Болничен по време на бременност-2

• 99 053
  • 757
  •   1
Отговори
# 510
  • София-Младост
За да не водим този разговор, отвори най-добре КСО и прочети.
Тези 24 месеца, за които ти споменаваш касаят периодът, който се взима при изчисляване на обезщетението. А 12-те месеца се необходимият осигурителен стаж, за да имаш право на тома обезщетение.

# 511
Много благодаря за бързият отговор Simple Smile

# 512
  • варна
Здравейте. Ще съм Ви много благодарна ако някой ми отговори. Бременна съм в 7 м. От  1 юли се вода на работа на 500лв. Преди това бях на борсата. Кога мога да си взема болничен? Кога е най - добре? До кога трябва да плащаме осигуровки?

# 513
  • Пловдив
Здравейте. Ще съм Ви много благодарна ако някой ми отговори. Бременна съм в 7 м. От  1 юли се вода на работа на 500лв. Преди това бях на борсата. Кога мога да си взема болничен? Кога е най - добре? До кога трябва да плащаме осигуровки?

ако ти дадат болничен,вземи и сега.няма смисъл да плащаш осигуровките,защото те почти няма да повлияят на обезщетението ти
докато си в болничен и по време на двете години майчинство трябва да плащаш здравната осигуровка всеки месец 20.16 лв

# 514
Здравейте, бях питала нещо малко по-различно преди време, но отново получих противоречива информация и ми се иска отново да попитам следното:
ако се върна на работа след майчинство, да речем че на първата година го прекъсна и се върна и работя примерно два месеца, след това годините с доход от майчинство и болнични преди него вземат ли се предвид при определяне на дохода ми, върху който ще се изчислява второто майчинство. За да не съмм досадна, ако може да ми посочите разпоредбата, предполагам , че е в КСО?

# 515
  • София-Младост
Здравейте, бях питала нещо малко по-различно преди време, но отново получих противоречива информация и ми се иска отново да попитам следното:
ако се върна на работа след майчинство, да речем че на първата година го прекъсна и се върна и работя примерно два месеца, след това годините с доход от майчинство и болнични преди него вземат ли се предвид при определяне на дохода ми, върху който ще се изчислява второто майчинство. За да не съмм досадна, ако може да ми посочите разпоредбата, предполагам , че е в КСО?
Не съм сигурна, че ти разбрах питането. Ако се върнеш на работа първите 410 дни губиш обезщетението, това първо. Второто обезщетение за бременост и раждане се изчислява на база 24 месеца, преди месеца на издаване на 45-дневния болничен. Сама виж кой месеци влизат.

# 516
Ала-Бала, благодаря ти, разбрах, това имах предвид, тък като сега съм в болничен преди първо раждане, той ще влиза при изчисляване на евентуално второ майчинство, в случай, че се върна на работа след изтичане на първата година от майчинството ми. Мисълта ми е, че доходът ми ще падне при това положение, само ако двете майчинства се застъпят без да съм се връщала на работа, ще получавам размера на първото майчинство, нали така?

# 517
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря ти, разбрах, това имах предвид, тък като сега съм в болничен преди първо раждане, той ще влиза при изчисляване на евентуално второ майчинство, в случай, че се върна на работа след изтичане на първата година от майчинството ми. Мисълта ми е, че доходът ми ще падне при това положение, само ако двете майчинства се застъпят без да съм се връщала на работа, ще получавам размера на първото майчинство, нали така?
Да, само при застъпване имате право да си поискате обезщетение като за първото.

# 518
Благодаря много!

# 519
Здравейте! Ползвам болничен от самото начало на бременността. Когато изтекат 6-те месеца, ще взема отпуска си и после 45 дневния болничен за майчинство. Държавен служител съм от 7 години. Чух информация, че поради факта, че толкова месеци съм била в болничен, майчинството ми щяло да бъде по- ниско като сума. Има ли нещо вярно? Майчинството не се ли определя от сумата на която съм осигурявана през последните 12 месеца? Благодаря!

# 520
  • София
Не през последните 12, а през послдните 24 месеца. Болничните, които си позвала ще окажат влияние върху обезщетението, но не мога да кажа колко точно ще го намалят. Точно тук по този въпрос и аз срещам затруднение, имайки предвид, че доходите ми през последните 24 месеца са различна сума, не съм взимала една и съща заплата.

# 521
Здравейте, бременна сам в 5 месец и сам в болнични от началото на бременността, обаче сега ми предстои пътуване в UK за 1 седмица. Имам ли право да излизам извън Бг, Благодаря ви предварително

# 522
  • София-Младост
Здравейте, бременна сам в 5 месец и сам в болнични от началото на бременността, обаче сега ми предстои пътуване в UK за 1 седмица. Имам ли право да излизам извън Бг, Благодаря ви предварително
Болничният не е ли режим свободен? Мисля, че няма проблем стига пътуването да не ти тежи Simple Smile

# 523
мисля че домашен се води, моля ако има някой който е пътувал да ми отговори

# 524
Здравейте,
имам следното запитване:прекъсването на болничните води ли до намаляване размера на майчинството? При мен всичко е ок отностно осигуровките и стажа.
Благодаря Ви.

Общи условия

Активация на акаунт