Израел - 55

• 150 387
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
  • T"A
Всички приемат пациенти на други каси, поне такъв е моят опит (ние никога не сме проверявали предварително към коя каса е болницата)  Peace И Бейлинсон е на Клалит, а ние сме на Макаби; или пък Ихилов, тe не знам дали съм към каса, но там също ни приеха, обаче задължително със тофес 17, защото сме пациенти на Макаби (така ни обясниха). Сорока също е на Клалит (това, което винаги ми е правило впечатление е, че Клалит има мн. силно присъствие в Беер Шева). Има и някои каскади, напр. Асута е частна, но всъщност е (свързана с) Макаби...

Аз купих пумпал на Йойо за Ханука, обаче той е малък още за пумпали (което не оцених в магазина той като ми писна, че иска такава играчка) и сега само ходи след мен и ме кара да му го завъртя. Така че, ако имате колебания, помислете пак  Laughing

Шансовете за оцеляване са по-добри в 32 г.с., да. Но пак са си кувиози, разделяне от майката, страшничко си е. Между другото, и от България има един мн. впечатляващ разказ за кенгурова грижа на недоносено бебе. Да, да, в България  Grinning
http://www.podkrepazakarmene.com/bf-nedonoseno-440.html

# 181
 Мента, прекрасна история, благодаря, че сподели. Сестра ми е била недоносено бебе 3 седмици е била в кувиоз докато стане 2кг. Кърмена е година и половина, както и аз. Разбира се, че и в БГ има добри специалисти
   За израелските болници не сме проверявали и ние дали е на Клалит или не, те приемат от всички, но имат различни комбинации Peace

# 182
Мимкис, бавят се нещо, още не съм получила. Не са най- най- , по скоро играчка на прилична цена за децата, 8 инча с ОС Андроид, ще ти пратя линк ако искаш, цъкни в ибея на сърч и ще видиш всички възможности  Peace.

МЧ, ако искате може да се организираме някой път да ходим заедно  Peace, ще ни е приятно!

Аз също съм недоносче, както обичаше майка ми да ми казва  Mr. Green, месец преди термин, била съм в кувиоз и дъъълго след като са изписали мама мен са ме държали, защото 3 месеца така и не съм стигнала заветните 2 кг. Затова и не съм кърмена никога, нямало е кой да обясни на майка ми и така и не е имала мляко, малко коластра и това е... Що рев е изревала милата... пък я ме вижте сега  Crazy!
По въпроса с БГ доктори... мое лично мнение е, че преди като че ли са били по- къдърни и отдадени на работата, сега много от тях гледат на хората като на пачки (за съжаление). Косата ми настръхва само като помисля колко млади и здрави жени  си заминаха в последно време при "просто" раждане и колко деца останаха без майки.... Разбира се все още има добри, ама дето вика моя позната вече със свещ да ги търсиш...

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 19:25 от Tali Dan

# 183
  • T"A
В Тел Авив има едно кафене (много хубаво между другото  Simple Smile) - Нона, то винаги си е било с хай-фай, по едно време бяха започнали да дават лаптопи, ако някой иска да си прегледа имейла с кафето, а сега раздават и таблети (мисля, че само на хората, които седят вътре, не на масичките на улицата Wink). Наш близък живее там и ходи с дъщеричката си - дава и таблета и казва, че са му осигурени поне 30 минути тишина. Къде ти половин час да не си усетиш детето, ако не е нещо такова да го занимава  Laughing
Аз искам четец (Киндъл), но не са създали такъв, който да е с трите езика/азбуки.  Confused

И Ментов е недоносче, представяте ли си?  Flutter
Майка ми също е родила едно недоносено бебе, но се е цедила и е носила кърма. Но в някакъв момент (след няколко месеца) са и казали, че не и е достатъчно хранителна.
Тук нали знаете, че производителите на АМ плащат на болниците да дават определен вид АМ. Сега има законопроект, който да промени тази глупост, дано успеят да го прокарат!

Тази вечер Бам-бам за първи път си каза "каки" преди да свърши работата... не е за вярване каква ми е радост!

Последна редакция: вт, 13 дек 2011, 21:07 от Mentha

# 184
  • На дивана, под юргана
Преди 2-3 месеца подготях едно филмче на един познат очен хирург за презентация на медицинска конференция. Тогава научих, че при недоносените бебета се получава и един друг проблем - при раждането им очите не са достатъчно развити и много от тях ослепяват. От няколко години опитват специално лечение, като ги оперират и им поставят някакво специално вещество в очите, което да предотврати ослепяването. То няма лесни неща при тези деца, но най-трудно било на анестезиолозите - как да приспят и да събудят по-късно една мръвка... Не че и очичките им не са наистина малки...
Операцията е рискова, но иначе ослепяването им е почти сигурно. А така - досега не са имали несполучлива. И сега вече първите им пациенти вече са почти първокласници.

# 185
Тали, ще се радваме. Чувствайте се официално поканени. Hug

Мента, много вълнуваща история!  Hug

Тигър, не знаех, че са нужни такива операции. Горките мъничета.

За БГ-докторите съм на мнението на Тали.  Едно време имаше наистина добри доктори. Радвам се като чета , че все пак  и сега има всеотдайни хора, но мисля, че са по-скоро  изключение. Peace

А аз подочух, че БГ манекенки и фолк певици масово правели секцио в 7-ми месец, за да не си развалят фигурите с износване до 9-тия...Тръпки да те побият. Някой чул ли е за това? 

# 186
  • София-България, Израел - където си поискам
А аз подочух, че БГ манекенки и фолк певици масово правели секцио в 7-ми месец, за да не си развалят фигурите с износване до 9-тия...Тръпки да те побият. Някой чул ли е за това?
сигурно е така, бях чувала за няколко певици Confused то в Бг трябва да престанат да режат майките ей така без причина. Аз също родих Стефи със секцио и остана едно съмнение,че можеше да се избегне при условие,че родих после Роби нормално, но знам ли Thinking лекарката тогава и имах доверие и тя каза,че съм за спешно секцио.

Между другото и аз съм родена в 7-мия месец Wink милата ми майчица, представям си какво е преживяла Sad=
Мента, много интерсна история Peace и браво на Йойо Heart Eyes
На всички лек и усмихнат ден  bouquet

# 187
  Къде се намира този парк с маймуни, че има и други желаещи?

Момичета, може би преди време сте обсъждали, давате ли капки желязо на мъниците? Казаха ми по 3 капки от четвъртя месец, но аз още не съм почнала, а вече детето е на пет.

# 188
Ехехе, Мента то си е за честитене  Grinning, браво на сладкия Йойо, дано да продължи на тази вълна!

Елинда, аз помня, че давах желязо+ витамини А и Д, точно както ми казваха в типат халав, свършвайки шишенцето приключвахме. На годинка им правиха сфират дам и нямаше нужда от повече.

МЧ, тази седмица рибаря в семейството ще е на Кинерет, но по натам се  надявам да се включим!

Тази година ваканцията за Ханука съвпада и с Коледа, та добре се получава.

Тиги, така е много от тези деца имат реална опасност за зрението, но факт е, че и кувьозите, в които сме били ние са вече на по 40+ години, по наше време са работили много по- добре, не че съм ескперт, но доколкото разбрах проблема идва и от подаването на кислород в кувьозите и трудното му регулиране, заради морално и физически остарялата техника. Да са живи и здрави докторите, които им помагат на тези мъничета и дано да стават повече  Praynig.

Намерих и една докторка обесняваща за този проблем:
Цитат
Напоследък много се говори за незрящите деца, за тези, родени с церебрална парализа. Това е резултат не толкова на кувиозите – не те са причина децата да са незрящи. Причината трябва да се търси тогава, когато инкубаторите са неизправни и когато не изпълняват своите функции. Тяхната цел е да помагат, а когато са в неизправност и трябва да се подаде кислород, който не е дозиран, тогава може да се стигне до тежки последици с увреждане на зрението.
  От тук .

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 09:40 от Tali Dan

# 189
  Къде се намира този парк с маймуни, че има и други желаещи?

Момичета, може би преди време сте обсъждали, давате ли капки желязо на мъниците? Казаха ми по 3 капки от четвъртя месец, но аз още не съм почнала, а вече детето е на пет.
Eli,витамин Д давах до скоро, желязото го давах седмица и го спрях. Правеше му проблеми на стомаха, а и се обриваше от добавките вътре Sick На тип типот желязото. Кърмените бебета рядко развиват анемия, желязото от кърмата се усвоява 50%http://kellymom.com/nutrition/vitamins/iron.html Не те агитирам да не даваш, просто споделям опит.Витамин А вече не се дава Peace

# 190
  • София

В БГ желязо се изписва само ако при ПКК излезе нисък Хемоглобин. Тук ПКК се пуска на 6м и 12м. Няма такова "профилактично" даване на желязо.
Освен това хемоглобина може да се поддържа с добри стойности като се съблюдава разнообразно хранене с богати на желязо храни и съответно те не се комбинират с млечни на едно хранене.  Peace
Ида на 1г беше с нисък хемоглобин, под 100, и педиатърката каза, че би било добре да дам малко желязо, но решихме първо да пробваме с храна. За 4 месеца се вдигна с 20 единици, но съвпадна и с отбиването.
Малкия на 8м беше с нисък хемоглобин, пак под 100, но въобще не стана дума за желязо. Трябва да видя кога ще му пусна контролните изследвания, които му се полагат на 12м.  Whistling

# 191
  Илче, ти ме подсети,че на малкия не сме пускали също за годинка, не съм сигурна, че тук е практика да се прави ПКК Rolling Eyes, май за това изписват желязото. Малкия имаше на 6 месеца доста добър хемоглобин 130(бяхме за вирус в болница и тогава го изследваха). За усвояването на желязото е нужно и витамин Ц, аз давам сок от портокали,нар и т.н.
    Ели,ако се притесняваш за хемоглобина може постепенно да почнеш да я захранваш, точно 5 месеца ли сте? Как сте с наддаването?
   Тали, пусни ми, моля те на скайпа линк или на ЛС
    Браво на Йойо Laughing

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 16:16 от mimkis@

# 192
  • T"A
Длъжни сме да правим ПКК, когато детето стане на годинка (сфират дам, както Тали Дан е използвала ивритското наименование)  Peace Типат Халав (мисля, че когато се слага ваксината на едногодишните) натъртва, че трябва да се отиде за направление при личния педиатър. След това изискват да се явиш и при тях с резултатите  Peace
Тук не правят на 6 месеца, защото се смята, че до тогава бебето има запаси, с които се ражда, а и кърмата осигурява необходимото.

На Йойо хемоглобинът му беше нисък (10.6, в Бг би бил 106, заради мерителните единици има разлика) и аз продължих да давам желязо 3 месеца допълнително (т.е. след навършването на годинка), след което пак му пуснахме кръвен тест, който показа доста добро подобрение. Аз доста се бях постреснала след като видяхме първите резултати и започнах специално да планирам храненията му, не че преди годинка не съм го правила, но докато детето яде по малко и се внимава с въвеждането на нови храни, имах и повече ограничения да му давам богата на желязо храна. Лекарят ни каза, че спадът се дължи точно на въвеждането на твърда храна, която се абсорбира различно (т.е. не толкова пълноценно) в началото.

Аз помня, че съм споделяла - също се колебаех, но покрай позната и нейния разказ, взех решение да давам желязо. Тя беше решила с първото дете да не дава (тя е като мен против синтетичните витамини), но на 10 месечна възраст, за всеки случай и на своя глава пуснала сфират дам и хемоглобинът бил страшно нисък, нещо, което е имало отражение и върху детето, и тогава с второто дете (връстник на Йойо) започнахме да даваме заедно. Преди 2-3 месеца бях на среща на Ла Лече Лига и там също имаше споделяне на майка, чието дете беше с нисък хемоглобин и тя започна да му дава желязо за първи път на година и половина - ставаше дума за дете, което не се ваксинира и затова майката не ходи изобщо до Типат Халав и, мисля, не познаваше техните изисквания.

Вчера явно много сме се зарадвали на предупреждението на малкия, защото днес започна да ни пуска фалшиви тревоги  Laughing Ех, големи артисти са на тази възраст!

Тали, какви са ви плановете за ваканцията? Вкъщи ли ще празнувате?
Аз предпочитам Ханука и Коледно-новогодишните празници да са разделени, че иначе ми е голяма мешаница. Но заради ваканцията може би е плюс  Simple Smile

Последна редакция: ср, 14 дек 2011, 16:50 от Mentha

# 193
Мента, ама ти като правиш такива обявления ги пускай с по-големи букви, ако обичаш. В два часа снощи толкова съм и гледала, че нищо не съм видяла...Та днес разтърсих доста сериозно за повода на честитките  Laughing И наистина си е за ЧЕСТИТО! Laughing  Голяма крачка. Наш малчо още казва 'пипи' и на двете работи...

Елинда, паркът с маймуните е на много скрито, ама лесно място.''Скрито'', защото го търсихме 100 часа в интернет и едва го намерихме. А ''лесно'', защото се стига до там за 15 минути (от Т/А).Тръгваш от Т/А за Йерусалим (по 'Аялон') и влизаш  не в първата отбивка в дясно (за Модийн), а във втората(която е за Рош аАйн).Веднага се виждат табелата за Парка на маймуните и тази за селото, което е след парка- Кфар Даниел (няма начин да не го запомниш Wink)

И нас ни пратиха за ПКК (от Типат Халав) при навършване на 1 годинка. Казаха ни , че не се поставят никакви ваксини преди да се направи сфират дам. Дотогава давах желязо, а витамин Д давам и до сега.
Желязото съм го давала (също след много колебания) точно заради спомената от Мента причина-при въвеждане на твърда храна има рязък спад на нивото на хемоглобина. Peace

# 194
  Ваксините за годинка ние трябва да ги слагаме другата седмица, нищо не са казали за сфират дам от типат халав, но личната му лекрака ни е казвала още като беше на 6 месеца, че на годинка се прави. А вчера получих и поща от Клалит с тофес за изледвания, странно как тази майка, която не е ходила в типат халав не е получила от личната лекарка(или здравана каса) указания Thinking . Синтетичните витамини не на всяко дете понасят, с храна е по-добрия вариант, но месото трябва да присъства Peace
   За Витамин Д личната каза,че вече няма нужда, и на опаковката пише само по лекарско предписание след годинка Peace

Общи условия

Активация на акаунт