Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 521
  • 754
  •   1
Отговори
# 705
Въпрос към на ЛЛЛ
Второто ми дете е вече на 13 дни. Изцяло на кърма сме. В началото го кърмех на поне 2 часа и половина, понеже с първото си изпатихме от кърменето на поискване (преяждане, повръщане, ужасни колики, обриви и прекалено качване на тегло и все пак се кърмихме повече от година, като спазвах режим поне 3 часа). Затова сега на второто ми момче давах по 15 минути от всяка гърда за стимулация и после без дохранване издържаше около 2 часа, преди втория час давах глюкоза около 5-10 мл. Постепенно бебчо си мина сам на 3 часа. Гърдите ми се регулираха още на 5-6 ден. Ака поне по 3 пъти на ден... и ... спи...много спи...Пропуска едно ядене през деня и едно през нощта. Само през нощта го мъчат малко колики и минават само с пъшкане. Давам инфакол, когато не забравя. Суче около 10 минути, изправям го за малко и му предлагам пак и си досуква още 5-10 минути. Няма признаци на глад, но много бързо намали храненията...това ме учудва. Нормално ли е? Може би заради баткото, който ядеше на час и половина два, си втълпявам разни работи... Трябва ми само малко увереност! Да го будя ли, когато се успива? Иска ми се през деня да си яде на около 3 часа, а нощем да спи! С баткото до последно съм ставала и нощем да кърмя... Благодаря предварително!

# 706
Въпрос към на ЛЛЛ
Второто ми дете е вече на 13 дни. Изцяло на кърма сме. В началото го кърмех на поне 2 часа и половина, понеже с първото си изпатихме от кърменето на поискване (преяждане, повръщане, ужасни колики, обриви и прекалено качване на тегло и все пак се кърмихме повече от година, като спазвах режим поне 3 часа). Затова сега на второто ми момче давах по 15 минути от всяка гърда за стимулация и после без дохранване издържаше около 2 часа, преди втория час давах глюкоза около 5-10 мл. Постепенно бебчо си мина сам на 3 часа. Гърдите ми се регулираха още на 5-6 ден. Ака поне по 3 пъти на ден... и ... спи...много спи...Пропуска едно ядене през деня и едно през нощта. Само през нощта го мъчат малко колики и минават само с пъшкане. Давам инфакол, когато не забравя. Суче около 10 минути, изправям го за малко и му предлагам пак и си досуква още 5-10 минути. Няма признаци на глад, но много бързо намали храненията...това ме учудва. Нормално ли е? Може би заради баткото, който ядеше на час и половина два, си втълпявам разни работи... Трябва ми само малко увереност! Да го будя ли, когато се успива? Иска ми се през деня да си яде на около 3 часа, а нощем да спи! С баткото до последно съм ставала и нощем да кърмя... Благодаря предварително!

Привет praschinka,
Честито бебче! Ние като майки много често сравняваме децата си и понякога ги натоварваме с очаквания, които те може да не оправдаят Simple Smile Едно от трудните неща, особено при децата с по-малка разлика е, да се опитаме да избягаме от сравняването. Всъщност те са отделни и независими личности без значение дали са на няколко месеца, няколко години или вече са големи хора. Когато ставаме майки ние се ползваме от опита, който имаме до този момент, правим своите грешки и се стараем да ги избягваме след това. След години можем да си дадем сметка кое действително е било пропуск и кое може да е било съвсем уместно.

Разбирам, че с първото си дете си имала трудности, които вероятно се притесняваш да не се повторят. Децата ни наистина могат в определени отношение много да се различават и в други много да си приличат. Не зная какво се е случило тогава, кое е довело до проблемите, които сте имали, но най-вероятно е било съвкупност от фактори, които е трудно от разстоянието на времето да се обмислят в детайли. Възможно е ти самата да си имала по-обилни количества мляко и това да е довело до приема на предимно предно мляко от бебето, което да е довело и до неговото повръщане. Повръщанията при бебетата могат да са предизвикани от много фактори и само един от тях е приема на по-големи количества течности, отколкото може да приеме. Има значение възрастта на която тези неща са се случвали, дали детето е приемало друго освен кърма изобщо някога, дали детето е имало/има прояви на алергии, дали е фамилно обременено с алергии, това са много въпроси, които трудно могат да се отговорят толкова време по-късно. Бурното наддаване при бебета, които са изцяло само на майчино мляко и не приемат други млека, се смята, че само по себе си не е притеснително. Начина на натрупването на мазнините при кърмените бебета и при бебетата приемащи адаптирани млека е много различен. Кърменето е превенция срещу затлъстяване в детска, юношеска и зряла възраст и ако детето е качвало повечко в началото, то скоро след раздвижването си - пълзене, прохождане и т.н. около и след годинката тези деца започват да си добиват нормално телосложение и да си растат според техните си нужди. Разбира се тук има значение и сравнително здравословното и балансирано предлагане вече на твърдите храни, които детето приема. Моите поздравления, че сте се справили така добре с кърменето и сте преодолели описаното от теб!

Относно второто ти дете бих имала нужда от малко повече информация, за да можем да добием по-ясна представа как се случват нещата, как се чувства то, за да мога да отговоря по-точно на въпросите ти. Колко кърмения има Даниел за денонощие, колко са напишканите памперси за 24 часа и какъв е техният цвят? Има ли влажност в устичката, тургора на кожата добър ли е (при лек натиск с пръст цвета на кожата избледнява и при отпускане би следвало веднага да се възстанови), бебето жизнено и енергично ли е когато е будно? Педиатърът дали успя да ви посети у дома, кога беше това, какво спомена и кога се очаква отново да се видите? Колко кг-ма се роди бебето, колко беше най-ниското му тегло след раждането и има ли ново теглене след изписването? Споменаваш, че бебето спи много, дали все още има жълтеница или може би не е имал/тя е отшумяла?

Ако бебето няма жълтеница, пълни си памперсите и останалите показатели са добри, може да няма нужда от събуждане. Ако обаче бебето има жълтеница, няма достатъчно пълни памперси или някой от останалите показатели е притеснителен, бебето би било добре да бъде събуждано, за да може да расте и да наддава добре. Когато бебето се роди и започне да диша самостоятелно, то започва да се изчиства от излишните количества червени кръвни телца, които са му помагали вътре-утробно. Остатъчния продукт от това изчистване е билирубина, който е жълт на цвят и откъдето идва името на жълтеницата. За да се изчисти от жълтеницата, бебето трябва да изхвърли излишното количество билирубин от тялото си, а това се случва основно с изхожданията на детето. Кърмата подпомага изхожданията и колкото повече детето суче, толкова повече се изхожда. Когато децата масово са били хранени с краве млека (адаптирани или не) често са се запичали и са им давали глюкоза да ги разхлабят, за да акат и да се чисти билирубина. При кърменето обаче е различно, самото кърмене подпомага изхожданията, а глюкозата запълва стомахчето на бебето с течност, която отнема време да се изпишка и съответно се забавя приема на следващото мляко. Това намалява приема на мляко за денонощие и забавя изчистването на жълтеницата. При кърмените бебета се смята, че до 6-тия месец те не се нуждаят от нищо друго освен майчино мляко, стига да им се предлага да сучат винаги, когато покажат, че се нуждаят от мляко и да сучат толкова, колкото организма им показва, нещо от което ти споменаваш, че се опитваш да избягаш.

Когато млякото се образува в основата на гърдата, то в даден момент потича по каналчетата и достига до ареолата и зърното. По пътя част от мастните клетки полепват по стените на каналчетата и първото мляко, което бебето приема е лишено от част от мазнините си. То се нарича съвсем условно предно мляко, служи предимно за засищане жаждата на бебето и му дава първоначални сили да суче следващите порции мляко. Тъй като е по-бедно на мазнини, става по-богато на лактоза и ако детето приема предимно предно мляко, това може да раздразни стомахчето. Когато бебето започне да преглъща жадно предното мляко, в някакъв момент струята започва да намалява, бебето обикновено, ако е било ококорило очички, почва да приклепва и да се унася. До слизането на следващата порция мляко могат да минат 5-7 минути, в които бебето да подремне, да събере малко сили и правейки леки сукателни движения, да предизвика потичането и. При слизането на следващата порция, тя обира част от мастните клетки на предходната и става по-наситена на мазнини. Всяка следваща порция, която бебето изсуква, обикновено е по-малка като обем, все по-богата на мазнини, по-засищаща глада на детето и осигуряваща неговото наддаване. Това мляко пак съвсем условно се нарича задно мляко. Причината да предлагаме доброто изсукване на едната гърда, преди да се предложи другата е да може да се осигури цялото разнообразие, което гърдата предлага. Ограничаването на бебето при престоя му на гърдата, би могло да се отрази на приема на адекватно количество мляко и да го лиши от полезните съставки на по-задното мляко.

Тъй като нещата са индивидуални и за да знаем какво точно се случва при вас, би било полезно, ако можеш да споделиш как е детето, за да преценим дали се засища достатъчно и просто това е неговият ритъм на хранене или може би има нужда от някаква реорганизация на кърменето. Популярното хранене на 3 часа е свързано с храненето с изкуствени млека. Там състава на млякото е различен, много по-труден за преработка от нежното бебешко стомахче и е нужно детето да заспи, за да може организма му да се справи. Кърмата от друга страна се усвоява максимум за 60-90 минути и е напълно нормално детето да има нужда да се храни по-често. На колко време ще има нужда да се храни бебето, кога ще иска и кога няма да иска да суче е много индивидуално и зависи изцяло от самото бебе. Има бебета, за които посоченият от теб ритъм на хранене е чудесен и други, за които не е възможен. По-важното е детето да расте и да наддава, а кърменето знаеш е относително кратък период от развитието, който е от изключително значение и който често отминава сякаш за миг. Надявам се, че с Даниел няма да имаш притесненията, които си имала с Калин, а аз съм насреща да ти предоставя информацията, подкрепата и помощта, с които да добиеш увереността, от която се нуждаеш!  bouquet

Последна редакция: нд, 19 фев 2012, 01:51 от Ivy

# 707
Нощни очи,благодаря ти много за включването.Истината е,че проблема с малкото кърма отмина за ден два.Може и да е бил психологичен.Вече усещам кога гърдите ми са пълни,а и започнах малко да се мокря,което за мен също е показател.
Това което ме притеснява сега е нощното хранене.През деня паузите ни са около 2часа,с една 3 часова след къпане,но през нощта Александра се буди на всеки час,което си е доста изтощително.Според мен се дължи на това,че тя в полубудно състояние суква 2-3 мин,колкото да се засити и заспива на гърдата.Всичките ми опити да я събудя са безуспешни.Има ли начин да удължа малко тези нощни паузи?
Иначе Алекс е спокойно бебче,не е от най-активните.Суче около 5 мин.и заспива.Всички памперси(около 6-7 на ден)са и наакани и напишкани.Не поема нищо друго освен кърма.Залъгалка смуче понякога ако се разбуди,но и я махам веднага щом заспи.
Още веднъж благодаря за отделеното време!

# 708
Благодаря, Ivy! по-голямата част от информацията ми е позната. Още първия път доста изчетох. Отчетох си и грешките. Баткото не слезе от ръцете ми първите три дни в болницата. Спеше на гърдата и събудеше ли се - ядеше. Освен това доста дълго давах и двете гърди на едно хранене, за да съм сигурна, че има кърма (тогава си мислех, че като е напрегната е пълна, и обратното). Може би наистина затова е преяждал с предно мляко, което не го е засищало.
Сега подробностите, за които ме помоли.
Искам да отбележа, че и двете си деца ги родих близо месец преди термин. И двамата около 3 кг. (2930 гр. и 3030 гр.). Баткото смъкна 100 гр., а малкия 150 гр. до изписване. Кърмата ми слезе на втори ден. И двамата не са имали проблем със засукването.
Дани го изписаха с лека жълтеница. Казаха, че трябва да ака и ще се изчисти. Личната лекарка беше болна и не можа да ни посети вкъщи. Във вторник ще ходим на първа консултация. Кантарът ще си каже думата, но аз го виждам, че е качил. Все още е един зачервеничък. Като пипна крачето се появява бяло-жълто петно и бързо изчезва. Ака на почти всяко хранене (4-5 пъти). За вчерашното денонощие храненията бяха 5 на брой (6,30, 9,30, 15,00, 18,45, 21,30). Сутринта в 4,30 яде, после в 9,30, в 12,30 го събудих и яде. Сега спи и едва ли ще се събуди в 15.30.... Акото е жълто, кашесто с гранулки. Има и малко будни периоди, гледа си спокойно, но общо взето яде и спи. Давам само едната гърда на хранене с една почивка на десетата минута някъде. Вчера само веднъж му дадох чай от копър на хип, защото вечерта го болеше коремчето 9свиваше крачета и пъшкаше) - около 20-30 мл. Може да се каже, че сме изцяло на кърма.

Последна редакция: нд, 19 фев 2012, 14:58 от praschinka

# 709
Благодаря, Ivy! по-голямата част от информацията ми е позната. Още първия път доста изчетох. Отчетох си и грешките. Баткото не слезе от ръцете ми първите три дни в болницата. Спеше на гърдата и събудеше ли се - ядеше. Освен това доста дълго давах и двете гърди на едно хранене, за да съм сигурна, че има кърма (тогава си мислех, че като е напрегната е пълна, и обратното). Може би наистина затова е преяждал с предно мляко, което не го е засищало.
Сега подробностите, за които ме помоли.
Искам да отбележа, че и двете си деца ги родих близо месец преди термин. И двамата около 3 кг. (2930 гр. и 3030 гр.). Баткото смъкна 100 гр., а малкия 150 гр. до изписване. Кърмата ми слезе на втори ден. И двамата не са имали проблем със засукването.
Дани го изписаха с лека жълтеница. Казаха, че трябва да ака и ще се изчисти. Личната лекарка беше болна и не можа да ни посети вкъщи. Във вторник ще ходим на първа консултация. Кантарът ще си каже думата, но аз го виждам, че е качил. Все още е един зачервеничък. Като пипна крачето се появява бяло-жълто петно и бързо изчезва. Ака на почти всяко хранене (4-5 пъти). За вчерашното денонощие храненията бяха 5 на брой (6,30, 9,30, 15,00, 18,45, 21,30). Сутринта в 4,30 яде, после в 9,30, в 12,30 го събудих и яде. Сега спи и едва ли ще се събуди в 15.30.... Акото е жълто, кашесто с гранулки. Има и малко будни периоди, гледа си спокойно, но общо взето яде и спи. Давам само едната гърда на хранене с една почивка на десетата минута някъде. Вчера само веднъж му дадох чай от копър на хип, защото вечерта го болеше коремчето 9свиваше крачета и пъшкаше) - около 20-30 мл. Може да се каже, че сме изцяло на кърма.

Привет praschinka,
Чудесно е, че имаш толкова богата информация и че виждаш, че е качил! Докато Дани е все още жълтичък, може все пак да е подходящо да му се предлага малко по-често и продължително да се храни, поне докато жълтеницата отшуми. Тъй като билирубина успива бебетата и те може да не успяват сами да се събудят навреме, се смята, че е удачно да се хранят поне 8 пъти за денонощие. Ако имаш притеснения за наддаването на детето, би могла да добавиш допълнително хранения и да има възможност за прием на повече задно мляко. Ще се радвам да споделиш след консултацията как се развиват нещата.   bouquet

# 710
ами не издържах и в сънено състояние добре си похапна в 15,30...пак само едната гърда с малко почивка и досукване и сега пак спи блажен... и утре ще изкарам така ( ще му предлагам през 3 часа ако иска) ... до консултацията и после както си пожелае душицата...

Благодаря МНОГО!

# 711
ами не издържах и в сънено състояние добре си похапна в 15,30...пак само едната гърда с малко почивка и досукване и сега пак спи блажен... и утре ще изкарам така ( ще му предлагам през 3 часа ако иска) ... до консултацията и после както си пожелае душицата...

Благодаря МНОГО!
Още нещо се сещам, може да опиташ, когато е неспокоен от колики да затоплиш коремчето с нещо топло, често контакта кожа до кожа с твоето тяло (или това на татко, баба, дядо) и натиска от собственото му телце също би могло да го поуспокои. Ще се радвам да разбера как сте и как се развиват нещата.  bouquet

# 712
Да.. С баткото така сме спали... Той по корем върху моя...Благодаря! Чудесно е, че ви има!

# 713
Здравейте, налага ми се да отбивам. Изключително кърмени сме. Яде от нашата храна обича и кисело мляко. В момента се приспиваме на гърда и това ни е едното кърмене през деня, другото е за приспиване вечер и съответно цокаме през цялата нощ.  След 2-3 седмици /още не знам датата/ ни предстои операция и на практика ще ми я вземат и ще я хранят с кърма която ще нося. Правила съм експеримент преди месец да се изцедя и да дам с чашка или шише, но не и харесва, явно ме ползва за успокоение. И точно това ме притеснява, че 3 дни когато няма да съм с нея ще намери друго успокоение- надявам се.

Иска ми се да използвам повода да я отбия. Какви са вашите насоки, по-скоро за периода след операцията.

# 714
Здравейте, налага ми се да отбивам. Изключително кърмени сме. Яде от нашата храна обича и кисело мляко. В момента се приспиваме на гърда и това ни е едното кърмене през деня, другото е за приспиване вечер и съответно цокаме през цялата нощ.  След 2-3 седмици /още не знам датата/ ни предстои операция и на практика ще ми я вземат и ще я хранят с кърма която ще нося. Правила съм експеримент преди месец да се изцедя и да дам с чашка или шише, но не и харесва, явно ме ползва за успокоение. И точно това ме притеснява, че 3 дни когато няма да съм с нея ще намери друго успокоение- надявам се.

Иска ми се да използвам повода да я отбия. Какви са вашите насоки, по-скоро за периода след операцията.
Здравей Бебешондел! Heart Eyes
Въпреки, че вероятно предстоящата операция те тревожи, виждам, че опитваш различни варианти, с които да направиш престоя и в болницата по-лек. Предполагам вече имаш яснота как ще протекат нещата. Дали лекарите описаха как се случва приемането в болницата, за колко време и кога ще сте разделени? Страхотно е, че ще имаш възможността да и носиш изцедено мляко, познатия вкус на млякото, вероятно допълнително ще я успокои. В много болници, майката и детето са заедно веднага след излизането от операция, дали това ще е възможно да се случи и при вас? Успя ли да обсъдиш с тях възможността да ви съберат малко по-рано с детето или поне раздялата да бъде максимално кратка (без значение преди или след това)?

Задавам ти тези въпроси по няколко причини. От една страна детето би могло да продължи да суче и след операцията, а кърменето да подпомогне по-скорошното и възстановяване. От друга страна, тъй като това вероятно би бил не лек период за вас, чрез кърменето ще можеш да и донесеш утехата, която може да и е нужна в този момент. Обикновено, когато се предприемат някакви нови стъпки в живота на детето, би било добре те да се случват по-плавно, доколкото ситуацията позволява това. Тъй като за самата нея операцията ще е промяна и за известно време споменаваш, че ще сте разделени, тя може да се нуждае от твоята близост след това, така както е било и досега. Разбира се макар и малко вероятно е възможно детето да се отбие и да забрави да суче. Ако това се случи и тя е спокойна, вероятно би могла да продължиш още известно време да и предлагаш изцедена кърма, за да подпомогнеш възстановяването и.

Предполагам, че ти си пробвала всевъзможни варианти да и предложиш мляко, дали си опитвала най-обикновена чашка, чашка с накрайник или чашка със сламка, ако никой от тях не дава желания резултат, вероятно в болницата биха могли да и дават млякото и по други удобни за двете страни начини? Ако си заедно с нея и няма как да и се дава гърда, може да се пробва със сонда да смуче от пръста ти също така.

Относно отбиването за теб дали би бил вариант да изчакаш известно време да се поуспокои след операцията и тогава да се продължи с отбиването или държиш това да стане сега?

Много прегръдки и с каквото мога знаеш насреща съм Hug

# 715
Здравей, Ivy !  Hug

Честно казано ми се искаше да започнем отбиването преди болницата за да не е раздялата толкова фрапантна за нея.

Иначе за самото отделяне. Ще ни приемат 2 дни преди операцията, ще направят всички изследвания. Вечерта преди операцията не трябва да я де и пие/това не знам как ще стане.../ и в деня на операцията ще ми я вземат а мен ще ме изпишат. След операцията Тея ще е в реанимацията, на командно дишане и с отворен гръден кош, на втория ден ще се опитат да я пуснат да диша сама и ако всичко е наред на следващия ден ще сме заедно, ако има усложнения ще е в реанимация докато се стабилизира. След това я свалят в интензивно, където вече ще сме заедно.

Вече не се успокояваме само на гърда /понякога отказва сучене в кризисен момент/ вече на мога да клипчетата от телефона, но поне те са безотказни, за щастие.

Когато е в реанимация ще и дават с чашка, а казаха че ако има проблем с чашката биха и давали и с лъжичка. Аз ще дам и кутия ам, за всеки случай, защото казаха че там нямат хА млека, а не искам да си тръгнем с алергия .

# 716
Въпрос към на ЛЛЛ
Имам бебе на 3 седм ици и преди около седмица ми се появи бучка до зърното. След 2 дена вдигнах температура и не можах да я смъкна повече от 24 часа. Главата ме боли много често и от време на време пак вдигам температура. Пия аналгин-за главата и парацетамол-за тамп. Гърдата ми е зачервена и гореща...надува се и е твърда. А разликата в размера на двете гърди вече е огромна Sad Цедя се, правя горещи компреси с хавлия, масажирам се, загрявам се под душа...но ефект никакъв. Даже май бучката е пораснала Sad Не давах на бебето да сучи от гърдата ми, защото един лекар ми каза да спра, за да не се инфектира повече, но от вчера (от както друг лекар ми каза обратното) започнах да я давам. Изникна и допълнителен проблем - бебето не я иска особено много, защото 2 дена му давах само от шише и е станало мързеливо...но това на този етап е бял кахър.
Моля посъветвайте ме, защото вече наистина се страхувам за себе си. Колко време още трябва да мине за да изчезне това нещо от мен.

# 717
  • Бургас
..... Искам да попитам има ли наистина храни (и кои и в какви количества), от които би могло да дойде това слузесто и често акане чрез нещо в кърмата ми Rolling Eyes Tired
Благодаря на всички за помощта  bouquet

# 718
  • София
Здравейте. От няколко дни се храним на 2,5 часа с цел стимулиране на кърмата но засега без ефект ( правим нощна пауза ) . Опитах и без нощна пауза, с фенугриик, с чай , жито и пр. Не ми достига малко, за да се храни както препоръчват по 850-900 мл за възраст 3 месеца.  Късно ли е вече за някакаква стимулация предвид възрастта на бебето и какво още бих могла да направя?
извнявам се за толкова тривиалния и обсъждан вече въпрос, просто очаквах с по-честото кърмене нещата да си дойдат на мястото и се чудя къде бъркам

# 719
Здравей IVY! Днес бяхме на първа консултация. Имаме напредък с отминаването на жълтеницата. Качил е 570 гр. за 12 дни (теглиха го чисто голичък,токущо изакал се и преди да е ял), което ми се струва много, но какво да направя. Снощи не пропусна хранене (събуди са сам в 00.00, 3.00 и в 6.00) - явно вече е събрал силици и направи 8 хранения за денонощие. Въпросът ми е да правя ли опити за прескачане на ядене през нощта (той пие чай за разлика от батко си) или да чакам сам да си настрои режима? През деня пак ли да храня на 3 часа? Не искам и на второто ми бебе все да възклицават "Ааа той едричък!" и да качва по 1,5 кг. на месец.

Общи условия

Активация на акаунт