Истанбул 6

• 99 836
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Debora, спокойно може да си спестите организираното ходене до мола. С метрото се стига много лесно срещу билетче от 2 лири. От Аксарай са 4-5 спирки. Ако искате обикаляйте магазини, ако искате гледайте Аквариум и Ледени фигури. И без това платената услуга на агенцията включва само транспорт до там. Единственият недостатък е, че ако сте сами и се забравите в обиколките точно последния ден, ще е неудобно да закъснеете. Но пък можете да отидете в някой от другите дни и да останете докато затвори. Иначе ние чакахме поне един час в автобуса, за да дойдат точно загубилите се из магазините на мола.

Не знам в коя част от май ще ходите, но ако е в началото, добре е да се видят лалетата в парковете. Най-добре е Емиргян, но до там се пътува дълго и трябва поне половин ден. До Топкапъ е парка Гюлхане. Макар и малко, но и там има лалета. Освен това не видях да сте предвидили разходка с корабче. Мисля, че не е за изпускане. Ако не дълга разходка, то поне да пресечете с някой ферибот до Азия и обратно.

Ох, като си помисля, прав е мъжът ми, че не иска да ходи с автобус  Wink.

# 616
  • Казанлък of all places
Aз като ти казвам! Знаеш ли какъв добър куфар съм!  Grinning

# 617
Ненаходи се  Mr. Green

# 618
  • Казанлък of all places
Тъкмо щях да пиша , само да не е между 12 и 14.05., че съм в Лондон... Embarassed

# 619
  • София
Споко! Няма да е май, че точно тогава са матурите и баловете, а тази година се печем на тоз огън  Mr. Green. Като се замисля, и юни няма да е, че тогава ще се правят документите за кандидастване....  Embarassed И накрая пак ще си остана без екскурзийка....  Sad  Но пък от есента оставаме като младоженци и започва хойкането насам натам  newsm18

# 620
  • София
Момичета, тука спориме и моля за малко инфо. Какви са цените в Истанбул? Имам предвид на храна, дюнери, баклава, кафе, вода........... ама да си ги купиш на улицата, не в скъпарски заведения.  Peace

# 621
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Юни си е баш за Истанбул, лично мнение  Peace записвате се за изпитите, и оставяте чавето да учи, пък вие с таткото юруууууш  Mr. Green

Сега вкъщи тече информационно-принудителната кампания "Шебек иска 7 дена в Азия сайд за плаж, ядене и пиене", която да замести традиционното море  Mr. Green постигам успех, макар и минимален, ама за това и  почвам от рано  bowuu

За цените - 35 куруша вода литър и половина в супера под Галата кулесъ (който принципно е по-посещаван и съответно по-скъп),  на улицата буквално 1 лира половин литър. Кафето 4 лири (аз нося с мен разтворимо, че без кафе не мога да дишам), храната зависи къде и какво - около 5-6 лири на капа за юнери и подобни неща. Хляба е скъп - 1.80 лири за 450 грама ръчно месен сомун.

Като цяло цените са като тука, на някои неща и по-ниски, а ние печелим и от евтината лира спрямо лева. Препоръчвам магазина на Дайхман в Демирьорен на Истиклял - аз си купих ей такива обувки (http://www.deichmann.bg/site/images/1089088_pp.jpg) за 23 лири, а тука са 59 лв. Мъж ми пък си купи обувки за 19 лири, а тук в момента са 60.

# 622
  • София
Момичета, тука спориме и моля за малко инфо. Какви са цените в Истанбул? Имам предвид на храна, дюнери, баклава, кафе, вода........... ама да си ги купиш на улицата, не в скъпарски заведения.  Peace

Мислех, че някой по-скоро ходил ще се включи. Моята информация е от пролетта, а има инфлация. Подобни цени са като у нас. Сандвич (дюнер, кюфтеца, печен суджук или с риба) на улицата е 4 лева. 2 литра кока-кола е 2 лв. Минерална вода - 50ст за 0,5 л от уличните сергии, а в магазина е много по-малко. За кафето не знам, но тук се е споменавало, че не се предлага често (пият главно чай) и е по-скъпо. Същото важи и за алкохола. В магазина 1 бира струваше 2,5-3 лв. Сирене, мляко, баници, баклави - по-скъпи са, но съответстват на качеството си. Искам да кажа, че са примерно 2 пъти по-скъпи, но и качеството е 2 пъти по-добро от тук.

С Шебек сме писали заедно, но ще пусна и моето.

Шебек, да не си улучила някоя разпродажба? Специално за този магазин, в последните 3 години сравнявам цените с германските, а и в Мол Форум бях - еднакви са до стотинка.

# 623
  • Казанлък of all places
По принцип изненадващо  е  какви неща са скъпи в Турция - медът , например (компотен буркан се продава за над 20 лири, да не кажа 30), орехите (пак около двайсетака се движат цените);месото е по-скъпо от България, съответно производните му салами, колбаси и т.н. Хляб от пекарница сме купували -мисля,че цената му е същата като тук ( в Ортакьой беше магазинът).За алкохола няма да говоря, че с този акциз от 24% процента милите, не ги знам как живеят. Mr. Green Бутилка Йени Ракъ в България е по-евтина отколкото в Турция...
П.с. Баклавата е отделна и обширна тема. Продава се баклава от 12 до 50 лири за килограм, в зависимост от продуктите и локацията. Локумът тоже.
Ох, защо отворихте дума за ядене!!

# 624
  • София
Благодаря и извинете, че зачекнах яденето   Laughing

Има вече някакви оферти за по две нощувки в Истанбул за по сто лева. Много се чудим да се възползваме ли или сами да си организираме пътуването. Вече се събира женската тайфа и ще е добре по отрано да се почнем с организацията.  Laughing

# 625
  • София
Абет, предполагам, че говориш за офертата на Бутик травел. Няма да сбъркате. Не задължават да се купи никоя от допълнителните екскурзии, както правеха напоследък други фирми. Ние бяхме с тях - и автобусът беше добър, и хотелът. Друго не сме ползвали. Оскъпяването идва от допълнителните екскурзии, които предлагат на много високи цени (отнася се за всички агенции). Ако прочетете по-внимателно Истанбулските теми, не ви трябва екскурзовод. Ще си обикаляте сами на воля. В цената има включена и обзорна екскурзия. Единствен недостатък е, че 2 дни за нищо не стигат. Ако сами си организирате транспорт и хотел ще ви излезе много по-скъпо, но пък може да останете по-дълго време.

# 626
Тaня67, нямам идея дали имаше намаление, това бяха обявените цени. Говоря за края на август. Тогава не сме ходили във Форум за да кажа какви бяха цените там. За това и препоръчвам профилактично да се минава през магазина на Истиклял - хем е на добро място, хем тоалетна има, хем може и бонус обувчици  Simple Smile

Аз мога да кажа, че за хората обичащи баклава и по-евтината е вкусна. Ние купувахме от Одрин - 14 лири беше килограма и беше страшно вкусна. Друг вид нямаше и не мога да кажа, каква е разликата с тази от 30. Препоръчвам обаче локум обезателно да се купува на размерване - 8 лири беше килото и беше много пресен и вкусен. Купувахме и на кутии за подарък, че по представително уж. Кутията има прозорче на капака и я подаряваме, приятелката ми отваря кутията и какво да видим - 6 локумчета сложени само под прозорчето, останалото картон, изложихме се много.  Embarassed

abet, ако дружките не са капризни (едната моя дружка още се "възстановява" от пътуването с автобуса  Laughing ) взимай ваучерите и тръгвайте. За 100 лв 2 нощувки в 3-звезден хотел със закуски и транспорт до там няма да намерите. Най-евтиния автобус до Истанбул е 60 лв  отиване и връщане, хотелите пък започват от 30 Е (по спомен). Ще използвате агенцията само за път и спане и готово.  Peace

# 627
Ние точно с Бутик травел ще пътуваме за 110 лева на човек. Супер изгодно е.
Датите ни са от 17 до 20 май. Надявам се времето да е хубаво. Предишния път ходих в началото на май и единия ден постоянно валя, а през останалото време беше мрачно и хладно.
Спомням си, че си купих баклава от Кошка, която въобще не ми хареса, а от някакъв магазин близо преди границата беше супер и то на ниска цена.   

Как са цените в Мол Форум?

# 628
Ние пък края на април уцелихме много хубаво време, едно пролетно, лалета  Flutter

За разлика от август, когато беше топличко да, ама очаквах много по-топло да е.

Мое мнение - цените са височки.

# 629
  • Пловдив
Здравейте!
Върнахме се преди ден от Новогодишното прекарване в Истанбул. И аз, и съпругът ми сме очаровани от града - има страхотна атмосфера и настроение. Бяхме с Емералд травъл и сме супер доволни и от организацията на фирмата, както през целия престой, така и на самата Нова година. Видяхме много неща, но има охооооо колко много да се види. Страхотен град. За храната за съжаление не можахме да се възползваме добре, освен една вечеря в балък /много готина дума, вече така ще наричам рибата/ ресторант под Галата, която много ни хареса. То просто нямаше време, дюнери не сме яли, а също нямаше време и за традиционните неща, но нека другия път. Между другото сме много доволни и от хотела, и като разположение, и като обслужване, и като закуска /4 звезден е, ама очаквах по-малко/. За който се интересува - хотел Принс, на 5 минути пеш от Топкапъ и още малко до Синята джамия, Света София и т.н.
За цените според нас -  скъпо е. Ние специално не можахме да си изхарчим парите точно поради тази причина. От Капалъ чарши не мога да пазарувам, може би кожените якета бяха доста добри и на сносна цена, ама не бях настроена за такъв пазар. За яденето - ами минералната вода е на повечето места около 1.60 лева малката бутилка, иначе в магазинчетата е 0.80 лв., кафето е около 5 лири или 4 лева навсякъде, пълнен картоф идва около 8 лева, фреш около 6-7 лева, вечерята беше горе-долу като в бг ресторант - около 60 лева ни излезе за двама човека за обаче три яденета, без пиене. Но ресторантите под Галата казаха, че не са от най-евтините. Локума за мен е неоправдано скъп, баклавата си заслужава. Подправките също са по-скъпи и като изключим тези, които не можем да намерим тук , за другите няма смисъл според мен да се купят. Месото е в пъти по-скъпо от тук - напр. пастърма телешка, която тук е от 30-40 лв. за кг, там е 90 лева! Стовариха ни последния ден в Мола, ама там така и не видях никакви цени и не мога да коментирам дали същите марки в Бг са по-скъпи или не. Явно изгоден е праха за пране, рибата адски си заслужава, баклавата също. Така или иначе си заслужава да се отиди за култура, история, красота, кухня, аз лично не бих отишла да пазарувам.
Иначе, бях впечатлена от организацията навсякъде по туристическите обекти, мисля, че дори в Европа могат да се учат много от нашите съседи в това отношение.
С пожелание на всички да се връщаме отново и отново в този изключителен град, лек ден

Общи условия

Активация на акаунт