Отговори
# 315
Да не се правим на ощипани. Скоро подочух, че за хубаво, бяло бебе сумата е прилична.

И на кого се дава тази сума?

# 316
Абе, Кудку, не знам на кой се плаща, но се чудя кой ги ражда тия здрави, бели бебета и после ги продава newsm78

# 317
Какво значи "продава", sislie? Дава ги за осиновяване. Едва ли точно тук е нужно да разяснявам, че има много здрави, бели бебета, които биват изоставяни. А за такива се чака, нали? Е, плащаш по веригата за да не чакаш. Сега се надявам да бях ясна.

# 318
Ама на кого по веригата?

# 319
Ама на кого по веригата?

Не зная на кого. Просто се "похвалиха" и изразиха съжаление, че по-рано не са имали възможност да се възползват. Предполагам, връзката се осъществява в плоскостта директор на дом-социален работник/служба.

Всъщност винаги е имало такива неща. "Ако знаеш с колко връзки те взехме", казва майка ми.

# 320
"плоскостта директор на дом-социален работник/служба" не съществува. От директорите зависи единствено децата да са подадени в списъците, от социалните работници и службите - да направят проучването на кандидатите. Одобряването на родителите за определено дете става от регионална комисия и ако има корупция, това, според мен са по-скоро единични случаи и не ми се вярва да е масово, просто защото е трудно осъществимо на практика

Ако става въпрос за схемата с припознаването, заобикаляща процедурата - това е друго нещо. Там вече наистина говорим за продажба на деца. По-скоро за такова плащане са се похвалили.

# 321
  • Вън от пространство и време
Касита говори за предишната практика. Точно когато ние с мъж ми решихме да подаваме документи смениха системата - 2003 година. Година преди това мои роднини осиновиха по стария закон. Бяха си подали документите в няколко дома и чакаха да им предложат дете. Както ни обясниха, тогава почти всичко зависеше от благоразположението на директорите.

Припознаването се практикува за заобикаляне на процедурата по новия закон.

# 322
Касита, ако има много хубави, здрави, бели бебета, за тях просто няма да се плаща. Всички ще се уредим с по едно такова Mr. Green. Въпроса е, че няма много.

А тия дето си плащат за "хубавите, здрави бели бебета, първо качество"  не съм ги срещала. Може и да има, може и да няма. Нито съм чула, нито съм видяла. Пък и не ме интересува особено. Всеки си отговаря за собствените си действия.

Форест е абсолютно права. Тогава избора на дете е зависел изцяло от директорите на домовете и това е било благодатна почва за корупция и връзкарство. Сега практически е много трудно осъществимо подобно нещо.

# 323
Форест Гъмп, не, детето е взето преди около половин година. Родителите не крият от никого, че цитирам "доста са се изръсили за него". Подробности не зная, не ме и интересуват. Историята ме потресе обаче.

Практиката с припознаването не ми е ясна. Ако е удобно да ми я поясните, моля. Възможно и така детето да е дошло у тях. Да са живи и здрави и родителите, и то, но някак конкретно тези ми напомнят за мен преди десет години, когато си купих куче от Чехия. Простете за сравнението.

# 324
  • Вън от пространство и време
Практиката е съпругът от семейната двойка да припознае детето като свое след раждането, биологичната майка да даде декларация-съгласие за пълно осиновяване и детето да бъде осиновено от съпругата. Предполагам че се плаща на посредниците, а те разпределят парите "по веригата".

Последна редакция: нд, 22 апр 2012, 10:39 от Форест Гъмп

# 325
 Форест Гъмп, благодаря. Със свекърва ми преди около година спорихме по въпроса и аз твърдо държах на позицията си, че такива неща са невъзможни. Е, оказа се тя правата.

# 326
Касита, ако има много хубави, здрави, бели бебета, за тях просто няма да се плаща. Всички ще се уредим с по едно такова Mr. Green. Въпроса е, че няма много.  
Е как да няма? Нали ПОВЕЧЕТО от немалката бройка кандидат-осиновители са поставили условите точно за такива деца. И те като цяло в рамките на две години получават предложение и осиновяват. Затова и напоследък се чудих върху изказвания от рода на това, че "циганите само раждали и си оставяли децата"... - ами всички тези осиновени деца от неромски произход кой ги е родил и дал за осиновяване?......

# 327
Около 600 лева ще бъде месечният доход на професионалните приемни родители, които поемат грижата за дете без семейство или дете в риск от изоставяне, в рамките на проекта „И аз имам семейство", финансиран по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси". Проектът се реализира от Агенцията за социалното подпомагане в партньорство с 82 общини. Кампанията по набирането на кандидати за приемни родители започва от следващия месец, като приоритетно ще се търсят семейства за децата от до 3 години и децата с увреждания. Всяко приемно семейство, в което бъде настанено дете с увреждане, ще получава и месечна добавка в размер на 78 лева.

Професионалните приемни родители получават месечно възнаграждение за грижата, която полагат за приемното дете, като заплащането е обвързано с размера на минималната работна заплата. Според сегашния й размер заплащането на приемния родител за отглеждането на 1 дете е 351 лева, а за 3 деца сумата нараства до 405 лева месечно. Освен тези средства приемният родител получава месечна издръжка за всяко дете, като в проекта тази издръжка е завишена за децата до 3 години и за децата над 14 години. Така нейната стойност става 260 лева на дете, а за децата между 3 и 14 години стойността ще бъде 227 лева. Една от целите на проекта е да привлече безработни лица и хора от по-бедните региони у нас, които да станат приемни родители. За всяко дете ще се търси подходящото приемно семейство, обясни за Дарик Милен Гечовски, главен координатор на проекта.

„Подборът на дете се прави от екипа по приемна грижа съвместно с приемния родител, съвместно с отдел „Закрила на детето". Прави се информативна среща, на която приемният родител се запознава с потребностите на детето, с историята, дали то контактува с биологичните си родители и той взема решение дали на приеме това дете в семейството, след като започне периодът на опознаване", обясни експертът.

Периодът на опознаване продължава около месец и половина. Очаква се в рамките на проекта да бъдат създадени 500 нови приемни семейства. Според последните данни броят на утвърдените приемни семейства у нас е около 970.

Лаптопи DELL готови за ползванe с Windows 7! Само на www.KroKo.bg!
Share

Принтирай | Изпрати | 3 Коментирай  |  Всички коментари от Общество Препоръчай (1)

Етикети: приемни родители, Оперативна програма

Виж още: Недрата на Африка са пълни с вода | Пит в Кан | Очила за здравословно хранене
Коментари
Коментирай

Подреди: Първите отгоре Последните отгоре

Страница:
    1

Ана Иванова - 03.03.2012 г. 11:34:07

Стига сте лъгали хората с тези пари .Децата в приемни семейства са като нещо,което социалните във всеки един момент могат да вземат без да се интересуват от връзката на детето със семейството.Отвратена съм от бездушието на соц. работници.За тях децата са чувал картофи или нещо подобно.Не ми говорете за тяхното хуманно отношение.Бездушници, които нямат капка милост към децата.Хора,които се интересуват само от заплатите си.

Мина Иванова - 05.02.2012 г. 23:01:11

Заплатата на един приемен родител е 351лв .Като се сложат удръжки чисто получаваме 275лв.Това,че започва нов проект е хубаво.Радвам се,че повече дечица ще растат в нормални условия,но гледайте да стимулирате и утвърдените приемни семейства,защото с тези малки и нередовно плащани издръжки много от тях ще се замислят струва ли си.

Ана Иванова - 04.02.2012 г. 22:55:49

Предлагам да бъде увеличена издръжката на децата.230лв съвсем не са достатъчни за отглеждането на едно дете.Издръжката и заплатат да бъдат получавани в същия месец,а не с един месец назад/януари получаваме февруари/.А януари това дете сняг ли ще яде?При това да бъдат изплащани редовно.В едно семейство да бъдат отглеждани две или три деца така ще се обхванат по-голям брой деца.

Страница:
    1

# 328
Здравейте  wavey wavey wavey

Влизам, за да дам информация (за тези, които се интересуват) за малкото създание, в чиято чест е пусната темата Wink След като прочетох първия пост от антена наистина много, много исках да разбера какво се случва с детенцето, затова я помолих за данните, които има и го потърсих.

Хлапчо го отглеждат в един от софийските ДМСГД и е в чудесно състояние  Peace По принцип в софийските домове базата и обстановката са в много добро състояние (знаем как са домовете в малките градчета), но бях наистина изключително позитивно изненадана от ведрата обстановка и усмихнатите личица на малките слънчица  Hug Чисто навсякъде, купища играчки, красиво изрисувани стени и приветлив персонал - на това бях свидетел днес. Да не ме разберете погрешно - далече съм от мисълта, че е хубаво да си в такъв дом, но поне този дом отговаря на представите и замисъла как трябва да изглеждат тези институции ...

Както и да е - по темата: Хлапчо е едно наистина слънчево и лъчезарно дете, такива са и останалите малки бонбони, с които се срещнах днес  Hug Обикновено като ходя в домове, си тръгвам тъжна и смачкана психически, това очаквах да се случи и днес, но, слава богу, не стана така  Heart Eyes Говорих с няколко от педагозите, които се грижат за децата (домът е много голям, има много възрастови групи и много педагози) и във всичките разговори си личеше личното отношение, което влагат, когато говореха за тях  Peace  Хлапчо е един от любимците Wink Очевидно, освен най-важното (семейството) друго не им липсва. И затова, предполагам, детето е било така тъжно в болницата - като те извадят от среда, където ти обръщат внимание и те оставят на място, на което не ти, особено като си малчо, няма как да не ти е тежко и да търсиш внимание от всеки... Хубавото е, че това се случва само в болницата. Много е жестоко така да ги оставят без придружител в болницата, но явно така преценяват от дома. По-важното е, че като са си "вкъщи" е различно. Хлапчо е бил опериран заради респираторните проблеми, но вече е добре  Heart Eyes (тичаше с една обувка в ръчичка през цялото време и изобщо - палаво и ужасно сладко дете с голееееми бузи). По принцип, нямаха право да ми дават никаква лична информация за децата, но като си говорехме с лелите и те видяха, че съм "добронамерена", споменаха, че например почти всички дечица, които бяха в тази група подлежаха на осиновяване  Peace Имаше  2-3 дечица с родители и различна семейна история, но останалите нямат причина да не бъдат в регистъра скоро или може и да са  Heart Eyes Хлапчо също е от тази категория  Peace  Като ги гледах тези невинни душици, не можех да не си помисля колко щастливи ще направят някои семейства, дано да е по-скоро!

Какво друго? А, да - много добро впечатление ми направи директорката в разговора ни (то пък се оказа, че се познаваме по линия на един друг дом, в който аз ходех като доброволка преди 10 години), разказа ми за различните проекти в този и други домове, някои дестващи, други в процес на подготовка, всички в подкрепа на децата, има един специално за децата с увреждания -  хубави проекти! Говорихме си за осиновяването и колко е по-различно сега от времето, когато аз ходех в другия дом и как сега се дава равен шанс на кандидат-осиновителите, вписани в регистъра (нейни думи). Даже ми каза, че ако сега искаш да си доброволец в дом, те карат да се подпишеш под декларация, че нямаш законово право на евентуална бъдеща "емоционална връзка" с някое от децата и да "прескачаш" процедурата. Едно време нищо не подписвахме.

Както и да е, отплеснах се  Embarassed, прощавайте, спомените ми се още пресни... В общи линии това е: за детенцето се грижат много добре, здравичко и жизнерадостно момченце, и няма причина някое любящо семейство да не го осинови (той може и в процедура да е, ама на мен няма кой да ми я даде тази информация Wink ) . Дано за всички тези бисерчета се намери по едно семейство  Praynig

Айде, че изписах ферман  Embarassed

# 329
Fleur много ме зарадва с тази информация дано всички сладури да намерят по бързо семейства където да се чувстват още по обичани.

Общи условия

Активация на акаунт