Чакаме вече ритничета от Априлските мъничета

• 31 221
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
  • Пловдив
Аничка е права. Ние преди време бяхме коментирали тази тема. Момичета гледайте колко ви е заплатата по трудов договор, а не на колко ви осигуряват. Дано при вас има равенство, защото при мен няма-заплатата по трудов договор ми е една, а ме осигуряват на мин. праг за длъжността.

Дневното парично обезщетение при бременност и раждане се определя в размер на 90% от среднодневния осигурителен доход, но не повече от среднодневното нетно възнаграждение за периода, от който е изчислено обезщетението.

# 91
да, една позната се принуди да се върне на работа, макар че бебето й беше на 5 месеца, защото се оказа, че вместо 90% на 2 хил лева взема 90% на минималната работна заплата, на която е била по договор.

# 92
Момичета виждам че коментирате заплати и осигуровки, но на мен ми е ужасно любопитно кой е този работодател който подава в нои договор че заплатата ви е например 1000 лв. а ви осигурява на 400 лв. примерно, което е прага за длъжността.
Или може би имате впредвид, че пред нои в договора ви пише че взимате 400 лв. а имате друг договор (който не се декларира) по който ви плащат ?
Не мога много да ви разбера  newsm78

# 93
Рядко докторите отказват да пуснат болничен, все пак сега е периода, когато трябва да избягваме стреса. Само имайте в предвид, че болничния е 180дни, като през това време се получават 80% от заплатата и следващия е 45-дневния, когато възнаграждението е вече 90% от средномесечното за последните 18 месеца.

Аз да питам нещо, април месец ми увеличиха заплатата та сега върху каква заплата ще взимам майчинство- върху новата или върху каквато ми е била преди 18 месеца?

Ето тук можеш да си сметнеш-http://www.kik-info.com/calculators/maichinstvo.php, след като си направиш безплатна регистрация. Погледни и тази темичка- http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=616150.0. Ако имаш въпроси пиши ми на ЛС, ще помогна, аз вече си ги смятах.....Но болничните през 180-те дена са на 80% и като гледам май ги и бавят, аз още не съм си получила за септември....

# 94
Днес бях на БХС, много се изморих докато отида, първо ме надуха вятърът докато стигна, после се качих на асансьор, който спира на 11 етаж, от там пеша по покрива докато намеря вратата за лабораторията, оказа се заключена и обратно по стълбите... Чакам резултатите с нетърпение.

Относно зимните дрехи, понеже не ми се дават 200-300-400 лева за палто, което ще нося една зима си купих втора употреба, много запазено, изобщо не личи да е носено, за 16 лева ;

Обезщетенията изобщо не ми се коментират, защото съм в положението на Dreamer и като се замисля име хваща яд, че години на ред плащаш нещо на държавата от което после не можеш да се възползваш. И ми иде да кажа нещо за тези дето правят по 15 деца без да могат да си го позволят и ние им плащаме майчинските, но нищо няма да кажа, че може да ме арестуват и осъдят за подклаждане на расова дискриминация...

# 95
  • Пловдив
Момичета виждам че коментирате заплати и осигуровки, но на мен ми е ужасно любопитно кой е този работодател който подава в нои договор че заплатата ви е например 1000 лв. а ви осигурява на 400 лв. примерно, което е прага за длъжността.
Или може би имате впредвид, че пред нои в договора ви пише че взимате 400 лв. а имате друг договор (който не се декларира) по който ви плащат ?

Този случай е невъзможен.  Peace

Ще обясня за мен, ще ползвам моите цифри. Моята заплата по ТД е 270 лв., но съгласно една таблица за минималните осигур. прагове става ясно, че моят работодател за длъжността на която ме е назначил, не може да ме осигурява на по-малко от 670 лв. Т.к заплатата ми е под тази сума, съответно тои ми внася осигуровки в/у 670 лв, но като база за болничен и майчинство ми се взема нетната сума, която получавам, а тя е около 180 лв.  (като от 270 лв се приспаднат личните осигуровки и ДОД)
Втори вариант. Ако ме беше назначил на примерно 680 лв. заплата по ТД, то тогава автоматично закона го задължава да ме осигурява на тази сума.

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 15:27 от *dreamer*

# 96

Ако имаш трудов договор за 400 лева и отделно граждански за еди каква си сума, ти изчисляват майчинството само върху тези 400 лева

# 97
  • София
Момичета, аз да не ви натоварвам много така като се оплаквам от работата? Не го мислете много-много. Навсякъде има и добро и лошо.
benitabeni, работя във фирма с 500 човека. Само моят екип, с който работим по един и същ проект, се състои от близо 60 човека - хора има всякакви. И понежа сме голяма фирма, се държи на точно установени правила - не може да работиш от вкъщи, всяко отсъствие се отработва, за всяко закъснение ти правят проблем и също се отработва (имаме си електронни карти за достъп). И вместо да има правило за болните колеги да не ходят на работа, като че ли идването болен на работа се толерира - голямо геройство е това  Grinning.
Относно болничния - силно се надявам да няма проблеми - аз си се водя рискова бременност още от самото начало - имах кървене в началото и имам и миома. То затова и треперя така при всяко неразположение.
kikiama, за заплатата и прага май е точно обратното - по трудов договор да речем са на 400, а работодателят ги осигурява на минималния праг, който в за висимост от длъжността може и да е 1000. И тогава тъпата държава казва "Може да са ти плащали осигуровки за 1000, но не си взимала 1000, така че ще ти плащаме 80% от 400."
Забелязвате ли как всички тръбят за прекрасното ни законодателство и как ни защитава, най-доброто относно бременните в цяла Европа. А като се загледаш е пълно с недомислици и вратички, които ни ощетяват.

Последна редакция: пн, 17 окт 2011, 15:27 от irene_kara

# 98

много хора вземат заплати, които реално никъде не са посочени в документация, и когато дойде време за болничен или майчинство са прецакани. И аз бях по едно време на заплата 430лв, а по договор 260лв, като счетоводителката ме убеждаваше, че ме осигурявали на 410лв., защото това бил минималния праг. Да, ама не, като отидох в НАП се оказа, че съм била осигурявана за месеците работа във фирмата на 260лв.

# 99
Момичета аз да се отчета,бях да видя бебчо добре сме, големи сме вече 9 см,питах док за поля но каза ,че е рано и към 16 - 17 г.с евентуално може да ми каже.

А относно темата която се разисква в момвнта за осиговките,anichka.bs   вие като си получаватве заплатата не се ли подписвате на ведомости за заплати,там  пише и е описано всичко на колко ви осигуряват,колко пари трявба да вземеш и така,то  е вярно ,че много хора получават повече от това на което ги осигуряват,например аз сам така,мен ме осигуряват на минимума 350 лв. а взимам мн по висока заплата.

# 100
  • Sydney
wood-nymph успех на резултата от БХС-то  Praynig Hug
irene_kara ами ако се натръшкате всички болни, пак на работа ли ще стоите... що за простотия, възмутена съм (не към теб, а към тези, които са въвели тези псевдо "правила")!!!
наскоро гледах някакво интервю на соц. министър, който твърдеше, че видиш ли в БГ майчинството било най-дълго (никъде в ЕС не било така) и майките да не ревали много-много... само, че в ЕС едва ли майка получава по 35 лв. детски и 200 лв. майчинство... а и до колкото ми е известно във Франция, ако си с повече от 2 деца се водиш "Герой на Франция" и имаш 1001 привилегии... а този ми ти ***** ще ми обяснява колко много са 35 лв. на дете!!!
suzi_ku браво на теб и бебе Simple Smile  Hug

# 101
Аз затова работих там 3 месеца, а подписването беше цирк, посочват ти поленцето само и толкова, не съм получвала фиш като мъжа ми и т.н.

Кога започват да казват колко тежи бебето? Освен размерите, знаете ли?

# 102
  • София
Здравейте и от мен! Най-после имам интернет и мога да се включа и аз. Местихме се в друго жилище и си беше лудница няколко седмици.

Макар че терминът ми е в началото на Април още не знаем нито пола, нито пък съм усетила бебето. Надявам се и това да стане скоро, иначе май всичко с него си е наред. На 02.11. съм на преглед и дано да се види, по-скоро ми се струва, че ще е момче, но ще видим Simple Smile

А и последната седмица успях да отида 2 пъти на йога за бременни, много беше приятно.

Бързо да се оправят всички с оплаквания и дано минем здрави зимата!

# 103
  • София
benitabeniHug абсолютно си права и аз съм възмутена, а и лично потърпевша.
anichka.bs, като бях на ФМ ми казаха - апаратът сам си го измери. Да знаеш обаче, че хич не е точно - да мериш тегло с ултразвук.
И аз въобще не съм усетила бебето още, а така искам  Sad

# 104
benitabeni, за съжаление много работодатели са на този принцип-Боледува се на работа, не в къщи. Цитирам дословно бившия ми шеф. И мои колеги идват болни, винаги съм мислила, че това не е геройство, а е безотговорно. Колко си работоспособен когато си с температура и само мислиш кога ще се прибереш за да се завиеш? И колко печели шефът ти от грешките, които правиш, докато си болен на работа и заразиш и останалите си колеги?
На бившото ми работно място положението беше като в колак бившия ми шеф например на позволяваше на една бременна колежка да ходи на прегледи през работно време, в същото време, тя не можеше и в извънработно, защото трябваше да седи на работа докато той е в офиса... Simple Smile
Относно социалната ни политика, какво означава най-дългото майчинство? Колко майки се възползват от него щом взимат 270 лева на месец? Да, може като време да е най-дълго, знам за държави в които е по два-три месеца, в Индия примерно е седмица, но там е направено с цел да не се стимулира раждаемостта. Тук вместо да се увеличава прага на пенсиониране (нали го направиха заради демографския проблем) можеха да направят нещо за да стимулират раждаемостта и така след 20 години няма да има проблем с работни места и прочие. Може да се въведе някакво данъчно облекчение за млади семейства с деца (които работят), да се дава и през втората година майчинство в размер на 90% от заплатата, третата година да е с минимално майчинство... Могат да се измислят много начини така, че да се стимулират младите хора да правят деца и в същото време да се ограничат ражданията при жени с много деца и без възможности да ги гледат

Общи условия

Активация на акаунт