Истанбул 6

• 99 869
  • 743
  •   1
Отговори
# 480
Момичета, страхотни снимки, красиви разкази, с които се връщам отново и отново в този мой любим град. С вашите разкази откривам нови и красиви места, които все още не съм посетила и си ги записвам за следващия път.
Имам едно питане, може ли някоя от вас да ми каже къде точно на ул. Пиер Люти се намира това заведение Ортаклар? Оставам с впечатление, че е тук (където съм оградила с червен кръг)
Благодаря ви предварително  Hug

# 481
  • София
Gigi, точно там! Едното от двете остри ъгълчета горе - мисля, че е лявото на картата.

Прекрасни снимки и разкази сте споделили! Благодаря!   bouquet

Последна редакция: чт, 03 ное 2011, 11:47 от Тaня67

# 482
  • България, София
И аз също се присъединявам с благодарности за разказите и снимките. Особено ми беше полезна информацията за баклавата. Обожавам баклава и следващия път ще потърся това местенце, което happy mom така любезно сподели с нас  Simple Smile

# 483
  • Варна
Правилно си се ориентирала, Джиджи.
Като цяло, най-лесно е, ако идваш от Лалели по булеварда с трамвая, да завиеш надясно по Peykhane cd непосредствено след Колоната Чемберлиташ (улицата е тясна, но с автомобилно движение). Подминаваш една пресечка (която е само надясно) и на първия ляв ъгъл е заведението. Ако пък идваш от Султанахмет, завиваш до хотел Пиер Лоти наляво по ул. Пиер Лоти, улицата прави лека чупка надясно и отново достига до тези пет кьошета. Няма начин да не видиш заведението, има си реклами от всяка страна. Приятно и вкусно местенце.
Ако ще пътуваш, желая ти хубаво време, прекрасни емоции и много хубави спомени... и да си оставиш нещо за следващо ходене Wink
    bouquet

# 484
 Hug Благодаря ви момичета. И аз така си представих, че точно там се намира.
Искаше ми се много сега да отидем есента, но нямам отпуск, затова се настройвам за пролетта, а и времето тогава е по-хубаво.
Скоро ще кача и аз малко снимки.
По повод заведенията, наистина внимавайте. Общо взето се научихме където има най-много хора, не само туристи а и местни, значи е вкусно, прясно и не много скъпо.

# 485
  • Варна
Ортаклар остана за следващия път, нищо, че си носих разпечатана картата.

Едно нощна снимка от Пиер Лоти от нашата фотографка. Отчете се момичето!

# 486
  • Варна
Сетих се за още нещо, което вероятно би било полезно на някои от вас.
Тъй като се наложи да сменим левове за лири в Истанбул, установихме, че разликите в курса са доста сериозни (нормално за такъв град). Та, ако ви се случи да търсите подобна услуга, нашият опит показа, че не навсякъде работят с левове, а най-изгодния курс даваха в едни бюра, целите "облепени" с различни банкноти. Видяхме две такива. Едното е точно зад спирката на трамвая на Капалъ Чаршъ, по посока Султанахмет, другото - по-надолу по булеварда, в същата посока. Курсът беше 1лв./1,2тл (0,8333...лв. за лира, което е подобно на нашите курсове тук), докато на най-близките до хотелите бюра даваха 1,05-1,10 лири за лев (0,91- 0,95лв. за лира), а до Египетския пазар курсът беше "бир лев - бир лира".
Дано съм била полезна!  bouquet

# 487
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Heart Eyes Heart Eyes Любимите ми кукли от Истиклял,които снимам вече трета година,продавача вече ме познава! Mr. Green
Чичек пасажъ-мокър,дъждовен ,но все така очарователен! Най-сетне съм пред любимата ми къща от всички сериали!

# 488
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Прекрасни снимки, разкази и впечатления - обогатяваме колекцията много сериозно  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug

Ето един сайт посветен на дворците:
http://www.millisaraylar.gov.tr/portalmain-en/default.aspx

Ако някой има повече информация относно Берлейбей да ме светне - как се ходи до него, колко е входа и такива неща, че си го набелязах за следващия път.

# 489
  • Варна
Редеми, много хубави дъждовни снимки.

Беки, ходила съм три пъти до Бейлербей - мога да съм ти полезна. Работното време е обичайното за музеите. Понеделник и вторник  - почивни дни. Билетът е 10 тл за възрастни, за ученици и студенти 1 тл с интернационална карта. Пробвано - дават такива билети.

Стига се до там от Юскудар с автобус 15, всички вариации и долмуш.

Изглед от двореца

и от мостта

# 490
  • Варна
Не съм ходила до Бейлербей, и аз съм го набелязала, но в сайта ми прави впечатление, че цените са двойно повишени. Не знам откога и докога, но до миналата седмица Долмабахче беше 15тл, сега е 30 тл, а Бейлербей вече е 20тл. В линка Visiting information има подробно новите цени. Дано са само за зимата, става доста солено да видиш всичко така. Ако правилно разбирам, достъпът до градината е само 1 тл, но не съм сигурна.

# 491
  • Варна
Не съм ходила до Бейлербей, и аз съм го набелязала, но в сайта ми прави впечатление, че цените са двойно повишени. Не знам откога и докога, но до миналата седмица Долмабахче беше 15тл, сега е 30 тл, а Бейлербей вече е 20тл. В линка Visiting information има подробно новите цени. Дано са само за зимата, става доста солено да видиш всичко така. Ако правилно разбирам, достъпът до градината е само 1 тл, но не съм сигурна.

Оооо, дано останат старите цени. Миналата събота бяха само 10 тл. Нямаше в ценоразписа само вход за парка тогава.

# 492
  • Варна
Направи ми впечатление в нова оферта на Караджъ, че дават 30 тл за вход за Долмабахче, поопулих се, реших, че съвсем за балами ни взимат, като завишават цената, но... уви, като влязох още вчера в сайта на дворците и зяпнах.
http://www.millisaraylar.gov.tr/portalmain-en/VisitingInfo.aspx
Буквално сме били там точно преди увеличението. Няма логика да е само за зимата, а ако останат тия цени, поне за нас ще е трудно да посещаваме дворците (добре, че вече сме били в Долмабахче, но и останалите исках да видя). Ще следим, но си мисля, че намаление няма да има... винаги ще имат достатъчно желаещи, при това платежоспособни.

# 493
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
благодаря за инфото, Кали  Hug нямаме студенти вече, така че ще плащаме "за възрастни"  Laughing

много неприятно, че са увеличили така драстично цените. за съжаление, при това положение и за нас дворците ще останат недостижими  Sad имаше някакъв парк с павилион в него, дето входа за парка беше 1 лира - мой това ще остане като възможност само  Laughing

# 494
Ъхламур беше една лира, вероятно и той е увеличен. Предвид, че турската лира е по- евтина сега, в сравнение преди 5 години, цените не идват чак толкова увеличени. Още 2006 Акропола в Атина беше с вход 15 евро, сега не знам колко е, а във Ватикана май за 25 евро ли влизахме  Thinking Св. София и Топкапъ, примерно, с нищо не отстъпват. Нормално е да са на европейски цени. Просто досега по- скоро изоставаха с цените. Не, че новината ме радва, разбира се... замислям се, че варненския археологически музей е с вход 10лв (ако не греша, до преди година беше толкова), а милия е доста беден от към експонати, а истанбулския археологически, дето пращи, септември влязохме за 10 лири, което си беше 8,50лв. Кой хванал евтинията до сега - хванал.

А, и Йълдъз беше 4 лири, и той ще остане съвсем достъпен.

Общи условия

Активация на акаунт