Събитията в Катуница

• 214 708
  • 4 668
  •   1
Отговори
# 4 530
  • Варна
А защо мислиш, че английски историк ще е по-обективен?  Thinking

Няма да е пристастен при описанието на многобройните ни балкански конфликти?

Неслучайно - както отбеляза и 10c's -  в нашите учебници или сме победители, или нечии жертви. Това е неправдоподоно, най-малкото.

Дали няма да е пристрастен? Дори ако изключим, че може да е симпатизант на определена държава.
Да не забравяме, че и събитията на Балканите са тясно свързани с тези в Европа и интересите на тогавашните велики сили. Peace
/Май трябва да си отворим нова тема, че оспамихме тук/

# 4 531
А ти защо мислиш, че написаното в учебниците отразява всичко, което дискутират историците? Дори един Стефан Цанев успя да напише книга, в която доста обективно се развенчава някои митове и клишета в интерпретациите на исторически събития.

С две думи - проблема с написаното в учебниците произтича от държавна политика и одобряването им по някакви критерии, а не с обективността на историците ни.

Пак ли ще чакаме някой отвън да ни "оправи", пък било то и момче англичанче? Mr. Green

# 4 532

Дали няма да е пристрастен? Дори ако изключим, че може да е симпатизант на определена държава.
Да не забравяме, че и събитията на Балканите са тясно свързани с тези в Европа и интересите на тогавашните велики сили. Peace

Последно, че наистина оспамихме. Ами далеч по-малко пристастен ще е от един българин или сърбин, или македонец.

А и великите сили - ок, но за Англия никога не сме били толкова важни - на фона на историята на колониите й, например. Или на войните й с Франция или Испания. Просто сме през един континент разстояние и нямаме подправки или диамантени мини.

# 4 533
  • Варна

Последно, че наистина оспамихме. Ами далеч по-малко пристастен ще е от един българин или сърбин, или македонец.

А и великите сили - ок, но за Англия никога не сме били толкова важни - на фона на историята на колониите й, например. Или на войните й с Франция или Испания. Просто сме през един континент разстояние и нямаме подправки или диамантени мини.

Не ми се навлиза в подробности.
 Ще станем за смях на целия свят.Не е срамно да си патриот, колкото и да се опитват да ни го втълпят.

# 4 534

Не ми се навлиза в подробности.
 Ще станем за смях на целия свят.Не е срамно да си патриот, колкото и да се опитват да ни го втълпят.

Е, това да си поръчаме историята на англичани не беше съвсем сериозно предложение. Simple Smile

Но ми се иска наистина да учим една и съща история със съседите си. В крайна сметка, това е била една и съща обща история, нали?

# 4 535
По мое време историята се изучаваше като избрана фактология, насочвана от стратегическите цели на социалистическата власт - хан Аспарух , хвъркатата конница и близкото родство със славяните ( Русия), като приоритет номер 1. Златен век, писменост, владетели, временно разширяващи границите със своите битки. Турското робство - чорбаджии изедници, кръвен данък, еничари , а българите -  3 синджира роби. Цялата тема всъщност предимно емоционално натоварена, току някой изрецитира "Даваш ли даваш'.. Батак.. и ти си готов с позицията ти, то това стига! Освобождението - дяда Ивана и руските братя, опълченците по-скоро за украса, самовпрегнали се в жив впряг в своите униформи пред героите руснаци. Българите по време на турското робство - предимно предатели на малкото луди глави дръзнали колективно спасение. И така нататък. Историята винаги е манипулирана от политическите цели на епохата
И колкото по-малко контекст , толкова по-добре ( например, някой знае  ли  нещо за турските султани по времето на турското робство, държавно устройство в империята от която сме били част, закони и т.н, това е пример на практика към повечето събития които сме изучавали по история). Бях потресена преди 1г, когато разбрах, че по времето на Симеон Велики всъщност не е имало само Византия, Рим и м/у тях България! Ами аз така мислих, това ми е набито в канчето, че сме били толкова велики, съразмерни с Рим! И една вече седнахме с една приятелка да видим картинката по това време каква е била, решихме, че е най-лесно да потърсим карти и да видим  ... контекста и се хванахме за главите.

Та, смятам, че е много лесно, ако постановките са същите, училището да възпита незрял национализъм. Колко му е, достатъчно е да се повтарят твърденията за величие и страдалчество
Смятам, че в България имаме достатъчно историци учители, които могат да направят учебници, които да представят картинката в нейната (максимална) цялост, да провокират мислене, дискусии, търсения у учениците им. И резултатите няма да закъснеят, защото всичко е въпрос на това какви хора искаме да отглеждаме. Сега. Не преди 90 години, а сега.

# 4 536
Много отклоняваме темата, но не мисля че днешните младежи са националисти, както е сигурно, че не учат (колкото учат въобще) история каквато сме учили ние.
Казвам го като майка на 20 год син и 16 год.дъщеря.
Разговорът за някакво засилено националическо чувство е просто смешен. Ако се върнем на етническия конфликт около Катуница, той е изцяло на социална основа, без значение дали става въпрос за Рашков или обикновените цигани.

В крайна сметка никога не трябва да забравяме, че преодоляхме като нация разделението с турците след 89г. Някои може и да не знаят защото са млади, но заради безумието "възродителен процес" и последващото противопостяване между българи и турци, бяхме на прага на гражданска война с идването на демокрацията. То не бяха комитети за национално единство, протести пред парламента за връщането на имената, аз лично присъствах на спонтанен митинг в Шумен пред партийния дом, където се крещеха ужасни неща и със сигурна, че ако тълпата беше видяла турчин, щеше да го разкъса, а те не смееха да мръднат от къщите си. Да припомня ли за кандидат президента от една червена партия, който нарече Доган "турчин с фес"?
Преодоляхме го, имам роднини в смесени райони, хората си живеят съвсем спокойно, работят заедно. При нас във фирмата от години работят бригада турци, сивът ми в компанията си има приятел от турски произход и с турско име.

В случая конфликта няма нищо общо с толератността ни към други етноси, това смего  доказали и най-близката си история.

# 4 537
Фламбе, едва ли твоите деца могат да бъдат представителна извадка, както и ние тук в бг-мамма не сме.
Аз лично смятам, че явлението съществува сред младите, писала съм и друг път- бях изумена като научих, че има една орда момченца, 16-20 г, които  играят военна игра със стратегии, униформи с нашивки и да не ви казвам  какви имена за битки.
Нещо като скин-а от сериала Англиският съсед.

# 4 538
...
Мисля, че няма да е лоша идея някак да се напишат общи учебници по история за всички балкански страни (поне), за да спрем да живеем със съседите си в паралелни светове.

Имаше такава идея, ако не се лъжа по времето на Д. Вълчев, но беше изоставена.

# 4 539
Е, тая орда момченца представителна извадка ли са? И в другите държави ги няма тия групички? Да не говорим, че в цяла Европа има крайно десни, националистически партии. Пък на Полша даже президента дето пичина си позволяваше изказвания с такава риторика.

То и футболни хулигани има,  но можеш ли да обобщаваме, че днешната младеж са хулигани?
Не знам от къде си правите изводите, аз пътувам доста из страната(вкл. в смесени райони(Шумен и Велинград) и познавам много млади хора, засилени крайни националистически настроения няма. Във Велинград няма помаци в самия град, но от близките села маса народ работи в града.

Нетърпимост към циганите има навсякъде обаче, вкл. от турците, но това едва ли е в резултат на обучението по история в училище.

# 4 540
# 4 541
  • забравих си мисълта...
Аз не разбирам защо журналистите продължават да го наричат "цар" и семейството му "царска" фамилия. Това, че Кирил Рашков сам се е самопровъзгласил за цар, не означава, че наистина е такъв.

# 4 542
  • Варна
Аз не разбирам защо журналистите продължават да го наричат "цар" и семейството му "царска" фамилия. Това, че Кирил Рашков сам се е самопровъзгласил за цар, не означава, че наистина е такъв.

Как да не е Цар? Даже ми се струва много по-цар от други царе.

# 4 543
Е, тая орда момченца представителна извадка ли са? ....
Естествено, че не са:) И да, естествено, че има всякакви- и футболни хулигани, и кротки запаланкоявци, и све. Реагирах на поста ти, че днешните младежи не били националисти. Някои не са, но има и доста забележима група, които са.
Освен това мисля,че погрешно
Нетърпимост към циганите има навсякъде обаче, вкл. от турците, но това едва ли е в резултат на обучението по история в училище.
подреждаш фактите- обучението в училище води до липсата на цялостен и критичен поглед върху събитията, което поражда ограниченост, националистичен уклон и т.н., които пък на свой ред намират проява в изблици на етническ омраза ( прим, покрай Катуница имаше и надраскани джамии ).

# 4 544
Рокси, дай пример за къде си я виждала тая забележителна група националисти и националистически уклон? В сгомолясания рейтинг на Волен, Расате няма и какво да го броим. За това, че провокациите му пред джамията не получиха никакъв отклик в обществото, в това че в Батак местните хора за малко да го набият докато си провеждаше активното мероприятие? В появата на някакъв друг субект, който да консолидира националистите около себе си?

Все едно живеем в различни държави да му се не види, вече почвам да се съмнявам доколко аз мога да преценявам заобикалящата ме действителност.

Надраскани джамии може и да е имало, ама това може да се случи и един единствен националист на имаме в държавата, т.е. и в най-мултикултурното и образовано общество.

И въобще тази тема е тотална ала-бала. Ще използвам думите на Бояна, но не може едно марганализиращо се общество, в което образованието, здравоопазването, държавната власт са трагични, живеещо масово в бедност и мизерия да разчиташ, че можеш да решиш етнически и социални проблеми с обучението по история. Няма как това да се случи просто, защото масово младите въобще не знаят историята като факти, камо ли да я интерпретират.
Но дори това малцинство, което има интерес и учи, не учат по старите програми и клишета.

Последна редакция: сб, 15 окт 2011, 14:23 от flambe

Общи условия

Активация на акаунт