Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 579
  • 754
  •   1
Отговори
# 345
  • Sofia
Пак съм аз, за съжаление състоянието ми се влоши и вече нямам избор - трябва да приемам антибиотик.
Лекарката ми изписа Аугументин, специално го провери да е съвместим с кърменето (и на листовката пише, че може да се кърми).
Все пак някой тук има ли мнение за него?
И също нещо да посъветвате дали трябва да давам на бебето за всеки случай - например биогая или нещо подобно?

# 346
  • До хладилника, който обичам
NBM, неприятно е, че трябва да приемаш антибиотик, но пък ще се поправиш така  Hug

В самата листовка на Аугментина си пише "Можете да кърмите по време на лечението с AUGMENTIN."

Аугментинът е с активна съставка амоксициклин, пеницилинов антибиотик. Според справочника за преминаване на лекарства в майчината кърма, който ползвам, Medications and Mother's Milk на д-р Хейл, признат експерт в тази област, стр. 15 от мини-изданието,
Амоксициклинът е рискова група Л1 - най-ниската възможна, т.е. "safest".
Според ревю на Американската Академия по Педиатрия, ААП, е класифициран като "обичайно съвместим с кърменето", точно както е в листовката на лекарството.
Ако искаш, мога да снимам тази страница от книгата (ще ползвам пълния вариант на справочника), за да можеш да я занесеш на лекарката си, за да обсъдите вариантите, ако желаеш, макар че щом ти е изписала, по-вероятно да не се нуждае от допълнително инфо.

преминаването през кърмата е в много малка степен; в добавка ако искаш, виж това (на английски):
http://www.drugs.com/pregnancy/amoxicillin-clavulanate.html

Приема се, че пикът на лекарството в кърмата (малко количество, но все пак има момент, в който това малко е най-много) е около 5 часа след прием на АБ, т.е. се приема, че изключително кърмено бебе ще приема около 0,1 мг/кг амоксициклин на ден, ако майката пие 3х500 мг на ден (т.е. както сама виждаш - минимално излагане).

Аугментинът е силновлияещ антибиотик и както след много антибиотици е възможно възникването на гъбички. За да избегнеш това досадно преживяване, може да искаш да обсъдиш с лекаря си паралелен прием на про-биотици (Биогая, както казваш, или друг някакъв), които да повлияят положително на чревната флора и да й помогнат да се възстанови по-бързо след приема на антибиотика. Има много различни марки на пазара и много от тях се славят с добри резултати, сигурно ще намериш кой е подходящ за теб, като поговориш с лекаря си, дори да е само по телефона. По-важно е да пиеш ти, но и бебето също - обсъди с педиатъра за това.

# 347
  • Бургас
Имам следното питане: знам че нощното кърмене е особено важно за поддържане на лактацията. НО, има ли значение количеството на изцедена или изсукана кърма? Защото напоследък бебко спи по 8-9 часа и се събужда да папа чак към 5-6 сутринта, а аз се събуждам към 2 или 3 с напращяла гърда (на която ѝ е реда) и ставам да се цедя и после замразявам. Искам да знам дали да цедя само до омекване на гърдата или да я поизпразвам newsm78

# 348
bradata Hug радвам се да се видим тук Grinning

Зависи какво искаш - ако целта е постепенно да отпадне нощното цедене, за да не ставаш с напращели гърди, то само поизпразвай. Ако искаш да продължиш да трупаш запаси, цеди до омекване.
В първия случай тялото ще получи сигнал, че толкова кърма не е нужна на тоя етап и полека ще намали производството.
Нощното кърмене е важно, но ти вече имаш установена лактация, с която предполагам нямаш проблем - имаш добро количество кърма, нямаш нужда да я увеличаваш? - така че, ако не искаш да ставаш да цедиш, можеш постепенно да намалиш цеденето до спиране на същото нощем. Simple Smile

# 349
  • Sofia
Благодаря Бу!
Същото ми каза и личната лекарка. Приятно съм изненадана, че без притеснение и тя си свери информацията по интернет и също провери в един голям справочник.
И да, предупреди ме, че за съжаление ще получа гъбички (най-вероятно), но за съжаление другия подходящ за моите бактерии антибиотик се оказа несъвместим с кърменето.
Взимам биогая за мен и детето.

# 350
  • Бургас
bradata Hug радвам се да се видим тук Grinning

Зависи какво искаш - ако целта е постепенно да отпадне нощното цедене, за да не ставаш с напращели гърди, то само поизпразвай. Ако искаш да продължиш да трупаш запаси, цеди до омекване.
В първия случай тялото ще получи сигнал, че толкова кърма не е нужна на тоя етап и полека ще намали производството.
Нощното кърмене е важно, но ти вече имаш установена лактация, с която предполагам нямаш проблем - имаш добро количество кърма, нямаш нужда да я увеличаваш? - така че, ако не искаш да ставаш да цедиш, можеш постепенно да намалиш цеденето до спиране на същото нощем. Simple Smile
Тенкю Бу, аз досега си питах и получавах отговори в отчетната тема, ама викам айде и тук да се пльосна (не че не чета от доста време, за да съм в час), че да не тормозя само Пепеляшчето, дето ми знае сагите hahaha

Благодаря ти и за отговора - самата аз не знам още какво искам, защото малчо все пак си се буди понякога за нощно папане, а понякога става току след като съм се изцедила (цедя само едната гърда, която е била наред и е бомбирала повече) и още май ми е рано да спирам нощното кърмене/цедене. Но поне имам инфо какво да правя, когато имам яснота по въпроса  bouquet Иначе лактацията ми е горе-долу регулирана и я подпомагам с жито и орехи почти всяка сутрин, бирена мая, Ricinum Comunis, много течности, лактогонен чай понякога, а имам и Фенугрийк в запас. Но пък тъй като кърмя със силиконови зърна (за съжаление) и е възможно поради по-слабата стимулация на гърдите да се получи някой спек, е хубаво да се поддържам по-пълна отколкото трябва Rolling Eyes Според мен де Peace Засега се справям, мисля, след като бебко е почти 7 кила bowuu

# 351
Хихи, да, явно се справяш Simple Smile пробвала ли си го да суче нощем, когато му се спи и не придиря толкова, без силиконовите зърна?

# 352
  • Бургас
Скоро не съм, ама то няма и какво да засуче почти - зърната ми 'ич ги няма милите и дори да опитам леко да им придам някаква що горе прилична форма, секунда след засукването и вече са станали пак като медузи и Ивко плюе, бие ги с юмручета и протестира яко. Това като е буден. А като е сънен, пак ще е трудно, защото мискининът не си отваря устата при допир - тоз му рефлекс не работи добре - и е свикнал вече само леко да отвори уста колкото да си навре твърдото силиконче вътре и после вече после да си цока с широко отворена устичка, както е по картинките и клипчетата поне. Примирих се вече, че така ще си караме, но поне кърма да има и да папа, ще търпя Praynig

# 353
Питам защото често майки с плоски или хлътнали зърна установяват няколко месеца след началото на кърменето, че зърната са се оформили. И това оформяне остава трайно, в смисъл със следващо дете обичайно вече не е проблем.
Много майки кърмят дълго със силиконови зърна без проблем, разбира се. Само на голо е малко по-лесно Simple Smile

# 354
  • Бургас
Чела съм го и аз това, но моите още са си калпави, въпреки че има лееекинко подобрение. Лошото е, че бебко свикна вече на този по-мързелив за него начин за засукване - леко отваряйки уста и чакайки да му се пъхне силиконката вътре, свикна да дъвче понякога зърното или да се отнася варварски с него hahaha, то е и по-голямо от естественото такова и не знам дали някога ще се прежали да пробва на голо Rolling Eyes А аз не трябва да допускам в никакъв случай разраняване на зърната (с хепатит Б съм и ако "пускам" кръвчица, не трябва да кърмя), което в нашия случай мисля че ще ми е в кърпа вързано, та ще си продължа засега така още, пък се надявам да нямам проблеми и да мога да си храня бебко още дълго време Praynig

# 355
Здравейте, моля за малко помощ, ето и проблема
Дъщеря ми (17 месеца) изведнъж започна да отказва да се кърми на обяд и вечер за заспиване. Дефакто цока само в пулобудно състояние през ноща (което е не повече 1-2 пъти, ако и толкова се съберат), а е гладна и иска да се кърми, но захапва, цоква 2 пъти и почва да ме хапе, след което следва рев  Rolling Eyes Направо съм шах и мат, не съм яла нищо различно, не съм сменяла козметика, мляко имам, и на вкус го опитах, нищо му няма  Rolling Eyes Имам леко съмнения, че може да са зъби, защото иска да спи върху мен (сама се катери) коремче към коремче, а така се успокояваше за предишните зъбни болки...но да отказва кърмене...  Shocked
Днес се наложи да цедя, защото съм препълнена и единствената идея, която ми идва е да давам утре кърма от чашка (така и не се научи на шише).
Не ме притеснява това, че не иска повече, а това че се случва така изведнъж. Определено има някакъв проблем...

# 356
Здравейте! Можете ли да проверите какво ниво на опастност е лекарството БИАЗЛАКС? Пише че няма никакви данни и за това не се препоръчва при кърмачки.

# 357
Здравейте! Можете ли да проверите какво ниво на опастност е лекарството БИАЗЛАКС? Пише че няма никакви данни и за това не се препоръчва при кърмачки.

Бебешонделче, Бизалакс с акт. съставка Бисакодил (Bisacodyl) е с ниво на риск Л2(safer) според справочника на д-р Томас Хейл от 2010г. Има ограничена секреция в кърмата и има данни за минимално или никакво отражение върху кърмачето.

# 358
  • София, България
Здравейте, да се включа и аз с едно бързо въпросче. Имам приятелка с бебче на 1 месец. Със силно изразена жълтеница е, правили му някакви  кръвни изследвания и в резултат на тях, я накарали да спре да кърми, заради някакви хормони ... Много странна ми се струва тая работа, може ли АМ да е по-добро за бебе на 1 месец  newsm78

# 359
  • София
  Радос, предполагам, че може да става въпрос за т.нар кърмаческа жълтеница, когато нивата на билирубина заради определени съставки на кърмата се поддържат високи. В зависимост от това колко са високи, може просто да се изчака или в определени случай да предложат или да се преварява кърмата и така да се дава за известен период или за известен период да се храни с АМ, което рядко се налага в действителност. В който и да е от случайте това е временно и е важно майката да изцежда за да поддържа лактацията и след този период да продължи да кърми. Обикновенно е хубаво да се консултира освен с педиатъра и с неонатолог например или друг специалист дали наистина нивата на билирубина налагат някакви мерки и какви точно.
  Повече може да прочетеш тук
  - http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=670
  - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=24494.0
  - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=22297

Общи условия

Активация на акаунт