Къна и билки за хубост - Customized decision

• 112 893
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
Не съм виждала такава.На буци ли стои?Иначе съм ползвала прахообразна.Обаче има разлика между хума и кал.Калта трябва да се затопли преди употреба или след намазване  да изсъхваш на слънце.Още по-добре действа и на цялотто тяло и после къпане в езерото.Кофтито е,че бъка от водни змии.

# 676
Aз ползвам т.нар бяла глина- каолин. Държа си забъркана в една кутийка от крем , добавям по 1-2 капки етерично от мента и чаено дърво и всеки ден, след работа, си правя маска на лицето- намазвам много тънък,воднист, слой , изчаквам да изсъхне -това става за  ок.5 мин -и измивам.
Пробвала съм и други видове глина, но от тази съм най-доволна.

# 677
по принцип хумата/глината е на буци-производителите я представят стрита,за да е по-удобна
преди време се бях забатачила с многото видове ,докато изучавах тукашните глини-съвсем отговорно казвам,че зелената е най-добра/дали хума или глина,зависи от това кой как е свикнал да я нарича/
има и бяла-тя става и за вътрешно ползване

# 678
За морската вода четох, че може да има pH до 8,4, в същото време четох доста материали за "вредата" от сапун с pH 8, тези, които си бъркам, са 10, че и отгоре. Кожата ми би трябвало да се е скапала тотално, а откакто ги ползвам, е несравнимо по-добре. Странна работа Thinking...
Още една находка във вразка с лавровото масло. Чета си аз в любимия ми блог за кутикула на косъма и за липидите, които го защитават, като намаляват фрикцията и действат хидрофобно, тоест отблъскват водата. И какво да видя, значителен процент в състава на тези липиди се пада на ейкозановата киселина. Като се ровех за лавровото масло, чета в състава ейкозанова киселина.
Трети абзац тук:
http://swiftcraftymonkey.blogspot.com/2010/05/chemistry-of-your- … ir-strand_14.html
Ейкозанова киселина (eicosanoic acid, последна в състава):
http://www.bukas.com.tr/En/Product.asp?C=2&P=7
Дано давам верните имена на български. Не съм сигурна дали е точно една и съща мастната киселина в състава на лавровото масло и тази, която организмът произвежда, но ако е така, маслото би могло да послужи за предпазване на кутикула, не само на кортекса Thinking. Любопитно и потенциално полезно Simple Smile.

# 679
Ето отговорът на Кармен Солара ЕООД за лечебната им къна:
"Естествената къна съдържа деривати на нафталин и ксантони, които не са опасни за организма при външна употреба. При вътрешна употреба те взаимодействат със стомашния сок в съединения, които предизвикват корозия на лигавицата на стомаха, имат и абортивно действие. От векове къната се употребява само външно. Етикетите са съобразени с постоянните промени в изискванията за етикетиране.
Надяваме се информацията да ви е полезна.
Кармен Солара ЕООД
"
За дериват на нафталина правя връзка само с нафтохинон, дали Thinking? И ксантоните могат да се проучат. Аз нямам опасения от този продукт, прилаган външно, за мен си е 1 към 1 с касията. И сапонините в сапунените ядки за отровни за вътрешен прием.

# 680
А защо Кармен Солара са написали Lawson Alba ? Никъде не намерих такова растение Shocked

# 681
Аз не разбрах съвсем добре.Самата естествена къна как може да съдържа деривати?Или са добавени-т.е. естествена къна+деривати?Освен тази Lawson Alba има ли нещо друго изписано като съдържание на опаковката?
Иначе чемериката и сапунените ядки-верно ползват се,ама не престояват 2 часа на главата.
А защо сапуни с алкално ПХ са вредни?Тялото постоянно прави киселинни отпадаци и ги излъчва и чрез кожата.За това е добре да има и вътрешно алкализиране-примерно по 1 лимон на ден,който по принцип е кисел,обаче в тялото се държи като алкален.Та ако се внася тази алкалност и отвън не мисля,че има лошо-кожата е изложена на неблагоприятно действие и отвън-и като и се отмие малко външния слой с алкален сапун няма как да и действа негативно.Поне аз така си мисля,освен ако няма някаква друга причина Thinking.

# 682
bgroza, ОМ, и аз се чудя на тази информация, първо Lawson Alba видях само в hennaforhair споменат като неточно название на къната. Растението не произвеждало пигмент първите около две години и ботаниците смятали, че е различен вид. Затова го нарекли Lawson alba (alba - бял).
Второ, и аз се зачудих на думата "дериват". Това значи производно. Къната съдържа един нафтохинон, това е точно производно на нафталина и това е нашият лаусон - багрилният пигмент на къната:
http://en.wikipedia.org/wiki/Lawsone
За някои нафтохинони има информация за токсичност спрямо клетки на черния дроб, но ин витро. Резултат от установена токсичност върху клетки в епруветка равнозначен ли е на резултат върху жив организъм? Витамин К е нафтохинон...За външна употреба това не ме притеснява.

# 683
Защо алкалните сапуни са вредни - на, това за мен е супер въпрос. Защото години наред вярвах, че "балансирано" pH е извънредно важен показател за качествен продукт за кожа. С времето тази теория ми се разби на пух и прах, и то от личния ми опит. Първо, какво значи "балансирано" pH? По информация от разни изследвания, pH леко варира между различните хора, по възраст, пол, дори по област от кожата, където се замерва. Култовото 5,5 е абсолютно усреднена стойност. Ако моето "балансирано" pH на кожата е по-скоро 6, трябва ли да го "придвижвам" към 5,5? Индивидуалното pH на кожата зависи от потната и мастна секреция, а те не са еднакви през всички сезони. Наред с това то се променя при множество въздействия, някой да казва в рекламите на "pH балансирани" сапуни, че дори измиването с обикновена вода нарушава нормалното pH на кожата ни? Ми хайде да не се къпем, щом 5,5 е толкова важно, pH на водата е 7. Тук говорим за саморегулираща се система. Да, кожата има кисело pH, и то е важно за доброто й функциониране и защитата й от вредни микроорганизми. Да, алкалните сапуни го нарушават, като отмиват мастните киселини, които го правят кисело (ако разбирам правилно обясненията по въпроса). Какво по-различно обаче правят другите почистващи средства. Може ли да те измият, без да ти отмият въпросния мастнокиселинен слой? Или просто правят обратно омасляване с част от съставките си? И толкова ли е ценно това, че действат при киселинно pH, като дават на кожата вещества, които не са присъщо нейни? Ами че аз мога да направя същото, но не едновременно, а в няколко стъпки. След измиването със сапун, мога да нанеса тоник с кисело pH и крем, който пак е pH friendly. Сапунът ще алкализира кожата, но след измиването му с вода, какво става pH на кожата - неутрално? И като нанеса киселинни козметични средства - кисело ли ще стане? Ако може лесно да се алкализира, не може ли и лесно да се направи киселинно? Ако въпросът е само в pH на продукта, щях да съм супер щастлива с Дав, но не съм. А съм доволна от сапуни с алкално pH на водния им разтвор. А споменават ли в рекламите, че pH на водния разтвор на дадено вещество се променя в зависимост от концентрацията му? Какво в крайна сметка е pH на здравата кожа? Първо, мисля, че е нещо, за което тя се грижи сама! Второ, добре че векове наред хората не са се главоболяли с такъв въпрос Simple Smile. А за има-няма 100 години възникнаха куп въпросителни за синтетичните пенители и някои от тях бяха немалко компрометирани. Тенденцията по завръщането на сапуните, приготвени от мазнини и основа, е трайна и надали случайна...Аз лично имам много повече въпроси, отколкото отговори, но вярвам на кожата си Peace. В рекламите казват ли какво е pH на шампоаните, балсамите, кремовете и тониците, лосионите? Отговора го знаем - не. Защо не, обаче? Защото целта може би е не да се запознаем със значението на pH за кожата, а да се наложи продукт, чието вероятно единствено "преимущество" е pH 5,5, като се дискредитира друг, наложил се сам векове Simple Smile?

Последна редакция: вт, 15 май 2012, 14:23 от dragon8

# 684
Снимки след ползване на последното ми сапунче с амла, брахми, брингараж, кокосово и лаврово масло (последните 2):
https://picasaweb.google.com/DeyanaRacheva/KtaniSOilShampooMethod#
Забелязах нещо странно (ползата от поредни снимки, наблюдаване на промените Simple Smile), косата ми се опитва да прави вълни Shocked. Дали е заради конската доза амла в сапуна? dilandii, ако моята права перушина се опитва да прави "чупки в кръста", имаш сериозни надежди за твоите къдрици. Може да пробваш да смесиш амла с малко гореща вода до гъста каша, добавяш малко балсам и си правиш маска с това за 1/2 час, да речем? Какво мислиш Simple Smile?

# 685
dragon8,страхотен косъм!Не знам дали от амлата-аз приемам вътрешно в комбинация с други и определно ми се отразява и на косата.

Цитат
Резултат от установена токсичност върху клетки в епруветка равнозначен ли е на резултат върху жив организъм?
Добър въпрос.И мен ме занимава нещо подобо за една билка,но още не съм получила просветление  Grinning

Това за сапуните ми беше интересно да прочета.Всъщност аз правя нещо съвсем интуитивно.След баня се мажа с чисти масла-преди ползвах само зехтин,после изпробвах много други-масло от черен кимион,сусамово,орехово,ленено и пр.Аюрведичните готови масла с билки са много хубави,но са скъпи,за това съм ги оставила само с терапевтична цел.За лицето от време на време ползвам и купешки крем,но олиото е по-добро.
Обаче...напослъдък мисля,че правилната посока е друга-първо масаж с олио,после престояване за попиване на съставките и подхранване на тъканите, и накрая отмиване.Естествено това отнема доста време,обаче ползата от подобна абхянга е голяма.
За алкалните сапуни не знам,обаче водата също изсушава,т.е. засилва ватата,поради което е добре да има омасляване за противодействие.Особено през зимния сезон,при ветровито време,както и лятото,когато примерно морската вода или ветреца засилват този процес.Всъщност омасляване трябва да има винаги.
А ти какви сапуни си правиш?

# 686
Момичета,извинявам се за въпроса,защото може би е обсъждан,но нямам време да чета темата назад- къната на чиста или замърсена коса се маже,и мокра или суха ? Praynig

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 07:18 от Milennita

# 687
косата трябва да е чиста; мокра или суха-без значение

# 688
А ти какви сапуни си правиш?
Правя ги от растителни масла и натриева основа, добавям билки, етерични масла, мед, кисело или прясно мляко, хума, яйчен жълтък, различни неща (не всичките накуп Simple Smile). Вече имам 24 различни рецепти, голямо забавление е. Сапунчето за коса с аюрведичните билки и сапун с боров катран за лице и тяло са ми последните към момента. Много ме радват Simple Smile. По празниците ще бъркам с кисело мляко, даже с кефир, ако успея да си поръчам закваската, сок от краставици, тиквички и магданоз, че и прах от перли мисля да сложа. Откога го мисля това сапунче с идеята да избистря леко тена, като излющва повърхностно кожата. Дали ще се получи, Божа работа, но бях правила сапун с кисело мляко, сусамово масло и брашно от нахут с подобен замисъл и ми действаше точно така леко ексфолииращо. Идеята ми беше от аюрведичния масаж със сусамово масло, следван от обтриване с брашно от нахут или друго бобово.

# 689
dragon8, ако все още нямаш кефирна гъба - в темата "тибетска гъба" доста момичета раздават,вкл. и аз , абсолютно безплатно ,но аз скоро дадох и нямам в момента количество.Ето темата:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=191239.570
Гъбата не се продава,а се раздава, всички сайтове и лица ,които предлагат продажба, злоупотребяват!

Общи условия

Активация на акаунт