ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 178 439
  • 674
  •   1
Отговори
# 330

И защото съм „момче”....

На колкото и години да станеш все ще си момче!  Hug

Защо не опиташ суд/Ж/Ш/уците да ги оставиш прави= да висят , а не „дъгообразни”. ?
Едното ми съображение е , че там, където е дъгата, обвивката се сбива, а и по трудно изсъхва.
А за разликата между „наденица „ и „ суж/шук” са ми любопитни критериите за разделение.
Въпросът=питанката не е персонал/ен/на.

мИ щото кат кажеш "суджук" и асоциацията ми е подкова ("петала)......Затова така ги направих.....Другата причина е ,че така съм виждала от татко,когато навремето е правил.....След някой друг ден нали ще ги валирам....ще се поизтънят малко (не ги претъпквам червата с тая цел - да има място после при валирането......)....и ще са поизсъхнали,та няма да има натрупване в долният край.....Пак ще снимам по-нататък как изглеждат.....
Другата разлика е в подправките.....При надениците има чубрица в каймата и няма кимион ....При суджука няма чубрица.....но има кимион

joya,lozeva....Май не видяхте,че Ердинч преди няколко страници писа милия,че смята да пробва тази технология,мА никой не му обърна Фнимание
А пусти черва смърдят на ла*на, та се не трае.

здравейте,

с това смърдене и аз не съм наред, та му намерих колая май, тая година ще пробвам луканките с платнена риза  Thinking

тука правят суджук с риза, характерно за местността Токат Турхал, ако желае някой мога да преведа рецептата

весели празници на всички

Hug
.......Ердинч (ТОЙ ЖИВЕЕ в Турция,за който не знае....)  Hug Браво на теб! Радвам се ,че прописа и в тая тема не само при хлябовете....  bouquet
А това изглежда идеално....Какви подправки има в каймата при теб?
Hug

с червата нещо не сме на добре  Stop , затова нещо различно и от мене (напълнени само преди два дена), това е втората ни партида, първата партида не успях да я снимам, свърши се за нула време (набързо само това с телефон),

Hug

Последна редакция: сб, 28 яну 2012, 16:13 от TheNMaster

# 331

.......Ердинч (ТОЙ ЖИВЕЕ в Турция,за който не знае....)  Hug Браво на теб! Радвам се ,че прописа и в тая тема не само при хлябовете....  bouquet
А това изглежда идеално....Какви подправки има в каймата при теб?

bouquet

това горе е нещо от всичко по малко Simple Smile , събрах всички рецепти из нета(близо 150 страници сведения); направих си таблица(оная както за хляба)

каймата телешка, от гърдите(великолепно шарено месо специално от Ерзурум, търсих говедо което е било на паша, т.е. движило се е, а не е било отгледано в обора. )

подправки за 1кг месо, смлени/натрошени непосредствено преди употреба:
сол....................20г(за вкус и блокиращи ефекти в развитието на нежеланите бактерии).
бахар..................3г(за вкус)
кимион................3г(за вкус)
чер пипер............2г( за вкус и има бактериостатично действие)
кардамон.............1г(за вкус)
червен пипер.......3г(за вкус)
каранфил.............1г(за вкус и за бактерицидно и бактериостатично действие)
захар...................3г (придава кисел вкус и се използва да осъществи среда за развитие на полезните бактерии)
кромид лук..........100г
чесън..................1,5г(придава вкус, разцепва интрамускулна съединителна/и тъкан/и, има бактерицидно или бактериостатичен ефект върху бактерии като Stafilakokkus)
селитра...............0,5г
аскорбинова киселина/вит Ц
(лимонов сок).........1г
уиски(JB)................15мл
църно вино
(cabernet sauvignon)...15мл
газирана вода...........100мл

месото първо на парчета. омесване със сухите подправки, престой 24ч на 4 градуса, смляна на едра решетка,добавяне на течните и много добре омесване, престой 24ч на 4градуса(втасване/узряване) , смилане на дребна решетка и пълнеж.

както споменах горе с червата не съм наред. затова исползвах една тукашна технология с платнена риза/костюм с размери 30см Х 8см, ризата е памучно естествено без боя и химикали(тука му викат мермершахи, прилича на марля но с мн. по гъста тъкан, гладена непосредствено преди пълнежа с ютия на пара)

днеска за много късо за 4часа ги пресувах между две дъски с тежест, а тази вечер до сутринта ще са на 18=20градуса

следва пастърма но трябва да намеря изпитана рецепта, опитите със суджука и луканките ще продължат

целта ми за идеалната луканка е огненочервен цвят и покрита с благородна плесен обвивка(за сега нямам такъв резултат)   Thinking

пс:в първата партида по същата рецепта имаше и пълнеж на черва(сухи, вкиснати във топличка вода и добре измити   smile3515), при дегустация/сравнение на продукта пълнен в черво и в платнена риза(костюм). платнената риза(костюм) с вкуса беше значително по напред.

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 16:44 от Ердинч

# 332
Мастерче забелязах му поста  но сега се заинтересувах като видях личната  му продукция Peace
Ердинч много добре изглежат Rolling Eyes
Да питам за торбичките...готови ли ги купуваш? или купуваш плата и го шиеш? и ако можеш да изпишеш точното му наименование за да го потърся тук Wink

# 333
Да питам за торбичките...готови ли ги купуваш? или купуваш плата и го шиеш? и ако можеш да изпишеш точното му наименование за да го потърся тук Wink

тука ги шихме у терзията(30см х 8см), платното се казва мермершахи, на български не му знам името, но мисля че е тензух или от рода на тензуха(рехаво платно)

мермершахи платното тука се исползва предимно при новородените бебета:

= за изтриване на лицето и устата им
= след къпане на бебето се постила във вътрешната страна на кърпата за сушене за да попие водата по бързо
= след кърмене за изсушаване на майчината гърда
= постила се върху чаршафа/бельото на бебето
= тука бабите/лелите го подаряват на бременните или на майки с новородени бебета

мек плат подобна на марля но по гъсто тъкано, мисля че продавачите на платна много лесно ще се ориентират със следната характеристика на платното :
прежда 30/1 Ne
основа 23 -25 / cm
вътъчно с 16 -18 / cm. честота
платно с 80 -85 гр/м тегло

Hug

Последна редакция: нд, 29 яну 2012, 16:32 от Ердинч

# 334
продавачите на платна много лесно ще се ориентират със следната характеристика на платното :
прежда 30/1 Ne
основа 23 -25 / cm
вътъчно с 16 -18 / cm. честота
платно с 80 -85 гр/м тегло
Ердинч, суджуците изглеждат невероятно, но като жена на текстилен инженер не мога да пропусна и задълбочените ти текстилни познания  Peace Браво!

# 335
Започнах 5-тата серия. 3,2 телешко 2,7 свинско. Нарязах, осолих със 112 гр.сол-готварска. Разтворих 12 гр. захар и 50 мл. спирт в около 250-300 гр. вода. Набавих и подправки, като ,вземайки повод от рецептата на Ердинч, мисля да сложа и карамфил /все се чудех, каква подправка още мога да експериментирам/.
Третата свършваааа , а четвъртата е ледена. Хлъц. Ще има ваканция от су/дж/ш/уци изглежда.Но пък съм се запасил с "просто мезе".

# 336
  • Пловдив
Имам въпроси към вас. По-скоро към valentor. Простото мезе, ако пробвам да го направя от пуешко филе? И изобщо това филе може ли да се използва за такива мезета? Свекървата гледа от ония големите пуйки, но тъй и не се научи да порционира месото във фризера. Пък аз не обичам да размразявам и пак замразявам. Та имам към 2кг пуешко филе, замразено. Може ли да направя нещо сушено от него, или да пека пържоли.

# 337
може ли аз кажа как ги правех, когато не ядяха бяло месо от птици и унас?
Като  тази пастърма от заешко месо http://pep-4o.blogspot.com/2011/03/blog-post_21.html - пеперудата филе разделена на две по средата, изрязвах най-тънкото да става с долу горе еднаква дебелина.

# 338
Защо ли ми трябваше да влизам тук Mr. Green, сега имам едно мезе по valentor и 5 пуски, които висят на северната тераса, но са по-скоро за убийство, отколкото за пряка консумация. bowuu Умрели от студ! Sick
 Да ги хвърлям ли отсега или да дерзая? newsm12

# 339
  • Пловдив
Истински пуски, както бях описала?
Много зле им влияе студа, много. Ще ти дам на ЛС адрес, прати ми ги да се погрижа. Joy

# 340
..... а четвъртата е ледена. Хлъц.

И при мен замръзнаха.....мА мноУ студено бре!  Whistling

ПепчооооУ.......Тва с заешкото....шА сА възползвам 'начИ...... Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug....
Само да питам за вкуса.....Има ли голяма разлика в консистенцията на месото и вкуса.....Че тва ми е колебанието.....

# 341
Добитъците, онези дЕТ съ вЪтре, в сушуците, нямат умора. Вчера беше под минус 10 и сушуците бяха ледени,вкочанени, абе „твърд предмет=обективност” де.
Докато днес, при минус 6-8 , обектът на вниманието ми , се усеща, че е с мека консистенция. Отдавам го на отделената от деятелността им топлина. Последното да се счита за отговор на по-горе питащи : „какво да прави със замразената пуска”. Дано съм разбран, щото ще почна и аз като Бонго….
Смелих си месото за петата серия и омесих с подправките.Накиснах червата в топла към хладка вода.

# 342

ПепчооооУ.......Тва с заешкото....шА сА възползвам 'начИ...... Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug....
Само да питам за вкуса.....Има ли голяма разлика в консистенцията на месото и вкуса.....Че тва ми е колебанието.....

възползвай се  Peace  месото е по-нежно, затова и по-бързо стават. Ама изобщо не се колебай. Колкото можеш - по-дебели ги изрязвай. 

# 343
Истински пуски, както бях описала?
Много зле им влияе студа, много. Ще ти дам на ЛС адрес, прати ми ги да се погрижа. Joy

Пуските ни са по местна рецепта - "Черногоровска пуска" Hug МенИ многУ мЪ И срам newsm47, иначе щях да ги снимам да се посмеете - едните са в мрежички от помело /ноу хау на половина/, другите в мрежи тип "гаца", закупени от мен. След дълги словесни битки. smile3503 И...пениш се не пениш, ке те ям hahaha Но не съм и стисната, така че пращай адреса smile3521
Питането ми е колко време му трябва на лесното мезе, преди да го уважим?

# 344
гаците и мрежичките са неоценим помощник при направата на домашни мезета, теб от какво те е срам да ги пуснеш  Wink Давай да им се насладим  Hug

Общи условия

Активация на акаунт