Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ....

• 42 590
  • 754
  •   1
Отговори
# 585
Сега от няколко дни започна по нов начин да суче и е болезнен много за мен. Болката е все едно има охлузено и тя от там суче, еднавм успявам да я задържа на гърдата, а по някога инстинктивно я махам. Гледах стойката й, правилна е - коремче, рамо и уста са на една линия, обърната към гърдата ми изцяло. Захапала е достатъчно, голям ъгъл. Повечето случаи си има вакум, въпреки че напоследък я хващам, че на моменти се нарушава вакума и се чува един звук. Та не знам от къде идва тази болка, за да я спра. Снощи като погледнах едното си зърно, и отдолу имаче около 2 мм зачервено и се чудя, дали не ме хапе с венци. Но външно не изглежда така.
Какво мислите, от къде може д а етази болка?
Имаш ли представа кое е накарало бебето да промени начина на сукане?
Дали няма да помогне смяна на позата, в която се кърмите, примерно бебето да поема гърдата под различен ъгъл, за да не травмира болезненото място? Ето тук и тук има снимки на различни пози на кърмене.

Пробвам да я кърмя в различни пози от вчера, понякога няма болка, по-често обаче май ме боли. Може би нещо не я поставям добре в тези случаи, но не мога да се видя къде греша. Всеки път гледам да е обърната към мен с цяло тяло, да поеме по-голямата част от от ареола, да няма въздух макар че това не винаги става, да може да си диша спокойно и т.н. Иначе забелязах, че като ме боли след това самото зърно е малко като синьо, но за 5 минути се оправя.

Може ли да ми кажете по колко време минимум трябав да стои на гърда, за да съм сигурна, че е хапнала достатъчно. Тя е малко лакомийка и имам чуството, че колкото я оставя толкова ще си суче. Но сега като ме боли и гледам как по бързо да я прекъсна?

# 586
Ще съм благодарна , ако някой знае и се включи с мнение :
- кръста ,  крака  страшно ме болят , схванати са - пустата  дискова се включи и на моменти едвам ставам .То всъщност диагнозата беше  уж  радикулопатия , ама все там.

Какво мога да употребявам за облекчаване на състоянието и да не  е противопоказано за кърменето  ?
В тоя студ на невролог няма да тръгна сега .Преди ми предписваха волтарен / мазане и хапчета  / , в листовката не пише да е противопоказен за кърмене , но аз се притеснявам и предпочитам да стискам зъби засега , вместо да ползвам нещо .

# 587
Бебето ми се роди в 9-я месец напълно доносено,но не можеше да диша добре.
Поставиха го в кувьоз,след това се яви инфекция и вече 12-ти ден не е при мен.
Кърмата ми слезе 3-4 дни след секциото,започнах да се цедя.Продължавам с цеденето и сега,по 8-9 пъти в денонощие.През деня изцеждам само по 50 мл от двете гърди,нощем и сутрин по 75-100мл.
Как ви се струва като количество?
След като изпишат бебето и започна да го слагам на гърда,ще се засили ли лактацията според неговите нужди?
Чета в интернет,да се стремя да изцеждм 750-800 мл на ден считано от 7-10 ден след като вече съм започнала,а при мен не са по-малко.
Опитах и с компресия,но пак не се увеличава количестото  Sad

little angel, пожелавам ти скоро да гушнеш Екатерина и да се наслаждаваш на прекрасните мигове на майчинството! Респект за това, че се грижиш да и осигуриш най-добрата за нея храна, когато ще бъдете отново заедно!
Количествата кърма, които успяваш да изцедиш и ритъма, който спазваш от 8-9 пъти на денонощие, са завидни, справяш се чудесно! В статията От колко изцедена кърма се нуждае бебето ми има повече информация за капацитета на бебешкото стомахче в първите дни след раждането и приблизителното количество кърма, от което се нуждае на ден.
Нощем нивата на хормона пролактин, който е отговорен за образуването на кърмата, са най-виски, затова не е чудно защо именно тогава успяваш да изцедиш повече. Wink

Топъл душ или компрес преди цедене; нежен масаж на гърдите в посока от основата към зърното; чаша вода, сок или топла напитка, докато се изцеждаш; създаване на приятна и уютна за теб обстановка, като си мислиш за нещо хубаво (например, за бебето и как скоро ще го гушкаш Heart Eyes), могат да окажат благоприятно влияние на лактацията ти. Добри „помощници” могат да са и балансирана храна, адекватен прием на течности, повече спокойствие, почивка и сън.

Действително, едно ефективно сучещо бебе е най-добрият стимулатор за майчината лактация. Ако кърмиш Екатерина на поискване, колкото и когато тя пожелае, постепенно организмът ти ще започне да откликва на нейните нужди и да прави толкова кърма, колкото и е необходима.

Ако имаш и други въпроси, когато се приберете с Екатерина у дома, не се притеснявай да пишеш. Hug

# 588
Ще съм благодарна , ако някой знае и се включи с мнение :
- кръста ,  крака  страшно ме болят , схванати са - пустата  дискова се включи и на моменти едвам ставам .То всъщност диагнозата беше  уж  радикулопатия , ама все там.
Какво мога да употребявам за облекчаване на състоянието и да не  е противопоказано за кърменето  ?
В тоя студ на невролог няма да тръгна сега .Преди ми предписваха волтарен / мазане и хапчета  / , в листовката не пише да е противопоказен за кърмене , но аз се притеснявам и предпочитам да стискам зъби засега , вместо да ползвам нещо .

cveti.stoeva, съжалявам за болката, която изпитваш, знам какво е. Sad
Разбирам те, че в това време трудно би отишла на лекар, но самолечението може да не е особено удачен вариант. Дали поне не се чуеш с лекаря си за консултация – все пак, той е запознат със състоянието ти и би могъл да прецени какво да ти назначи, като вземе под внимание факта, че кърмиш. Thinking Ако прецениш, след това може да проверим и в справочниците, с които работим, доколко предписаният медикамент е съвместим с кърменето.

Конкретно за Волтарена, който споменаваш – активната му съставка е Диклофенак Според e-lactancia (сайт за лекарства и влиянието им върху майчината кърма, създаден от Педиатричния екип към испанската болница Marina Alta, Denia - Alicante, Испания), той е с ниво на риск 0 (при най-ниско 0) – безопасно, съвместимо, не е рисково за кърменето или детето.

В справочника за съвместимост на лекарства и кърмене на д-р Томас Хейл "Medications and Mothers Milk" 2010 г., диклофенакът е с ниво на риск 2 (при най-ниско 1). Ниво 2 (safer – безопасно) от тази справочник означава: лекарство, за което не е наблюдаван повишен риск от НЛР за кърмачето, установено при малък брой кърмещи жени и/или демонстрирания риск при медикация у кърмачки е незначителен.
Т1/2 (т.е. периодът на полуразпад) на диклофенака е 1,1 часа.
Времето, в което концентрацията му в кърмата е най-висока, е около 1ч. след приема на съответната доза.

Дано бързо да ти отмине, пиши как си!
Hug

# 589
  • сред маслини и портокалов цвят
Здравейте!
Налага ми се да пия Геломиртол.
На листовката е написано това: "
Лекарствено вещество: Myrtol Standardized 120mg, включващ минимум 30 mg limonene /лимонен/, 30 mg cineole /цинеол/ и 8 mg а-pinene /пинен/. Помощни вещества: Средно-верижни триглицеридй, желатин, глицерол 85 %i хипромелоза фталат, дибутил фталат, сорбйтол течен (некристализиращ), хлороводородна киселина 13 %."
За съжаление в сайта за проверка не ги намирам тези вещества, или не търся както трябва.
Ще съм ви благодарна за информация за това лекарство!

# 590
Amorevole , сърдечни благодарности !

Знам , че не е препоръчително самолечение , но няма лекар , който да ме следи  .Сменихме града , а и последните няколко години  проблема не се е обострял  , а само леко се  е обаждал , но съвсем търпимо . Дори се  учудвам , че през бременността не се   обадиха кръста  и крака  ми .
Сега е нещо ужасна болката , предполагам и от разнасянето на малкия . Преди години ходих по санаториуми , имах лечения .. . но съм забравила какво  бе.
Засега не вземам нищо   , но отново много благодаря за    отзивчивостта. 

# 591
  • Пловдив
Аз искам да попитам някоя пила ли е Ремантадин докато е кърмила.В разни стати прочетох,че е съвместим с кърменето,но на листовката пише друго.

# 592
  • София-Красна поляна
Здравейте,
бебето ми е на почти 6 месеца. От около месец на някои кърмения си хапва и по едно време прави една муцунка сякаш се напъва и започва да ръмжи все едно е мече. Лицето и почервенява. Зърното е в устата й все още и леко го притиска но не ме боли. Защо прави така имате ли идея?  Rolling Eyes

# 593
Моля ви, кажете ми по колко горе време долу трябва да оставяме бебчето на гърда? (Ако не пуска гърдата дълго време само и продължава да суче)

# 594
  • UK
Здравейте,
бебето ми е на почти 6 месеца. От около месец на някои кърмения си хапва и по едно време прави една муцунка сякаш се напъва и започва да ръмжи все едно е мече. Лицето и почервенява. Зърното е в устата й все още и леко го притиска но не ме боли. Защо прави така имате ли идея?  Rolling Eyes

Колики, газове? Прилича ми на точно това. Моето правеше така, като го мъчиха коликите, ако захранваш, може да има стомашни неразположения, докато свикне с новата храна.

# 595
бебто ми е на 8 месеца, миналата седмица беше болен, а също и аз, и пихме антибиотици и двамата. След лечението разви млечница в устата от антибиотика и отказваше да суче  повече от едно денонощие. Гърдите доста се бяха напрегнали и точно когато мислех да цедя, той захвана и ги облекчи. Обаче, от тогава много ме хапе, тъй като се приспиваме на гърда, през нощта се успокояваме на гърда веднъж и веднъж се храни. Тази нощ установих, че нямам мляко и заспиването беше трудна работа. Въпроса ми е, дали е възможно да ми спира кърмата след паузата от кърменето и затова да ме хапе? Хапането признак на отбиване ли е и как мога да го променя? Възможно ли е да ме хапе защото пие вода от шише с мек накрайник, който трябва да захапе, за да потече? Доста дълго стои на гърда преди да заспи, а напоследък я пуска почва да се тръшка, после пак я хваща и така десетки пъти, докато се унесе и заспи. Надявам се да има някой, който да може да ми отгвори  Rolling Eyes

# 596
  • София-Красна поляна
Здравейте,

Колики, газове? Прилича ми на точно това. Моето правеше така, като го мъчиха коликите, ако захранваш, може да има стомашни неразположения, докато свикне с новата храна.

И при двете ми деца не са имали никакви колики. А това го прави вече месец, а захраних едва преди седмица. Така че и от захранването не е. Изцяло на кърма е, вода и чайове не пие. Не разбирам защо го прави, в гърдата има мляко.  Rolling Eyes

# 597
  • UK
Е това, че не са имали не означава, че не може да се случи, дори и сега. Може за всеки случай да попрочетеш малко как протичат коликите, какви са симптомите, след като не си се сблъсквала с тях - общо взето е това - къркорене на стомахчето, напъване, ръмжене, зачервяване, често по време на сукане - така по-лесно се справят с тях, докато сучат, затова и стискането на зърното. Разбира се, това е само мое предположение. Дано мине бързо, но ако те притеснява много, по-добре се консултирай с педиатъра.   

# 598
NaMeLeSz , аз си мисля, че може би по някое време докато суче, бебето има нужда се уригне и затова се държи така. На нас ни се е случвало. На тази възраст вече сучат доста мощно и може би  поглъща голямо количество мляко за кратко време. Опитай като започне да се мръщи да прекъснеш кърменето, до поизправиш бебето, потупай го лекичко по гръбчето и наблюдавай дали ще се уригне и после как ще суче.

peiota, успокой се! Не е възможно да ти спира кърмата от 1-2 пропуснати денонощия! Да не би да ти предстои цикъл?! Обикновено в подобен момент кърмачките се оплакват от намаляване на кърмата. А за хапането - не, не е признак за отбиване. На мен лично не ми се е случвало. Бебето е малко и няма да разбере кой знае колко от някакви обяснения, но по някакъв начин се опитай да му покажеш, че не трябва така да хапе.  newsm78А тръшкането по-скоро е някакъв период при бебето. Ще премине. А за млечницата - много добре се повлиява от Дактарин орал гел!  Peace

# 599
Моят мъник е на 7.5м.Сам измести , сля и отказа нощните хранения  към трети-четвърти месец и се будеше сутринта към 6.30.

От седмица започна да се  буди по два пъти на нощ .

Буди се с  плач и без да го накърмя няма шанс да заспи , но и тогава не всеки път се успокоява  .Смуче гърдата и не заспива - дръпна ли я и почва рев и понякога и по час не може да се успокоим и заспи , а понякога после повръща малко след това продължително сукане.

Не мисля , че се буди от глад , защото пробвахме просто за да видим  -дадох и АМ  вечерта -е , пак се  буди . Аз така или иначе  дохранвах с по малко АМ  от преди ,когато  го пожелае.

Не виждам да е подут венеца , за да е зъбче.

Дали има някаква причина за промяната в режима ?

Е, щом иска ще се кърмим , макар че беше хубаво да поспиваме ...

Отделно , че педиатъра реагира много - трябвало да махна тези хранения , може би не му стигала кърмата ...

Общи условия

Активация на акаунт