Техника за Емоционална Свобода (ТЕС) - 2

• 124 253
  • 757
  •   1
Отговори
# 600
Добро утро.Реших да задам въпроса си,пък каквото сабя покаже.Имам син на 5 месеца.Беше много кротко дете,но нещо се случи с него.Недоумявам какво,понеже не сме променяли режим или начина,по който се грижим за него.Имаме няколко проблема:
1.При най-малък опит да му изчистя носа започва да крещи като козле,извива се на дъга,плаче...преди не  е правил така.Щом види клечка за ущи,физ. р-р или аспиратор изпада във "фаза"
2.Не спи спокойно в кошарата си.Преди спеше,после се стресна нещо и отказа.Спрях да го слагам в кошарата няколко дни и забрави.Този път това не подейства  Confused
3.Това вече е моята мъка.Не суче това дете.Предполагам,че е защото при първите ни опити за кърмене в болницата акушерки и сестри ни висяха над главите и пускаха напълно неуместни и малоумни коментари,опитваха се грубо да променят начина,по който сме се гушнали,а и това,че му даваха мляко с шише с огромна дупка и той се давеше на всяка глътка също мисля,че е причина.Много ще се радвам да му "изчистя" тези спомени.Аз вярвам,че бебетата помнят.Не  очаквам да засуче,щом и всички ЛЛЛ и ПЗК светила не помогнаха,но ще се радвам да не плаче при най-малкия опит за слагане в позиция за кърмене.
и 4.Сина ми е с АБКМ
Опита ми с ТЕС е скромен,основно проблеми с мъжа ми и  дребни неразположения.Вчера след 2 минути ТЕС се отървах от болка  в лявото ухо,която ме тормозеше няколлко дни.

Дайте ми съвет,мога ли да помогна на Зайчето?Никога не съм правила ТЕС на друг човек.

# 601
Беладона, ти самата какво отношение имаш към всички тези проблеми. Ако искаш ги изреди отново един по един и напиши твоето отношение.

# 602
Добре  Peace
Когато му чистя носа и той се дърпа,пъчи и врещи се ядосвам.Много.Сякаш си мисли,че искам да му навредя,а определено не е така.Искам да му е чисто нослето,за да диша и да се храни спокойно.Но той се дърпа,а така хич не ми помага.Ето за туй се ядосвам,прави нещата по-зле.
За неспането в кошарата,малко ми е некомфортно да спим заедно,понеже той вече е голям и много рита,дори насън.Бърка в очите,скубе...сещате се.Не е почивка като почивка,а терор от него към клетата му майка  Rolling Eyes Но обожавам да заспива в мен,гушнат и спокоен.Ако не упражнява насилие върху мен щях да съм мноооого доволна.
Ох,кърменето... много болна тема.Голям проблем за мен.Чувствам се напълно провалена като родител,като човек.. Какво ли не опитах,и не и не,не засуква.Знам,че вече е късно да се научи,ако се научи ще е по негово желание,инстинктите му да суче на гърда са изгубени на тази възраст.Той никога не е сукал.
За алергията ми е много гадно,аз самата имам много алергии и знам колко е неприятно.Искам да израсте по-бързо тази отвратителна алергия.Ако е на кърма ще е много по-добре за него,но като не суче и почти спря.Започнах релактация с хапчета и цедене с електрическа двойна помпа,но няма как да се увеличават стабилно количествата при положение,че не суче.Консултантите ми казват,че тялото ми не реагира на помпата. Cry Отделно от това,Фризопеп АЦ е отвратително на вкус и мирис мляко,едва едва го пие... А като лизне малко кърма откача от кеф.Лошото е,че отказва да яде след като е опитвал кърма.
Оф,толкова е лошо положението вкъщи,че не знам има ли оправяне.

# 603
  • София
И това пак ли с "Въпреки че...". Звучи странно.
Много благодаря  Hug
Да, по абсолютно същия начин, както основния поблем. Защо да го правиш? Ами защото това се явява спънка, т.е. подпроблем за решаването на основния. Като отстраниш спънката, а тя може да не е само една, тогава ще е отворен пътя да си решиш основния проблем.
Странно ти е, защото е ново за теб, но опитай и виж резултата!

# 604
  • София
Хора, да ви представя Дари/DARYYG , (че тя явно реши да се направи на разсеяна  Peace)
Моя приятелка, отдавна тесаща Simple Smile
Rolling Eyes За какво става дума?
Иначе че съм приятелка- приятлка съм. Че отдавна тесам- отдавна тесам. Че съм Дари- DARYYG съм.....
 Peace

# 605
Често ТЕС-ам, но не мога да се отърва от усещането, че е хаотично - почна едно, после ми дойде друго. Междувременно някой ми каже нещо - айде него да оправя.  Crazy

# 606
  • София
Често ТЕС-ам, но не мога да се отърва от усещането, че е хаотично - почна едно, после ми дойде друго. Междувременно някой ми каже нещо - айде него да оправя.  Crazy
Виж, ако другото ти идва докато ТЕСаш, то може да е логичната развръзка на основната тема и да те води към окончателната развръзка!!! В такъв случай не е хаотично а направо последователно и много хубаво.Трябва само да проследиш до къде те води- към все по- стари и сродни състояния на първоначалното ли, към все по- силно изявено състояние ли, ...?
По принцип не е лошо да си последователна, но ако последователността не те води до резултат, то защо ти е да се стремиш към нея!?
Задай си въпроса, какво ще  се случи ако си последователна? Прави го дакято се тупкаш и виж какъв отговор ще ти излезе. Харесва ли ти този отговор? Да/не- Защо? Пак тупкаш. Така ще разплетеш нещата.

# 607
Значи, реших да започна от началото на живота си, хронологично. Започнах да мисля кой е най-най първият ми неприятен спомен. Принципът, който възприех е, че от времевия момент на този най-най стар неприятен спомен трябва да мога да погледна назад към раждането си и да си кажа честно, че до този момент съм била напълно щастлива и нищо не е помрачило живота ми. После почвам да тесам този най-стар неприятен момент да го изчистя. Минавам на следващия най-стар. Ако от негова позиция гледайки назад отново смятам, че до момента съм била напълно щастлива, значи предния проблем съм го оправила. Така оправих две от трите неприятни случки, които помрачаваха иначе отличните отношения с баща ми. Помага ми явно и това, че съм с много лоша памет и че не съм злопаметна. С удоволствие стигнах някъде докъм 4 клас, тоест мога дакажа, че до 4 клас съм била напълно щастлива и нямам нито един неприятен спомен и нито едно нараняващо събитие. И от този момент започват сложните отношения с майка ми, които просто не ми се започват, толкова са много нещата, че ме обезкуражава. И при тази ситуация като изникне нещо от деня, което е уж дребно, та си казвам - айде, първо него да махна, да не го мисля... и така получавам усещането за хаос.

# 608
  • ул. "Мечтание"
И от този момент започват сложните отношения с майка ми, които просто не ми се започват, толкова са много нещата, че ме обезкуражава.

Тесай този момент, всяка фраза поотделно, или пък заедно, както ти дойде. Ако изпитваш отново съпротива и за това, тесай тази съпротива. Попитай се защо я има, защо отказваш да си оправиш живота и отношенията с майка си? Дали не изпитваш някаква вина или страхопочитание към нея, криворазбрано уважение (в стила на "тя ми е майка, значи може да си прави с мен каквото си иска и тя винаги е права, аз какво да оправям тогава?"), дали тя не вини теб за някакви аспекти от живота си, дали не е била свръсамбициозна спрямо теб, или е имала нереалистични очаквания и изисквания, дали си се чувствала необичана и неразбирана... или друго?

И да напомня, че ТЕС работи така, че не е нужно да изтесаш всяка случка поотделно. Достатъчно е да извадиш част от тухлите и стената сама ще падне.  Wink

# 609
Хубаво направи, че ми го напомни. Точно това ме спира - толкова много тухли да ги басам една по една - то си е направо сизифовски труд.  Laughing

Шегувам се, но гледам сериозно. Даже съм си решила по празниците, когато ще си постоя повече вкъщи, да се заема със себе си.
Съзнавам, че тази "вътрешна" работа не е нито странична, нито маловажна спрямо ежедневните задължения, даже напротив, състоянието на душата е от по-висок приоритет от бита, обаче някак несъзнателно се поддавам на общественото разбиране, че работата си е работа, а другото е за свободното време.

# 610
Добре  Peace
Когато му чистя носа и той се дърпа,пъчи и врещи се ядосвам.Много.Сякаш си мисли,че искам да му навредя,а определено не е така.Искам да му е чисто нослето,за да диша и да се храни спокойно.Но той се дърпа,а така хич не ми помага.Ето за туй се ядосвам,прави нещата по-зле.
За неспането в кошарата,малко ми е некомфортно да спим заедно,понеже той вече е голям и много рита,дори насън.Бърка в очите,скубе...сещате се.Не е почивка като почивка,а терор от него към клетата му майка  Rolling Eyes Но обожавам да заспива в мен,гушнат и спокоен.Ако не упражнява насилие върху мен щях да съм мноооого доволна.
Ох,кърменето... много болна тема.Голям проблем за мен.Чувствам се напълно провалена като родител,като човек.. Какво ли не опитах,и не и не,не засуква.Знам,че вече е късно да се научи,ако се научи ще е по негово желание,инстинктите му да суче на гърда са изгубени на тази възраст.Той никога не е сукал.
За алергията ми е много гадно,аз самата имам много алергии и знам колко е неприятно.Искам да израсте по-бързо тази отвратителна алергия.Ако е на кърма ще е много по-добре за него,но като не суче и почти спря.Започнах релактация с хапчета и цедене с електрическа двойна помпа,но няма как да се увеличават стабилно количествата при положение,че не суче.Консултантите ми казват,че тялото ми не реагира на помпата. Cry Отделно от това,Фризопеп АЦ е отвратително на вкус и мирис мляко,едва едва го пие... А като лизне малко кърма откача от кеф.Лошото е,че отказва да яде след като е опитвал кърма.

Първоначално ти си зададе въпросът за това как да му правиш прокси. По принцип в алгоритъма на самото прокси първата стъпка е да освободиш себе си от това как те кара да се чувстваш чуждият проблем. В твоя случай трябва да направиш ТЕС поне с тези фрази:

Когато му чистя носа и той се дърпа,пъчи и врещи се ядосвам. Много.
Сякаш си мисли,че искам да му навредя
той се дърпа,а така хич не ми помага.
за туй се ядосвам,прави нещата по-зле
некомфортно да спим заедно
Не е почивка като почивка,а терор от него към клетата му майка  
кърменето... много болна тема
.Голям проблем за мен.
.Чувствам се напълно провалена като родител,като човек.
Той никога не е сукал.
За алергията ми е много гадно
аз самата имам много алергии
тази отвратителна алергия

И две истории от мен.
Когато се роди третото дете, кърмех него и кака му. Каката още имаше нощни кърмения и по цяла нощ раздавах цици. Спях по 3-4 часа на парчета по половин-един. Сутринта бях парцал. Някъде към втория месец не издържах. Бях готова цял ден да им правя проксита. Но, както си му е редът, започнах от себе си. "Не мога да се наспивам", "Важно е да спя", "Нямам време за себе си" и т.н. Освободих всичко. На следващата нощ те ме будиха пак толкова пъти и отново спах няколко часа накъсано. Но на сутринта бях свежа като репичка Simple Smile
След още месец спрях нощното на каката, но моето недоспиване вече не беше причина за това.

Когато третото стана на 1,5 г. неговото нощно кърмене много ме тормозеше. Отново дойде момент, в който не можех повече и се разтесах. Тук тесах повече дни. Когато напълно освободих всичко у себе си, той просто спря да се буди и започна да спи по цяла нощ.

# 611
  • ул. "Мечтание"
....работата си е работа, а другото е за свободното време.

А това съвсем не е така. Simple Smile

С малко обмисляне и тренировки би могла да вплетеш вътрешната работа и в работното си ежедневие. Например - отиваш до тоалетна, потупваш се. Возиш се в градския транспорт - потупваш се. Чакаш да се свари кафето - потупваш се... Simple Smile Сигурна съм, че ако се замислиш ще откриеш много такива моменти, в които можеш да вмъкнеш тесане. Едно-две потупвания дори да са са от полза. Много по-добре от нито едно.  Peace За да не прави много впечатление може само по ръцете да се потупваш, не е толкова ефективно като пълен кръг по точките, но пак е много по-добре от нищо.
Чакането на големия почивен момент, когато ще можеш да се отдадеш само на тесане не е много продуктивна тактика. По-добре всеки ден по мъничко, пък ако ти се отдаде възможност за например един ТЕС уикенд това може да ти е само в полза.  Mr. Green

# 612
  • София
Значи, реших да започна от началото на живота си, хронологично. Започнах да мисля кой е най-най първият ми неприятен спомен. Принципът, който възприех е, че от времевия момент на този най-най стар неприятен спомен трябва да мога да погледна назад към раждането си и да си кажа честно, че до този момент съм била напълно щастлива и нищо не е помрачило живота ми. После почвам да тесам този най-стар неприятен момент да го изчистя. Минавам на следващия най-стар. Ако от негова позиция гледайки назад отново смятам, че до момента съм била напълно щастлива, значи предния проблем съм го оправила. Така оправих две от трите неприятни случки, които помрачаваха иначе отличните отношения с баща ми. Помага ми явно и това, че съм с много лоша памет и че не съм злопаметна. С удоволствие стигнах някъде докъм 4 клас, тоест мога дакажа, че до 4 клас съм била напълно щастлива и нямам нито един неприятен спомен и нито едно нараняващо събитие. И от този момент започват сложните отношения с майка ми, които просто не ми се започват, толкова са много нещата, че ме обезкуражава. И при тази ситуация като изникне нещо от деня, което е уж дребно, та си казвам - айде, първо него да махна, да не го мисля... и така получавам усещането за хаос.
Чудесно до тук! Сега помисли кое е главното от нещата, с което най- много не ти се занимава? Хвани само него и го ТЕСай. Тук или ще се напънеш и преодолееш нежеланието да ТЕСаш или първо ще поТЕСаш нежеланието да ТЕСаш. После по същество. И не отлагай, както казва Нощни очи!

# 613
Теснах че ме ядосва,като му чистя нослето.Ядът ми  беше 8 в началото.После не знам защо,но вместо да стане ядосвам се=0 стана страх!!!  Shocked Ама страх както си трябва.Деветка!Теснах и страха,падна на нула.
Какво беше това не знам.Никога досега не ми се е случвало.
Примерно ядосана съм на ММ,в момента е 10,след ТЕС е 0 и забравям за случая,не ме кара да се ядосам като си припомням.
Да не би нещо да съм объркала?  newsm78 Може би не съм направила както трябва нещо,по принцип нямам физическа реакция след ТЕС-жажда,прозявки и т.н.

# 614
Аз тесвам, че мъжът ми ме ядосва, но изобщо не действа.
Нещо аз ли не правя както трябва...

Общи условия

Активация на акаунт