Истанбул 6

• 99 782
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
Шехина , Истанбул не е столицата на Турция! Laughing

Хохо, какви ли глупости не пише човек от бързане Laughing

Апропо, след това пътуване ми се засили ентусиазмът да видя повечко от Турция, особено азиатската част. Апетитът идва с яденето, както са казали хората Simple Smile

Последна редакция: пт, 23 сеп 2011, 20:49 от Шехина

# 16
За Одрин да се включа, че главната улица е прекрасна! На фона на провинциалната гледка навсякъде другаде, то такава прелест с тия различни и интересни фонтани... За разходка е идеално, за шопинг не знам. За ядене препоръчвам Тава джигер - още слюноотделям  Crazy

За Мимар Синан - даже легендарния му образ е Майстор Манол. Във Варна имаше магазини за крепежни елементи, които се казваха Майстор Манол. 
Една от легендите:

http://otkrovenia.com/main.php?action=show&id=234353

Чела съм и други вариации.

# 17
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Забравихме Музея на медицината, той е от забележителностите, ама не на всеки ще е интересен
http://youtu.be/y7ao5QtPBfI

Има някакъв известен там мост, дето пак е проектиран от Синан. Той е над Марица,намира се в парк и изглежда приятно място, и има заведение, което било много евтино и винаги пълно.

Иначе града е известен с мазните борби - в нашия край им викаме пехливани, ама дали е правилно не зная, както и с плодовия сапун - мен не ме впечатлява, мирише неприятно, просто е с формата на плодове. Има и едни ужасни метли, дето само там ги видях - налепени с начупени огледалца и помпончета  Laughing

А какви са тези фонтани, че ми стана интересно

Иначе има някакви обсерватории, но може и да са само за учебни цели, уж не би трябвало, ама знам ли  newsm78
ASTRONOMICAL OBSERVATORIES:
BU Kandilli Observatory, - http://fatin.koeri.boun.edu.tr/astronomy/astronomy.html
Eyuboglu High School Observatories, the first of its kind in Turkey, in ISTANBUL.
ISTANBUL University Observatory - http://www.istanbul.edu.tr/fen/astronomy/

Хубав музей на науката има в Солун, ако имате път по-добре отведете детето там

# 18
Фонтаните, ако говорим за едно и също, са пред Селимие, но поне мен изобщо не ме впечатлиха - нищо особено, ние докато бяхме там беше доста мръсно и невзрачно пред джамията. Иначе по мое мнение дори само заради внушителната Селимие и местните специалитети (така и не опитахме джигер, че мъж ми е с подагра и такива неща не вкусва) си струва човек да отиде до там. Особено привечер, когато минаретата светят, е фантастична гледка и преживяване.

# 19
  • Varna
Много благодаря за СМС-номерчето Hug
Приключвам със поста и поздравите към Пинева за новата темЪ  bouquet и ще изпратя няколко СМС-чта.

ШЕБЕЧЕ,
дЪл дЪн напраЯ един филм във Истанбул, но със вси дамите от темата, а newsm78 Wink Таман да се видим всички, а Пинето да я заведем на тази много любима моя уличка smile3521 със чешмички и котараци...аз си я бях кръстила Чешме сокак, като я видях за първи път Grinning преди години.
За Долма Бахче, ...какво да ти кажа...хората сме различни, и харесваме различни неща. На мене ми е тръпка голяма, ТопкапЪ Сарай. Незнам колко пъти вече съм ходила там...и винаги се връщам. Разкошни градини...Толкова красиви павилиони, ами фонтанчетата...Хайде да не те навивам,  и да ти досаждам. Долма Бахче е красив,  има прекрасна картинна галерия. Не можеха да ме отлепят от там. Но толкова мога да кажа...не ме впечатлява много, може би защото харесвам повече по древни неща, по стари. Абе красив е, няма две думи и има уникални неща в него.

За Одринските сапуни ...
и на мене ми направи впечатление, че сапунчетата не миришат хубаво...а навремето сапуна за харема на Султана се е правел във Едирне... А Одрин е бил любим град на Султаните...но сега доста поизоставен град, доста....ама като гледам и моята Варна и тя такава стана Sad

Иначе от Варна има една екскурзия на 1 и 2 Октомври за две дена до Одрин и Лозенград.
ХаДи, че сЪ оляФ да пиша...да Ода аз да пускам СМС-ите wavey

# 20
Не ми се гледа "На кафе', не мога да ги трая, но в миналата тема се спомена Истание мол, да кажа две думи: Това е най-хубавият мол в Истанбул (не най-големия, а най-красивия и с най-приятна за мен селекция от магазини). Имах желанието да ходя там всеки ден. Ако планирате посещение в Сакъп Сабанджъ музей и парка Емиргян, може да ги съчетаете и с една разходка до мола.

За градски транспорт до там не се наемам да давам акъл, това е на Пина територията, аз бях с кола както обикновено.

# 21
Шебек, благодаря за идеите!  Hug  Hug  Hug

# 22
Дами, благодаря за включването за Одрин   bouquet
Ще сме там за един ден, но не с цел шопинг, а на разходка.

И защо сте заключили снимките си от последните посещение, аз как да пътешествам с вас Grinning
Публикувайте няколко снимки за изплакване на окото, така да се каже, че скоро няма да видя Истанбул аз  Tired

# 23
Дами, благодаря за включването за Одрин   bouquet
Ще сме там за един ден, но не с цел шопинг, а на разходка.

И защо сте заключили снимките си от последните посещение, аз как да пътешествам с вас Grinning
Публикувайте няколко снимки за изплакване на окото, така да се каже, че скоро няма да видя Истанбул аз  Tired

На мен ми е време да лягам май и да свършва този ден, че днес поставих рекорд по вършене (и писане Laughing) на глупости, но е така като съм затрупана със задачи и правя 100 неща. Отключих албума Wink

# 24
Тенкс   bouquet

Шехина, благодаря ти, че ми позволи да се завърна отново там. Страхотни снимки  Heart Eyes

Последна редакция: пт, 23 сеп 2011, 23:05 от Кашпичка

# 25
  • София
Аз си пожелавам да видя Истанбул и през зимата  Grinning

bouquet за Пина и хубавата тема.

# 26
  • Варна
Направила съм резервации за октомври за един тимбилдинг на нашата фирма в Истанбул. Надявам се на 3 прекрасни дни.

# 27
  • Varna
I.L.
Била съм зимата във Станбул....ама така наваляло, не ми се е случвало да бъде....Офффф голям късмет съм имала, че как щяФ да ходя по баирите, ти питаш ли ме Wink Голям страФ от сняг и заледено имам, да знаЙш smile3521
Такъв сняг имаше горе на границата, ние минавеме през Малко Търново, та там горЯ на баирЯ става панаирЯ. В Станбул беше като късна топла есен,.....беше след 31 ДекемвриЯ....сещаш се...там посрещахме Новата годинка Wink....И както сЪ очертава пак по зимата ще тромбоваме сокаците.

# 28
  • Троян
http://www.lapni.bg/offer/1016/LAST-MINUTE-29.09.-%D0%95%D0%BA%D … %82-Comfort-Trave
ПИНА,Благодаря за прекрасната тема!  bouquet

# 29
  • Казанлък of all places
Била съм през най-студения ден на тази година в Истанбул, с екстри сняг и вятър. Не, не е за туристи таз работа. И за истанбулчани не е , ама те са си вързани.

Общи условия

Активация на акаунт