Отговори
# 300
Здравейте, мацки!
Радвам се много, че нашите септемврийски бебчета похапват добре, растат, поплакват и ей такива нормални бебешки нещица - най-важното е, че са здравички! Специални целувки за силното бебче Захари и неговата мама-герой!!!

Ние днес бяхме на консултация - оказа се, че сме качили 1250 грамчета и 3 см Simple Smile Понесохме геройски ваксината (втората хепатитна), предписаха ни Вигантола и сега тръпнем в очакване на следващите "по-страшни" ваксини другия месец... Доста поизчетох и добре се понаплаших, но не съм достатъчно смела да ги откажа. Дано се разминем без тежки странични реакции. В същото време се замислям за тази Ротарикс ваксина (видях, че сте коментирали във ФБ), тъй като и аз това лято се поизмъчих с разтройства и повръщания...

Иначе сме добре.. Изумявам се как едно толкова малко бебче може да проявява капризи, да разбира, че е по-добре да го гушкат, отколкото да си лежи в леглото/шезлонга и да помрънква винаги когато не спи и не се храни или пък не я нося на ръце. От време на време проявявам коравосърдечност и си я оставям да пореве ако съм сигурна, че е хапнала, преобута и би следвало всичко да й е наред.
За коликите даваме Лефакс и Биогая и май има някакъв ефект. Яко пръцкаме и се оригваме, направо хората навън се обръщат след количката. Но понякога и се поприсвива и й къркорят чревцата...
Нощем е много странно - тя не се събужда, хапва, но след това направо не мога да я оставя в леглото. Отново без да се събужда започва да мрънка, проплаква, ритка - може и колики да са, не знам. Но в момента, в който я гушна при мен на леглото - утихва и заспива дълбоко. И аз, за да мога да поспя я взимам, но ме е страх, че този егоизъм ще доведе до привикване да спим така, а никак не ми се иска.. Та аз мисля сле 2-3 месеца да я отделям в друга стая..
Погача, малко нетрадиционно, ще правим след около месец, за да можем да се преместим в къщата по-наширочко, че тук няма къде да събера всички орисници Simple Smile

Това е от нас в общи линии! Много целувки от мен и Калинка!!!

# 301
Здравейте, мами Simple Smile
Имам въпрос към майките на момченца - как процедирате с пишлетата. Тъй като съм изчела много "за" и "против" забелването вече тотално се обърках.  newsm78 newsm78 newsm78От друга страна от кой месец трябва да се започне? Вие правите ли нещо или оставяте нещата от самосебе си да се случат?

# 302
Kobo, на мен педиатърката ми показа какво трябва да се прави, обаче не съм сигурна дали го правя както трябва, защото все си мисля, че го боли. Карах и баща му да пробва, обаче ми отказа, то се знае  Mr. Green
Нашата питка може да се отложи с една седмица и да я оставим за следващата неделя, че излязоха някои спешни неща и няма да смогнем.
Евитка, дано бързо да ги преборите тия циреи, мога само да си представя какъв ад е за теб  Confused

# 303
Здравейте майчета.
Ние днес бяхме на Чиста молитва.  Heart Eyes Погачата я направихме още на 2-ри Октомври, че исках да минава, да не я мисля само. Mr. Green
Лошото е, че постоянното хъркащо носле се оказа от стафилококова инфекция. Сега я мажа с бактробан. Дано бързо се изчисти.

# 304
Вио, тук докторите са против забелването, но от друга страна съм чувала за възпаления, ако не се забелва. В понеделник сме на консултация и ще питам. Засега инструкциите са да приемам пишлето като "пръчка" hahaha и да не бутам много там Blush

Евита, кураж и дано по-скоро да се излекуваш Praynig

Леа, бебчетата не проявяват капризи, поне не и на тази възраст. Просто гушнати до мама преживяват по-добре адаптацията след излизането от коремчето. Около 1 месец наистина настава малък ад, поне при мен и с двете ми деца е така, защото тогава освен всичко друго започват и да проглеждат за околния свят и се чувстват още по-сами в големия ни свят Blush
Препоръките на канадските педиатри са бебето да спи в неговото си креватче в стаята на родителите си до 6 мес. възраст, не се препоръчва спане на леглото на родителите поради риск от задушаване Peace

Тод е голям кривчо снощи и днес и много се надявам да е някоя криза на растежа, която да отмине скоро Tired

# 305
ГалчеHug ! Това със задушаването доста ме постресна. На мен все ми се струва, че тя вече е достатъчно силна да сигнализира ако, да не дава Господ, нещо я попритисна. Но може и да не е така. А за гушкането.. като се замисля, дори аз предпочитам да спя гушната, а не сама в някое голямо легло Simple Smile

Присъединявам се към въпроса на Мишчицата към Шаманката по отношение на фитнеса и упражненията. Аз мислех още тази седмица да тръгна на зумба - по три пъти в седмицата, привечер. Ако не е проблем, разбира се... Ще се радвам да чуя мнението на представителите на ЛЛЛ.

Бубулинке, от кога се каня да ти пиша и да те питам къде по-точно е този слатински парк. Да, този, в който аз се разхождам е на Редута.. Може да се организираме и с Мишчицата за някоя срещичка някъде. За съжаление, аз не съм много мобилна, защото не шофирам все още... Но то да се оправи временцето, все ще измислим нещо Simple Smile

# 306
 По темата за забелването във форума пишат лекари  и са против. Според тях нищо не трябва да се пипа и децата сами се справят с проблема с времето.
 Впечатленията ми обаче от близки деца са , че когато не се направи в бебешка възраст, момченцата после са подложени много пъти на  болезнени процедури, защото се получават кофти възпаления. У нас таткото се занимава с това.
*Lea* , и аз така с гушкането Laughing
Евита, много неприятно това, което описваш. Желая ти бързо да се справиш с инфекцията. За да облекчиш болките от циреите, изпитан лек от бабите - листа от дебела мара или от мушкато на мястото през нощта. Горещи компреси, колкото можеш да издържаш също.
Исках да пиша още, но Боби се събужда. Хубава вечер на всички Hug

# 307

Шаманката Има ли проблем да започна след около десетина дни да ходя на фитнес, като кърмя малката активно? Естествено няма да правя някви супер силови неща, но колело, преси и някое и друго упражнение биха ли повлияли на качеството и на количеството на кърмата ми?

Ако позволите, да пиша аз вместо Шаманката. Wink
Mishchitzata, ако ти се чувстваш в кондиция и готова за фитнес и има кой да поеме грижите за децата, по-скоро няма пречки  да си доставиш това удоволствие. Като цяло, тренировките не са противопоказани по време на кърмене - дори да се освободи млечна киселина от напрежението в мускулите при много интензивен спорт, тя се абсорбира в следващите минути и обичайно 20-30 минути по-късно не се откриват следи от нея. Д-р Рут Лоурънс,  в своето издание „Breastfeeding, A Guide for the Medical Profession”  (1999г) дори пише, че няма причина майката да изчаква [да мине определено време] да кърми след тренировка. А ако предпочиташ, за свой собствен комфорт, може да кърмиш преди тренировката.
Желателно е да носиш подходящ, добре поддържащ сутиен (но не твърде стегнат и да е без банели, за да не притиска гърдите и да предизвика запушване). А доброто хидратиране би се отразило положително както на тонуса, така и на лактацията ти.

В тази тема може би ще намериш нещо интересно и полезно за разкрасителни/възстановителни/отслабващи процедури по време на кърмене (а защо не и да пишете в нея и да споделите опит и мнение). Grinning

# 308
  • софия
Относно забелването и моята докторка ми показа как да го правя,само че незнам дали се справяам:)!

# 309
Кокетка, аз давам витамин Д по два начина - или капя на зърното и той си го измуква със сукането или си капя на пръста и след това пръста в устата му и го плъзвам по вътрешната страна на бузката му. Това с мазането по бузката го пише на самото упътване на витамина (давам този на Джеймисън).

Ние си излизаме навън дори когато вали - с кенгуруто и с чадър, той си остава напълно сух, само моите крака са вир-вода, като се приберем  Laughing Вчера ходихме до данъчното да си подам ДДС екларацията, минахме през банката, после се разхождахме... въоще има дни, в които много тичам с него в кенгуруто. А в понеделник баш в дъжда трябваше да ходим за ваксината и пак по този начин отидохме.

Като ви чета колко много трябва да изяжда бебето през втория месец... ами Емо не изяжда повече от 80 грама на ядене, но наддаде 1500 гр за един месец, ми той ако ядеше по 110-120... не знам направо какво щеше да стане, верно щях да имам слонче, а не бебе. Аз хич не се притеснявам, че не яде дози като по учебник, пък и педиатърката в болницата каза "още по-добре че яде по малко начесто - така няма да му се разшири коремчето". Не знам дали е вурно, но ми прозвуча успокоително  Laughing

# 310
тара и ние сме така с яденето.имам чувството че алекс яде на час по лъжичка,но и нашата педи каза изобщо да не се притеснявам.ей го сега за 2 седмици е качил 500гр и е порастнал с по един см на всякъде Wink   така че аз мисля,че те си папкат колкото им е нужно.

ние вит д няма да даваме засега по препоръка на док.

вчера и днес се разхождахме по цял ден,но сега в този дъжд незнам какво ще правим Confused  а и времето е едно такова шантаво,ту го отвия следмалко го завия,абе луда работа.

евитка много ми стана жал като те прочетох и най-вече за това което търпиш,шапка ти свалям.знам аз какво беше 2 седмици едва издържах докато се оправя,но това твпоето направо си е мъчение.дано се оправиш бързо Hug
за пишлето знам че док вършеше по-голямата част от работата,а аз вкъщи колкото можех дръпвах и замивам.е немога и до ден днешен да дръпна хубаво понеже ме е страх,но всяка вечер дърпам до кокото мога и измивам.сега на малчо още нищо не е казала док и аз си трая,тя ще каже когато му дойде времето,мисля че още е рано.аз сега само леко дръпвам за да измия.

ами това е засега от нас,доскоро Hug

# 311
отговори към ЛЛЛ
Бебето суче 8-9 пъти ,  кърмя и от двете гърди.
Дохранвам от две седмици - горе долу по 40- мл.
Позите за кърмене ги сменям .
Болките в гърдите според мен беше от вазоспазми, от всичко което прочетох в нета признаците бяха за тях.
За изцеждането мисля че изцеждам до капка.

сладката мими, опитвала ли си дали сработва да задържиш повече бебето си на гърда като приложиш компресия на гърдата? Пак ще сложа и линк към клипчето с автора на статията, в случай, че не си го гледала. Може да има положителен ефект, ако непосредствено преди кърмене поизцедиш (на ръка дори) гърдата, като така предизвикаш рефлекса на потичане и така бебето ти да получи по-силната струя "на готово". Възможно е дохранването от шише да създаде известни затруднения и бебето да търси по-лесния достъп до храната си. Би ли искала да обсъдим някои алтернативни методи на дохранване?

Правилно ли разбрах, че сега изцеждаш по 60 мл. от двете гърди след кърмене? Тази изцедена кърма предлагаш ли като добавка? На всяко хранене ли предлагаш и по 40 мл. АМ?

Според теб вариант ли е да опиташ да зачестиш кърменията в моментите, в които бебето ти е по-спокойно или в полусън (за приспиване или преди да се е разбудила съвсем)? Би могла да опиташ дали ще сработи ако когато бебето се дърпа от гърда, предложиш мъничко изцедена кърма (предварително приготвена около 10-20 мл.) от чашка например. След като бебето поеме малко храна, възможно е да засуче по-спокойно. Ако предлагаш гърда при първи симптоми на огладняване, преди да се еразплакала, възможно е също да засуква по-охотно.

Би ли желала да ми опишеш как усещаш вазоспазмите? Облекчават ли се от суха топлина и сега как усещаш гърдите си?

Честито и от мен на Шаманката, аз съм ти лично благодарна, ако не бяха твоите съвети, можеше и да не се кърмим вече с малката. И един бърз въпрос към ЛЛЛ: При мен болките вече са само при първото засукване и понякога след кърмене (напоследък вкъщи е по-студено и го отдавам на това.), но се получава и нещо друго. Радина се наяжда за около 10-15 минути и след това я оставям на гърдата да си суче в просъница. В някакъв момент обаче понякога започвам да усещам болка, като от протриване, случва ми се и на двете гърди, във всякакви пози. Отдавам го на това, че тя вече не суче, съответно не тече кърма и реално само ми смуче зърната. Как може да направя така, че хем да си я оставям колкото време иска на гърда, хем да нямам такива дискомфортни усещания?

jaded, благодаря ти  Hug Ако имаш неприятно усещане към края на кърменето, би могла да опиташ да отделиш нежно Радина от гърдата, като я оставиш да поспи за поне още няколко минутки върху теб. Ако се събуди или се разсърди, би могла да опиташ дали преместване на другата гърда няма решение. Възможно е когато бебето заспива, с отпускането си да изпусне зърното и това да размести доброто засукване. Ако кърмиш в пози, при които бебето "лежи" върху гърдата (като биологичната) или я подпираш много плътно, така че да не изпуска зърното, дали има подобрение?

Може да има все така положителен ефект да оставяш гърдите да изсъхват на въздух с малко размазана върху тях кърма. Ако ползваш крем с ланолин, той би могъл да е в помощ при чувствителност на зърната.

# 312
Шаманката,
Много благодаря за отговора! Да, опитвам различни пози за да променям ъгъла, под който смуче, за на не е винаги на разраненото място. имам и слинг шал, който работи безотказно за заспиване, ноооо само със биба.При това когато го размотая за да го сложа някъде се буди.Гърдите ми са по-добре, но пак имам дискомфорт ако суче повече от 30тина минути.Според педиатърката ни за 20 минути би трябвало да се е нахранил и задоволил сукателния рефлекс, после още двайсетина докато попръцка и оригне и след това да си заспи(той е още съвсем малък), а времето, което прекарва заспал трябвало да индикира дали се е нахранил добре..Еми не ми се получава този план, чак се дразня, че така обобщава на теория колко лесно трябва да е, а на практика изобщо не се получава така..  както и да е...
С удоволствие ще дойдем на това бебешко кафе, стига да ни позволява времето, може ли инфо за кога, къде и от колко?

Наистина е объркващо когато обобщаването поставя точно твоето бебе извън общото правило. Реално бебетата са много различни и въпреки, че има много отговарящи на описанието на педиатъра ви, далеч не всички новородени са така. В първите седмици сработването може да отнеме време. Можем да поговорим на бебешкото кафе, а и другите майки могат да помогнат с полезни идеи  Peace

*Lea*, в допълнение към това, което е написала Amorevole на Мишчицата мога само да добавя, че подобни зареждащи и освежаващи спортове като зумба, танци, латино, народни или други могат само да допринесат за доброто емоционално състояние и усещането за щастие, което е полезно за всяка жена, майка и разбира се кърмачка Simple Smile Даже по пътя на логиката, толкова хормони на щастието няма как да не се отразят положително и на лактацията  Grinning Разбира се, важно е да се започне леко и без изсилване  Peace

# 313
Здравейте на всички мами и бебоци аз като майка на двама юнаци имам опит със забелването.Моята педиатърка ми препоръча да започна забелването още на 20 ия   ден.С баткото уж забелвах пък се оказа че от едната страна не съм се справила добре , но на него му откриха херния та докато беше под упойка му я забелиха.Между другото процедурата по забелването била много болезнена,та по добре според мен да се забелва постепенно.Хайде целувки от мен и хубав ден.

# 314
Здравейте на всички мами и бебоци аз като майка на двама юнаци имам опит със забелването.Моята педиатърка ми препоръча да започна забелването още на 20 ия   ден.С баткото уж забелвах пък се оказа че от едната страна не съм се справила добре , но на него му откриха херния та докато беше под упойка му я забелиха.Между другото процедурата по забелването била много болезнена,та по добре според мен да се забелва постепенно.Хайде целувки от мен и хубав ден.
и аз като мама на трима Heart Eyesсъм съгласна с теб,с големия батко нали беше номер 1 ме беше много страх да го пипам Embarassed,,започнах чак към годинка но слава богу проблеми не е имало,сега с малкия започвам от рано Mr. Green
Отчет от вчерашната консултация-само 800гр сме наддали и пораснали с 3см.,педка каза да му правя по 120мл Ам,и още поне 2 седм.да си се храни в 12ч
Дано днес можем да се разходим 1stroller

Общи условия

Активация на акаунт