Болничен по време на бременност-2

• 98 982
  • 757
  •   1
Отговори
# 585
  • Пловдив
Здравейте момичета! Питането ми е за една приятелка. В момента тя е бременна в 12 г.с. Безработна е, но приятеля й има фирма и мислеше в неговага фирма да я назначат за майчинство. Само че какво се  оказа: докато следваше за мед. сестра, работеше в една стоматологична клиника в София около година и половина. Но се оказа, че от тази клиника няма нито един работен ден, след като проверихме с ПИК кода й в сайта на НОЙ. Все едно никога не е работела там! Та значи тя има 4 месеца трудов стаж от преди това. Въпроса ми е ще може ли да получава майчинство и дали ако я назначат на работа ще й се плати 45 дневния болничен преди раждане и всичко останало?

за да взима 2 г майчинство трябва да има 12 м осиг стаж през живота си
да започне работа веднага,за да натрупа необходимия стаж по-бързо.няма да успее до 45 дневния,но в момента,в който го направи ще започнат да й изплащат обезщетение

в тази клиника на трудов договор ли е била?попълнена трудова книжка има ли?да говори с тях и да пита защо не са й внасяли социални осигуровки

# 586
Бях  задала въпрос на който -отговор не получих,но поне нещата ми с работодателя ми се изясниха ...
Следваща питанка : от 31.07 съм в 45-дневния  болничен ,а от 01.08 ме съкращават на основание чл,325,т.5 .Занесах болнчния на вече бившия ми работодател ,а следващите болнични на чие име да ги издават от родилния дом и съответно от педиатъра на дето ,т.е чие е задължението да ги носи в НОИ ?Аз ще ползвам обещетение до 410 дни и трябва да се регистрирам и в БТ ,освен изравнителните болнични  кой ще носи декларациите които ще ми трябват за плащане на обещетение до  410 -я ден и кои точно са те ?

Моля ви за отговор понеже трябва да се реагира бързо ,а и факт е че все по -трудно и непосилно става висенето по опашки в БТ и всички подобни институции.
Предварителни благодарности за отделено време и внимание   bouquet

# 587
Здравейте! През 2012 съм ползвала болничен за пункция- 30 дни, трансфер- 15 дни, за ОРЗ, последните 4 месеца- непрекъснат за проблемна бременност от лкк. До тук за 2012- 162 дни общо. Някъде четох, че за календарна година се полагат 180 дни общо, като непрекъснатият болничен може да бъде 180 дни. На друго място пък четох, че се полагат 12 месеца болнични за последните 2 календарни години и пак- непрекъснат от 180 дни. Кое е вярно? В моя случай, след още 18 дни, които мога да ползвам, трябва ли вече да подготвям документи за ТЕЛК? Благодаря предварително!

# 588
  • Пловдив
Бях  задала въпрос на който -отговор не получих,но поне нещата ми с работодателя ми се изясниха ...
Следваща питанка : от 31.07 съм в 45-дневния  болничен ,а от 01.08 ме съкращават на основание чл,325,т.5 .Занесах болнчния на вече бившия ми работодател ,а следващите болнични на чие име да ги издават от родилния дом и съответно от педиатъра на дето ,т.е чие е задължението да ги носи в НОИ ? в поле работодател попълват бившия ти работодател.в НОИ ги носи пак той Аз ще ползвам обещетение до 410 дни и трябва да се регистрирам и в БТ -защо ще се регистрираш в БТ.така ще останеш без обезщетение за бр и раждане  ,освен изравнителните болнични  кой ще носи декларациите които ще ми трябват за плащане на обещетение до  410 -я ден и кои точно са те ?-декларациите пак бившия работодател.това е реда на декларациите https://docs.google.com/document/pub?id=1KPU8R-sanXbT60mDbIHQ8lt … H0xAkrF6mSpvRQEw4

# 589
  • Пловдив
Здравейте! През 2012 съм ползвала болничен за пункция- 30 дни, трансфер- 15 дни, за ОРЗ, последните 4 месеца- непрекъснат за проблемна бременност от лкк. До тук за 2012- 162 дни общо. Някъде четох, че за календарна година се полагат 180 дни общо, като непрекъснатият болничен може да бъде 180 дни. На друго място пък четох, че се полагат 12 месеца болнични за последните 2 календарни години и пак- непрекъснат от 180 дни. Кое е вярно? В моя случай, след още 18 дни, които мога да ползвам, трябва ли вече да подготвям документи за ТЕЛК? Благодаря предварително!

да,така трябва да направиш
или отпуска,но едва ли ще ти стигне до 45 дневния

# 590
Благодаря ти ♥Elfita♥ страхотна си . Да те попитам като си разпиша Заповедта за прекратяване и ми оформят ТК те /работодателя ми бившия /държат да е тези дни нали няма да имам проблем с НОИ и обещетението до 410 дни?

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 12:05 от nikita_gd

# 591

да,така трябва да направиш
или отпуска,но едва ли ще ти стигне до 45 дневния
Много ти благодаря, ♥Elfita♥!  bouquet

# 592
180 дни за година включват ли и 45 преди термин?

# 593
  • В полите на Пирин планина
180 дни за година включват ли и 45 преди термин?

Не, те са си отделно  Peace

# 594
Здравейте. Искам да споделя нещо с вас и ви моля за съвет. Бременна съм. На 15,06 тази година сключих брак. От 1.07.2012г излизам в болничен. В болничният ми е моминското име.Проблем ли е при изплащането от НОЙ?

# 595
Здравейте. Искам да споделя нещо с вас и ви моля за съвет. Бременна съм. На 15,06 тази година сключих брак. От 1.07.2012г излизам в болничен. В болничният ми е моминското име.Проблем ли е при изплащането от НОЙ?
Към болничния прикрепи и една декларация за идентичност на имената, за да не ти го връщат. Такава декларация се взима от служба "ГРАО".

# 596
извинявам се за некопетентноста но какво е ГРАО

# 597
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
извинявам се за некопетентноста но какво е ГРАО

http://www.grao.bg/

# 598
Момичета,вчера си дадох болничния на работа,но понеже шефката нищо не ми даде се чудя,не трябва ли да попълвам някакъв документ,най-малкото за банковата сметка,на която искам да ми се превеждат болничните?
Болнични съм давала преди 3 години с първата бременност.Не трябва ли нещо да се актуализира,някаква декларация,знам ли...?  Thinking
И да попитам кога да си чакам изплащането от НОИ,на 5-то число превежда фирмата заплатата,кога да чакам?

# 599
  • Пловдив
Момичета,вчера си дадох болничния на работа,но понеже шефката нищо не ми даде се чудя,не трябва ли да попълвам някакъв документ,най-малкото за банковата сметка,на която искам да ми се превеждат болничните?
Болнични съм давала преди 3 години с първата бременност.Не трябва ли нещо да се актуализира,някаква декларация,знам ли...?  Thinking
И да попитам кога да си чакам изплащането от НОИ,на 5-то число превежда фирмата заплатата,кога да чакам?

Ако банк сметка ти е същата,нищо не се попълва
Парите чакаш до 15 работни дни от подаването на болничния и осигуровките

Общи условия

Активация на акаунт