Истанбул 6

• 99 845
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Ъхламур вече е 5 лири, а Йълдъз - 10. Долмабахче с харема идва 30 + 20 (има и общ билет за 40). Увеличението е драстично, наистина двойно и отгоре.
Все пак, бяхме свикнали Истанбул да е по-достъпна дестинация.
Спадът на лирата далеч не покрива тази разлика - преди пет години беше лев - лира, сега е 0.81 лв. за лира. Ако това увеличение засегне и останалите обекти, както е нормално, ще стане трудно... а винаги има какво да видиш отново и отново. Колкото до европейските цени, неслучайно казах, че винаги ще имат посетители - платежоспособни, но дали българите ще са между тях...
Освен това и двата пъти в Долмабахче ме подразни "конвеира", който принуждава туристи и екскурзоводи да препускат по залите и да не могат да се насладят на красотата на двореца. Когато удоволствието е по-скъпо, да се надяваме, че ще е и по-пълно. Не виждам, обаче, да са си намалили лимита от посетители - все си е 3000 души дневно.
Но хората са си прави - могат да правят пари от история и ги правят... дано и ние се научим.

# 496
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
За тези паркове Йълдъз и Ъхламур нямаме конкретно инфо в първия пост, а и в темите не помня да има указания как, що, какво  newsm78 Май трябва да наваксаме пропуска  Peace

За мен цените на билетите са драстични, защото за нас лично Истанбул е между другото, за него не спестяваме и не го планираме като регулярното пътуване в чужбина на всеки 3-4 месеца. Съответно и бюджета ни е по-малък, престоя също.

Давам линк, към едно позабравено издание на Другата България. От него една съфорумка се беше вдъхновила и беше отишла да посети факултета по приложни изкуства (май беше), който е точно на Босфора, има и пътепис по темата Simple Smile

Причината:
http://www.btv.bg/shows/drugata-Bulgaria/videos/video/1087863649 … a_v_Istanbul.html

Следствието под формата на пътепис:
http://patepis.com/?p=17236

# 497
  • Варна и...духом на Босфора
 Hug Heart EyesШебече, това е моята приятелка от София -Ема,с която заедно бях за първи път в Истанбул! Тя беше вече ходила през април 2009, дъщерите и бяха подарили екскурзия за рожденния и ден. Бяхме през септември 2009 заедно с нея,а след товя тя ходи няколко пъти още. Много интелигентен и начетен човек. Тя е и дизайнер по професия. Няма да ви кажа колко съм щастлива ,че заедно посетихме Археологическия музей в Истанбул,изживяхме страхотни емоции сред исторически епохи и паментници на културата, и въобще препоръчвам с двете ръце този музей да се посети! Тогава беше 10 лири входа,сега колко ще е ... Вдвора на музея има кафене с масички,сред статуи и реликви, там пихме Страхотно кафе, сневероятен вкус и аромат,от машина,не традиционното турско. Още сякаш усещам вкуса на небцето си! Hug

# 498
Редеми  Hug Колко е малък света.  Heart Eyes

Аз помня тогава гледах предаването по телевизията. После, когато започнах да проучвам Истанбул за нашето първо посещение, нейния пътепис беше първия, който прочетох. И направих връзката с Другата България и ми стана драго, разбирах я напълно. И днеска седнах да гледам пак в сайта това мое любимо предаване, и попаднах случайно точно на този епизод от Истанбул. Сетих се и за пътеписа дето бях чела, и викам да споделя.

Да я поздравиш и да й кажеш, че сме отчели в темата историята й  Hug

# 499
Ах, Шебек, как сърце ти даде да напишеш, че за дворчето Ъхламур няма указания на първа страница?!  Crazy  Laughing То там си седи от как съм го заформила този пост. А аз снимки съм слагала от там. После mallkata, ходи, но свариха затворено и снимаха само от вън. После и други ходиха, и в темата разказваха...
За Йълдъз указания няма, щото то е до Ортакьой отгоре. Там, пък, след като аз ходих и хвалих в темата, поне 3 съфорумки още го посетиха, то Чадър кьошк, то Малта кьошк и най- горе в парка двореца Йълдъз. И снимки на фонатани имаше из темата, разкази за дъжд и прочие.

И като сме подкарали малките дворци, които могат да се посетят по- евтино, но пък са интересни, да спомена и Айналъкавак до Златния рог, от другата страна на Пиер Лоти, малко надолу. Там не е ходил никой от форума. Аз щях миналата година, но беше в края на натоварен ден и се отказахме. Тази година бях силно мотивирана да го вмъкна в единият ден, но се оказа, че точно тогава не работи. Там редовно се правят и концерти на стара музика.

Последна редакция: пн, 07 ное 2011, 08:29 от pina

# 500
  • България, София
Момичета, аз за археологическия музей искам да добавя, че през август тази година билетът от 10 лири важеше и за Музея на древния изток и за Музея на керамиката. Те са две по - малки сгради срещу сградата на археологическия. Аз освен археологическия успях да разгледам и музея на древния изток и много ми хареса. За третия за съжаление време не остана и си мислех при следващо ходене да му отделя време, и пак да погледам в археологическия.
Дано само не вдигнат драстично и техния вход.
Тези, които по - скоро са ходили там ще кажат  Simple Smile

# 501
  • Варна
Долмабахче и Топкапъ са под ръководството на различни министерства. Топкапъ, Света София, Архиелогическия музеи, църквата Карие са под егидата на министерството на културата, а Долмабахче, Бейлербей са май под ръководството на министерстовото на вътрешните работи. В последното не съм сигурна, но като че ли имам спомен, че като го чух бях шокирана. Влизах в сайта на Топкапъ - все още няма обявена нова цена.

# 502
Пине, мен вятър ме вее на бяла кобила в моментОТ  Blush Извинявам се за смута  Mr. Green

Така като ми разказваш за всичко се сещам (защото четох темите 2 пъти - за удоволствие първия път и за информация втория), ама вчера система йок! И въобще не се усетих, че те са едни и същи работи, даже за имената не усетих, че са еднакви  Shocked Викам си сега па тея красоти какви са, а ги имах в програмите си и двата пъти  Crossing Arms Ама не ги видях, заради   #Cussing out

# 503
Момичета,бихте ли ми казали как да стигна до МОЛ "Galleria" от Aksaray.  Praynig

# 504
Нещо всички истан-булки се покриха  #Crazy #Crazy #Crazy

djindjister, тоя мол го чувам за пръв път  newsm78 Ама го проверих та по въпроса ти.

Единия вариант събърбана - качваш се на Сиркеджи и слизаш на Bakirkoy и цепиш надолу, има около 10-15 минутки макс пеша като гледам на картата. Цената на билета беше по-ниска от останалия транспорт 1.5 лири.

Иначе, точно срещу мола има спирка на автобусите - Geziyolu се казва, ама не ми се отваря сайта на транспорта, за да проверя кои номера спират там.

Последна редакция: нд, 13 ное 2011, 16:22 от Шебек

# 505
Аз съм ходила в мол Галерия, но не с градски транспорт и затова нямам никаква идея.

# 506
Предполагам, че някъде назад в темите е дискутирано,но не го откривам.

За нова година с милУтУ ще посетим Истанбул та ми се иска да посетя аквариума.
Как се казва спирката на метрото, на която трябва да слезем за Мол Форум?

# 507
Коджатепе (Kocatepe) - изхода е направо в мола  Peace

# 508
  • Варна
Здравейте момичета!
Имам един въпрос. В цената на билета за Долмабахче например или в цените на билетите за други забележителности влиза ли беседа на английски например?
Или за екскурзовод се доплаща отделно?
Ето, за двореца пишете, че е 30 лири,  на от една туристическа фирма ни искат 33 евро за двореца, ако се включим към групата им. Та, това са почти 42 лв разлика на човек !

# 509
  • София
Здравейте момичета!
Имам един въпрос. В цената на билета за Долмабахче например или в цените на билетите за други забележителности влиза ли беседа на английски например?
Или за екскурзовод се доплаща отделно?
Ето, за двореца пишете, че е 30 лири,  на от една туристическа фирма ни искат 33 евро за двореца, ако се включим към групата им. Та, това са почти 42 лв разлика на човек !

Toва са "капанчетата" на туристическите агенции. Печелят здраво от предлаганите екскурзии на място. Оправданието им е, че те карат до обекта и има екскурзовод. В обектите има аудиогидове, които може да си закупите за сравнително малко пари. А специално в Долмабахче се влиза само с групи, т.е. ще ви присъединят към някоя група, най-вероятно на английски език.

Хотелът сигурно ще ви е в Лалели, т.е. близко до трамвая, който спира почти пред двореца и ще си спестите по 40 лв на човек Wink

Последна редакция: пт, 18 ное 2011, 14:56 от Тaня67

Общи условия

Активация на акаунт