Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

ГОТВЕТЕ С - "ЧЕРПАК С МЕРАК"

  • 322 236
  • 849
  •   1
Отговори
# 15
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЕСЕНИЦА


Предлагам ви една месеница която видях ето от ТУК ....

Аз малко импровизирах,....тестото е оригинала, а плънките са мои.

ПРЕДЛАГАМ ВИ ДВЕ ПЛЪНКИ КОИТО МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАТЕ С ТОВА ТЕСТО .
ПОЛУЧИ СЕ НЕЩО УНИКАЛНО КАТО ВКУС .

ПИЛЕШКА ПЛЪНКА
1пилешко бутче или бяло месо нарязано на ситно
3-4 -гъби
1-кромид лук на ситно
3-печени чушки на ситно
1-домат нарязан на ситно може и от буркан
1скилидка -чесън на ситно
сол,чер пипер ,
1 щипка -червен пипер
1 щипка -чубрица
1пръст отрязано от пакетчето - масло

Тази плънка се приготвя така:
Всичко продукти нарязани ги слагаме в подходяща тенджерка или тиган да се запържат хубаво до готовност.
Слагаме червеният пипер и подправките.
Оставяме да поизстине


ЗА ПЛЪНКАТА С ПРАЗ И КАЙМА
1връзка -ПРАЗ
500гр.-кайма
повечко -олио носи на мазнина
червен пипер ,сол ,чубрица,

Тази плънка се приготвя така:
Праза се нарязва на едро и се задушава в олиото поръсен със солта.Когато стане златист праза ,прибавям размитата кайма с малко вода да стане рядка и като я сложим да не става на едри буци.
Прибавя се и червения пипер/повечко носи на пипер/ солта,чубрицата и запържвам да остане на мазнина.


ЗА ТЕСТОТО :
1 ч.ч. прясно мляко
20 г. прясна мая (1/2 пакетче)
1 ч.л. сол1ч.л. захар
1 с.л олио
1 с.л. оцет
2 яйца
около 3 ч.ч. брашно
сирене, олио

ТАКА СЕ ПРИГОТВЯ:
Маята се размива заедно със солта, захарта и малко от млякото.
Постепенно се добавят яйцата, останалото мляко и другите продукти и се замесва тесто.
Може да се направи на ръка или в машина за хляб.
Готовото тесто се разделя на топки, които се разточват на правоъгълни кори. Ръсят се с мазнина и плънката и се навиват на руло.
Рулото се усуква няколко пъти и се навива в тавата.
Втасва и се маже с жълтък.
Пече се на 180 градуса.

ПОДНЕСОХ МЕСЕНИЦАТА ТОПЛА И С АЙРАН.


# 16
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ТУТМАНИК


ПРОДУКТИ
около 1кг. брашно
мая колкото кибритена кутийка
1 ч. лъжица захар
1 ч. лъжица сол
4 яйца
хладка вода около 200 мл. / една чаена чаша /
около 350 гр. сирене
около 200 гр.мазнина / масло, мас, олио /



НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
В чашата с хладката вода прибавяме маята, захарта и малко брашно и разбъркваме на кашичка. Оставяме докато втаса.
Към пресятото със солта брашно, добавяме леко разбитите яйца, маята, водата и замесваме тестото.
Разтачаме тестото на пласт с дебелина около 2см. като се опитваме да получим нещо като квадрат.
Мажем с маста / маслото, олиото / и поръсваме с натрошеното сирене.
Започваме да сгъваме краищата...докато сгънем като плик.
Отново разточваме и отново намазваме с мас и прибавяме сирене.
Това се повтаря 3 пъти.
Последният път не разточваме тестото, а го слагаме в тава със сгъната част надолу.
Разрязваме на малки парченца и мажем с жълтъка.
Слагаме да печем в не загрята предварително фурна.
Печем само от долу на 170 градуса около 30мин..
Трябва да го проверите дали е порозовяло от долу и след това печем на грил около 10мин.
Ако печка не пече само отдолу - сложете я на 170 градуса с вестник от горе и след това на грил и ще се получи.
Тутманикът втасва докато се пече.



Благодарности на на Аелис ,че ни представи рецептата.
Благодаря на източника за страхотната рецепта

Последна редакция: чт, 17 май 2012, 10:46 от ЗИЧЕ

# 17
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПРИХЛУПЕНИ КУРАБИИ


Продукти:
4бр - яйца единият жълтък за мазане
1.1/2-ч.ч захар
1 не пълна ч.ч. - разтопена свинска мас
1ч.ч. - кис. мляко
1бр -амонячна сода , щипка сода бикарбонат ,ванилия ,
брашно , ядки орехи


Приготвяне:

От продуктите се меси меко тесто да може да се точи.
Дели се на две и се разточва на един сантиметър дебелина.
Режем с нож на правоъгълници или на триъгълници и мажем с жълтъка ръсим захар и слагаме орехи на единия край.
Захлупваме и притискаме със вилица края .
Поставяме в намазана тава с олио и поръсено брашно.... или на хартия за печене.
Мажем курабиите със жълтъка.
Ръсим пак със захар и печем на 200 градуса .


# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ С ДУПКА - баба Елена и мекици




ПРОДУКТИ
3 яйца
1 кофичка -кисело мляко
1 с л подравнена сол
1 ч л неподравнена сода
3-4 с л олио
брашно за средно твърдо тесто
пълнеж-сирене


ПРИГОТВЯНЕ

От дадените продукти[без сиренето]се омесва тесто.
Разделя се на топки които леко се сплескват.
В средата на всяка се поставя натрошено сирене и краишата се затварят навътре за да се образува пак топка.
Сплескват се с длан за да може да се изтънят и да не са дебели.
В средата се прави с пръст дупка и се завърта да се разшири.
Пържат се в сгорещено олио , ако при изтъняване, тестото се разкъсва и сиренето се покаже не се притеснявайте.



А КАКВИ МЕКИЦИ СТАНАХА САМО НА ДРУГИЯ ДЕН ОТ ОСТАНАЛОТО ТЕСТО /което държах в хладилника/



# 19
  • Пловдив
  • Мнения: 614
РУЛО С МАРМАЛАД ОТ ДЮЛИ




Сладко тесто

4 ч.ч брашно
1/2 ч.ч захар
3 ч.л. суха мая
3/4 ч.ч мляко
4 с.л. разтопено масло
2 яйца
1 ч.л течна ванилия
мармалад всякакъв


ТАКА ГО ПРИГОТВИХ
Омесих тестото и оставих малко да постои под кърпа.
Прихлупих го няколко пъти и го разделих на две равни части.
Едната разточих на правоъгълник , намазах със мармалад и завих на руло.
Сложих го в права тефлонова форма за кекс .Ако нямате може и в друга тава.
фурната пуснах на 50 градуса и пъхнах завитата с кърпа тава да може да втаса.
Когато удвои обема си намазах със жълтък отгоре и поръсих със кристална захар.
Увеличих фурната на 180 и изпекох до готовност.





Втората половина я разточих на кръг и нарязах на триъгълници.
На всеки триъгълник сложих сладко от сини сливи.
Завих кифличките и сложих в тава с хартия или подмазана с масло.
Тях също оставих завити с кърпа да втасат докато се печеше рулото.
Когато втасаха намазах с жълтък и поръсих с кристална захар.
Пекох на 180 градуса.



Последна редакция: чт, 27 окт 2011, 19:39 от ЗИЧЕ

# 20
  • Пловдив
  • Мнения: 614
БЮРЕК СЪС СПАНАК И СИРЕНЕ


ПЛОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
350 мл.- прясно мляко
100 мл - вода
25 гр.- прясна мая
1 и 1/2- чаена лъжичка сол
около 600 гр.- брашно
4 с.л. -зехтин или олио

1 яйце за мазане
сусам ,мак
Над 100 г масло ,олио,свинска мас ...за мазане на пластовете като се оформя

ЗА ПЛЪНКАТА
350 г сирене
400 г спанак
по желание може да сложите на едното листо и бекон,шунка,или колбас



КАК ГО ПРАВЯ
Тестото омесих в машината иначе и на ръка става да е меко и еластично тестото.
Постоя малко 5-10 мин. завито.
Тестото разделих на три равни части и всяко още на две да станат 6 топчета.
Първото разточвам на колкото се можа по тънка кора.
Мажа обилно с масло и ръся с малко сирене и малко спанак.
Разточвам втората кора и слагам върху първата.
Намазвам пак обилно с масло или с каквото мажем .. и поръсвам с половината от спанака.
Разточвам и третата кора, поставям я върху втората.
Отново намазваме обилно с масло и поръсвам с половината от сиренето.
Тогава започваме да сгъваме
Единия край до 1/3 разточеното и отсрещната страна захлупих върху нея.
После другите два краища ги прегънах до средата.
Така стана като плик.
Взех го и го сложих с прегънатото в единия край на тава покрита с домакинска хартия.
По същия начин правя и другите три топчета.
Слагам го плътно до другото и нарязах на кръст и после всяко парче на триъгълник.
Така завих със кърпа и сложих във фурната на 40 градуса да втасва.
Когато удвои обема си намазах отгоре с яйцето и поръсих със сусам ,мак ,сусам ,мак парчетата.
Така пекох на 180 градуса до готовност
На едната кора може да сложите и шунка или колбас или бекон .




източник

Последна редакция: сб, 11 фев 2012, 10:28 от ЗИЧЕ

# 21
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪРЗЕЛИВКИ



ПРОДУКТИ
3 чаша брашно,
1 чаша настъргано сирене,/аз го начупих/
1 чаша кисело мляко,
1 яйце,
1/2 ч.л. сода,
две щипки сол

ПРИГОТВЯНЕ
Всико се разбърква с вилица(не се меси)!!!
С намаслени ръце и с помоща на лъжица се взима от сместта и се оформят топки.
Нареждат се в намазнена тава.
Върху всяка топка се бучва парченце масло.
Тавата се слага във студена фурна и се включва.
Пече се на умерена фурна./аз пекох на 200градуса/




ИЗТОЧНИКА Е syyllvvii от БГ-мама форума

# 22
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЕКИЦИ



ПРОДУКТИ
1 кофичка -кисело мляко
1-яйце
1ч.л.-сол
1/2 с.л.-сода
около 500гр.-брашно


ПРИГОТВЯНЕ
Всичко сипвам в машината за хляб и омесвам меко тесто .И на ръка става бързо.
Оставяме го да почине 15мин. завито.
С намаслени ръце разтеглям мекица и пържа в сгорещено олио.


# 23
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЕКИЦИ И БАНИЧКИ пържени




Искам да се извиня за снимките ,ей така набързо щракнати защото не можех да одържам напъна за да бъдат излапани на момента.Simple Smile))))
Експериментирах със баничките и ви уверявам ,че по вкусни не съм яла.Не са мазни както другите баници.
Месих тестото в машината ,като сложих първо течните продукти содата и останалите ...

ПРОДУКТИ
2 яйца
1 ч.ч. -кисело мляко
1/2 ч.л.- сода
1/2 ч.ч.- хладка вода
1/2 ч.л.- сол
брашно за меко тесто
олио за пържене
сирене
пудра захар за поръсване или мед ,сладко ,мармалад

ПРИГОТВЯНЕ НА ТЕСТОТО
Пресявам брашното за да стане пухкаво.
Прибавям разбитите с киселото мляко яйца, содата, водата и солта.
Омесвам меко тесто, което оставям за 15-20 минути завито с кърпи.


ЗА МЕКИЦИТЕ

В тиган наливам олио около един пръст.Когато намалее се долива.
С намаслени ръце разтеглям кръгли мекици, които изпържвам до златисто в сгорещеното олио.
Ръсят се с пудра захар или с мед,сладко, абе кой както иска да си ги хапва.Simple Smile




ЗА ПЪРЖЕНИТЕ БАНИЧКИ

Откъсвам от тестото топче колкото киви.
Разточвам кора дебеличка и ръся със сирене.
Прегъвам /захлупвам/ двете страни една върху друга, другите два края само малко се загъва .. така става дълъг правоъгълник.
Леко с точилката пак разточвам да стане по тънка.
Внимаваме много да не я разкъсаме.
Пържа в сгорещено олио.



БАНИЦИТЕ СТАВАТ НЕВЕРОЯТНО ВКУСНИ И БЪРЗО СЕ ПРАВЯТ.
ТЕСТОТО МОЖЕ ДА ВИ СТОИ В ХЛАДИЛНИКА И ДА СИ ГО ПОЛЗВАТЕ ПОСТОЯНО.

# 24
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КИФЛИЧКИ


ПРОДУКТИ:

1/2 кубче мая
2 ч.ч. /чашата е 200 гр/ топла вода
2 суп. л. захар
1 ч.ч. брашно /200гр/
Всичко това втасва и след това добавяш:

1 яйце
1 ч.л. сол
брашно за меко тесто /около 500 гр/


Плънка

тя може да е каквато се сетите
мармалад,колбас,сирене с яйце,шоколад,локум



Приготвяне:

МЕСИШ ТЕСТОТО ...Не чакаш да втасва, а направо разделяш на 2 части, разточваш кора около 1 см ,режеш на триъгълници и слагаш плънката във всеки триъгълник на широката част и завиваш на кифличка.В случая на снимките използвах мармалад от дюли ,печена тиква и шоколад .Редим в намаслена тава и завиваме с дебела кърпа . Като втасат в тавата ги мажеш с жълтък и олио и печем. Това е. Със сладката плънка отгоре ги поръсвам със захар.



Рецептата е от Benita

# 25
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ СЪС САЛАМ И ТОПЕНО СИРЕНЕ


ПРОДУКТИ:
2ч.ч.-пр.мляко/топло/
2- яйца
6с.л.-олио
1с.л.-сол
2с.л.-захар
1кубче-жива мая
олио за оформяне и масло за мазане
около 1.200кг брашно за средно меко тесто/за хребопекарнята да не маже под бъркалките/


За плънка
парче топено сирене
салам по избор /моя е телешки/
червени пекани чушки
Всеки може да промени плънката аз в момента това имах това сложих.




ПРИГОТВЯНЕ:
Това е същото тесто като за джобовете!!!
В топлото мляко слагаме маята да се разтвори,и изсипваме в кладенчето направено с брашното и останалите продукти.Може и в хлебопекар нята да се меси.Да стане средно меко тесто.
Правим от него топки колкото кайсия и слагаме отстрани.



После всяко топче размачкаме с пръсти да стане колелца и в него слагаме от плънката
ето така


ПОСЛЕ ЗАГРЪЩАМЕ ВЕДНЪЖ ТЕСТОТО



ОЩЕ ВЕДНЪЖ ОТ ДРУГАТА СТРАНА



ПОСЛЕ ЗАГЪВАМЕ КРАИЩАТА ОТ ЕДНАТА



И ОТ ДРУГАТА



И слагаме върху домакинска хартия или в подмаслена тава.



Оставяме да втасат и печем на 180 градуса.
Като ги извадим мажем със масло.



# 26
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИЦА СЪС СУХ ХЛЯБ


ПРОДУКТИ:

7-8 филии от сух хляб
някакъв колбас /наденица,шунка,салам/ каквото има останало в хладилника/
сол,чер пипер
чубрица
3 яйца
1 чаша кисело мляко
малко прясно около 50 мл
кетчуп
олио или зехтин
150 грама кашкавал настърган



ПРИГОТВЯНЕ:
Нарязвате филиите нареждате ги в подходяща тавичка намазана с масло.Отгоре върху тях също наръсвате малко масло или олио,кетчуп нареждате колбаса,поръсвате с чубрица или друга подправка по желание.Заливате и пъхате във фурната да се опече,малко преди да е готово наръсвате настърган кашкавал.


източник

# 27
  • Пловдив
  • Мнения: 614
КЕМЕРКА




Предлагам ви една рецепта много вкусна и апетитна.Рецептата е от Врачанският край до колкото знам.Когато я опитах много ми хареса толкова вкусно нещо ми се видя ,че от тогава постоянно си я правим в къщи.
Когато някой от семейството ми пътува за дълго , правя кемерка но във вид на затворена пица и съм спокойна ,че имат вкусно ядене.




ПРОДУКТИ ЗА ТЕСТОТО
2 -яйца,
250 мл -пр. мляко,
2 с.л -олио,/аз слагам 3с.л./
1/2 с.л -сол,
1/2 с.л- захар,
половин кубче мая,
600 гр брашно
Всичко това го меся в хлебопекарната ,или на ръка и го оставям да почине завито с кърпа докато направя плънката.



Когато нямам време да меся купувам готово тесто .

ЗА ПЛЪНКАТА
1връзка -ПРАЗ
500гр.-кайма
повечко -олио носи на мазнина
червен пипер ,сол ,чубрица,

Продуктите може да намалите според тавата.


Праза се нарязва на едро и се задушава в олиото поръсен със солта.Когато стане златист праза ,прибавям размитата кайма с малко вода да стане рядка и като я сложим да не става на едри буци.
Прибавя се и червения пипер/повечко носи на пипер/ солта,чубрицата и запържвам да остане на мазнина.
По голямата част от тестото го разточваме според тавата аз използвам 35см .
ето така да покрива ръбчетата .



Сипвам плънката отгоре и разпределям хубаво .



загъвам краищата така



и разточвам останалото тесто за капаче.



Пека на 180 градуса до готовност ,ако имам кашкавал настъргвам и запичам ,ако нямам и без него минава . Simple Smile



режа на парчета и сервирам


# 28
  • Пловдив
  • Мнения: 614
ПИТКИ




Споделям това тесто защото е много хубаво и станаха страхотни неща.

Рецепта
на 1.0-1.1 кг тесто

570 гр- брашно
3гр -суха мая
8гр -сол

46гр- маргарин
70грама -захар

65грама -яйца в тесто
10гр -ванилия
255 грама много студена вода





ПРИГОТВЯНЕ
Слагаме в купа всичко, с изключение на сол и маргарин и се разбърква около 5 минути при средна скорост . Изсипете солта , добавете маргарина и меси 10 минути при най-високата скорост, с която работи вашия миксер. Аз месих на 3 скорост. Тестото ще е много меко и много копринено, като изтеглиш с пръсти , се образува прозрачно еластично тесто прилича на стената на балон .

ето стъпка по стъпка месенето аз месих във хлебопекарнята....
това е преди да го извадя от контейнера



Едно тесто добре развито на глутен , ако тестото издърпате с пръстите си, се получава тънка еластична смес.

 

Сгъваме тестото няколко пъти да влезне въздух в него и доомесваме с брашънце.



сплитането на тестото


   
Набрашнявайте тестото да може да го обработвате защото е много меко и пухкаво.




ЕТО И ДРУГИТЕ НЕЩА КОИТО СЪМ НАПРАВЕЛА ОТ ТОВА ТЕСТО.

ПИТКИ СЪС СМОКИНИ



КАШКАВАЛКИ



РОЗИЧКИ И КИФЛИЧКИ С БЕКОН








# 29
  • Пловдив
  • Мнения: 614
МЪРЗЕЛИВ ТУТМАНИК





Разбърквате 3 яйца ,2 кофички кисело мляко,1 к.ч. олио,около 500 гр. намачкано сирене, брашно колкото да стане кексово тесто и 1 пакетче бакпулвер.Изсипвате в намазнена тавичка(или постилате в тавата хартия за печене) и печете до готовност.



Аз експериментирах и сложих и във формичките за мъфини станаха чудесни.




ИЗТОЧНИК TheNMaster

Общи условия

Активация на акаунт