното количество се отделя с урината на майката.

Обичайно в литър зряла кърма има до 40 мг вит.С, в коластрата - малко повече, около 44 мг. При изследване на кърмени бебета между 6 и 9 месеца е открито, че имат същите или по-високи нива вит.С от изкуствено хранените си връстници.

Вит.С е важен за много неща, сред които възстановяване на кожата, растежа на костите и т.н. Според University of Maryland Medical Center препоръчителната дневна доза за кърмеща жена е 120 мг, като се отчете, че въпреки че тялото не си произвежда само витамин C, той се набавя от много плодове и зеленчуци в достатъчно количество.

Високи дози вит.С няма да навредят на бебето, но за майката могат да имат неприятни странични ефекти (при дози над 2,000 мг), като разстроен стомах, диария, газове. Тъй като вит.С не се натрупва и не се съхранява в запасите на тялото, това няма дългосрочни ефекти.

Няма данни големи дози вит. С да имат негативно влияние на количеството кърма.

Последна редакция: пн, 05 дек 2011, 08:39 от Бу

# 337
Ана2, благодаря за отговора и линковете. Снощи пробвахме биологичната и май ще се окаже доста подходяща за нас. Само като са ми твърде пълни гърдите рано сутринта (защото малката спа повече от обикновено), не успява да засуче добре и много се изнервя. Но с малко помощ се получава.

Иначе предполагам е нормално да повръщат по малко, мен ме притесни количеството и това, че е на фонтан. Все още имам нужда от трикове за уригване, обаче - не мога да разбера защо, но много трудно и рядко урига бебка, каквито и потупвания и подрусвания да прилагам.

# 338
Здравейте!
Родих момченцето си на 25.11. секцио по спешност/термин 12,12.2011/ със спинална +епидурална упойка,много искам да кърмя но за момента не се получава-мисля,че кърмата не е "слезнала"-изцеждам с помпа и ръчно, но не повече от 20гр които давам с лъжичка,пробвахме и със селиконови зърна,според акушерки в болницата "зърното ми било голямо,а устата на бебо малка Thinking Thinking"-но не се получава съвсем изнервясе,ядосвасе , и не може да засуче добре....налага се да дохранвам с мляко на Hipp
просто се тревожа,че като свикне на шишенце ще е трудно после съвсем да засуче ooooh! ooooh!
Моля,за съвет и компетентно мнение!
Благодаря предварително!

Здравей, me4koni!

Поздравявам те, че се бориш детенцето ти да получава кърма, пък било то и по този трудоемък начин, чрез изцеждане. Мога ли да ти задам няколко въпроса за това как вървят нещата при вас?

Колко пъти в денонощието се храни бебенцето ти? Колко често изцеждаш и ако можеш да ми разкажеш малко по-подробно как цедиш? Споменаваш, че даваш кърмата с лъжичка, а как даваш добавката от АМ, от шише ли?

Бебенцето ти е на около 10тина дена, ако правилно смятам, успяхте ли вече да направите едно теглене в кабинета на педиатъра и какво показва наддаването до тук? Колко кг. беше при раждането и при изписването?

А как се държи бебето когато му предложиш гърда сега? Като цяло активно бебе ли е или е по-сънливо?

Понякога, когато раждането протече по-трудно и майката и бебето са разделени за по-дълго, а също и когато бебето се роди по-рано, може да има подобни затруднения в началото на кърменето. Но това не означава, че са непреодолими затруднения, много майки минават през проблеми с отказващи да засучат бебета или дохранване, но с много търпение и упоритост, с израстването на бебето и с увеличаване на силите и способностите му, напълно реално е да се върнете към кърмене от гърда, а добавката да стане по-малко или съвсем да отпадне.

Бих могла да опитам да ти дам някои идеи, които при много майки са дали добър резултат. Ако прецениш, би могла да кажеш от къде си или да се обадиш и по телефона на консултант от ЛЛЛ или НАПК и да се помисли дали има как да се видиш с някой на живо, който да помогне с насоки за засукването на бебето и добри пози.

Споменах пози, добрата поза на засукване, както на тялото на майката, тялото на бебето, така и как бебето засуква самото зърно са от изключително значение. Важно е когато предлагаш на бебето ти да суче, да си седнала или легнала удобно, подпряна с колкото имаш нужда възглавници, да не се налага да държиш бебето на мускули. Подавайки гърдата, добре е зърното да сочи към носленцето на бебето, за да може то да отпусне назад глава и да отвори широко уста. Засуквайки, в устенцата на бебето влиза както зърното, така и част от ареолата, [urlhttp://www.llli.org/images/LVFebMar04lv-latch-11.jpg]асиметрично[/url], повече от долната част, по малко от горната. Можеш да прочетеш още по темата тук: Как да разположим бебето за кърмене?

Понякога по-малките бебета, особено родените преди термин изпитват затруднения да засучат, още повече една пълна гърда или такава с по-голямо зърно. Може да помогне ако гърдата се поизцеди съвсем леко преди да се предложи на бебето, една по-мека ареола е по-лесна за засукване. Допълнително това може да оформи зърното. Често, когато гърдата се подава на бебето с леко "сплескване", подобно на сандвич, това може да улесни засукването. Капки изцедена кърма върху гърдата или по устенцата на бебето може да му помогнат да разбере какво следва.

Често, бебетата родени преди термина си, които изпитват затруднения със сукането, започват да се справят по-добре около термина. Рефлексът за засукване се активира и подобрява.

Когато на бебето се предлага гърда преди да се е разплакало от глад, при първи признаци на огладняване (махане с ръчички, отваряне на устенцата и примляскване, въртене на главичката, сумтене), то е много по-спокойно и засуква по-охотно. Често бебетата, коит вече плачат от глад са силно изнервени и се случва такова бебе да стои и да плаче пред пълна гърда, без да знае какво да направи. Можеш да опиташ дали това няма да даде добър резултат. Да предлагаш гърда често и преди бебето да е прегладняло, да предлагаш гърда в полусън, за успокоение, винаги, когато можеш, но без да насилваш, ако бебето се дърпа. Ако използвате залъгалка, добре идея е да я ограничиш до минимум, а за сметка на това да предлагаш гърда.

Много гушкане и контакт кожа до кожа също са важна част от пътят към връщане на бебето към гърда. Контакта на голата кожа на бебето до твоята кожа дава много, задейства инстинктите както на бебето да засуче, така и въздейства положително на твоите хормони и още много други ползи.

Ако за теб е вариант да предлагаш добавката по алтернативен на шишето начин, можем да поговорим по-подробно и за идеи в тази посока. Много майки дохранват с малка мека чашка, бебето буквално лочи като малко котенце. Често майките споделят, че успешно дохранват с лъжичка, спринцовка (дозатор) или пипета.

Ще очаквам да пишеш пак, да ми отговориш на питанките в началото и ще поговорим пак  Peace

# 339
Здравейте и от мен!
Ние си се кърмим успешно вече година и два месеца и нямаме проблеми в това отношение.Въпросът ми е друг.В предаването на Гала сутринта говориха за превенция на рака на гърдата и се зачудих дали майките ,които кърмят могат да се прегледат?Защото като гледам ние ще си ссе кърмим още доста Praynig и като прибавим 9 месеца бременност,а пък ако взема да забременея пак-отиди 5-6 години без преглед ooooh!Съвместими ли са двете неща?

# 340
  • До хладилника, който обичам
Може, да Peace
За съжаление не всеки мамолог умее да работи с лактираща гърда, защото по-трудно се разчита ехографията/снимката, но ако намериш такъв, който умее, няма проблем.
Съвместим е прегледът с кърменето.
В идеалния случай ще има човек една своя предишна снимка, т.е. да може специалистът да сравни гърдата в покой с лактиращия й вариант, но и да няма, опитният мамолог би следвало да може да види има ли проблем или не.

# 341
  • малкия йеросалим
Момичета имам въпросче.Кърмих почти година и половина моят юнак.Не кърмя от една седмица.От миналата седмица пих едни хомеопатични хапчета за намаляване на кърмата/ама не си спомням как се казваха/.Вчера сутринта ми свършиха.Не съм кърмила,не съм е изцеждала и нямах проблем с гърдите,освен леко напрежение вторият ден,което отмина бързо.Обаче от снощи ме болят гърдите.Не са подути или зачервени,а само ме болят.Преди малко напипах бучка голяма колкото орех на едната гърда близо до зърното.Болезнена е на допир.Опитах се да изцедя с помпа ,за да ми олекне,но излезе само една капка и край.Сега се чудя какво да правя.Помагайте,че да не направя някаква беля.

# 342
mama moni  аз пеих градински чай. Също не цеда от месец, но понякога имам напрежение в гърдите и си позволявам да изцеда. Единият път 70 мл, после 30мл, а вчера след 35 минцедене около 5-10 мл. Но ми поолекна. Загрей добре гърдата, масажирай и се помъчи да изцедиш това чудо.

# 343
mama moni, би могла да опиташ дали ще помогнат компресите със зелев лист - изстудено зелево листо се намачква и се слага като компрес върху болезненото място, като се избягва ареолата. Когато повехне може да се смени. Вякои майки споделят добри резултати и от компрес със изстудена извара.

Като помощно средство за спиране на кърмата при отбиване много майки дават добри отзиви от чай от салвия, за който nikolina-pikolina  ти е споменала. Също ментата, магданоза имат подобен ефект.

Би могла да се консултираш с лекаря си дали приема на Лецитин (1000-1200 мг.) е удачен за теб. Тази хранителна добавка действа като емулгатор и пречи на мастните частици да се слепват, като така може да е добро помощно средство при бучки и запушвания.

Затопляне, примерно под душа и леко изцеждане на ръка, охлаждащ компрес след това и удобно, не стягащо бельо може да имат положителен ефект. Важно е изцеждането да е само по мъничко, докато усетиш леко облекчение за да не стимулираш производството на кърмата. Можеш да се консултираш и с хомеопата си дали това което си приемала е в точната потенция за теб, понякога ако лекарството не е в точната потенция може да има обратен ефект.

Ако не усетиш подобрение в близките дни или ако започнеш да вдигаш температура или забележиш зачервяване по гърдата, добре е да се консултираш с лекар.

# 344
  • малкия йеросалим
Шаманке,nikolina-pikolina благодаря за съветите.Сега ще влизам да направя един горещ душ и после ще слагам компрес от зеле.Ще пратя и мъжо за градински чай.Бучката от снощи се е уголемила и вече е доста  болезнена.

Общи условия

Активация на акаунт