Математически турнири - 11

• 108 819
  • 752
  •   1
Отговори
# 405
1-А 2-В 3-В 4-Г 5-Б 6-Г 7-Б 8-В 9-А 10-Б 11-979 12-36 13-Анев-309лв., Банев-3лв.

5 клас отговорите от този сайт / отварят се с Опера /

# 406
  • София
estoyanov ,страхотно обяснение  bouquet ,благодаря.Сега и на детето му се изясни Wink

# 407
vpam, благодаря ти! Изяснихме ситуацията.

# 408
  • София
Задачите за 5 клас от СМТ и отговорите са качени в сайта goshko104.hit.bg.
Извинявай, muro04, ама нещо не се отваря 5 клас в посочения сайт Confused
Някой може ли да каже друга връзка, работеща. Моля Thinking
Мисля, че отстраних проблема. Пробвайте отново.

Тц, не става, но вече няма значение, мерси.

vpam, благодаря много

# 409
estoyanov ,страхотно обяснение  bouquet ,благодаря.Сега и на детето му се изясни Wink
Радвам се, че ви помогнах!!! Grinning

# 410
Хайде и аз да изкукам малко! Задачата наистина е некоректна, ако е дадена без избираеми отговори. Няма как да се предполага, че кукането е с нулева продължителност, това са глупости! Оказва се, че за 18 секунди имаме 12 кукания и 11 интервала, а за 6 секунди - 4 кукания и 3 интервала. Проста сметка(умножаване по 3) показва, че 12 кукания и 9 интервала дават 18 секунди. Остават два интервала, които са при всички случаи по-малко от 4 секунди(защото три интервала и четири кукания са 6 секунди!) и повече от нула! Така, че отговорът би могъл да бъде всяко число от интервала (18;22) секунди. Така че, ако са дадени цели отговори, то възможен отговор е 19, 20, 21. Това е истината, другото са свободни съчинения!!! Grinning

- Не е нужно и да се предполага. При задачи, свързани с периоди, се взема винаги един и същи елемент от периода (в случая началото на кукането). Например при някаква поредица импулси като се каже, че имаме 4 импулса за 6 секунди, се броят предните фронтове на импулсите, а не се гледа колко са широки те. От там идва твоята грешка - приемаш, че за шест секунди започват и свършват куканията. Но по тази теория за въпросните 6 секунди бихме имали всъщност период + импулс. А кога тогава започва следващият период? С долепен импулс ли?
- Нямаш право да умножаваш по три при този тип задачи Wink Тук това е номерът. Ние навремето им казвахме "задачи за моливчето", защото трикът е, че за да разделиш един молив на 4 части ти трябват три среза, не четири. И така, само в първия интервал от 6 секунди имаме 4 кукания. За 12 секунди куканията не са 8, а 7. И за 18 секунди куканията не са 12, а 10.
- Най-нагледно ще си обясниш задачата, ако си начертаеш темпорална линия и на всеки 2 секунди сложиш по един импулс с пренебрежима дължина (или само с предния фронт на импулса, което е същото).

П.П. Нали знаеш, че напрежението в контакта ти е 50 херца? Това значи, че за всяка секунда имаш 50 периода. Но се брои от начало до начало на период, а не от началото на първия до края на петдесетия. Капиш?
И да казвам ли, че "това са глупости" не е най-стройната аргументация в математиката.

Не се обиждай, но я кажи Ку-кууууу с пренебрежима дължина на интервала. Май, че никой няма да те чуе тогава!!! Twisted Evil Twisted Evil Twisted Evil

# 411

П.П. Нали знаеш, че напрежението в контакта ти е 50 херца? Това значи, че за всяка секунда имаш 50 периода. Но се брои от начало до начало на период, а не от началото на първия до края на петдесетия. Капиш?
И да казвам ли, че "това са глупости" не е най-стройната аргументация в математиката.

Това са смешки от класа!!! Значи ние ще чакам куковицата да си поеме дълбоко въздух, да се огледа и като отвори човката, тогава ще спрем хронометъра, така ли?!?!?! Joy Joy Joy

Аз вече обясних как се определя периодичност. Ако искаш - отвори учебници по физика или математика, където се разглеждат периодични процеси, хармонични редове и пр. и си изясни нещата с периодите. Такъв махленски спор не ми се води. Остани си със здраве, всеки има право на мнение.

# 412

Това са смешки от класа!!! Значи ние ще чакам куковицата да си поеме дълбоко въздух, да се огледа и като отвори човката, тогава ще спрем хронометъра, така ли?!?!?! Joy Joy Joy

Аз вече обясних как се определя периодичност. Ако искаш - отвори учебници по физика или математика, където се разглеждат периодични процеси, хармонични редове и пр. и си изясни нещата с периодите. Такъв махленски спор не ми се води. Остани си със здраве, всеки има право на мнение.
Приятелю, не водим махленски спор! Ти просто не разбираш, че това е задача за 4-5-ти клас! Там няма периодични процеси, хармонични редове и прочие. Нормалното, интуитивно разбиране за кукането като процес е то да започва от отварянето на човката и да завършва със затварянето на човката!!! Това е. Ти просто понякога трябва да признаваш, че не си прав. Това е проблемът ти! Wink

Последна редакция: нд, 06 ное 2011, 00:06 от estoyanov

# 413
Намесвам се в страстите на темата, за да помоля за помощ относно логиката при решението на задача 7 за II клас от КМС за 2010 г.:

"Във 2а клас има 26 ученици. 20 от тях обичат да гледат анимационни филми, 18 - да четат книги, 16 - да слушат музика. Колко ученика обичат и трите занимания?
а) 2   б) 5    в) 3  г) друг отговор"

Цитирам и решението според math-bg.com:
"Общо учениците, гледащи анимационни филми, четящи книги и слушащи музика, са 54. Класът е от 26 ученика. Ако всеки върши по 2 неща, броят им ще е 52, т.е. 2 ученика обичат и трите занимания."

Оставям настрана това, че като междинно решение се откриват "общо" 54 ученици за клас от 26 (най-малкото изразът е неточен и не виждам как може да се обясни да второкласник), но освен това ми се струва, че така зададена, задачата има много решения. Ето едно от възможните:

Ученици с номера от 1 до 16 (общо 16) обичат да слушат музика, от 7 до 26 (общо 20) - да гледат филми, а от 7 до 24 (общо 18) - да четат книги. Така става засичане от ученици, които обичат и трите занимания, при номера от 7 до 16, т.е. общо 10. Това е само 1 решение, има и повече, ако човек реши да си поиграе с друга подредба на номера/занимания.

Въпросът ми е моята ли логика куца някъде, или действително условието на задачата е непълно?

Извинявам се много, че така нахълтвам в темата! Много ще съм благодарна, ако някой отговори! И успех на всички деца!

# 414
Може ли някой да ми каже кога излизат резултатите от вчерашното състезание и къде точно мога да ги проверя? По точно ме интересуват за първи клас.

# 415
  • София
Намесвам се в страстите на темата, за да помоля за помощ относно логиката при решението на задача 7 за II клас от КМС за 2010 г.:

"Във 2а клас има 26 ученици. 20 от тях обичат да гледат анимационни филми, 18 - да четат книги, 16 - да слушат музика. Колко ученика обичат и трите занимания?

Така цитирано, условието е непълно, липсва думичката "най-малко" - Най-малко колко ученика обичат и трите занимания?
Тогава отговорът е 2, иначе отговорът може да варира от 2 до 16.
Подобна задача (дали пък не беше същата  newsm78) се обсъждаше и миналата година.

# 416
  • у дома

Така цитирано, условието е непълно, липсва думичката "най-малко" - Най-малко колко ученика обичат и трите занимания?
Тогава отговорът е 2, иначе отговорът може да варира от 2 до 16.
Подобна задача (дали пък не беше същата  newsm78) се обсъждаше и миналата година.
Точно същата обсъждахме,че е некоректно зададена  Peace

# 417
  • най-шареното място
Миналата година имаше такава задача за втори клас на национално състезание. Бяха дали точки за ограничена задача - да се търси минимум /или максимум/. Точките бяха взели деца, които са разпознали типа задача и изобщо не им е хрумнало, че между минимум и максимум има цял период коректни отговори. Нямаше реакция от организаторите.

# 418
  • София
Някой знае ли резултатите от ЕМТ и къде мога да ги видя? По програма награждаването трябва вече да е минало, а в сайта на състезанието още стои съобщението "остава 1 ден до ЕМТ"... Confused
Също и някакви отзиви - интересува ме 8-ми клас по-конкретно. Че моето чаве мноооого се е озорило с 3-та задача. Да знам повередата в нашия телевизор ли е, или наистина е била много трудна. newsm78

# 419
  • София
Здравейте, моля ви някой с участие на СМТ да каже къде се изнасят резултатите, по специално за 2 клас.
Благодаря предварително.

Общи условия

Активация на акаунт