Истанбул 6

• 99 831
  • 743
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Шебек, angelina.bgk , благодаря още веднъж.
Върнаха се момчетата, изпълнени с невероятни преживявания и емоции. Още не съм си видяла синето / от няколко месеца не живее вече с нас/, но довечера предполагам ще дойде и ще го напрегръщам.
Те са добри деца, всички учат, работят, амбициозни са и искат да обиколят света. Както написах сами си организираха това пътуване. Спали са в Гранд Ант, хубаво семейно хотелче. По цял ден са обикаляли по музеи, дворци, джамии. Много са впечатлени от сградите и културата. Посрещнаха новата година на един мост по средата над Босфора. После са ходили до Таксим, ама нещо не им е харесало и са се разходили из нощен Истанбул. Не знам много подробности, но съм доволна, че са си изкарали толкова добре.

Забравих да ви честитя новата година, момичета. Пожелавам ви да е здрава, успешна и изпълнена с обич  Hug

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 10:38 от abet

# 601
abet, много се радвам, че са останали доволни младежите! Знаех си, че няма за какво да се притесняваш  Simple Smile  Ако случайно стигнат до теб и снимки, можеш да ни покажеш тук.

# 602
  • София
pina , то наистина няма за какво да се притеснявам, а пък и съм най- малко предубедена за Турция / много харесвам тази страна/, ама нали знаеш майчиното сърце как трепери за всяко нещо. само се бия по главата, ама не слуша, не слушаааааааааааааа  Laughing Луда катерица съм аз.
Качвам ви една снимка. Не знам къде точно са се снимали. Моят синковец явно снима, щото го няма на снимката. Вие повече ще се ориентирате къде са се снимали  Peace
Ако се добера да други, ще кача и тях  hahaha

Нещо не става. Ще пробвам после пак.  Peace

# 603
Ще чакаме Simple Smile  Тъй е то, майчиното сърце  Simple Smile

# 604
Пинко, лично мое мнение е, но Капълъто е по-скоро емблематично място и капан за туристи. Има много сувенири и злато. Интересно е като забележителност, но не е много за пазаруване. Според мен квартала зад покрития базар и Лалели са много по-подходящи за целта, но пак говоря малко наизуст, защото никога не сме купували нещо различно от сувенири. Дано се включи някой, който е купувал подобно нещо.

Права си Къпалъто е скъпичко, но пък само там успях да намеря бели кожени якета.
Намерих едно и с яка от полярна лисица, но имаше дефект, а и цена му почваше от 900 ТЛ ...дори и да го намаля на половина пак ми е скъпо. Щях да го взема горе-долу на същата цена като в БГ.Дори в България бях видяла едно на 580 лв. и беше далеч по-качествено и хубаво като изработка. (Белите якета са по-скъпи от черните)
Купих си бяло яке без яка от полярна лисица и го спазарих на 210 лв. (260 ТЛ) пазарлъка почна от 550 ТЛ накрая македонеца, от който го купих се разрева, защото видя, че на глава с мен няма да излезе.(сълзите подозирам,че си бяха чист театър) Grinning Допълнително ще си купя яка от полярна лисиса от БГ за около 30-40 лв.

Истанбул много ми хареса, но е доста натоварен и пообъркан град. Там не е за жени, които обичат да пазаруват,защото е много уморително постоянно да се пазариш въпреки,че има и магазини с фиксирани цени.
Останах очарована от аквариума в Мол-Форум, но докато намерихме спирката на метро-Аксерай доста лутане беше- защото търсихме някакъв тунел като спирка пък то обикновена сграда и то в гръб нищо не ни говореше,че това може да е спирка.

Като се качим в автобус навсякъде искат карта(таки) купува се от определени пунктове на по-големите спирки. Ако се опиташ да дадеш пари на шофьора или контрольора (както ни каза екскурзоводката) се сърдят и много трудно ги прибират. Цената на билетчето (картата) вече не е 1.50 тл ( карта за 1 пътуване - 3 ТЛ, 2 пътувания-5 ТЛ, и т.н., но определено под 2 ТЛ не пада цената.) Маршрутките са на 2 ТЛ, Метрото- 2 ТЛ, с тролей се возихме само по голямата им търговска улица - цената им беше като на автобусите и за там трябваше ТАКИ(билет-карта)

Дюнерите им бяха под всякаква критика, в БГ ям далеч по-хубави разнообразни и големи дюнери. Дюнерите там ги пълнят с МАЛКО пилешко или телешко месо, пърж.картоф и някаква зеленина, като на всякъде е различна - или кисели краставици или маруля , домат, трушия . На повечето места зеленчуците  изглеждат нарязани от преди няколко дена. За сосове забравете, освен в редките случай - кетчуп, майонеза. Цената е 5-6 ТЛ

На последният етаж на Мол Форум има цял лунапарк.Много е весело и не само за децата. Там е пълно и с заведения за бързо хранене. От толкова много заведения може и да уцелите нещо вкусно, аз попаднах на люто пилешко, но вината си е моя   chef.

Освен архитектурно Истанбул ми направи  впечатление и с обслужването . Ако си в заведение до вратата ти дават шал за завиване, ако си пушач и си седнал отвън над теб има електрическа печка.
Ако искаш нещо и продавача го няма те води до съседен магазин или до магазин на 200-500 метра и там те оставя в ръцете на друг продавач, които обикновено има това което търсиш.

Навсякъде има  много масажиращи столове, нещо невероятно там - 1 ТЛ и след 3-4 минута си като нов.

Нова година я прекарахме на корабче по Босфора. Корабчето беше за около 400-450 човека
Беше много интересно и романтично.На него болшинството бяхме българи, освен една руска групичка. Точно 12 ч. българския химн се изпя на палубата докато минавахме под новогодишно осветения въжен мост. Макар,че ръмеше беше доста красиво.
Относно вечерята: няма нищо общо с тази в БГ.
Келнерите постоянно летят и носят нещо- В началото ни донесоха чиния с по една лъжичка 5-6 предястие. От тях 2-3 ставаха за ядене, другото горчеше ( аз съм по-капризна, но моята половинка е всеядна, щом той не ги хареса,значи не става за ядене Mr. Green) После на всеки 15 минути носеха по едно 5 см рулце или по 2-3 мини телешки кюфтенца и от този род. след като свърши тази мъка - за около 2 -2.5 часа донесаха салата - накъсана марула, няколко зърна царевица и още нещо залято с ужасно горчива мазнина. Основното ядене беше две лъжици стар ориз с дробче и стафиди ( трябваше да има кестени, ама тц. )-беше старо за ядене. към него имаше  30 гр. вкусно пуешко месо ( 1 пуйка на група) Mr. Green от малките пуйки  Mr. Green Трябваше да има избор с телешка скара, но никой не те питаше, а и телешко нямаше. Десерта беше: баклава, малко ядки, нарязани плодове, чипс, сланина. Алкохола - ракия (разредена гроздова ракия с аромат на анасон) ако прекалите на другия ден ще имате главобол), бира,вино, джин с тоник, водка. Чашите с вода постоянно ги пълнеха. Безалкохолно-портокал, газ.вода, кола.
Всичко това беше ол-инклузив и то от по-лошото качество.
Музиката - турски поп и американски поп. Имаше и по една песен, българска,гръцка, румънска, руска, италианска.
Програмата беше оскъдна: 2 народни групи изкараха по един танц и накрая на вечерта белиденса обра  паричките на мъжете.

Хотела: стаята беше малка. Трябваше да е спалня, но нямаше свободна. Иначе беше чисто. Закуската беше обилна и вкусна.

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 12:53 от Пинко

# 605
Извинете за тъпия въпрос - за Турция трябва ли червен паспорт?
Мерси предварително.

# 606
Да, трябва.

# 607
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
abet, браво браво - ама голямо браво!
Радвам се, че са си изкарали добре и, че всичко е наред! Взимай маршрути и впечатления, и тръгвайте с таткото и вие да видите красотите.

Много се радвам на осъзнатите и оправните хора, дето не пълнят гушите неоснователно на туристическите агенции  Mr. Green

Мен да ви кажа, на Нова година вятъра ме отвя в Битола  Embarassed Ето това ви казвам е Изток, не Турция  Laughing Още ми кънтят маанета в главата - от Кеш кеш, Барби министерка, Машалла, Пари пари, Голем бизнесмен, та до Мафияж  Joy

# 608
Честита нова година с пожелания за здраве, много любов и дано всички, които имат желание да посетят Истанбул!
Вчера купих четири валчера от Бутик травел за две нощувки в Истанбул. Резервацията ми е за месец май. В Истанбул съм ходила през 2009г. с една приятелка и синът ми, който тогава беше на 10 години. Очарована и влюбена съм в този град. Тогава посетихме Хиподрума, Султанахмед, Св. София, двореца Долмабахче, Принцовите острови, Капълъ чарши и отвън двореца Топ Капъ. Не сме ползвали услугите на агенцията за посещение на тези забележителности, но доста лесно се оправихме в града. Сега обаче като прочетох и то само линковете на първата страница на темата, разбирам колко още неща могат да се посетят и видят.
Ще напиша по дни как съм разпределила времето ни и моля, по-запознатите да споделят дали ще успеем да се вместим в плана Simple Smile:
Първи ден: Пристигане и обзорна обиколка на Истанбул /включена в цената/. По обяд /самостоятелно/ посещение на Хиподрума, Св. София, Султанахмед, двореца Топ Капъ и водохранилището. Вечерта нощна обиколка на Истанбул / организирано от агенцията/.
Втори ден: двореца Долмабахче, площад Таксим, бул. Истиклял, кулата Галата и от там до моста Галата /най -вече, за да посетим някой рибен ресторант/. Вечерта посещение /организирано/ на Ориент хаус.
Трети ден: Организирано от агенцията - Мол Форум, където ще видим  Аквариума и ледените фигури. След това отпътуване за Одрин.

Моля, да споделите вашето мнение дали програмата съм я организирала най-уместно и дали според вас в такава поредност /най-вече по близост/  трябва да бъдат посетени местата, които съм посочила.

# 609
Моля, ако мислите, че могат още неща да се вмъкнат в програмата, да ми кажете кои и кое след кое да се посети Hug

Последна редакция: ср, 04 яну 2012, 10:24 от debora R

# 610
  • София
Шебек, то вече се задейства машината. През пролетта ще ходим, ама женска компания. Пак така, като децата, сами ще си организираме нещата. Вече има кой да ни упъти, пък и вие тук сте страхотни. Предполагам, че ще си изкараме страхотно, защото мацките са уникални и ще идем в уникален град. Ще помагате, нали  Wink

Качвам малко снимки от моето момче  Peace

Има още много, много.............. но стига толкова  Peace

# 611
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
Ей, колко ни е жива темичката  Hug така да е, пък Пина да стяга гащите и да прави нова скоро  Mr. Green

Пинко, много харесвам обективните мнения в които е споменато и хубавото и лошото. Защото нищо на тоя сват не е едностранно, а пък мненията от сорта "отврат, повече няма да се върна" най ме дразнят  Embarassed особено пък отнасящи се за Истанбул. Града, че е голям - огромен е, ама объркан на мен лично не ми се видя. Според мен, човек много лесно може да се ориентира. Да, на моменти зацикляш, особено аз с автобусите са ми 2та инфарктни момента, иначе другото си е ок. Особено, ако имаш предварително инфо от нета. За новогодишната нощ не се учудвам - шмекер май не е много българска дума  Mr. Green

debora R, честита НГ и на теб и всичко най-най хубаво! И добре дошла в темичката, а след завръщането и разказче можеш да предоставиш за нашата"библиотека"  Hug
Редът ти е добре подреден, по моя вкус (мазохистичен) си е направо айляк за 1 ден. Ама ти си знаеш компанията, възможностите и най-вече всеки има различни предпочитания.  по общо мнение "ориентхаус" и "музея на ледените фигури" не си заслужават, ама пък на вас може да ви харесат! За допълнително - хиляди варианти от Нишанташъ, Шишли, Саръйер, Левент до Азия сайд и Буюкада. Какво ви се гледа, посещава?

abet, благодарим за снимките! Ще си изкарате хубаво, мнение друго не съществува!  Laughing Аз се впечатлих от една и ще ви покажа как изглеждаше същото  място лятото:

сега:

Преди:

и като бонус един мачък:

Ех, Буюкада  Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy Crazy

# 612
  • Казанлък of all places
Един от любимите ми фотографи е пуснал един цикъл улични снимки, цял предиобед ми остят отворени на десктопа, споделям с удоволствие!

-Долапдере, любимо!
- Тунела

и ЧНГ от Бейлоу!

# 613
  • България, София
Ангелина, невероятни снимки  bouquet
Честита Нова година на всички! Нека е много щастлива и успешна и сбъдне всичките ви мечти и желания, в това число и за пътувания до любимия град, а и до други приятни и красиви места:)
Debora R, мисля че програмата ти е ОК. В стария исторически център се намират още археологическия музей, който препоръчвам, както и музея на ислямското и турското изкуство, който също си струва да се посети. В музея с ледените фигури не съм ходила, но споделям мнението на Шебек за Ориент хаус. Миналото лято ходихме с мъжа ми, не съжалявам, че бяхме в тово прословуто заведение, но не го препоръчвам горещо с две ръце. При следващото ходене на всяка цена бих отишла в ресторант Ортаклар. Писано е в темата. Пожелавам ти незабравимо изкарване в Истанбул и ако откриеш някое ново интересно местенце, непременно го сподели с нас:)

# 614
Благодаря ви за препоръките. Относно Ориент хаус нито за, нито компанията, с която ще бъдем /оказа се, че ще сме четири семейства - осем човека/, не държим да ходим в това заведение. Просто от агенцията го предлагат. Ще прочета подробно шесте теми за Истанбул и вярвам, че ще се спрем на по-добро място за хапване и веселие.
За музея с ледените фигури поне аз не държа, но е включено в програмата при посещението на Мол Форум. Като се познавам най-вероятно от обикаляне по магазините в Мола, въоблще няма и да стигна до ледените фигури. Ох, искам вече да е май Hug

Общи условия

Активация на акаунт