ДОМАШНИ МЕЗЕТА :Суджуци,пъстърми и сланини

• 178 478
  • 674
  •   1
Отговори
# 225
  • у нас
ясно е че не си ги купувате от аптеката....няма телешки бре, питам и разпитвам - няма Crossing Arms
просто проверка дали не ви ги дават близки и т.н или се продават, но не и при нас...
ок- спирам със спама.

# 226
.опитах суджуците- сурови, но малко безсолни идват за моя вкус, а слож по 20гр newsm78 даже на 5кг месо + още една супена лъжица, може би на вторите ще сложа повечко…
Месото е почти пълно с течност, която при сушенето се изпарява= теглото на сущащото се намалява =процентът на солта,която не се изпарява, се увеличава. Не съм мерил специално, но считам, че теглото на сушените суджуци е не повече от 35-40 % от началното им тегло, а останалото е вода, която се е изпарила.

съвсем съгласна с валентор, но на суджуците количеството сол, по всички рецепти е 22 до 25 гр. на кг/месо. 
И тъй като зависи колко влажно/сухо ти е месото, това, което си сложила може и да ти е достатъчно.
бърза сметка по 20, вместо 25гр. От тук имаш липса на 5гр/кг.  - т.е. 25гр. за 5кг. месо
Ти си сложила още една лъжица, която е 18 гр, така че като изсъхнат, долу горе ще ти станат добре на сол.

# 227
Вярно е , че в различните рецепти за суЖуци и луканки количеството сол варира от 20 до 25 грама за килограм.
Стремя се да слагам по 19-20 грама . Солта тЪй или инЪче е предимно за вкус, а не консервант, и от там приказката за липса на приятели по вкус и цвят. Всеки си преценява за себе си.За мен, когато изсъхнат вкусът който получавам при 20 грама е онова, което търся.
Оставам с впечатление , че снабдяването с телешки/говежди черва е почти непреодолим проблем в някои части от страната, и разговора по темата не считам за е спам.

# 228
сега е момента да приемеш поръчки за пратки  Wink

# 229
  • у нас
сега е момента да приемеш поръчки за пратки  Wink
smile3521 newsm08

питанка- някой който е правил суджуци със свински черва виждал ли е плесен....да знам дали да я чакам Whistling

Последна редакция: пт, 23 дек 2011, 13:42 от Tommelise

# 230
аз, у нас и всички мои близки, у които сме черпени със суджуци. Никой от нас не си държи суджуците да плесенясват, нито ги поливаме с коричките, водичката и тн. Ако дори се появи такава от влага се избърсват и прибират в хладилник да съхнат.

# 231
….суджуци със свински черва виждал ли е плесен....да знам дали да я чакам …
На свинското си „просто мезе” специално обърнах внимание, и видях, че има такава бяла благородна плесен,като брашно, и има разлика : много по-ситна е, а не както при телешки/говеждите , където повече прилича на малки парцалчета…така че очаквай я тая „бяла благородна плесен” , а тя е и някакъв признак, че сушенето е в последната си фаза.
Трета серия: Смелих си осолено-озахарените парчета на едрата решетка, засипах с подправки,омесих и загладих с вода. Хидратирам кожички от първата си серия , „водичката от които” ще ми е необходима след около 36-48 часа.

# 232

Айдеее , новата ,трета, серия тръгна по пътя си

# 233
[quote author=Tommelise link=topic=614548.msg20618348#msg20618348 date=1324640082Трета серия: Смелих си осолено-озахарените парчета на едрата решетка, засипах с подправки,омесих и загладих с вода. Хидратирам кожички от първата си серия , „водичката от които” ще ми е необходима след около 36-48 часа.
Ей,богу,това не го разбрах последното!
А каква е тази осолени-озахарени парчета-пропорции може ли?
Това за телешките черва е май приумица на ветеринарите на местна почва.Скоро говорих с един собственик на магазин за месни продукти и той сподели,че от времето на "лудата крава"били забранени за продажба.

Последна редакция: нд, 25 дек 2011, 09:44 от milined

# 234
А пусти черва смърдят на ла*на, та се не трае.

здравейте,

с това смърдене и аз не съм наред, та му намерих колая май, тая година ще пробвам луканките с платнена риза  Thinking

тука правят суджук с костюм, характерно за местността Токат Турхал , ако желае някой мога да преведа рецептата

весели празници на всички

Hug

-------8<-----edit------8<---------

Суджук Токат Турхал
(Суджук с костюм)

Месо
800г телешко
200г агнешко
130г агнешка сланина от опашката

Подправки за кг месо
4г смлян шервен пипер
5г смлян чер пипер
20г сол
1г кимион
1г бахар
1г канела
1г каранфил
3 скилидки чесън

Костюм платнена торба 25см Х 8см от естестжен плат (*)

Приготовка

Месото на едри парчета(тука му викат кушбашъ или на бг: птича глава) смесват се със подправките със месото и се оставя на около 4градуса за 24ч. След престоя на месото се смила на едра решетка или се кълца със сатър. Пълнят се костюмите със така приготвената кайма изкарва им се въздуха и сиответно се заглаждат с помоща на точилка, връзват се и се окачват на проветриво за пет дена. В края на петия ден пак със точилката се мерданят и пак се окачват за два дена на проветриво.

След тия седем дена продукта е готов за консумация

Източник: книгата за Храните на Турхал

Последна редакция: чт, 02 фев 2012, 07:06 от Ердинч

# 235
  • у нас
по моите започна да се появява плесен newsm03

# 236
  • London
Добро утро,
отдавна чета тази тема и меко казано точа ...
Та искам да споделя, че ми трябва мноооого помощ и съвети.  bouquet

Искам и аз пастърма ама ... съм "островитянка" и тук има само много гадно бииф и още по-гадно свинско както и агнешко от сътворението на света. Twisted EvilИма много бг магазини, но пастърмата е
като подметка , а и с такъв вкус.
Та въпроса ми е коя част от говеждото да търся?И дали ще стане?
И какво да гледам да има месото (само да кажа, че тоз разкош тлъстинка -няма в никое месо). Mr. Green
За луканка няма да питам, че единствената сланина която съм виждала е румънска и от пушена.

Честита Коледа, щастлива Нова Година много здраве и спокойствие Ви пожелавам.  bouquet

# 237
  • Хасково
Помагайте бях гледала в старото предаване Бон Апети рецепта Телешо по Гърбовски - на актьора Христо Гърбов пастата с която се маже месото след като се маринова, я имам. Но съм затрила процедурата преди това в какво се киснеше, после се отцеждаше и т.н..Това е подобно на пастърма!
Моля, ако някой я има да помага!

Последна редакция: вт, 27 дек 2011, 21:57 от NadiaNGX

# 238
Благодаря за хубавата тема.Ето и нашите филенца от св.врат(само че следващият път ще са по-дебели).Правих и от бут.Като сравня двете, от бута повече ми хареса.

# 239
  • у нас
въпрос-мисля че суджуците достигнаха идеалния момент на съхненето им Peace
перфекти са, за което благодаря на всички тук Hug
сега въпроса- мога ли да ги завия плътно в алуминиево фолио на бонбон - да няма въздух и да ги съхранявам така в хладилника и колко време може да останат така там- най много им давам 2 сед де Laughing
нямам нито дървесна пепел нито място в камерата Rolling Eyes, а не искам повече да съхнат, че ще станат прекалено сухи.
приемам и др предложения Peace

Общи условия

Активация на акаунт