Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 588
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
Не знам колко ми е бърз въпроса, но вече не знам към кого да се обърна за помощ, затова ще питам и тук за вашето мнение. Това е цитат от отчетната ми тема, в синьо са моите отговори:

Имам въпросче към консултантите по кърмене

След като махнах силиконовите зърна, кърменето беше малко болезнено - като в първите ми дни на кърмене. След това тази болка постепенно отшумя.
От няколко дни пак започна да ме боли като засуче бебо.
Болката в лявата гърда позатихна, но в дясната май става все по-силна. Всъщност не ме боли цялата гърда, а само зърното.
Преди малко кърмих, наложи се да дам и двете гърди и забелязах, че лявата/която дадох втора и сука от нея малко/ остана мека, зърното също е меко. А в дясната гърда/от нея сука 20-25мин/ все още усещам леко напрежение, зърното ме боли и е някак подуто и твърдо. На какво може да се дължи това и мога ли да направя нещо, за да облекча болката, защото дори сега, докато пиша усещам едни "пробождания" в зърното?

Здравей fio.

За разразнените зърна е възможно да има няколко причини. Искам да те попитам намираш ли, че бебето добре поема гърдата? При правилно позициониране на бебето към гърдата, не би трябвало да има болка при засукване, разранявания и подути зърна.

Важно е устичката на бебето да е широко отворена, също и главичката да е извита леко назад, но насочена срещу гърдата. Зърното да сочи между горната устна и нослето, така че когато бебето поема зърното, то да отиде навътре и нагоре към небцето. Също е важно бебето да е възможно най-близо до тялото ти, а не ти да си наведена над него. Добре е главичката му  да не е в сгъвката на твоя лакът, а да е между сгъвката и китката и тялото на бебчето да не излиза твърде извън твоето тяло, защото така не се отваря достатъчно устичката му и не се поема правилно зърното. Ето тук можеш да прочетеш повече за правилното поставяне: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=45914.0
Може да опиташ при следващото кърмене да смениш  позата.

Искам да те попитам даваш ли залъгалка или дохранваш ли с шише? Бебето отваря ли широко устичката си преди да поеме гърдата и поема ли освен зърното и част от ареолата? Кога точно усещаш това пробождане, преди след или по време на кърмене?
Залъгалка не ползваме, опитвах да дам, но не се приема от младежа. Не дохранвам с шише.
При засукване поема част от ареолата. То при нас няма как иначе, защото зърната са ми малки и не е възможно да суче, ако е захапал само зърното.
Пробождането - вчера го усещах по време на цялото кърмене, а днес вече е само при засукването.

Друго нещо за което се сещам, като възможна причина е млечницата.: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31105.0 Опитай да погледнеш устата и езика на бебето дали се белеят. Тези пробождания в дясната гърда как ги усещаш, само в зърното ли са или по цялата гърда? Цвета или формата на зърното и ареолата променя ли се след кърмене? Може да опиташ преди  кърмене първо да предложиш по- неболезнената гърда и чак когато млякото потече, по-засегнатата. Когато млякото вече е потекло, болката се усеща по-поносимо.
Млечница няма.

Пишеш, че не усещаш гърдата си добре изпразнена. Когато бебето суче е важно да следиш дали преглъща.
Когато започне да се уморява и заспива на гърдата, за да успее да я изпразни до край може да опиташ да приложиш компресия на гърдата, виж тук клипче как става:  http://www.youtube.com/watch?v=GcfqIIc99LE&feature=related  тук е описано: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683 .Много често дори повдигането на гърдата отдолу ще помогне на бебето да я изпразни по-ефикасно.
Добре е да се увериш, че  изпразва хубаво гърдата и получава и от задното по-гъстичко и калорично мляко.

Ами всъщност проблема не е, че той заспива и затова не я изпразва, а просто бебо суче някак на празен ход, мляко има, но не успява да го изсуче. Опитах да изцедя с помпа като направих топъл компрес преди това, но и аз не можах да изцедя нищо, а усещам, че гърдата не е изпразнена добре.

Също така при разранени зърна помага, ако се намажат с кърма, тъй като тя е антибактериална и се оставят зърната да изсъхнат на въздух. Честите въздушните бани помагат за по-бързото оздравяване. Прекомерното миене и използване на сапун изсушава много кожата. Достатъчно е ежедневното измиване на гърдите, а не непосредсвено преди всяко кърмене.

За ужас на всички мои роднини, не мия преди и след всяко кърмене, а точно както казваш ти.

На повърхността на самото зърно забелязала ли си да има бяла или червена точка? Ако има такава е възможно това да е т.н блистер, който запушва повърхността на каналчето и зърното е подуто и болезнено. Той е като тапичка, която трябва да се отстрани, за да може да излезе блокираното и насъбрало се мляко.

Точно това забелязах днес - една тъмна точица, много малка. Дали тя е причинителя на моите мъки и какво трябва да правя с нея?

Пиши как се развиват нещата при вас. Лека вечер ти желая. Hug

Само да добавя, че днес съм малко по-добре. От вчера давам болната гърда в началото на всяко кърмене, т.е. дори да е ред на лявата гърда, първо давам за 5 мин дясната и после си продължаваме по план. Днес зърното не е твърдо след кърмене, болката не е толкова силна и е само при засукването.
Гърдата все още не може да се изпразни докрай. Сега пак ще опитам с помпата, дано имам успех  Praynig

Болката беше позатихнала вчера, но днес пак е доста силна. Досега болеше предимно при засукване и по време на кърмене, но днес след кърменето в 5.00 болката си остана все така силна и не отминава вече почти 5 часа!
Тъмната точица, която бях забелязала изчезна.
Опитвах с горещи душове, компреси, цедене + предлагам винаги първо болната гърда на бебо, но така и не може да се изпразни докрай тази гърда.
Моля ви за някакъв съвет, какво още мога да направя?

Извинявам се за дългия пост  Blush

# 571
колко време продължава това "вентилиране" на зърната, че при мен се втвърдяват и боли още повече. Болката е пробождаща и е след кърмене /и също при засукване/

# 572
Привет, fioHug

Радвам се, че се кърмите с Тео и се надявам трудностите съвсем скоро да са зад гърба ви!
Пишеш, че си забелязала малка точица на зърното, но после тя е изчезнала. Въпреки че не се вижда, все още е възможно да съществува запушване на канала в края му, или "блистер".

В тези случаи отворчето на канала се покрива с кожа и блокира млякото или «сгъстеното топче» мляко при запушения канал се спуска надолу и не може да излезе през поричката на зърното – в този случай обикновено блистерът изглежда като бяла точка.

Възможно е да изчезне от само себе си или да се приложи натиск върху гърдата, така че да се увеличи налягането и млякото да потече, с което блистерът да се отстрани.

Обикновено при третирането на блистер се започва със затопляне и кърмене. Препоръчва се преди кърмене зърното да се третира с физиологичен разтвор (разтвор на морска сол) - това подпомага отварянето на порите и оздравяването. Препоръчва се да се прави поне 4 пъти на ден - може да се потопи зърното в чашка с разтвора, например, или пък да се приложи компрес. След това, точно преди кърмене, може да се приложи много горещ мокър компрес върху зърното, за да се омекоти кожичката върху блистера и по този начин да се улесни освобождаването на канала. Разбира се, трябва да се внимава да не се изгори кожата.

Друг метод - да се носи памучна подплънка в сутиена, наложена върху зърното, предварителна потопена в гореща вода и с накапани няколко капки зехтин. Това е с цел хидратиране и омазняване на блистера, така че кожата да стане мека и податлива на отстраняване. Някои видове блистери се повлияват от компрес с оцет. Той разбива калцираните участъци и подпомага изчезването на топчето или кожичката, която запушва канала.

Ако забелязваш, че тези методи не дават резултат и кожичката отново и отново покрива каналчето, може да е полезно един път на ден да се прилагат способи за механичното й отстраняване. Такива са например нежно търкане на блистера с памучна кърпа или отлепване на кожичката с нежно разчопляне с чисти нокти. Има и вариант за внимателно премахване на кожичката със стерилна игла, но това се препоръчва да се направи от лекар при нужда.

В тази статия можеш да прочетеш много подробна информация, но е на английски. Дано ти е полезна и проблемът скоро да се разреши!

# 573
Здравейте,

все си мислех , че по-лошо не може и да бъде , но се получи следната комбинация- недоспиване, грип и цикъл... кърмата ми намаля значително, а на  Бобчо това е основната храна/ хапва по малко каша и пюре/.  Почти оздравях, но кога да очаквам възтановяването на кърмата?

# 574
Здравейте!
Моя въпрос не е точно за кърменето, но е свързан с него, а не знам къде точно да питам, за това пиша тук. Интересува ме, след колко време, след като спрях да кърмя трябва да ми дойде? Каката я отбих на 1г. и след 20 дни ми дойде, сега малката я отбих малко преди годинката и още не ми идва /мина вече повече от 1 месец/. Да се притеснявам ли или да си чакам и да си се радвам на "промоцията"?

# 575
Евридика, благодаря много   bouquet

От вчера забелязвам бяла точка, явно наистина за блистер става въпрос.
Вчера, след дълго ровене из нета за инфо, започнах да топя зърното във физиологичен разтвор, има известно подобрение.
Ще опитам и със зехтин. Дано по-бързичко се справя с проблема, че си е болезнено  Confused

# 576
Искам да попитам фенугрийка може ли да има някакви странични въздействия бърху бебето, ако се приема в препоръчителните дози?
Fenugreek (сминдух) се счита за средство за увеличаване на кърмата, макар че според Т. Хейл (mini Medications and Mother's Milk, издание 2010), това не е потвърдено. Според този справочник, рискът за бебето ако майката го приема в ниски или умерени дози вероятно е минимален.

# 577
Сега от няколко дни започна по нов начин да суче и е болезнен много за мен. Болката е все едно има охлузено и тя от там суче, еднавм успявам да я задържа на гърдата, а по някога инстинктивно я махам. Гледах стойката й, правилна е - коремче, рамо и уста са на една линия, обърната към гърдата ми изцяло. Захапала е достатъчно, голям ъгъл. Повечето случаи си има вакум, въпреки че напоследък я хващам, че на моменти се нарушава вакума и се чува един звук. Та не знам от къде идва тази болка, за да я спра. Снощи като погледнах едното си зърно, и отдолу имаче около 2 мм зачервено и се чудя, дали не ме хапе с венци. Но външно не изглежда така.
Какво мислите, от къде може д а етази болка?
Имаш ли представа кое е накарало бебето да промени начина на сукане?
Дали няма да помогне смяна на позата, в която се кърмите, примерно бебето да поема гърдата под различен ъгъл, за да не травмира болезненото място? Ето тук и тук има снимки на различни пози на кърмене.

# 578
yoanna мерси. Като гледам, май не винаги е добър вакума, чува се едно като примляскване, все едно излиза въздух. 2-3 пъти успях някакси да я нагодя по-добре и не ме болеше затова така си мисля. Но веднъж като започне да суче, много трудно й коригирам стойката, много лакомо хапва и трудно я откъсвам, става неспокойна и няма оправяне. Сега болката вече е повече като силно парене и собено като я храня през ноща много неприятно.

Ще пробвам да сменя позата и ще пиша. През ноща съм опитвала да лежи срещу мен, за да не ставам но тогава пък най-много ме боли, явно не успявам да я наглася изобщо в тази позиция.

# 579
Здравейте!

Влизам в темата с един въпрос към вас.
Бебето ми се роди в 9-я месец напълно доносено,но не можеше да диша добре.
Поставиха го в кувьоз,след това се яви инфекция и вече 12-ти ден не е при мен.
Кърмата ми слезе 3-4 дни след секциото,започнах да се цедя.Продължавам с цеденето и сега,по 8-9 пъти в денонощие.През деня изцеждам само по 50 мл от двете гърди,нощем и сутрин по 75-100мл.
Как ви се струва като количество?
След като изпишат бебето и започна да го слагам на гърда,ще се засили ли лактацията според неговите нужди?
Чета в интернет,да се стремя да изцеждм 750-800 мл на ден считано от 7-10 ден след като вече съм започнала,а при мен не са по-малко.
Опитах и с компресия,но пак не се увеличава количестото  Sad

# 580
Здравейте,

все си мислех , че по-лошо не може и да бъде , но се получи следната комбинация- недоспиване, грип и цикъл... кърмата ми намаля значително, а на  Бобчо това е основната храна/ хапва по малко каша и пюре/.  Почти оздравях, но кога да очаквам възтановяването на кърмата?
Здравей, Myst,
По всяка вероятност скоро нещата ще се нормализират, ако е свързано с цикъла, обичайно до няколко дни след началото му кърмата е в обичайното количество. Грипът също скоро ще отмине, остава да намериш време да се наспиш Simple Smile Междувременно можеш да поставяш Бобчо на гърда възможно най-често, ако той е съгласен, това може да помогне за по-бързото възстановяване на количествата.

# 581
Винаги изцеждам преди ядене. Гърдите ми са много твърди и детето иначе изобщо не може да засуче.

Раните ми се отварят при всяко ядене и вече имам чувството, че никога няма да минат. А веднъж като засуче, не ме боли, как да разбера дали суче правилно? Плаче ми се вече, толкова боли, докато успее да засуче като хората и винаги е поне 10 мин играчка.

Купих си силиконови зърна, но тя не успя да засуче с тях, а и болката не е по - малко. Мислех си, че с тях поне ще имат време раните да зараднат, но те пак се отварят под зърното. А и как изобщо се ползват, при мен върха на моето зърно е мн далече от този на силиконовото.

Как ще зараснат тези рани, като не им давам почивка на зърната? А няма как да си починст - дори да цедя, пак се разранявам.

Здравей Jane Doe,

Поздравявам те за  упоритостта и волята, която имаш да кърмиш! Вярвам, че ще се справиш и с това препятствие.

Би ли споделила каква помпа ползваш – спринцовка, с клапа или с балонче? Да не би помпата да прави много силен вакуум и това да разранява зърната? Добре ли приляга накрайника на гърдата ти? Т.е след цеденето зърната в обичайната форма ли са? Ако са сплескани или подути, то най-вероятно отворът на фунията е твърде тесен за теб и цедейки травмираш зърната. Мислила ли си да пробваш да се изцеждаш на ръка? Би могла с нежен масаж или леко погалване на гърдите да спомогнеш потичането на млякото и след това да обхванеш на около 2-3 сантиметра от зърното с палец отгоре и останалите пръсти отдолу гърдата. След това притискаш към гръдния кош и приплъзваш палец по посока на зърното и това се повтаря докато спре да тече мляко. После се сменя позицията на палеца като по този начин се обиколи цялата гърда, за да се изпразнят млечните резервоарчета. http://www.youtube.com/watch?v=Tuhuekl-3JY

Вариант е също така вместо да цедиш преди кърмене да омекотиш гърдата с прилагане на обратен натиск, за да е по-лесно за Кейти да засуква. Събираш пръстите на ръката си един до друг, така че се оформя цветенце и ги позиционираш около зърното, така че да го обградят и притискаш навътре към гърдата и задържаш за малко, след това отпускаш завърташ пръстите, така че да притиснат местата където не са били и пак задържаш. Ноктите трябва да са изярзани от дъно, за да не те наранят. По този начин се избутва млякото навътре и гърдата в областта на ареолата поомеква, като позволява бебето да засуче гърдата. Прави се непосредствено преди кърмене.

Пробва ли да смениш позата? Обикновено смяната на позата намаля и болката при кърмене, тъй като се променя позицията на устичката на бебето спрямо гърдата. Примерно ако от поза люлка, каквато е класическата и вие се кърмите в нея я смениш применро с поза футболна топка, то натиска от сукането би следвало да се премести и зърната да не се разраняват толкова. Ето тук са много добре описани позите http://www.llli.org/faq/positioning.html, но са на английски. Ако искаш пиши и ще ти ги опиша подробно в следващ пост. Независимо какво ще решиш да пробваш можеш да продължиш да държиш на въздух гърдите, да ги мажеш с кърма и да оставяш да изсъхне върху тях.
Ако все още имаш бучки или запушвания е добре да си правиш топлите компреси преди кърмене, за по-лесното потичане. Също е вариант и правенето на студени компреси между кърменията, ако ти действат отпускащо и успокояващо.

Може ли да ми кажеш Кейти успява ли да изплези напред и нагоре езиче? Забелязала ли си когато се изплези дали езичето й има форма на сърце? Това също би имало значение за доброто засукване.

От прочетенето разбирам, че тя явно суче добре, но те разранява докато се позиционира добре. Може да следиш за първи признаци на глад, да не би от нетърпение да се получава това. Би могла да следиш дали се опитва да лапа юмручета, да поклаща глава търсейки гърдата, примляскване с устичка. Често бебетата проявяват тези сигнали и докато спят, ако в този момент бъде поставена на гърда тя най-вероятно ще засуче. Би могла да пробваш да я поставиш на гърда и да я кърмиш докато спи, малко преди да се събуди, или пък преди да заспи, възможно е тогава да е по-спокойна и да успее да засуче по-добре. Имай предвид, че плачът е късен признак за глад. Когато заплаче, обикновено бебето вече от около 30 мин е било гладно.

Желая ти бързо да преминеш през тези трудности  и по-скоро да се наслаждаваш на прекрасната връзка, която имате с Кейти. Ще чакам да пишеш как сте.

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 10:28 от jsmarino

# 582
jsmarino, отново мн благодаря за времето, което ми отделяш!

Отзад напред - ние претърпяхме първото поражение - в момента не кърмя. Изстисквам се и давам от бутилка, вече 2 ден. Поревах си стабилно на първите няколко хранения, кърменето мо липсва, но ми се отвориха страшни рани. Кървях на всяко кърмене, ревях от болка, накрая не издържах. И на двете зърна имам отворени рани, на едната гърда направо изглеждаше, че ще ми се откъсне парченце от зърното.

С помпата не се разраняват зърната и сега раните почнаха да зарастват. Бучките изчезнаха, за щастие!

Поръчала съм си подплънки за студени компреси на tommee tippee, препоръчани от приятелка, правя си въздушните бани и продължавам да мажа с лансинох, с надеждата по - бързо да зараснатч защото на всяко ядене от бутилка се отдалечавам от успешното кърмене, мн ме е страх, че бебка ще свикне с бутилката Sad
Имам и силиконови зърна, както споменах, та съм в пълна бойна готовност за втори опит, като позараснат раните. Все се надявам и че точно на тези места кожата ще е достатъчно загрубяла след това.

Сега имам нов въпрос - иска ми се да помоля ЛЛЛ консултант да дойде вкъщи за следващия ми опит, за да съм сигурна, че ще стане този път, а и защото иМам чувството, че ще е още по - трудно да засучем сега, след бутилката. Или пък аз да отида на някое кърмаческо кафе, нали има такива сбирки, но ме е страх, че Кейти е мн малка още. Та как стават тези уговорки, към кого да се обърна?

Все пак на др въпроси:
Успява да изплези езиче и не съм забелязала да има форма на сърце. Даже много се плези Simple Smile
От помпата не ми се смачкват зърната, леко се издърпват, но болка няма сега, по време на цеденето. Бебо като суче ми се сплескват хоризонатлно малко. Помпата е механична на Авент - предполагам с клапа...
Без да се изцедя предварително изобщо не можех да подам зърното - цялата ми гърда е като балон издут до пръсване и зърното е мн твърдо преди кърмене.
Кейти се кърми на поискване и я грабвам, като се разшава, но обикновено първо сменям памперс, може би огладнява наистина. Единствения път, когато не сменям, е на кърменето в 3-4 прес нощта, но пък тогава е гладна, защото аз се будя чак като се разплаче. Ще опитам да покърмя малко преди смяната и после за успокояванв след, може би.

# 583
Jane Doe , доколкото разбирам бебенцето ти е съвсем мъничко още. Не се отчайвай с кърменето! Трудно е в началото, но за кратко! Използвай шишето само докато малко ти поминат зърната и дори, ако ти е възможно недей изцяло да преминаваш на шише, а кърми от време на време. Бебетата лесно свикват на шишето, но при вас нещата все още са обратими - просто наистина много внимателно и обмислено трябва да действаш. Заменяй по някое кърмене с шише, така че зърната да могат да почиват и да позаздравеят за няколко дни. Наистина много боли първите 2-3 седмици, но ще видиш, че в един момент като с вълшебна пръчица ще изчезне болката и няма да има и помен от нея - колкото и да не ти се вярва.  Не оставяй бебето да суче прекалено дълго - 15 минути максимум, пък ако трябва кърми по-начесто за момента. Може пък от прекалено продължително сукане да са се разранили зърната. Гърдите ти също се препълват, защото сте още в самото начало. И това ще си дойде на мястото. Когато са препълнени гърдите, млякото потича по-трудно затова е добре преди кърмене да наложиш с топъл компрес или  да вземеш топъл душ и по този начин да стимулираш потичането на млякото, дори изцеди мъничко преди самото кърмене.
Спокойно, справяш се чудесно! Не се отказвай от кърменето в този момент на трудност! Да знаеш, че е невероятно удобство и има огромни ползи и за майката, и за бебето.
Успех ти желая и се отчитай как вървят нещата!

# 584
Jane Doe, прекрасно е, че бучките вече ги няма. Поздравления, това е наистина много хубава новина! J

Нормално е да ти е тъжно, че в момента не кърмиш Кейти. Важно е, че ти все пак продължаваш да й даваш най-добрата възможна храна – кърмата приготвена специално за нея! За сега на дневен ред е да заздравеят зърната ти и да се почувстваш по-добре, за да може и занапред да посрещаш нуждите на Кейти. Докато това стане би могла да я храниш с алтернативен метод, за да не привикне към шишето и да бъде по-лесно връщането към гърда, тъй като начина на засукване от шише и гърда е коренно различен. Може да й предлагаш млякото с лъжичка, чашка, спринцовка /насочена към бузката на Кейти, може да ползваш от дозатор от температуро понижаващите сиропчета/, хранене с пръст – това може да се направи от тръбичка от система за хранене на бебе(сонда) + шише. Поставя се кърмата в шишето, слага се единия край на тръбичката в него, а другия се прикрепя за пръста ти. След това се дава на бебето да суче от пръста и по този начин си получава млякото. Какъвто и начин на хранене да решиш да ползваш е важно Кейти да получава храната си на порции, както би слизала кърмата и в гърдата, за да не свикне на бързото изливане на млякото в устата и после да няма търпение на гърда.

Добра идея е да пробваш да сменяш памперса след като се е нахранила, така може би ще е по-спокойна и по-лесно ще засуче. А за през нощта мислиш ли, че е вариант да я взимаш при теб в леглото, така ще я усетиш да шава преди да се разплаче и може да се нахрани даже и в просъница.

Това, че след сукане ти се сплескват зърната вероятно се дължи на недобро поемане на гърдата. Желанието ти да те посети консултант е добър вариант, на живо може да обсъдите нещата и да ви дойдат и нови идеи. За да мога да питам евентуално кой би могъл да те посети, би ли ми казала от кой квартал си? Ако искаш на ЛС ми го пиши и след това ще говоря с момичетата от София и ще те свържа с някоя от тях да се разберете кога ви е удобно да се видите. А ако искаш би могла и ти да се свържеш с консултант от тук - http://lalechebg.com/contacts/

Усмихнат ден!

Последна редакция: вт, 31 яну 2012, 15:58 от jsmarino

Общи условия

Активация на акаунт