Сурогатното майчинство в България

• 148 855
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 290
  • в здрача
И затова дай да отворим кутията на Пандора, че да имат неморалните лекари и пациенти нови широки и вече узаконени полета за изява.  Laughing
Защо да са неморални лекарите, които помагат да се създаде нов живот?
Кое е неморалното в желанието да имаш дете?

# 1 291
 Joy
айде отначалоооо! Няма да се отказваме, гоним 100 тната страница Twisted Evil

# 1 292
Joy

О, ти не напусна ли вече три пъти темата или ми се е сторило? Явно повторението не ти омръзва...

# 1 293
  • София
TSV, говореше за контрола в болниците. Ти, не аз.

jp, кое е по-вероятно, кажи ми моля те, с ръка на сърцето. Жена с добра заплата да рискува да загуби работата си със СМ (отсъствия, временна нетрудоспособност и т.н.) или жена, с кофти заплащане, осигурена на МРЗ да предприеме такава стъпка.

# 1 294
TSV, говореше за контрола в болниците. Ти, не аз.

jp, кое е по-вероятно, кажи ми моля те, с ръка на сърцето. Жена с добра заплата да рискува да загуби работата си със СМ (отсъствия, временна нетрудоспособност и т.н.) или жена, с кофти заплащане, осигурена на МРЗ да предприеме такава стъпка.

jp, с ръка на какво?

# 1 295

Ами аз бих си взела една година, ако се налага и ако го правя за някой близък. И не виждам защо е задължително в следствие на това стандартът ми да пада драстично. Това с ръка на сърцето - както пожела.

Отделно, ако ползвам услугите на СМ, бих искала да не ходи на работа - особено ако работи в лоши условия. Бих искала да се храни здравословно, да си почива. Не виждам защо тя трябва да плаща за тези мои предпочитания - макар и да ги спазва с удоволствие, примерно. Не виждам нужда и НОИ да плаща за тях - под формата на болнични.

# 1 296
Защо сурогатното майчинство не трябва да се узаконява.

Всички аспекти, на които са обърнали внимание в горната статия, са важни. Но според мен оновните са тези  :

Концепцията за сурогатното майчинство грубо обезценява репродуктивната дейност, която жените извършват с тялото и душата си (мисли, емоции, отношение), и я свежда до механично действие и «работа».

Нарушават се правата на детето. И детето, и заместващата (сурогатна) майка са третирани като биологична стока, за която се заплаща. Това потъпква  правата на детето като човешко същество, гарантирани от Декларацията за правата на детето (чл. 6 и чл. 9). Нарушава се и правото на детето на информираност. То няма да може да узнае, коя е майката, която го е родила, а при донорство и своя произход.

Сурогатството крие сериозни психологически и физиологически здравни рискове. Не е ясно как заместващата майка ще реагира при отнемането на детето и какви ще бъдат психологическите последствия върху нея;

Сурогатните майки нямат никакви права спрямо бебето. Ползващите се от заместващо майчинство съпрузи имат пълни права над сурогатната майка по време на бременноста. При диагностициране на увреждане или болест на детето могат да възникнат сериозни проблеми. Приемащите родители може да  пожелаят аборт и  да заставят заместващата майка да го направи,  независимо от нейните морални убеждения;

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 15:25 от Соня.

# 1 297
  • в здрача
Аз ги прочетох всичките страници и честно казано все още не мога да разбера аргументите, затова и чак сега се включвам. Морала още докато учихме философия и етика в гимназията беше доста размит, .т.е ако за един едно е неморално, за друг си е съвсем морално. Затова и законите са отделени от така наречения морал.  Да не говорим как се е променял през годините. Ако допреди 20 години бе адски неморално да родиш дете без да имаш граждански брак, то сега е най-естественото нещо на света.
Би било добре да се дискутира как да се направи така, че да се ограничат злоупотребите до минимум, отколкото да лепим етикети на хората, които биха се възползвали от този закон, след като на всички е ясно, че е имало и ще има хора, които ще го направят по един или друг начин, тук или другаде.

# 1 298
Защо сурогатното майчинство не трябва да се узаконява.

Всички аспекти, на които са обърнали внимание в горната статия, са важни. Но споредмен оновните са тези  :

Концепцията за сурогатното майчинство грубо обезценява репродуктивната дейност, която жените извършват с тялото и душата си (мисли, емоции, отношение), и я свежда до механично действие и «работа».

7. Нарушават се правата на детето. И детето, и заместващата (сурогатна) майка са третирани като биологична стока, за която се заплаща. Това потъпква  правата на детето като човешко същество, гарантирани от Декларацията за правата на детето (чл. 6 и чл. 9). Нарушава се и правото на детето на информираност. То няма да може да узнае, коя е майката, която го е родила, а при донорство и своя произход.

Е то хубаво, ама вече си е Законно...та и 200стр. да се изпишат, ще го върнем за преразглеждане ли?

# 1 299
  • София
Очевидно единствената цел  е да се прикрият зад него незаконни деяния и да не могат да бъдат реално преследвани от закона. Посто ще е по-лесно някой да си измие ръцете.

Не очевидно, очевАдно е.
Не се хаби, адекватни отговори от тук списващите привърженички няма да получиш по нито един логичен /морален или правен/ въпрос. Те просто не могат или не искат да разсъждават логично. Убедих се за Nти път, няма смисъл. Законодателите пък си имат техните презумпции, без да броим грижата им за репродукцията на населението (хахахахаха Mr. Green). И така.

Явно си права.
Като гледам и никой не се надпреварва да ми отговаря изобщо.
Освен ако не приемем за отговор особено интелигентни въпроси, дълги не повече от ред.
И загрженост за дохода на сурогатните майки със заплата над 2000 лв.

Lindt, не се притеснявай. Същите клиники и лекари, извършвали досега незаконните опити върху сурогатни майки, сега ще контролират съвестното изпълнение на закона, дали наистина нуждаещи се двойки прибягват до СМ, обаче и държавата ще им плаща за това, освен подкупите, които ще получават. Laughing

# 1 300
  • София - Рим и обратно
Joy

О, ти не напусна ли вече три пъти темата или ми се е сторило? Явно повторението не ти омръзва...
О ама айде стига сте писали де, позволете на jp да си остане сама в темата, нека последната дума е нейна Laughing

Е то хубаво, ама вече си е Законно...та и 200стр. да се изпишат, ще го върнем за преразглеждане ли?
Ами стават и чудеса, знам ли... Rolling Eyes

Елица, никой няма да ти отговори, то няма и какво. Не върви хуманни личности, загрижени за раждането на дечица и за проблемите на бездетните семейства да ти кажат ей така - не ми пука какво ще стане ако изложа на опасност един чужд живот, ако нанеса душевни травми на чужд човек. Те ти казват, че утробата се е подписала и съгласила и точка. Съдбата на детето изобщо не я коментирам. Но адски ме напушва смях като чуя, че едно поръчано дете гарантирано ще има грижовни родители Laughing. Като съм свидетел на няколко "много чакани и желани" как се отглеждат...няма да коментирам, нека си вярват.

# 1 301

Елица, никой няма да ти отговори, то няма и какво.

Ти разбра ли всъщност какво пита Елица?

ПС Иначе - да, драматични изпълнения като "Аз бях дотук. Няма повече да пиша, вие не ме разбирате" искрено ме забавляват. Особено като са през страница.

# 1 302
  • София - Рим и обратно

Елица, никой няма да ти отговори, то няма и какво.

Ти разбра ли всъщност какво пита Елица?
Да, а ти?  Joy
Въпросите бяха 2. Ти за кой говориш? Да не би да си решила и да отговаряш?

# 1 303
Да не би да си решила и да отговаряш?

Да, стига да разбера какво пита. Simple Smile Някак се губи сред плюнките, които хвърля около себе си. Извинявай, но няма да си причиня това - да се върна да й ровя из съсканията.

Все пак имам чувство за самосъхранение.

# 1 304
  • София
Като гледам и никой не се надпреварва да ми отговаря изобщо.

след като ти прочетох описанието на това що е бременност и до какво води тя - лично аз изобщо не смятам да ти отговарям дори на въпроса "колко е часът".

Общи условия

Активация на акаунт