Израел - 55

• 150 414
  • 738
  •   1
Отговори
# 555
здравейте,отдавна следя темата,много ми харесва как си помагате и много отговори от Men ta са много полезни.как намирате време направо съм изумена Simple Smile
ще се радвам ако ми помогнете.планираме с дългогодишния ми приятел от Израел,най накрая да сключим брак,решихме да го направим в София.
обаче той е в Израел сега,и доколкото знам трябва да сме двамата в момента на подаване на молба или заявление за сключване на брак.той извади вече тамцит  ришум,сега чака за апостол.исками се да запазя дата за сключване на брак,но не знам дали мога без него да подам тази молба.

ако има някъде тази информация дайте ми лик към темата,моля,защото не я открих

благодаря предварително Simple Smile

# 556
да добавя че съм идвала 3 пъти до Израел,той идвал до БГ 4 пъти Simple Smileна мен лично хареса ми и ще се местя,най вероятно в Холон.започнах да уча Иврит миналата година,разбирам но не говоря още.имам много приятели които вече от поне 15 години сам там. сега само трябва да минем през цялата бюрокрация,изчела съм темите от 2008 и 2011 година,ако има някои който наскоро минала цялата процедура ще се радвам да сподели да даде някой съвет.
утре мисля да отида до Пиротска и да питам на място какви док освен апостил и тамцит ришум ще му трябват от там,иначе и ние мислим за около 10 дена той да дойде тук..дано да успеем всичко
 Heart Eyes  лека нощ и поздрави от България за тези които са в lovely Israel Simple Smile

# 557
  • T"A
За запазване на дата - можеш и сама, но около седмица преди сключването трябва да се явите заедно да ви видят документите (информацията ми е от 2008 год.); трябва да преведете в София документите на български и да си извадите здравни, а навремето от Израел изискваха 2 документа - единият е тамцит ришум, където пише, че бъдещият съпруг е неженен в момента, а другият е удостоверение, че Държавата Израел признава сключването на граждански брак в чужбина (нещо от сорта). Апостилът е печат, който слагат в М-во на външните работи.  Peace
Пиша на един крак, набързо, но ви пожелавам успех и приятни приготовления   bouquet

# 558
Благодаря ти Mentha,ще пиша пак,засега чакаме да получи апостил,т.к го прати по поща.

# 559
  • Ямбол
а тук по назад в темата нали на някоя предстоеше празнуване на възрастен на ЧРД с караоке и др изненади,...щеше да има разкази.?

# 560
Момичета, здравейте!
Извинявам се, че нахлувам в темата ви, но моля за малко помощ!
Може ли да ми кажете дали и къде в Израел има голям магазин на Мothercare? Търся ето тази част за детска количка http://www.mothercare.com/Bugaboo-Donkey-Twin-Maxi-Cosi-Car-Seat … 5,default,pd.html, но за съжаление нямам време за да я поръчвам и да чакам да ми я доставят. Много ви благодаря предварително!

# 561
  • София
Във фейса срещнах „израелска баклава“, та да попитам има ли такава ?

# 562
  • T"A
На мен не ми е известно да има магазин на Мадъркер, но една проверка в нета даде резултат, че имало и той бил в Назарет. Но аз съм малко скептична...
---
Хаджи, има баклава, която се прави в Израел и може би затова я наричат израелска. Казват и баклауа Simple Smile Тези специалитета са общи за всички места, които някога са били част от Отоманската империя.
Има някакви рецепти да я приготвят с шам фъстък или с безсолно сирене и т.н., но това са вече опити да поднесеш нещо познато по нов начин, тук много се тачат подобни импровизации.
Пусни в търсачката на картинки думата בקלאווה и виж дали ти излизат познати снимки. Аз мисля, че ще познаеш  Simple Smile

Никид, аз споделих за прочутите приготовления. Не беше толкова зле, както очаквах  Laughing но пак не е за разказване   Blush

# 563
Mentha , много благодаря за информацията. Ще проверя все пак в Назарет!
Относно баклавата, моята свекърва прави  нещо подобно с шамфъстък и много обезсолено сирене, но не реди кори плънка или да ги завива на руло, а слага половината кори на дъното на тавата, после целия пълнеж и накрая другата половина кори. За завършек полива обилно със захарен сироп с лимон.
Хубав и успешен ден на всички пожелавам!

# 564
  • София
...
Пусни в търсачката на картинки думата בקלאווה и виж дали ти излизат познати снимки. Аз мисля, че ще познаеш  Simple Smile
...

Вярно, че има познати снимки, ама има и такива, които не съм виждал. Даже по неизвестни за мен причини се мъдрят и някои на кадаиф.

За мен баклавата си е баклава и не мога да я възприема като турска, гръцка, арменска, израелска, грузинска, албанска и т.н.

# 565
  • T"A
Има вариации на познати ястия, напр. гювеч, мусака - правят се и в други балкански държави, но не са същите. В Израел напр. се яде гръцката мусака, която е с патладжани, а не това, което е популярно в България - картофи и кайма със заливка.

С кадаифено фиде правят един десерт, той е арабски, но е от най-популярните тук - кнафе.

Също си мисля, че в България повечето сладкиши са с орехи (защото орехите са традиционни), докато в Изтока шам фъстъкът е дори по-типичен за готвене, отколкото орехите и така...  Simple Smile

# 566
  • София
Има вариации на познати ястия, напр. гювеч, мусака - правят се и в други балкански държави, но не са същите. В Израел напр. се яде гръцката мусака, която е с патладжани, а не това, което е популярно в България - картофи и кайма със заливка.

С кадаифено фиде правят един десерт, той е арабски, но е от най-популярните тук - кнафе.

Също си мисля, че в България повечето сладкиши са с орехи (защото орехите са традиционни), докато в Изтока шам фъстъкът е дори по-типичен за готвене, отколкото орехите и така...  Simple Smile

Кюнефе правят и турците. За съжаление в България само във Варна турците имат добри сладкарници.

Иначе у нас готвим и корейска мусака, която май повече харесваме.

# 567
Здравейте отново,вече наближава големия ден и имам един въпрос относно документи които трябват после след вече сключване на брака тук в София, на годеника ми дадоха списък с документи които аз трябва да извадя,и сред тях документ или бележка за гражданското ми състояние,пише че трябва да извадя док където пише че не сам била женена към момента на сключване на брака..което малко ме обърква,някой знае ли нещо.особено тези които наскоро минаха процедурата,ще съм ви много благодарна.Мислех да отида утре до общината ако наистина трябва.че следваща седмица ще подписваме вече... Simple Smile

# 568
здравейте:)

много се радвам да съобщя вече сме се оженили Simple Smile всичко мина доста добре. сега оправям документи за Израел,и търся в Интернет кади точно трябва да се отиде (адрес) за да се сложи апостил на документи,някой който е правил наскоро или преди може ли да ми помогне.

Благодаря предварително и много се радвам че ми помогнахте с съвети и преди Simple Smile!

# 569
  • T"A
Честито!
Апостил слагат във Външно, на ул. Ал. Жендов.

Цитат
Как се издава апостил?

Заверка на документи с апостил се извършва от Министерство на външните работи на Република България, София 1113, улица “Александър Жендов” № 2. Услугата бива нормална, експресна, бърза и обикновена. Експресната се извършва в момента на подаването, бързата е за следващия работен ден, а обикновената за три работни дни.  Заплащането на услугите се извършва с държавна таксова марка, закупуването им става от пощенските станции. Цената на експресната услуга е 30 лв, заплатени в държавни таксови марки, бързата – 22.50 лв, обикновената 15 лв. При закупуването на държавни таксови марки от пощенската станция, можете да закупите такива за съответната стойност, която Ви е необходима. На място в приемната на София 1113, улица “Александър Жендов” № 2 се попълва заявление по образец и се залепят марките в повечето случай върху самият документ.

Приемното време на гишетата е от 10ч всеки работен ден до 12ч за експресна услуга и до 15ч за останалите два вида услуги.

Получаването на документа се извършва след представяне на издадения Ви входящ номер- без да е необходимо пълномощно.

източник

Общи условия

Активация на акаунт