Отговори
# 360
Sisle, впечатленията на fleur от дома изключително много ми напомниха за моя най-първи опит, така че вярвам на всяка една дума от разказа и... и всъщност затова и споделих (най-вече за нея) моите наблюдения от домовете в последствие...

Не ме занимавайте повече и оставете хората да говоярт за децата,да ходят да ги гледат,да ги осиновяват ако решат(безвъзмездно),без да чакат заплащане,вие ако щете!Вас никой не ви кара.
Венетката, имай предвид, че тъй като темата е във форум "осиновяване", повечето от списващите тук (особено тези, които най-много назидаваш) отдавна са осиновили, при това не за да спасят една невинна душа... Затова и приемат някои неща по-лично...

Аз мога да разкажа само за себе си, но ще си призная, че понякога ми става криво да чета подобни лавинообразно нарастващи сълзливи дискусии... Дразни ме да се пише за едно малко ЧОВЕЧЕ така, сякаш е улично кученце. Ако се дискутира по същество - да, но не бива да се използва такава тема, за да е интересно. Та това същество утре може да е твоето-нейното-неговото дете... Може като порасне да прочете тук... Вие бихте ли допуснали, някой да коментира по този начин вашите деца (ако да речем имат специални нужди или друга причина за СЪЖАЛЕНИЕ - сякаш са животинчета)? Децата от домовете дори и сега НЕ СА ничии, те са нашите деца, нека ги УВАЖАВАМЕ... И ако можем да им помогнем с нещо - добре... Аз също имам приятелка, която почти на всички празници по собствена инициатива купува подаръци за децата в един конкретен дом и ходи на гости... Знам, че не е само тя и това е чудесно... Но ако не можем да помогнем, нека поне имаме малко повече чувство за такт и да респектираме повече личността на тези деца.
Венетката, заради описаното по-горе няма да се съглася с изказване от рода на: "оставете хората да говорят за децата"...

П.П. Писали сме едновременно с fleur...

Последна редакция: пт, 27 апр 2012, 11:33 от Chandra_Den

# 361
Виж,Флор не се сърди на момичетата и аз като тях смятам че почти всичко е постановка.Не че не вярвам на теб а на служителите на домовете,казвам това защото съм била свидетел как пред теб се мазни а още щом се обърнеш разбива устата на детето и какво ли още не.Ти сама каза че си тук за малко,а ние живеем в тази реалност,затова и момичетата не вярват в чудеса.

# 362
  • София
fleur, наистина не приемай толкова лично реакциите на момичетата. Всяка една от тях е минала по пътя на осиновяването - чакането, надеждите, сблъсъка със системата и реалността в домове, проблемите с адаптацията и отглеждането на дете с дефицити. Аз съм все още само кандидат осиновител, чакам с нетърпение своето детенце, но тази тема направо ме отвращава с лицемерието на всички "загрижени" за съдбата на това дете. Това не е клюкарския форум, тука пишат хора запознати добре с въпросите около осиновяването и приемната грижа, затова и реакциата на недоверие е толкова голяма. Надявам се да ни разбереш.
Венетката, ако отглеждаш своето дете с количеството злоба, което сипеш тука - жалко и за него и за тебе!

# 363
Фльор,
Като майка, като човек, който явно не веднъж се е оказвал в досег с проблема, не те ли жегнаха реакциите на собствените ти думи от типа (както вярно ме разбра Чандра):

... "и всички плеснаха с ръце щастливо"...

Фуси, какви "пиедестали"?!?
Кое да ни хареса? Че децата, добре гледани, продължават да стоят в домовете? Че публиката скачаща от една клюка на друга клюка по форумите и раздаваща компетентни мнения по всеки въпрос намира това за "най-хубавото в цялата тема"...
Хайде да не бъдем толкова добри по повод нашата търпимост, глупост, самовлюбеност и ленност ширеща се от горе до долу в тази държава и по отношение на децата и към всички други нейни граждани.

Няма щастие за тези деца, докато са там, няма никакъв шанс и никакъв изход... Затова, Фльор, ме боли и не разбирам възторга ти, както и успокоението на публиката.

Честно, дори повече разбирам авторката, пуснала темата, тя поне не е толкова навътре и сигурно е била шокирана и разтърсена...

# 364
Честно, дори повече разбирам авторката, пуснала темата, тя поне не е толкова навътре и сигурно е била шокирана и разтърсена...
Авторката на темата и аз я разбирам... Но темата като цяло можеше да вземе съвсем друга посока...

# 365
Фльор, напротив, с това трябваше да започнеш, коя си и в качеството си на каква си отишла в този дом. Аз лично, ако тръгна да издирвам някое дете, наистина не знам как ще стане, от къде за започна и дали изобщо ще ме допуснат до децата. Иначе по твоята логика всеки заинтересован може да ходи и да обикаля по домовете с цел или без цел. Аз отказах едно дете, пазя писмото с трите имена и ЕГН. Ами ако не е осиновено и реша да го издирвам...Е, вярно, че знам РДСП коя е, но дали ще ми дадат информация newsm78

А относно условията на живот и отгледжане във въпросния дом, съм казала какво мисля. Един голям рахат. Mr. Green
Надявам се историята да е истинска и с хепи енд. Опита, които съм имала ми покадва, че аз, като физическо лице не бих могла да свърша това, което ти твърдиш, че си свършила. Затова не приех на прима виста писаното от теб. Нищо лично.
П.С. Не става въпрос да си кажеш името или ЕГН-то, бе Фльор. Надявам се разбра какво съм имала предвид.

# 366
  • Вън от пространство и време
Aз лично съм ходила в няколко дома по различни поводи в последните 7 - 8 години и обикновено ме допускат до децата да им дам лично по едно бананче, например. Условията така както се представят пред посетителите навсякъде са отлични - много играчки, много хубави дрешки и обувки, жизнерадостни деца, грижовни лели. С две думи - нищо общо с Могилино и Плевен.

Има и един дом, върху който имам наблюдения откакто се помня като човек. Той е за деца от 3 до 7 годишна възраст, в едно малко старопланинско селце и се помещава в закритото училище на селото. Преди 30 години там си беше истински детски концлагер в моите очи. Лели бяха жените от селото, които направо си викаха на децата коп...тата. Вътре по стаите беше строго казармена обстановка - железни кревати, стари гнусни вълнени одеала, окъсани дрешки, почти нямаше играчки децата мръсни и жадни за всяка мила дума и ласка. Когато ги извеждаха в двора, зад високите каменни зидове, всички лели винаги бяха въоръжени с по една жилава пръчка и я използваха често без предупреждение. Постепенно всичко се промени след смяната на директорката. Беше уволнен почти целия персонал, новоназначените забравиха за методите на Макаренко, бяха привлечени спонсори, направи се ремонт, закупи се ново обзавеждане, вътре е пълно с играчки, а почти всички приходящи летовници в селото редовно носим дрешки и обувки. 
За последно ходих през миналото лято и мога да опиша същата обстановка като Фльор. Скоро пак ще отида. Надявам се, иска ми се повечето от децата (ако може всички) да не ги видя, да са напуснали завинаги дома и да заспиват всяка вечер с майчини целувки.

# 367
Минали сме по този път - дарения, спонсориране. В повечето случаи парите се изпозваха съвестно, но пак няма да давам вече, за да не удължавама агонията на тази безчовечна система. Лично на определено детенце нищо не може да се даде, веднага се взема или от 'лелите', или от по-големите деца. Sad
Така че с потрес не става. Сега търсим други начини.
Много е хубаво, когато хора от чужбина основават фондации, но, мила Фльор, ако наистина си юрист, по-добре е да вложиш усилията си в борбата за структурни промени в законодателсвтото и цялата система на социална поддръжка. Това с даренията на домове за сладурчета е, простете за прямотата ми, занимание за скучаещи богати домакини.

# 368
их, изпуснах клюката тук аз ...  Twisted Evil
не успях да прочета последното мнение на fleur, но прочетох първото. всичко хубаво, но мен това, което силно ме жегна, Чандра е изразила най-точно -
Дразни ме да се пише за едно малко ЧОВЕЧЕ така, сякаш е улично кученце. ...

и друго, и аз съм си трила и редактирала постове, така или иначе форумът позволява това, но никога не съм си трила постове, по повод на които съм влизала в полемика с някого ... някак не ми се струва корекно. грамотен, мислещ човек трябва да може да си стои зад думите, в крайна сметка, какво лошо е казал, нали?Wink

# 369
Вижте, описаната идилия във въпросния дом, какво да коментирам. Каквито и да са грижите, каквито и да са битовите условия, това е дом. Една несвършваща детска ясла, от която мама и тате няма да те вземат след работа. Това е кошмарно и нечовешко.
Мен лично ме притесни факта, че един човек може да издири по името дадено дете къде се отглежда, да се интересува за него, да разпитва служителите и т.н. Това създава в мен усещането за несигурност в цялата система, усещането че децата в нея не са неприкосновени и могат да станат обект на всякакви проучвания, издирвания, и т.н. и не дай си боже злоупотреби от външни лица. Още повече госпожата не каза в качеството си на каква е свършила цялата тази работа, а спомена че само защото е била "добронамерена" й споделили маса информация за децата. Това не ви ли безпокои? За мен е повече от притеснително.
Не говоря да отидеш в дом с предварителна уговорка и да направиш дарение. Да поздравиш децата, да ги попиташ как се казват, да си поиграеш с тях без да разпитваш, да черпиш нерегламентирана информация от лелки и др. служители. Просто да прекараш време с децата.
И като специално е проучила случая с това дете - и какво? Да се успокои пишещата тук публика или? Детето е под грижата на социалната ни система и си има ред и правила, по които да се изведе от там. Какъв е резултата от това посещение?

# 370
Мисля, че тук има хора, които трябва сериозно да приемат идеята, че им трябва и психолог и психиатър  ooooh!
Не знам кой е злобен, злъчен или там квото е, обаче да влезеш и да почнеш да ръсиш махленски обиди кой тъп и прост, кой неграмотен и злобен си е направо  Sick
Ти мила ми Венето, колко деца си осиновила, за колко си се грижила и в колко дома ходиш редовно или пък помагаш на някого може би  newsm78
Вероятно сигурно си осиновена!Пу!Какъв ген!Бря!Ко чудо!Ходи си на село да си викаш по патките, говорите на един език  Mr. Green Па - мно, па- го, па - си, па- про, па- ста  Joy
По темата - авторката, надявам се не си забравила детенцето и си задействала силите си, за да направиш живота му по - лек, или все още мислиш, че някой друг трябва да го направи, понеже ти нямаш възможност...

# 371
ОФФФ,то си личи кой е простия и злобния отдалече!И стига вече с това ти на кого си помогнала,кого си осиновила???Нито ме познаваш,нито знаеш на кого съм помохнала,както и аз тебе!!!!Жената помоли за помощ,който може и иска.Стана ни ясно ,че не искате,тогава не виждам защо е тази злоба срещу жената и срещу нас,които я защитаваме???Вие ,наистина с тази лошотия,която извира от вас,незнам как ги отглеждате тези деца.Нямам думи,просто е непонятно.Особено от последния пост извира не само злоба,ами и агресия.Наистина ми се гади вече от такива хора  Sick и на всичкото отгоре претендират за доброта и човечност Shocked??Светът не отива на добре.

# 372
Мисля, че тук има хора, които трябва сериозно да приемат идеята, че им трябва и психолог и психиатър  ooooh!
Не знам кой е злобен, злъчен или там квото е, обаче да влезеш и да почнеш да ръсиш махленски обиди кой тъп и прост, кой неграмотен и злобен си е направо  Sick
Ти мила ми Венето, колко деца си осиновила, за колко си се грижила и в колко дома ходиш редовно или пък помагаш на някого може би  newsm78
Вероятно сигурно си осиновена!Пу!Какъв ген!Бря!Ко чудо!Ходи си на село да си викаш по патките, говорите на един език  Mr. Green Па - мно, па- го, па - си, па- про, па- ста  Joy
По темата - авторката, надявам се не си забравила детенцето и си задействала силите си, за да направиш живота му по - лек, или все още мислиш, че някой друг трябва да го направи, понеже ти нямаш възможност...
Божеее,само чуйте:Вероятно сигурно си осиновена!!И тази жена претендира,че е майка за пример.То отдалече си личи какво и е мнението за тези деца.милото,което и е в ръцете.Ами за твое голямо зъжаление ,не съм осиновена,на 100 % съм сигурна!Ама и да бях,пак шях да знам,че има и по-осиротели от мен!

# 373
  • Някъде в България
Божеее,само чуйте:Вероятно сигурно си осиновена!!И тази жена претендира,че е майка за пример.То отдалече си личи какво и е мнението за тези деца.милото,което и е в ръцете.Ами за твое голямо зъжаление ,не съм осиновена,на 100 % съм сигурна!Ама и да бях,пак шях да знам,че има и по-осиротели от мен!
Joy Ми каквото си е родила, такова си е в ръцете и. Освен това не разбрах къде претендира, че е майка за пример  newsm78
Наистина тая тема се е изчанчила след петата страница Thinking
...И няма дом на света, в който децата да са щастливи Naughty

# 374
Момичета, с Винетка сме приятелки, много приятно си лафим тук, макар че тя интелектуално е на светлинни години от мен и въпреки това си прави труда много търпеливо да ме осветлява относно някои термини, които аз не знам. За това, моля не я закачайте Naughty Ще си имате работа с мен Joy
Иначе кой ще ми обяснява какво е Винетка hahaha

Общи условия

Активация на акаунт