Ето ималко инфо:
Новият стандарт за кисело мляко БДС 12:2010 е направен на основата на отменения преди време БДС 12-82. При него обаче за първи път е регламентирано използването на козе мляко, както и нови физикохимични показатели като "съдържание на млечен белтък", "масленост" и "енергийна стойност". Има въведени и изисквания към опаковките, които могат да бъдат полистиренови кофички, стъклени буркани и керамични съдове. Българското кисело мляко трябва да съдържа бактерията лактобацилус булгарикус и да има срок на годност до 20 дни от датата на производство. Другите допустими суровини в него са сурово краве, овче, биволско и козе мляко, както и различни смеси между тях. Допуска се и използването на вода за пиене, млечна сметана, получена в деня на стандартизирането, както и обезмаслено мляко.
Всеки може сам да избере за себе си и за семейството