В ПЕТИ КЛАС всичко ново е за нас - тема № 32

• 71 519
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
  • Карлово
"много добре обяснява госпожата, а не по твоите трудни начини".  Wink
hahaha
Весето моите също не дооценява, но до скоро не харесваше и на леля си, действаща учителка по математика.

# 61
Моят метод за възпитение, не само за храненето, а изобщо - изключва забраните. Аз също мисля, че те водят до противопоставяне и детето действа по-скоро наопаки на тях. Говорим си като равни, гледаме научно-поп. филми и разсъждаваме  Mr. Green За сега работи, но докога.......предстои ни чудната възраст наречена Пубертет  Crazy

Съгласна съм за спорта и за това че формира навици вкл. и хранителни, винаги е полезен, затова и тренираме 3 пъти седмично - карате - и малкия и големия, доволна съм. Бих ги записала и на плуване ама засега времето не ни стига  ooooh!

На допълнителни занимания по у-щната програма не ходим, но се е случвало на тест да има въпроси извън учебника, това малко ме дразни, засегае малко ако се засили ще говоря с г-жата класна, някак не е редно особено за тази възраст. Общообразователната програма трябва да гарантира общото добро образование, който иска да задълбава в някоя област - чудесно частно или държавно според формата и там би трябвало в рамките на училището това да се случва ................темата е неизчерпаема.

А външно оценяване сме имали от 1ви клас, одобрявам, децата свикват и го приемат за съвсем нормално.

При нас проблем обаче се заформя за момента възпитанието на някой учители и това ме втрещява  Shocked Не мога да си обясня волността и педагогическия подход в използването на епитети от сорта на Глупак Тъпак.............в къщи никога не си ги позволявам............. newsm78

# 62
Момичета, как се справяте с петокласниците ако сте като нас: двама работещи родители, без баби и дядовци, живеещи в Нови Искър (далеч от всички елитни училища), с желание детето да учи в хубаво училище, супер стресиращо ми е сменното обучение (от 7,30 първа смяна - за нас това означава ставане в 5,30 ч.) и край на часовете в 19,15 (ако е втора смяна - сиреч, прибиране вкъщи около 20,30ч.), по-малко дете (първокласник на целодневна - до 16,30ч. или ако е на смени - различни от на кака му).
Какво ще кажете?
Дали да не си назнача някой, който да развозва напред-назад ... Шегувам се.
Спасението ми е в частните занимални, които имат практика да взимат децата от у-ще или да ги водят. Спряла съм се на 18-то, 32-ро и 20-то СОУ.
Препоръки за занималня, която обслужва тези училища?

# 63
Занималните ги правят около у-щата и возят само от и до у-ще-занималня  Rolling Eyes Иначе съм чувала наистина за пенсионери дето хората ги наемат да водят и прибират децата от училище до вкъщи, пък вече дали с кола или транспорт си е икономически въпрос и въпрос нажелание, но пък си е вариант.

За някои деца реалния живот започва по-рано и се налага да пораснат по-бързо  Rolling Eyes така в нашия клас едно дребничко момиченце идва от 1 клас самичко от Горна баня с 260 и трамвай, душичката нямаше кой да я води. Но пък тя си се справя и е доста самостоятелна, но пък въпроса за сигурността мен лично много би ме тормозил.

Дано намерите най-доброто за вас разрешение на казуса! Hug

# 64
  • София

Дали да не си назнача някой, който да развозва напред-назад ... Шегувам се.

Няма какво да се шегуваш, много по-добре да си даваш парите за това, отколкото за занималня.
За синът ми спрях да плащам на бавачки миналата година, до преди това винаги е имало някоя. Аз също нямам бабина помощ, първите му две години в училище бях и самотен родител, така че положението ти не ми е чуждо  Hug

Извини ме, не съм съвсем сигурна къде е Нови Искър, но предполагам, че има градски транспорт? Моят син си пътува сам тази година с рейсове напред-назад, дори вече и до баба му в Пазарджик го пращам сам. Децата ни не са малки, трябва да им дадем шанс - това за голямото дете. За малкия бонбон, ако правилно съм разбрала, притеснения нямаш с целодневното?

# 65
  • дядовата ръкавичка
kassii, и аз не знам какво да ти кажа. Толкова ли е лошо училището в Нови Искър? Така или иначе, в 7 клас всички ходят на уроци за кандидатстване. Ставане в 5.30? Сякаш не бих го причинила. Много е затормозяващо за децата както седенето по цял ден в училище, така и прибирането с градски транспорт, висенето по спирки, блъсканица ....
Със сина ми сме пробвали различни варианти - частни и училищни занимални, обучение в дома на един от съучениците му.... но най-добрият вариант е детето да си е в спокойна обстановка вкъщи. Сега как процедирате с голямото дете?
Моето също се придвижва от тази година с едни междуселски автобуси, които са на интервал от около 30 мин. Вчера се разсеял и изпуснал единия, та общо му се събра около час висене на спирката.  От немай-къде  си написал домашното по мат. на една пейка  Mr. Green

# 66
kassii, в първокласната тема има майка от Нови Искър, която каза, че училището си е много хубаво. Дори деца от други квартали искат да го посещават.  Simple Smile
За малкото дете търси учител, а не училище, а за голямата -  какво означава елитно училище? Търси такова с добър преподавателски екип. Това мисля аз.  Simple Smile

# 67
Това с пътуването е направо убийствено. Да става детето всяка сутрин в 5.30 е истински ад! И мен да ме опнат на такъв режим, на втората седмица ще сдам багажа - или ще се разболея, или ще пукна на място.
Много чудовищен ми се вижда този вариант. Ама, от друга страна, детето като завърши седми клас, все ще се наложи да пътува до някоя гимназия в София и ще става пак рано, а когато е следобедна смяна, ще се прибира късно.
Вариант е да му намериш някоя частна занималня в близост до училището. Казвам "частна", защото уж там са по по-малко деца в група, та все пак има някакъв шанс да си научи уроците. И не е необходимо да има организиран транспорт от училището до занималнята, нали все пак детето е в пети клас, все ще може да се придвижи и само на кратко разстояние.
Друг вариант е да наемеш гледачка, която същевременно и да е достатъчно квалифицирана, за да помага с уроците, а и да разполага със собствен транспорт, за да може да закара бързо детето след училище у вас, да стои там с него, да контролира ученето, а след това да си поеме пътя сама. Ама това май ще ви излезе златно. Като знам какви цени обаждат в момента такъв вид гувернантки...
Трето решение. Примерно родител от класа на твоето дете, който тъй и тъй си стои вкъщи с неговото си дете. Срещу някаква разумна сума, защо да не поеме още един ученик? Хем ще има конкуренция между двамата, хем ще са по-организирани, защото ще могат да отделят и време за игра, ако свършат навреме, хем и другата майка, която по подразбиране е безработна, ще си добави приход към семейния бюджет.

# 68
Аз се страхувам за сигурността на детето. Много лоши извратеняци пуснаха на свобода от затворите или от лудницата. Много лоши и безразлични хора има, които дори и да видят нещо нередно - не биха помогнали. Отделно, каката е тоооолкова отвеяна, че може и различни чорапи да си сложи сутрин. Много е "мъглива" горката. Инач, бих я пуснала да се позагуби няколко пъти (нали има тел. - ще се обади), но ме е страх от психопати - честно.
Училищата в Нови Искър са 2 или 3. Не знам точно, защото живея тук от 2 години. Наистина, може и някой да е доволен, но зависи от критериите на родителя. Аз, нали не се съмнявате, съм разговаряла с много хора от Н.И. по този въпрос, вкл. и с бивши възпитаници на едно от училищата. Еми те няма да си запишат децата там, въпреки, че те самите са ги завършили. И те търсят варианти. Да не говорим, че малкия е с немски език, а тук такова чудо няма.
Как се справям с каката? Тя е в едно разкошно училище, целодневно от 1-4 клас + училищен транспорт, който спира пред портата на къщата ми сутрин и следобед. В дните, когато е на английски я стоварва пред училището по английски. Аз сия прибирам оттам. Училището, обаче е начално (до 4 кл.) и тя трябва да се премести, а няма и немски (езикът на малкия) - т.е. не ми е вариант.
В 5-ти клас ми се струва невъможно една пенсионерка да е подготвена по всички предмети, за да й помага с подготовката за училище. Мисля (без да зная със сигурност), че материалът е доста труден и едва ли ще намеря жена с такава подготовка. Свтрзах се с една занималня, която ще я взима от-до у-ще с градски транспорт, което много ме радва, защото тя не се е качвала на градски транспорт почти никога. Сега ще има шанс да се научи.
Та сега съм в търсене на занималня с транспорт от врата до врата и обгрижване през деня. Ако имате нещо предвид - пуснете по някой линк Praynig Търся да е с траспорт, за да пестим време за придвижване, а градския транспорт - ще го научи - няма къде да ходи. То не е голяма философия да се блускаш и да чакаш пос пирките, а и свикване няма. Но ако не се намери, ще й се наложи да попътува с рейсчетата както майка й и баща й едно време.
baibi, нямам такъв родител, който да си седи вкъщи, но имам родител, с който може би ще правим комбинация с возенето (децата ни са на една въраст и имат общи интереси). Започнаха да се отварят решения ...

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 21:23 от kassii

# 69
Навсякъде ли в 5-ти кл. се започва в 7,30 и се приключва в 19,00ч. втора смяна? Няма ли някъде по-нормални часове?

# 70
  • Пловдив
Аз мисля, че за детето е добре да е по -самостоятелно...не бих искала моето да е обгрижвано непрекъснато от някой: баба си, детегледачка, учителката в занималнята,..и да не може само да направи и една крачка. Да го страх да отиде до някъде или да остане сама вкъщи...
Та те са на 11+ в крайна сметка!

Аз на нея й гласувам гледането на брат й понякога, не си представям варианта нея някой да гледа /а и тя едва ли си го представя/.

Живеем в краен квартал, а щерка ми учи в училище на центъра от тази година. Водих я седмица/две и свикна да си чака рейса, да внимава на кой ще се качи и къде трябва да слезе, кога трябва да излезе от вкъщи, за да не закъснее за час...Еее, пропуснала си спирката 1-2 пъти, закъсняла веднъж с 5 мин. за час... - и се научи.  Flutter
Изпращам я на спирката като е първа смяна, защото е почти тъмно и я чакам на спирката след седмия час, щото свършват в 7.10 и докато се прибере минава 7.30 и е тъмно и безлюдно...
Но толкова.

# 71
Наистина трябва повечко свобода! Аз оценявам тази си грешка и взимам мерки, ама още си ме е страх от психопати.
Иначе свободата й я давам по лагери, лагер-школи, ски училища, тренировките й по тенис са без мен .... Постоянно ходи и там не е чак толкова строго и контролирано. Сами се справят с всичко, следят часовете ...Все си мисля, че засега само това мога да откъсна от себе си. Embarassed

# 72
  • Пловдив
kassii,  Hug
Ама то до догодина има още мнооого време... сама ще се изненадаш колко бързо растат децата, и наистина, тази една година си е разлика...

Аз съм си вкъщи от месец, имам възможност, и пак не я водя: смятам, че е достатъчно голяма да ходи сама на училище.  Mr. Green

ПП: Повечето училища са на две смени /поне училищата с повече ученици, т.е. по- добрите, а нали такива ни интересуват Wink/.
Първата почва в 7,30 до 12,20/13,10, а втората - 13,30 до 18,20/19,10...Стават рано, да...но един месец  Wink, другият месец спят до късно... Flutter

Последна редакция: ср, 26 окт 2011, 22:04 от *Бенджи*

# 73
Охххххххх, дай Боже, че каквито сме дечковци ... А и с майка - "патерица", която сутрин галка гръбче, обува чорапки ... дано да порасне

# 74
  • Sofia
Нашият клас бяха на екскурзия в понеделник до Плевен,разглеждали каквото има за разглеждане и са ги пуснали самостоятелно да се разхождат в центъра за 2 часа.Моят синковец е толкова отнесен,че направо изтръпнах като ми го каза.Редно ли е това,не са ли още малки да бъдат оставени сами в непознат град...На връщане си е забравил и телефона в автобуса и след два дни издирване на фирмата,шофьора и т.н. днес му го донесоха в у-ще

Общи условия

Активация на акаунт