Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 871
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
mayadio, Morena благодаря Hug

# 526
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
привет,

трябва ми малко помощ за малкото ми човече...

имам проблем с кърменето - виси ми на гърдата много дълго. едно кърмене продължава межди час и часове  ooooh!
снощи в 22.00 започнах да го кърмя в 2.00 пусна  Shocked спа един час и отново ревна и започна да примлясква. започнах пак да го кърмя и така до 5.00 когато не издържах, отидах да му направя АМ. изпи около 80 мл. продължи да реве, към 6.00 заспа и спа мирно до 10.30...

проблемът ми е, че спи на гърда... суче в началото, после заспива. незнам по колко изпива. незнам кога реве от глад и кога от нещо друго  Rolling Eyes
раждането беше тежко за него и според акушерката в резултат от стреса по време на раждането е ревлив...

сам не може да спи, спи при мен и ако може на гърда.

какво да направя, че да суче ефективно, а не часове наред? до сега не е и наддал, още не е достигнат теглото от раждането си. Crossing Arms

за повече кърма пия чай, ям жито и орехи, гледам да пия повече течности...
с помпя не изцеждам много кърма, не повече от 10 мл., а и доста ме боли при цялата процедура.

ще се радвам на някакви съвети, надявам се на подобрение, ама имам чувството, че всеки ден става по-зле... Confused

# 527
asyalein, не мога да ти дам съвет как да суче по-ефективно бебето, освен да го пощипваш и побутваш в зоната между ушето и бузата, за да не заспива, а да суче. Така поне на мене ми казваха. Но виждам, че сте съвсем мънички и искам да те успокоя, че е напълно нормално подобно поведение. Бебенцето е още слабичко и сукането е изтощително за него, а и е напълно нормално да се унася и успива на гърда, майчината прегръдка и туптенето на сърцето й са най-приятното усещане за него.

# 528
Мацки, да питам нещо...кърмя вече година , не съм замествала хранене, кърмя преди, след и между храненията, нощем също 2-3-4-5 пъти, не съм правила уж пауза по-дълга от 4 часа, но днес май ми дойде цикъла...

въпросите ми са :
1. знам, че по време на цикъл кърмата намалява, но има ли нещо по-специално, което трябва да правя през тези дни? или просто да чакам да отминат...

2.може ли МЦ да се появи след силен стрес, в смисъл силно притеснение ? Вчера стана нещо с детенце, че се ошашках , ама яко ..та може ли от това да ми идва цикъла?

# 529
Здравей, lizi_beti !
За съвместяването на кърмене и работа - сигурна съм, че ще се справите - много жени ходят на работа и успешно кърмят децата си.
За заспиването - опитвал ли е някой друг да приспива дъщеричката ти, когато ти не си наоколо. Повечето кърмени дечица заспиват само с кърмене, когато мама е налице, но ако ги приспива някой друг заспиват с друг ритуал  Laughing Примерно майка ми приспива моята дъщеря с песни, а ако аз опитам да я приспя по този начин ми се отвръща с рев  Wink
За водата - според мен с намаляването на броя на кърменията тя сама ще иска да приема повече течности,
За вредната среда ми е трудно да отговоря - за какво замърсяване конкретно става въпрос

Ами работя в металургията.И сега не знам какво да правя

# 530
привет,

трябва ми малко помощ за малкото ми човече...

имам проблем с кърменето - виси ми на гърдата много дълго. едно кърмене продължава межди час и часове  ooooh!
снощи в 22.00 започнах да го кърмя в 2.00 пусна  Shocked спа един час и отново ревна и започна да примлясква. започнах пак да го кърмя и така до 5.00 когато не издържах, отидах да му направя АМ. изпи около 80 мл. продължи да реве, към 6.00 заспа и спа мирно до 10.30...

проблемът ми е, че спи на гърда... суче в началото, после заспива. незнам по колко изпива. незнам кога реве от глад и кога от нещо друго  Rolling Eyes
раждането беше тежко за него и според акушерката в резултат от стреса по време на раждането е ревлив...

сам не може да спи, спи при мен и ако може на гърда.

какво да направя, че да суче ефективно, а не часове наред? до сега не е и наддал, още не е достигнат теглото от раждането си. Crossing Arms

за повече кърма пия чай, ям жито и орехи, гледам да пия повече течности...
с помпя не изцеждам много кърма, не повече от 10 мл., а и доста ме боли при цялата процедура.

ще се радвам на някакви съвети, надявам се на подобрение, ама имам чувството, че всеки ден става по-зле... Confused

Asyalein, ние сме нещо подобно. На 10 дни е малката и много заспива, аз я щипкам, оставям я да си почине после пак горе долу около половин час-40 мин яде, не чак часове. Но аз я храня през два часа - като свършим с кърменето и след 2 часа вече си е гладна. Това, което ти е написала mayadio го правя и аз; и от болницата ми казаха също, че е нормално докато е малко. Но е изтощително, факт.

Ако искаш да видиш колко хапва, аз имам електронен кантар и от време на време я слагам преди и след ядене, все малко по-малко от дозата си яде - вчера засекох 60, а трябваше да е 70, но знам, че не трябва много да гледам да е точно . Коремчето й е малко, сега свиква и да трябва да яде по колко усеща че не й е много.

И ние много плачем, но знам че ако не са минали 2-та часа не е от глад а заради коликите. Дере се много... Иска ми се да отминава този период и да става малко по-човече. Иначе много трудно. Аз както съм решила и да поработвам от време на време...  направо си е изтощение. Но за сега няма да се откажа от кърменето.

# 531
Аз писах по-горе по повод на Asyalein и още бях свежа, след това отидох да нахраня мойта бебка и .... 1 час яде от двете ми гърди, а от меренето излиза, че за тоя 1 час е изяла само 40 грама.... а вече трябва да яде по 70 на ядене (това в болницата ми го казаха).

Това което ми се върти в главата е че безсмислено я държа дълго след като накрая е изяла толкова малко. Или че по трудно си хапва и й трябва повече време.... Не знам дали ми е истинката кърма или още не е. Но ако е истинската знам че трябва да изцежда едната гърда до край, за да стигне до хранителното мляко. А аз след всяко хранене като се стисна съвсем леко и си капе млеко..... Пълна бъркотия, нямам идея вече какво става и какво да правя Rolling Eyes

Няколко неща не са ми ясни, ако някой знае, моля да каже:

- по колко трябва да стои на гърда максимум;

- по колко да хапва на ядене, и

- кога слиза истинската кърма.

# 532
И аз имам нужда от помощ.

В болницата сме още, дъщеря ми е на 2 дни.

Не може да засучи. Лапа зърното, но не се опитва да суче, само го държи в уста за минута и после плюе. Опитваха се акушерките да ми помагат днес - притискахме гърдата към устичката на бебо, стискаха ме, за да и потече мляко в устата, да се усети - резултатът е, че засуква един или два пъти и пак спира и плюе зърното. Най - дългото ни кърмене е от около минута, на два пъти. Пие АМ от биберон. Храним се на режим тук, позволяват ми да прескоча едно хранене, за да огладнее и да се събуди, но на второто вече активно ме убеждават да давам добавката. И аз давам. Днес след едночасови мъки да засуче, детето се разплака и не желаеше вече и да погледне гърда, та пак се предадох и дадох адаптирано.
Мляко имам много. Купих си помпа и сега вечерта, около 30 часа след раждането изтисках общо от двете гърди към 140мл, а има и още, просто се уморих и спрях.
Направиха ми компромис и ми стерилизираха помпата и едно шише, за да мога утре да дам поне от моята кърма от шише, а не АМ, но ми подчертаха, че е компромис и ако искам утре пак да ми стерилизират - нови преговори с който док е на смяна.

Зърната ме болят доста, сега ги мажа с лансинох.
Болката ще изтърпя, само да засуче, днес си поплаках малко скришом, не мога да си нахраня детето.

# 533
  • София
Jane Doe честито бебенце. От целият ти пост личи какво голямо желание имаш да се кърмите, а това е едно от най-важните неща за справянето с трудностите, с които се сблъскваш в момента.
Много е хубаво че имаш кърма и наистина ще е страхотно ако може да даваш на малката изцедена кърма поне на някои хранения, ако не на всички вместо АМ. За да няма проблеми с количествата и да се запази една хубава лактация е важно да започнеш докато бебчето не засуче от гърда да цедиш редовно осем пъти на ден и двете гърди, без големи паузи.
Ако имаш възможност погледни тази статия, с насоки за поставяне на бебето на гърда в поза кръстосана люлка. - http://xedra.wordpress.com/2012/01/10/cross-cradle/
Също така може да погледнеш или да помолиш акушерките да погледнат за къса юздичка при бебенцето, което също понякога може да е причина и пречка бебето лесно да засуче от гърда. - Къса юздичка и Снимка
И накрая като краен вариант  и временен може да опитате и силиконово зърно.
Ако гърдите са пълни, и ареолата и около зърното е твърдо, на бебчето може да му е по-трудно да засуче, затова лекото изцеждане, колкото да омекне ареолата и да потече млякото преди да сложите бебчето на гърда може да е от полза.
След изписването, ако все още имате трудности с поставянето на гърда можете да се свържете с консултант, който да ви помогне с поставянето на бебето на гърда и насоки за справяне с проблема или подобряване на кърменето.

# 534
Jane Doe, аз лично бих звъннала колкото се може по-бързо на консултант по кърмене, такъв като Aila Simple Smile, например. Ако си в Майчин дом, там има кабинет по кърмене, където лекарката е също IBCLC-консултант. Не се отказвай!
Да не би да миеш зърната с някакъв сапун и бебето да не харесва миризмата?

тег, остави го този кантар Peace когато бебето суче от гърда всеки път изсуква различно, не е като от шише. може пък по друго време, сутрин или нощем, да изсуква по 100, вместо по 70 Simple Smile
Гледай памперсите - ако там всичко е ок, значи не е гладно бебето. За 10-дневно бебе поне по 1-2 наакани и 5-6 добре напишкани. Ако ги имате, значи няма място за притеснение.

# 535
Изцеждам мъничко преди кърмене, колкото да потече млякото, да не са ми твърди гърдите, а и се оформя зърното. Обаче тя не се опитва да засуче, лапа зърното и чака да потече. На няколко пъти засука и на мен ми се стори, че дори я чух да преглъща, лошото е, че се отказва на второто засукване.

Доста спи също. Днес изпуснахме едно хранене, но тя не се събуди и за следващото и аз и дадох от шише, него си го пие и на сън. Няма още симптоми на жълтеница.

Мааалко сякаш са ми плоски зърната, но може и вече да си втълпявам. От помпата наистина се оформят леко. Ще попитам утре сутринта за късата юздичка, а като се приберем, ако още няма напредък, ще пробваме и силиконовите зърна. Иска ми се поне да мога от шише да й давам, та поне тази тревога ще ми изчезне като се приберем и мога да си стерилизирам помпата.

От АМ яде маалко по - малко от 30мл. Ако утре изцедя мляко и й дам на закуска, след 3 часа мога ли да й дам отново от това мляко, без да е прибирано в хладилник?

Колко да изцеждам? Да си изпразвам ли гърдите или докато поомекнат? Днес след цялото това изцеждане и след 140мл съм сигурна, че имаше още и в двете гърди. Ще видим как ще изкараме нощта, защото вече ме стягат, първото ни кърмене май е към шест.

Кърмата е плътна и жълтеникава на цвят, това ли е коластра или вече преминава в кърма? Аз не исках да изпускам коластрата, страх ме е, че ако не засуче, докато се приберем вкъщи, вече ще ми тече кърма.

Мия зърната само с вода, мажа с лансинох.
Камбанка, бебето е на 2 дни и днес ми плака от глад. Иначе памперсите не ги сменям аз, в болницата сме още..
Няма да пуснат консултант при мен. Акушерките се опитват да ми помагат, но както казах днес се мъчихме час, час и нещо и накрая и аз и бебето нямахме вече сили, та я нахраних с АМ.

Опитвам се да се стегна и да се настроя позитивно за утре, но ми е страшно мъчно и ме е страхот нов провал.

Много ви благодаря за отговорите!

# 536
  • София
teg от едната или от двете гърди кърмиш бебенцето? Най-лесният вариант да се увеличи количеството мляко, което поема едно бебче е просто да се кърми по-често и всеки път да се предлагат и двете гърди.
Вечер често количеството на млякото е малко по-малко и голяма част от бебенцата имат т-нар струпвания на кърменето, когато искат да сучат често за определен интервал от време. В този случай няма никакъв проблем да се кърми продължително или през час, в рамките на 2-3 часа.
Ако сте на десет дни, доноесни и с нормално тегло, средното количество мляко от което има нужда едно бебче до третата седмица е 500-600 мл, или около 50-60 мл , ако хапва десет пъти. При кърмене от двете гърди, това означава 25-30 мл от гърда, на всеки 2-3 часа, което е напълно нормален ритъм за кърмачетата първите седмици и необходима стимулация на гърдите, за да има нужното количество мляко. Постепенно се увеличава количеството мляко, което изсукват бебчетата и интервала между храненията. След първият месец, средно едно бебче има нужда от около 750 мл мляко за денонощие, като това количество се променя незначително следващите месеци до шести месец.
Защо е важно да се предлагат и двете гърди, когато има съмнение за малко количество мляко и по-нисък прием от страна на бебчето може да прочетете тук
Както и камбанка вече е написала, бебчето може да изсуква различни количества мляко на всяко едно хранене и не е нужно в общият случай да се интересуваш, кога колко е изяло. Доколкото разбирам имаш кантарче, така че в този случай може спокойно да следиш дневното или седмичното наддаване на бебенцето, което да те ориентира дали всичко се развива нормално. Средното дневно наддаване е около 25-30 грама на ден или 170-210 грама на седмица.

Цитат
Но аз я храня през два часа - като свършим с кърменето и след 2 часа вече си е гладна.
Кърменето се брои от началото на едното до началото на другото кърмене, тъй като както споделяш, често едно кърмене може да продължава по-дълго и е напълно нормално бебчето да суче в началото по 40 минути и повече. За добрата стимулация на гърдите и производство на достатъчно мляко и прием от страна на бебчето е важно да имаш поне осем кърмения за денонощие, в повечето случай около 10-12, което означава кърмене поне на всеки 2-3 часа считано от началото на едното кърмене до началото на другото. Бебчетата наддават основно от количество мляко, в гърдите винаги има още малко мляко, но след като бебчето изсуче първата гърда, усетиш че се унася и спре да гълта активно,гърдата омекне, просто го премести на другата гърда, независимо че при стискане на първата гърда може да излизат още капки или струйка.

# 537
  • София
Jane Doe, аз лично бих звъннала колкото се може по-бързо на консултант по кърмене, такъв като Aila Simple Smile, например. Ако си в Майчин дом, там има кабинет по кърмене, където лекарката е също IBCLC-консултант. Не се отказвай!
  Срещата с д-р Попиванова и консултация в кабинета в МД става само след предварително записване и уговорка. За съжаление, тъй като тя е доста натоварена, се стремим максимално да поемаме ние майките с бебенца и едва ако не можем да се справим или ситуацията изисква лекарска преценка да препращаме към кабинета.

# 538
  • София
Jane Doe бебчето изяжда напълно нормални за възрастта количества. Обикновенно хапват първите няколко дни, количества равни на дните по десет или дните минус едно по десет. Тоест на трети ден например по 20-30 мл на хранене.
Страхотно е че няколко пъти бебчето е успяло и е засукало, това  е голям напредък и много добър признак. Изцеждането за кратко, колкото да се оформи зърното и да омекне е добър вариант. Може да опиташ в момента в който засуче да притиснеш гърдата с ръка и да задържиш. Това се нарича компресия на гърдата и помага да потече по-силно, все едно изтискваш гърдата. По този начин може да се задържи интереса на бебенцето и да суче, по-дълго и активно.
Да коластрата е много важна, но по-важно е бебчето да се кърми и да получава кърма месеци наред. А за да се постигне това, ако то не може да суче и да стимулира гърдите е изключително важно да изцеждаш за да запазиш производстото на мляко. Нормално се препоръчва да се цеди на всеки три часа и двете гърди.
Ето и една статия за изцеждането - http://atwins.wordpress.com/2010/01/19/save_lactation/
А ето и табличка за съхранението на изцедена кърма - https://docs.google.com/Edit?tab=edit&docid=dhhp7557_0kdknj7&pli=1

Ако ти дават чисти стерилизирани шишенца принципно може да изцеждаш на ръка направо в тях и после да давеш изцедената кърма, може да попиташ и за този вариант.

# 539
Здравейте мили майки!!! Обръщам се към вас и се надявам да намеря разрешение на проблема ми!
В момента кърмя второто си дете, което е на шест месеца. Каката я кърмих успешно до година и месец и мога да кажа, че не са ми чужди някои трикове, но тук срещам в момента проблем.
В началото на 5 месец захраних и сега давам по около не повече от 70 мл пюре наобяд  (което почти не изяжда цялото), а следобяд сок (с биберон) и от 3-4 дни имам чувството, че започна да избягва гърдата, като се извръща на другата страна... Вечер обаче си суче без проблем, но от едната гърда, преди ядеше от двете. Да спомена също така, че суче на поискване и за цица нямаме режим  Grinning
По повод биберона-много трудно и с подканяне си изпива сокчето.
Ще изброя това, в което се съмнявам и ако може да ми дадете съвет.
1. Наобяд храната го засища (тук да спомена, че след пюрето давам гърдата)
2. Усети лесното с биберона и сега се отказва от гърдата.
3. Малко сме болнички и имаме сополи, съответно запушен нос и аз съм постоянно с водата за нос и помпичката, но това продължава от доста време, а едва сега отказва гърдата...
4. Вече му е интересно всичко и понеже каката през деня е у нас (лекуваме се още и с нея) и постоянно дрънка и говори и той се разсейва, а не смея да я оставя нея сама до като кърмя в другата стая...
Ще напиша как е ял от снощи например - вечерта последно в 10.30 кърма и после сън до 5 часа при което яде от едната гърда, а другата отказа (дори в сънено състояние), след което се събуди в 9.30 часа и яде пак само от едната гърда...(редувам ги)
Май много объркано стана, дано сте ме разбрали....
Дали стига до задното мляко не знам как да разбера, но след като приключи сега с едната цица и я стиснах, то излезе пак кърма, която не ми прилича по гъстота и цвят на задно мляко...
Ох, спирам...
Извинявам се за многото въпроси, но тях си ги задавам тия дни...

Общи условия

Активация на акаунт