Истанбул 6

• 99 776
  • 743
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Била съм през най-студения ден на тази година в Истанбул, с екстри сняг и вятър. Не, не е за туристи таз работа. И за истанбулчани не е , ама те са си вързани.

Знам си аз, че е друго по топличко да се иде- и денят дълъг, и времето приятно  Heart Eyes Като се сетя април какъв студ преживях там и как не отидохме и на половината места, които искахме заради дъжда  ooooh! ... ама много романтично ми изглежда на тази снимка със снега
I.L.
Била съм зимата във Станбул....ама така наваляло, не ми се е случвало да бъде....Офффф голям късмет съм имала, че как щяФ да ходя по баирите, ти питаш ли ме Wink Голям страФ от сняг и заледено имам, да знаЙш smile3521
Такъв сняг имаше горе на границата, ние минавеме през Малко Търново, та там горЯ на баирЯ става панаирЯ. В Станбул беше като късна топла есен,.....беше след 31 ДекемвриЯ....сещаш се...там посрещахме Новата годинка Wink....И както сЪ очертава пак по зимата ще тромбоваме сокаците.

Simple Smile И аз не обичам заледено, ама то така красивичко и бяло ми изглежда на снимчицата  Laughing

# 31
И аз от години се прехласвам по снежните снимки на Истанбул, особено ортакьойските - вълшебни!  Crazy  Предполагам какво е там зимата - като Варна  Simple Smile Да случиш такъв снежен, но спокоен зимен ден трябва да го дебнеш с години, защото не всяка зима се случва да има макар и един  Simple Smile

# 32
  • Казанлък of all places
O, да, и красивичко, и бяло, и палмите по Кенеди Джаддеси, дебели колкото мен, които се огъват под напора на вятъра; и задръстените пътни артерии не от друго, ами заштото, да речем, на входа на Истанбул е поднесъл тир, задръстил е Е5 и ти трябва хеликоптер за да стигнеш до Втория мост... Мерси съм аз.(Наричайте ме ретрограден елемент, но това си е жив пример как опитът убива романтиката Sunglasses )

# 33
Повечето романтични неща са така  Simple Smile Само по телевизията на HD с подходяща музика и светлина... или в мечтите ни...

# 34
  • Казанлък of all places
Тръгнах да търся снимки от онзи февруари, ама пусто, май не са на лаптопа. За сметка на това :
Кафене с наргилета под моста Галата , суперско е мястото :https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc4/63049_43335 … 175_6312809_n.jpg
Табладжии на Султанахмет : https://fbcdn-sphotos-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash2/62114_43151 … 793_2741275_n.jpg

# 35
  • sofia
Аууу, Анжо, как можа - това с наргилетата, не беше човешко  Wink За есенно време съм мераклия аз, ама надали ще ми се получи тази есен ....

# 36
  • София
Ние се върнахме преди няколко часа и като си почина малко ще опиша въодушевлението,което ме тресеше тези 4 дни от този невероятен град! Laughing

# 37
Ще чакам  Grinning

# 38
  • Burgas, Bulgaria
Влизам,за да поздравя специално Ивелина666 за напътствията ,които ми даде за небостъргача Сапфир,беше уникално преживяване(особено ми хареса симулацията на полета с хеликоптер).

# 39
  • София
Така...то не,че всичко мога да опиша,но ще ме разберете.Първо още като слязохме и видях палмите много се изкефих.Не бях се замисляла,че ги има.Ние пристигнахме към 6ч и както някой в предишна тема беше писал наистина събуждането на града е страхотно,че после лудницата със задръстванията е страшна.Котките защо са така на почит-не разбрах,много им се радвах.Това,което ми дойде в повече е препускането по туровете с групата,но то пък иначе и 10 дни нямаше да ми стигнат.Най-приятни ми бяха вечерните разходки от 21ч до 23ч по булеварда с трамвая и с фериботите.Ходихме на един ресторант Бодрум на площада на Св. София и от терасата му гледката беше невероятна.На Принцовите о-ви ми хареса кюнефе за хапване и въобще къщите,градините,портите ...само ми стана жал за горките коне как издеянват по цял ден. CryЯвно в Турция защитниците на животните не са много.Много ми хареса и разходката по Босфора и двете ни екскурзоводки  /едната туркинята ,другата с групата ни от  бг / и ни разказваха много и беше страхотно.Купих си шалове и пъстри чинийки Heart Eyes.В смисъл,че едва ли ще ви разкажа нещо интересно,тъй като за пръв път ходим в Истанбул,но наистина има специфична емоция в града.Водохранилището и Долмабахче много ни впечатлиха,Топ капъ не особено.Яд ме е,че не казаха и предложиха предварително да си платим и харемите,но в тази лудница не бих се върнала до касите и обратно.Последните седмици турската ни екскурзоводка каза,че в града е невероятна лудница и трафика и още по-непоносим.На единия въжен мост/от Йедитипе/каза,че се е случвало да чака и по 4 часа.Благодарение на темата бях по подготвена и спокойна в ползването на трамвая и спирките,за което благодаря  bouquetТаксим и ул.Истиклял хич не ми допаднаха-марки като в БГ-не е за мен.Аз търся ориенталското.Ходихме и на Капълъ чарши,но ми направи впечатление,че там цените са по-високи на сувенирите и шаловете,отколкото на улицата с трамвая/одур ли се казваше?/.Иначе бяхме настанене в кв.Лалели и е наистина мн удобно място,но хотела беше  Close-в смисъл,че аз малко се гнуся от не особено бяло бельо.Хотелът се казва Метро и другото беше ок,ама като цяло на доста места тоалетните бяха гнуснички и въобще хигиената не е особено на почит.Не посетихме Египетския пазар,за което много съжалявам и си купих подправки от улицата с трамвая,но бая скъпи ми излезнаха. ShockedХаресваше ми сутрин да се събуждам с пеенето на ходжата и бибиткането на колите.Другото,което ме шокира е липсата на толерантност към пешеходците и направо се пазиш да не те блъснат и то на зелено.Агнешко хапнах доста и много повече ми хареса отколкото в Бг.Единствено се погнусихме от някакъв кадаиф на руло с ядки,който уж трябваше да е сладък,но беше с дъх на агнешко #CrazyВидях люлещите се лодки с балик екмека,но бяхме на рибна вечеря и това също не опитах,но поне знаех какво е от темата Mr. Green,та информирах останалите.Като цяло гледаме да не повтаряме местата,на които ходих,но определено бих се върнала в Истанбул-останаха още толкова красиви места,които не посетихме .Ходихме и на кафенето от филма 1001 нощи-страхотно беше,но нямаше време да поседнем за наргиле,а така ми се искаше.На Принцовите о-ви не разбарах кои са къщите,в които е сниман филма Мелодията на сърцето,въпреки,че е единствения турски сериал,който съм гледала целия и много го харесвах,направо си бях изплакала очите.Видяхме и къщата от сериала Перла-ама нещо неподдържана ми се видя,но пък какви къщички имаше по Босфора-очите ми останаха и плюс още 2 страхотно красиви круизни кораба-красота!Та така видях аз Истанбул-градът,който ми подейства невероятно и тичах като кон с пулсиращи крака почти по 18часа на денонощие.

# 40
Влизам,за да поздравя специално Ивелина666 за напътствията ,които ми даде за небостъргача Сапфир,беше уникално преживяване(особено ми хареса симулацията на полета с хеликоптер).

Роксалана, радвам се, че ти е харесало в Сапфир. Наистина изживяването е уникално и затова много исках да го споделя с всички и аз да бъда полезна с нещо в тази страхотна тема.

# 41
Inkа, котките са на почит в Истанбул, да, както и във всички страни с преобладаваща религия ислям. Котка е спасила живота на пророка Мохамед и поради това има заръка котките да са на пиедестал. Имат право да влизат в джамии, вода от която е пила котка се смята за чиста вода и прочие в този дух дивотии. От тук тръгва първопричината, макар че едва ли някой турчин се навежда да помилва някое коте, с мисълта, че то е спасило пророка му Мохамед  Laughing по- скоро през вековете е останало като възпитание, дълбоко заложена традицията, народопсихология, че котката е хубаво животно и си ги обичат искрено.

# 42
  • Велико Търново
Ето ме и мен след четири прекрасни дни в Истанбул.

Видях го най-сетне. И чак ме е яд на мене си, че толкова време е бил под носа ми, а аз все отлагах и отлагах нашата среща.

Момичета, няма да ви напиша нищо ново, тъй като на мен ми беше първо посещение, и програмата, която направих благодарение на редовно списващите в темата   bouquet, включваше стандартните за първо посещение Света София, Топкапъ, Разходка с корабче и Пешеходна разходка по Истиклял и моста Галата. Боже, колко сухо изглежда така написано, а всъщност:
Света София ме остави без дъх!
Топкапъ ме пренесе в приказките на Шехерезада.
Разходката с по Босфора беше наслада за всичките ми сетива.
Истиклял не е нищо особено, .... нооооо пресечките й и пасажите й ....... са вълшебни!
Джамиите - окъпани в светлина и красиви орнаменти. Срам не срам, ще си призная, че в тях изпитвах същата емоциия и спокойствие, както и в нашите църкви ... може би защото и те са божи храм.
Добре, че стъпах на Капалъ Чарши и Египетския пазар, че да открия удоволствието от пазаренето.

Иначе за квартала  Лалели - може да е удобен, но лично аз няма повече да отида там. Хотела - Версион, беше ужасен. То сигурно затова доста си поскитахме с детето, че да ограничим до минимум престоя си в него.

Един съвет за тези, които за първи път ще посетят Истанбул. Не избирайте като мен такива празници за посещение. Над 100 автобуса с бг туристи бяха изсипани почти едновременно в града, и почти едновременно бяха на всяка една от забележителностите по програмите им. В резултат на което опашките навсякъде бяха километрични, екскурзоводите претупваха, а някъде в обектите направо въздуха не стигаше. Предполагам, че за по-малко посещаваните обекти няма да е чак такъв проблем.
А Одрин и Одринчани бяха останали без прах за пране и баклава.  ooooh! Twisted Evil Crazy

П.П. Ще се ходи пак.
И на мен ми се отвори апетит за цяла Турция.

# 43
Тонита Тикарам, по повод на джамиите - папа Бенедикт 16-ти, при посещението си на Синята джамия през 2006г се е молил, за да покаже, че бог е един - и в църква и в джамия. Той е вторият папа, който влиза в джамия - е тази статия не пише за молитвата, но пише, че половината си сърце е оставил в Истанбул:
http://news.bpost.bg/story-read-8619.php

Апропо, ако някой друг знае за този случй, моля нека ми припомни, че не се сещам, с кого беше влязъл в джамията? И двамата се бяха молили едновременно, един до друг, но папата обърнат с лице към Рим, а другият обърнат с лице към Мека. Турски политик ли беше, някакъв религиозен високопоставен служител ли беше...

# 44
  • София
То и заради тези празници в БГ,но и по принцип си е лудница.Нашата екскуроводка каза/от турска страна/ каза,че някои хора даже не си ходят до вкъщи,я спят в офисите си,за да избегнат трафика.Явно след морските преживявания,не само българите сме решили и да се поразходим на екскурзия-имаше и доста франсета и азиатци.
Пина,благодаря за обяснението ти за прекрасните котаци/явно там не съм го пропуснала/.Ох,де да бяха и при нас на почит,а не псетилищата!Единият ни турски екскурзовод каза,че писите даже били претенциозни и на рибния пазар ядели само един вид риба,а другите не.Даже стояли до сергиите с друга риба и не попипвали.
Щом и х-л Версион е зле, значи всички там 3-звездни са един дол дренки в Лалели.Ние първоначално бяхме за него записани,но после ни преместиха в МЕТРО.Мен всъщност само захабеното,възчерничко бельо ми дойде в повече,защото се прибирахме само да спим и да се изкъпем за около 6-7часа на денонощие.Даже си носихме една голяма кърпа за банята и явно лелката камериерка я беше бутнала на земята,та пак се наложи или да съхнем или да се трием с техните. SickЗакуската иначе си беше ок и чашите и чиниите бяха чисти.

Общи условия

Активация на акаунт