Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 620
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
Елито, и аз да те успокоя....така като ви гледам мерките и теглилките, са горе-долу същите като нашите...и ние на 6 месеца бяхме точно 6 кг. и аз се притеснявах тогава, че е малко, но все пак както и Ана2 ти е казала...това си е удвоено тегло..така че спокойно Hug

Аз тогава все четях и търсех да видя има ли други бебоци като нас, и колкото и всяко дете да си е различно, все пак като намериш подобен на вашия случай, човек се успокоява малко..не е ли така Simple Smile

# 376
Ана2, първо се цедях и двете гърди на 3 часа и давах с шише,тъй като не искаше да суче.След това засука,но продължих да се цедя и тъй като той по принцип реве и киселее след хранене,докато заспи, му додавах това,което изцеждах (средно по 30гр.), понеже мислех,че е гладен.След това започнах да намалявам додаванията и разредих изцежданията на 6 часа.Като го оригна не помага,а когато слиза млякото,като че ли е по-доволен.На няколко пъти се е давил обаче.След като спрях цеденето започна да повръща по-често и даже два пъти по време на ядене, а преди само понякога след първата гърда,докато сменяме памперса.Също така много му се засили слюноотделянето(не знам дали има връзка).

# 377
  • Пловдив
Здравейте!
С моя юнак се кърмим успешно вече почти 5 месеца. В петък, т.е. утре, съм канена на Коледното парти на фирмата. Наистина имам нужда малко да се видя с хора, с които поне два-три часа да не говоря за памперси, кърмене и т.н. Вчера изцедих 30 мл., за да пробвам дали малчо ще хапне от шише ( в началото, когато съм се пробвала отказваше категорично), но сега ги изпи. Проблемът е, че количеството кърма така се е регулирала според бебо, че след цокане едва изцеждам 15-20 мл, а трябва поне 160-170 мл. да имам приготвени. Мога ли да почна да цедя от днес сутрин за утре вечерта? Изцедената кърма директно я прибирам в хладилника.

# 378
  • София
  Няма никакъв проблем да изцеждаш един ден по-рано и да съхраняваш изцедената кърма в хладилник. Ако количеството е по-голямо е разумно да я разделиш на две дозички, така че при нужда евентуално да може да се стопли само едното шишенце.
  Лесен трик за изцеждане по-лесно на по-големи количества при голямо бебе и регулирано производство е да опиташ да изцеждаш от едната гърда, докато бебчето суче от другата в това време. Тъй като то стимулира потичането на млякото. Може да опиташ това след някоя по-голяма пауза или да изцедиш посредата на по-голям интервал ако правите без кърмене.

# 379
Здравейте!
Бебето ми е само на кърма и преди 10-на дни я захраних с пюре от морков. Горе-долу добре го прие. Не й хареса много, но го преглъщаше. После опитах да й дам и картоф и два дни поред го повръща и се отказах. И въпросът не е в някаква алергия или непоносимост, а просто я е гнус.
А след картофа вече и морков не иска.
Според вас добре ли е да пробвам с някакъв плод? Дали ще го приеме по-добре или да й дам някакъв друг зеленчук?

# 380
teta75, така е наистина  Hug

# 381
Snow girl, нормално е бебето да не хареса нещо, но хубавото е, че вкусовете на дечицата в този период се променят много динамично. Напълно възможно е след седмици картофът да се приеме добре. Повечето майки предпочитат да не предлагат отхвърлената храна поне за две седмици, а после пак да опитат, може и в комбинация с по-предпочитана или по различен начин. Ако си предложила готово пюре, може да се приеме по-добре домашно или обратното. Може вместо пюре да предложиш парче добре сварен картоф, подобно на принципите на захранването водено от бебето или ако не ти допада, да опиташ с различна консистенция на пюрето.

Възможно е бебето ти да се дърпа от всяка твърда храна, както споделяш, защото има неприятен спомен от опита с картофа. Понякога е нужно малко време за да забрави бебето неприятното усещане и пак да прояви любопитство към новата храна. Много майки избират да оставят бебето за няколко дни само на кърма. След тази "почивка", възможно е предлагането на твърда храна да се приеме далеч по-охотно. Може да опиташ да предложиш различни вкусове, плодове или други зеленчуци, но често помага просто храната да се предложи по различен начин, за да не се върне спомена за неприятното усещане от отхвърления зеленчук. Би могла да дадеш храната с ръце, също да оставиш бебето да държи лъжица и да бърка в купичката (като предварително се подготвиш за умерен апокалипсис Simple Smile ) или да заимстваш някоя идея от Захранването водено от бебето. Важното е да няма насилване, а по-скоро търпение и изобретателност. Всяко дете е различно и подхода към него е важно да бъде индивидуален и следващ неговите темпове.

Сигурна съм, че другите майки минали по този път имат идеи от собствения си опит за справяне с подобни предизвикателства. Заповядай на някоя от срещите на тема захранване на бебето и хранене на детето в София, може да са много полезни точно заради споделения опит на другите майки и идеите, които могат да дадат. Следващата среща на Ла Лече Лига в София е точно по темата. Датата е 10 януари, а повече информация ще има скоро тук и тук

Успех  Peace

Последна редакция: чт, 15 дек 2011, 16:40 от Шаманката

# 382
Шаманката, Благодаря ти за съветите!
Ще пробвам с нов подход. Захранването, водено то бебето доста ми допада, но не мога да осигуря плодове и зеленчуци (или поне са много малко) без нитрати, изкуствени торове и т.н. Това е и причината да давам готови пюрета.
Обаче днес вечерта пробвах да й дам да посмуче сокчето от едно резенче мандарина и много й хареса. Проявява жив интерес към нашата храна. Преди около половин месец пък ядяхме банани с мъжа ми и тя направо взе да ни се кара, че няма за нея и й дадох да си близне малко. И отново й хареса. Май наистина трябва да пробвам друг начин на захранване.

Имам домашни круши и мога да й пасирам да видя дали ще яде. Само не зная дали трябва да ги сваря или може и сурови да й ги дам?

Ще е хубаво да дойда и на срещата на Ла Лече Лига, ще ми бъде много интересно  Peace

# 383
  • София
Най-после ми дойде цикъла. Обаче май кърмата ми съвсем намаля. А малкия му никне зъб и търси цица и през деня /когато не се кърмим вече/ и по-често нощем.
Има ли нещо специално, което трябва да правя?
Или колкото има - толкова?
Освен това пих парацетамол тия дни,че бях грипозна и се тревожа да не му се отрази, ама и той е с хрема.

По въпроса за плодовете - моя бебо умира за плодове - портокал, мандарина,киви,банан - вече яде всичко на резени.

Последна редакция: пт, 16 дек 2011, 10:21 от L'Agent

# 384
Snow girl, ще се радвам да се видим  Peace

Разбирам дилемата ти за произхода на плодовете и зеленчуците, ти сама ще прецениш кога е подходящо да запознаеш бебето си с храните, които консумирате обичайно в твоето семейство. Но е чудесно, че момиченцето ти е част от ритуала на хранене и има възможност да задоволява любопитството си към храната.

Като цяло, някои школи препоръчват в началото на захранването плодовете да са леко термично обработени, особено ако са по-киселинни, за да не дразнят стомахчето. Но крушата е плод, който обичайно се приема много добре от бебетата, сезонен е, мек е като вкус и консистенция и е чудесно, че имаш домашен плод, който да предложиш на бебето си. Друг хубав сезонен зеленчук, който е и доста полезен е тиквата, бебетата често я харесват, както и карфиол, който пък е много удобен за хващане и е богат на желязо.

# 385
  • Пловдив
  Няма никакъв проблем да изцеждаш един ден по-рано и да съхраняваш изцедената кърма в хладилник. Ако количеството е по-голямо е разумно да я разделиш на две дозички, така че при нужда евентуално да може да се стопли само едното шишенце.
  Лесен трик за изцеждане по-лесно на по-големи количества при голямо бебе и регулирано производство е да опиташ да изцеждаш от едната гърда, докато бебчето суче от другата в това време. Тъй като то стимулира потичането на млякото. Може да опиташ това след някоя по-голяма пауза или да изцедиш посредата на по-голям интервал ако правите без кърмене.

Благодаря много за информацията  Hug!

# 386
Здравейте! Бебчето ми е изключително кърмено и на поискване. От няколко дни захранвам по метода Захранване водено от бебето. Първо опита тиква-първият ден с охота, другите два дни -не толкова. Днес за първи път въведох картоф - не го хареса особено. Дали е добре след 3 дни (примерно) да въведа нещо сладко като банан, за да събудя повече интереса му, или това ще го накара после да иска все такива сладки и вкусни храни?
Другото, което искам да попитам - след като е кърмен на поискване,  той реално може да няма нужда от вода, нали? Досега не е пил вода,  нито сок (само слаб чай 2-3  пъти по 2-3 лъжички). Давам му да пийне вода от чашка с мек накрайник, той всмуква, но когато усети вкуса на водата отваря устичка и я оставя да изтече навън  Laughing Не я преглъща и не я харесва. Да продължавам ли да му предлагам или да пробвам да дам разреден сок? (идеята ми беше попринцип да изчакам със сока поне още няколко месеца) Кърмя го след всяко "хранене"(силно казано) със зеленчук, защото той си иска.

# 387
L'Agent, обичайно при активно кърмещите майки около първата годинка на детето се завръща цикълът и да, това често е съпроводено с леко намаляване на кърмата. Понякога и вкусът леко се променя, но много бебета не реагират на това, явно твоето момченце също.

Това намаляло количество на кърмата за радост обичайно е временно, само около цикъла, като след това количествата, които обикновено произвежда организмът ти, се възстановяват.
Някой майки приемат добавка калций и магнезий от началото на цикъла (деня на овулацията) до първите три дни от менструацията. В "Womanly Art of Breastfeeding", на стр. 193 пише, че е добре добавката калций-магнезий да е между 500 и 1000 мг. При всички случаи е силно препоръчително да съгласуваш това с личния си лекар!

За парацетамола - не е несъвместим с кърменето, но отново те насърчавам да се консултираш с лекаря си преди приема на каквито и да било лекарства и добавки. Той би трябвало да има най-добър поглед върху здравето ти и да може да прецени кое би било добре за теб.

Това, че момченцето ти е с хрема, може да е причината да си търси да суче по-често. Изпитва дискомфорт и кърменето му го облекчава, => иска да суче на по-малки интервали. Равномерното преглъщане при сучене често помага и за отпушване на носа.

# 388
Здравейте,имам бебче на 2 м и 8 дни,роди се 3500,изписаха ни 3230.Кърмим се,добавка сме давали първите 4-5 дни, оттогава сме само на сукане от гърда,не давам чайчета и вода.За първия месец бебе качи 800 гр, за втория 630 гр.Според педиатъра ни това е малко и може да се наложи дохранване(аз категорично няма да дам добавка де).
Кърмим се на поискване,само че на практика такова няма- не си отваря устичка, не си лапа през деня ръце,нищо- е може да не е гладен,защото аз на практика го кърмя на 2-2,5,макс 3 часа около обедната разходка.Имаме нощни кърмения 1-2. Кърменията ни обаче протичат меко казано странно- засуква, суче ,пуска,пищи или издава недоволни звуци,пак захапва,после отказва гърдата,сменяме и така до безкрай-това е от около третата му седмица. През нощта или в полусън нещата са ок, но рядко успявам през деня в полусън,защото имаме доста будни часове. Освен това забравих да кажа, че предпочита да яде легнал.Памперсите напишкани са поне 7, доста обилно, наакани 1-2-3,има донър тургур на кожата и като изключим ревовете при кърмене е спокойно, усмихнато и гукащо бебе GrinningСъщо така има съмнение за АБКМ, аз спазвам диета вече месец.Излишно е да казвам колко изтощително е, но нямам намерение да се отказвам-въпросът ми обаче е -следва ли да се притеснявам за наддаването и поведението му по време на кърмене?

# 389
Здравейте, искам да потърся съвет за проблем който се появи от около 4 дни. Общо взето моята беба (на 14 месеца) рязко намали сученето - от безброй пъти на ден до 2-3 пъти. Почна за сметка на това да яде повече твърди храни - преди се оплаквах че не яде достатъчно но такава рязка промяна ме тревожи. И най-вече това че тя иска и търси да суче, но като опита се мръщи и изплюва гърдата, все едно не и харесва вкуса. Това се случва по много пъти на ден. Първите дни поне през нощта сучеше много и наваксваше, но снощи имахме и там проблеми - събужда се и търси да суче, аз и давам, но нещо не и харесва и почва да плаче безутешно Sad Много безпомощна се чувствам.

Ако е проблема е свързан с идването на цикъла (все още не ми се е възстановил след раждането), колко дни е нормално да продължи? Защото съм чувала че млякото се променя ден-два преди началото на цикъла, а при нас това продължава вече 4-5 дни.

Освен това гърдите ми се препълват и се чудя дали трябва да се цедя? По принцип избягвам всякакви такава излишни стимулации, защото съм с хиперлактация и даже дълго време правих блок фийдинг (няколко часа само от едната гърда) с цел да намалее кърмата. Но от друга страна се притеснявам така да стоя.... Какво ще ме посъветвате??

Общи условия

Активация на акаунт