Истанбул 6

• 99 841
  • 743
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря ви за препоръките. Относно Ориент хаус нито за, нито компанията, с която ще бъдем /оказа се, че ще сме четири семейства - осем човека/, не държим да ходим в това заведение. Просто от агенцията го предлагат. Ще прочета подробно шесте теми за Истанбул и вярвам, че ще се спрем на по-добро място за хапване и веселие.
За музея с ледените фигури поне аз не държа, но е включено в програмата при посещението на Мол Форум. Като се познавам най-вероятно от обикаляне по магазините в Мола, въоблще няма и да стигна до ледените фигури. Ох, искам вече да е май Hug

Хич не ти и трябва да обикаляш магазините в мола има почти същите неща като в нашите молове и цените са им подобни . Иди на ледените фигури и аквариума -за там си трябва много време

# 631
Да споделя и аз като току що завърнала се от пътуване за първи първи път в Истанбул.
Първо хотела - "Гранд Ашиян" в "Лалели" - много добър и изцяло отговарящ на звездите си 3 плюс. Новогодишна вечеря в "Ла Гар" - ОК, ако не беше така изкуствено претъпкан. Цени на храната навън - невероятно скъпо. Дюнер - около 6 ТЛ/ вече са го казали/, но навръщане спряхме в Лозенград и дюнер и айрян взехме за 2,5 ТЛ. Вече на много малко места може да се пазарите, повечето казват една цена и не я свалят за нищо и тази цена е предимно в долари. Там много уважават долара.
Този град е невероятен, но първото пребиваване трябва да е организирано, а след това всеки сам може да си направи пътуване съобразно своите приоритети. Лично мнение.

Последна редакция: пт, 06 яну 2012, 00:27 от vessit

# 632
  • Бургас
http://www.istanbulakvaryum.com/en-US/home това е нещо ново за Истанбул. Аз бях там преди 2 дни и съм очарована. Пътува се с влак и билета е 2 лири. Слиза се на спирка ФЛОРИА, която е 9 или 10 спирка не съм много сигурна, но си пише вътре на схемата. Невероятно е, предишния ден бяхме на другия аквариум във Форум и той ми вече бледнее пред този.

# 633
...
Този град е невероятен, но първото пребиваване трябва да е организирано, а след това всеки сам може да си направи пътуване съобразно своите приоритети. Лично мнение.

Моето мнение не е същото. Който не обича организраните екскурзии(като мен  Simple Smile ) абсолютно спокойно може да се организира сам и за първия път.
Ние направихме така и не съжалявам и за миг. Единствения недостатък е, че е малко по-скъпо, но пък оставаш повече дни.  Laughing

# 634
Здравейте мили дами!

миналия месец Ви попитах за хотел в Лалели, дружката ми в Малта вече е резервирала стая, и след месец и нещо ще пътувам натам.

Сега бих искала да Ви попитам за пари/плащане в Истанбул  - там обичайно ли е да се плаща с дебитна карта по магазини / за билети. За обмяна на пари там какво е по-добре да приготвя от България - евро, долари или тук да си обменя турски лири?

Това е засега питането,
поздрави,

# 635
  • Казанлък of all places
Aз си използвам много активно дебитната карта в Истанбул. Проблем до сега не съм имала, но си спомням,че май на Таня и бяха скимнали кредитната карта и то от АТМ на много оживено място.
Препоръчвам да си купите лири в България и да си носите малко Евро за резерв. Еврото масово го смятат по трънския курс при нужда.

# 636
Aз си използвам много активно дебитната карта в Истанбул. Проблем до сега не съм имала, но си спомням,че май на Таня и бяха скимнали кредитната карта и то от АТМ на много оживено място.
Препоръчвам да си купите лири в България и да си носите малко Евро за резерв. Еврото масово го смятат по трънския курс при нужда.

Здравейте!
Благодаря за отговора Ви! Успокоих се, че се използва често дебитна карта, защото не обичам да нося (голяма сума) пари в брой с мен си.

Поздрави,

# 637
  • София

Здравейте!
Благодаря за отговора Ви! Успокоих се, че се използва често дебитна карта, защото не обичам да нося (голяма сума) пари в брой с мен си.

И ние не обичаме да носим суми и навсякъде, където може (дори и за билети за Света София) сме плащали с карта. Както бяхме 2 седмици и то 4-ма, не мога да си представя, че ще нося подобна сума и ще я мисля. Предполагаме, че издънката беше в мол Форум, но в Невшехир. Бяха наредени 7-8 банкомата и то точно до охранителите и детектора за метали. Там един от банкоматите пое картата, задържа я за малко и я върна без никакво обяснение. След 2-3 седмици бяха изтеглени около 1500 евро от Пасадена и то при лимит от 100 евро  Laughing. Поне с банката нямаше проблем и се оправихме (картата беше кредитна, а не дебитна). Мисля, че рискът е точно толкова голям, колкото и навсякъде другаде. Все пак подбирайте внимателно местата.

# 638
  • Варна
http://www.istanbulakvaryum.com/en-US/home това е нещо ново за Истанбул. Аз бях там преди 2 дни и съм очарована. Пътува се с влак и билета е 2 лири. Слиза се на спирка ФЛОРИА, която е 9 или 10 спирка не съм много сигурна, но си пише вътре на схемата. Невероятно е, предишния ден бяхме на другия аквариум във Форум и той ми вече бледнее пред този.
Разкажи повече за този аквариум, моля. Поразгледах сайта им, но не видях карта, къде точно се намира. Пътували сте с влак от гара Сиркеджи, нали? Качи и някоя снимка, ако имаш от там, пък и от пътя до там.
Февруари ще ходя пак до Истанбул и искам да си намеря повече места за разглеждане на закрито, че ако не случим време...

# 639
  • Бургас
до кали 8
Ще ти разкажа за този аквариум повече. След като разглеждах много неща в предишните дни установих какво ми създава дискомфорт. В този аквариум сякаш бяха прочели моите мисли и терзания.
1. Отивайки там аз, детето и съпругът ми сме облечени като за зима, т.е. палто, шапка, шал, ръкавици и чадър. Навън е студено, а вътре е топло. Влизаш и вътре се събличаш, носиш този товар в ръце докато ти прималее. НО........Тук в началото като си купиш билетите е помислено за гардероб. Оставяш си целия излишен багаж и влизаш да се наслаждаваш със свободни ръце, които ти трябват и да снимаш, а не да мъкнеш багаж.
2. Гледаш вода, вода, вода, която шурти, шуми и ти.... искаш да отидеш до тоалетната. В другия аквариум е накрая и ти бързаш да излезеш, НО.....Тук през 2-3 зали има тази необходима вратичка. Освобждаваш се и от този появил се и излишен товар и продължаваш с насладата.
3. Разхождаш се наслаждаваш се и... ожадняваш /все пак вода гледаш/ и хоп заведение. Сядаш пийваш кафенце, сокче, хапваш пастичка и изобщо подсилваш се за следващите зали. Моя съпруг пуши и може да пуши само отвън на терасата. Ние сме без връхни дрехи, НО........ на всеки стол има одеялце да се загърнеш.
4. Обикаляйки в един момент краката ти омаляват ииииииииииии хоп пред някой аквариум или срещу него на стъпалца е направено да поседнеш и да се насладиш.

и така 4 часа с номрмална походка.
Намира се след летището на самия бряг. Влака тръгва и от самата гара до Златния рог, но ние се качихме от спирка Йеникапъ

# 640
  • Варна
rosi_030, благодаря! Ще се посещава този аквариум.

# 641
  • Бургас
Искам да ти кача снимка, но не мога да разбера как.

# 642
  • Варна
Искам да ти кача снимка, но не мога да разбера как.

Качваш ги някъде в нета, аз използвам снимка.бг, а тук даваш само линк. Чакаме!

# 643
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Роси, мерси за инфото - за тоя нов аквариум нямахме и представа  Hug

Аз отдавна си заплюх да се возя на събърбан-а, така че ето ти повод  Crazy я кажи къде около Лалели има гари  Rolling Eyes

# 644
Здравейте мили дами!

миналия месец Ви попитах за хотел в Лалели, дружката ми в Малта вече е резервирала стая, и след месец и нещо ще пътувам натам.

Сега бих искала да Ви попитам за пари/плащане в Истанбул  - там обичайно ли е да се плаща с дебитна карта по магазини / за билети. За обмяна на пари там какво е по-добре да приготвя от България - евро, долари или тук да си обменя турски лири?

Това е засега питането,
поздрави,

Купи си турски лири от България, ние си купихме от ОББ -централата им в Сф ( 1 ТЛ = 0.806... лв.). В Истанбул  не е изгоден курса.
Ако искаш вземи си и долари, но пак от тук.
Хубаво е да пазаруваш само в ТЛ иначе постоянно те ментрят в курса. Може да си ползваш  конвертора на ГСМ-а. Ако плащаш в левчета(на някой места приемат) го смятат 1ТЛ = 1 лв. (умници). Преди границата автобусите спират на един пункт "Аслан" там може да си изхарчиш ТЛ, ако са ти останали. Може да се пазарува едновременно и с лв., ТЛ, долари, евро.
Там обикновено се купува и баклавата, за да не протече по пътя, ако я купиш от Истанбул. Цената е 11 ТЛ за килограм.
Обикновено по пазарите те питат как ще платиш в ТЛ или долари.Никой не ме е питал за евро.

Не си купувайте кафе от машина - (помия) правят го разредено. Ако ви се пие кафе по-добре си вземете турско в хубавите кафенета ще ви го сервират с вода и шоколадов локум. Черният чай, се разрежда с топла вода,за да не получите сърцетуп ( в кафенетата ще ви го разредят, но на шведската маса сутрин в хотелите трябва вие да си го разредите - машините са с две дюзи (за вода и за чай)

По-горе някой е споменал за другия аквариум, ние разбрахме за него на тръгване #Cussing out иначе да сме го посетили. Бил някаква комбинация от джунгла+аквариум, но се намирал на по-отдалечено място.

Последна редакция: сб, 07 яну 2012, 20:24 от Пинко

Общи условия

Активация на акаунт