Кухните - 40 тема

• 93 002
  • 757
  •   1
Отговори
# 390
Рina, разкошна е станала кухнята ти. И аз точно тази мостра в шоурума харесах и сега ми правят оферта. Въпросът е, че аз се ориентирах към малко по-мръсно бяло с ефект на състарено дърво, а от това може само масив, та вероятно ще ми дадат цена, която няма да мога да си позволя и все още мисля върху варианта да е като вашето. От няколкото проекта, които ни подготвят в момента този на Алфа ми харесва най-много, има някои направо отчайващи. Само дано ми дадат добра цена.

# 391
Oska,
аз ползвам такъв отцедник от икеа. Нямам миялна, тоест всичко се мие на ръка и се суши там. Образува се отдолу локвичка, която след като приключа с миенето забърсвам и толкова, не се занимавам с пресипване на тавички и пр. За мен е ок този вариант при положение, че нямаме място за миялна  Peace

# 392
Здравейте да се похваля и да се оплача и аз. Проектирах на майка ми кухня, за която бях крайно ограничена в бюджета. Направих и разучих доста неща сама - дизайн, избор на цветове, разкрой, обиколих доста магазини докато разуча обкова. Купих чупещи и нормални панти с блу моушън, шини и окачвачки за горни шкафове Blum, минфикс, видии, крачета, дюбели, рафтоносачи и плъзгачи за чемеджетата (вече знам как изглеждат дюбелите за Итонг Simple Smile от Hafele. Мивката е на TEKA и е много хубава. Кухнята я сглоби познат на майка ми дърводелец по моите чертежи, който имаше претенции, че работи от много години, но не беше работил с пантите и окачвачките за горните шкафове Blum, които оцени по достойнство.
Кухнята е вече почти сглобена, но се изложих точно на финала. Понеже става дума за селска къща с много криви стени, реших да монтираме долните шкафове, гърба и горните шкафове и тогава да взема точен размер за плота. И оставих мъж ми и зет ми да свършат тази работа, това е моя грешка, защото не проверих размерите, които ми дадоха. Резултатът е, че единия плот дойде с 10 см по-къс. Двата плота се събират под прав ъгъл и родата предложи за по-евтино да сложим едно парче 10 см плот след свързващата лайсна и да сложим още една лайсна. След цялата работа, която свърших и цялото търчане и блъскане, идеята ми се стори ужасна. Поръчах нов плот за моя сметка , който монтирахме и всичко става много добре. Според майстора, като за първи опит съм се справила направо супер.
Та, сега имам едно парче плот, на което търся приложение. Хрумна ми да направя барплот м/у кухнята и всекидневната (те реално са едно помещение).
Колебая се дали да е само барплот и се чудя дали може да се направи да пада покрай стената, когато не се използва и да се подпира на някакво краче, за да стои хоризонтално.
Другата ми идея, която май допадна повече на майка ми е,  еда го направя като шкаф с цял гръб от към всекидневната  отворен с рафтове откъм кухнята.
Приемам идеи и препоръки по темата.

Впечатли ме много!!!
Поздравления за труда и целенасочеността!   bouquet
Шкаф е по-полезна мебел от барплот.

# 393
И аз съм за шкаф Peace

# 394
А някой може ли да каже възможно ли е да се отреже 3см плот така че единия му край да стане полукръг и има ли 3 см кант за ръчно лепене? Искам да заобля барплота и да направя шкафа под него по-къс, така че заоблената част да стърчи във въздуха (надявам се, че ме разбирате). Между кухнята и всекидневната има малка стена, на която искам да е продължение този барплот. Широчината на тази стена е 30 см, толкова според мен трябва да бъде широк и плота, което означава, че трябва до го отрежа наполовина, да го заобля в единия край и накрая да го окантя.

# 395
  • Раковски
Иди в Съливер (до КАТ), може и там да са ти кроили нещата. Ще идеш в офиса за криволинейни детайли и ще ти го заоблят както искаш. Има и кантове за на ръка, но лично аз не те съветвам да ги използваш понеже няма да се залепи добре и от там ще започне да влиза  влага.

# 396
Знам, че в Съливер имат и криволинейно рязане, но не знаех дали предлагат тази услуга за плотове. Аз в Съливер поръчах цялата кухня и от там си взех кант 18 мм за ръчно лепене на дъната на ъгловите шкафове, понеже ги поръчах да са с минимален радиус и те ми казаха, че могат да ги отрежат с 1 см радиус, но не могат да ги окантят. Майстора ги оканти с една машинка (с ефекта на ютия, сигурно я знаете по-добре от мен), но не съм проверявала дали имат такъв кант на 3 см. За влагата не ме притеснява, барплота няма да има непрекъснат контакт с влага.
Аз кухнята я проектирах на Adobe Illustrator и им занесох разпечатани схемите с размерите, предполагам че и за криволинейните детайли трябва да се процедира така? Притеснявам ме малко това, че плота не е поръчан в Съливер, него го харесах в Есо 06, може би трябва да питам тях дали имат криволинейно рязане на плотове.

# 397
Колко прекрасна тема.Предстои ми ремонт на кухнята и от тук получих страхотни идеи.Благодаря ВИ Simple Smile

# 398
  • Раковски
Знам, че в Съливер имат и криволинейно рязане, но не знаех дали предлагат тази услуга за плотове. Аз в Съливер поръчах цялата кухня и от там си взех кант 18 мм за ръчно лепене на дъната на ъгловите шкафове, понеже ги поръчах да са с минимален радиус и те ми казаха, че могат да ги отрежат с 1 см радиус, но не могат да ги окантят. Майстора ги оканти с една машинка (с ефекта на ютия, сигурно я знаете по-добре от мен), но не съм проверявала дали имат такъв кант на 3 см. За влагата не ме притеснява, барплота няма да има непрекъснат контакт с влага.
Аз кухнята я проектирах на Adobe Illustrator и им занесох разпечатани схемите с размерите, предполагам че и за криволинейните детайли трябва да се процедира така? Притеснявам ме малко това, че плота не е поръчан в Съливер, него го харесах в Есо 06, може би трябва да питам тях дали имат криволинейно рязане на плотове.

Няма проблем от къде си взела плота, доколкото знам и есо имат център затуй иди там където ти е по-близо. И пак да кажа, хартиения кант не е за препоръчване.

# 399
Някои има ли впечатления от сушилника за окачване на Икеа? Неръждавейка ли е?
Иначе и аз съм си заплюла на Тескома от ТехноМикс. Там са най-евтини.

Метален е на ИКЕА, но знам дали е неръждавейка-не вярвам да направят компромис с качеството. Ще го покажа, макар, че имаше и по-скъпи от моя

# 400
Здравейте,взехме си нов апартамент и сега на първо място ми престои правене на кухня.Кухнята е цяло помещение с хола и съм в чуденка дали да не си затворя терасата и да готвя там, за да не мирише на манджи.Споделете мирише ли много и аспираторите вършат ли работа?Отбелязвам,че помещението е 40кв.м и каква мощност и модел ми препоръчвате?

# 401
Предполагам, че това помещение от 40 км.м. си има поне два прозореца. Аз бих го разделила на две отделни помещения.

# 402
Да, мирише! Аспиратора за да е ефективен иска приток на свеж въздух, иначе не смуче. Значи пак трябва да отваряш прозорец зимно време. Съответно ще ти изстива стаята. Ако е отделна кухня, поне изстива само тя. Освен това колкото и да е мощен и да смуче аспиратора, баш да не се усеща, че е готвено в помещението няма как да стане. Представи си да запържваш лук или да пържиш риба? Ще мирише та пушек ще се вдига. Лошото е, че тия миризми се отлагат и по меката мебел, пердета, килими, книги и си остава една остатъчна миризма. Изобщо, трябва да готвиш веднъж седмично, да проветряваш сериозно, да имаш мощен аспиратор, за да не ти е вмирисан хола и то няма да се случва в деня на готвенето. На мен чак на гости не ми се ходи на такива места зимно време, да си вмирисвам косата и дрехите - ако случиш да готвят нещо, докато сте там. А човек не си приготвя само аламинути, има ястия, които отнемат часове. Ще трябва аспиратора да ти обръмчава и главата през цялото време...

# 403
  • София
Здравейте,взехме си нов апартамент и сега на първо място ми престои правене на кухня.Кухнята е цяло помещение с хола и съм в чуденка дали да не си затворя терасата и да готвя там, за да не мирише на манджи.Споделете мирише ли много и аспираторите вършат ли работа?Отбелязвам,че помещението е 40кв.м и каква мощност и модел ми препоръчвате?

Ще се съглася с Пина, че аспиратора изисква приток на въздух, като откерханат прозорец, за да е ефективен. Разбира се, когато е студено има известно охладняване на стаята, но не става студено. Аз лично засилвам климатика с два градуса, за да компенсирам.
Нашия хол-кухня е около 38кв. кухнята е в единия ъгъл, близък до прозореца. Абсорбатора ми е изключително тих. Може би най-тихия на пазара.  newsm78 Мощността му е 900 m3/h.
Миризма при мен, почти не се усеща по време и след това. Не е възможно изобщо да не се усеща, защото аспиратора улавя парите от готвенето, а не миризмата. Но чак вмирисване на дрехи и пердета, ми се струва прекалено. Аз готвя събота и неделя и веднъж през седмицата и като влизаш у нас от вън не мирише на манджи. Според мен всичко в голяма степен зависи от аспиратора. В хола текстилно имам само пердета.
Друго което според мен е предпоставка за вмирисване, ако фурната не ти е под аспиратора и ако не се поддържа чиста и мирише, когато работи.
Мен съпруга ми едва ме нави фурната да ми е под котлоните, но сега изобщо не съжалявам, защото като отварям вратата на фурната такава пара излиза, за разлика от Раховеца.  Grinning
Аз съм готвила година и половина на студена тераса, за да не мирише и т.н., но никога повече няма да направя тази грешка  Naughty Чувставх се като наказана. С дебело елече на гърба, само влизаш излизаш, нито ТВ можеш да погледнеш, нито да учеш нещо, ако ти казват. Беше ужасно.
Но решението си е твое.  Hug

# 404
Извинявай те , че нахлувам така в темата ,  но има ли някой мебели или поне информация за http://ergodesign.bg/ или по-точно за  мебелно студио "Нова Линия"-В Търново Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт