Сурогатното майчинство в България

• 148 855
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 1 320

Разходите - дали е предвидена специална организация, която да следи тези случаи? Аз по-скоро си го представям като допълнителна грижа на болниците. Като дойде двойката с всички събрани документи + констатациите на психолога за тях и за СМ се извършва процедурата като поръчителите си я заплащат. Ако възникнат спорове, то те се решават в съда.

И аз така си го представям - даже по-скоро си мисля, че самите психолози трябва да работят в клиниките.

Клиниките определено имат интерес да са много внимателни при подбора. Никой не обича да е замесен в скандали и съдебни дела.

# 1 321
  • София
Не се чувате вече какво пишете  Laughing. БР освен права върху бебето вече имат и върху менюто, почивката и работата на СМ. Чудничко. Остава да й забранят да гледа определени филми и лист с хора, с които може да се среща. Робиня.
jp пък иска овъзмездяване на нейното благородно дело (принципно) с едногодишно прекъсване на работа. Ама бремеността е 9 месеца + 45 дни след раждане. Пак не излизат сметките до 12 месеца. Или СМ е със специален ореол и се ползва с повече права от обикновените жени?

# 1 322
  • София
jam, нали СМ не трябва да се привързва към детето? Остава и само горното Simple Smile. Малко черен хумор, но наистина не знам как човек би се разделил с малкото човече, колкото и да се настройва, че не е негово, не го обича и т.н. без да изпадне в депресия.

този въпрос се задава много пъти и с право. именно поради възможните разлики в реакцията, СМ явно биха станали само жени с определена нагласа и отношение по въпроса.

като се взирам в себе си, мисля, че аз бих се разделила лесно с бебе, което съм износила, ако не е генетично мое. мисля, че и повечето хора биха го направили. почти всяка жена описва трепетите от носенето на плода, мислите, емоциите, свързани с това действие и с очакването на бъдещия живот - но колко от вас си дават сметка, че тези емоции не са плод на факта, че носите в себе си живот по принцип, а че носите продължението на своя живот? това е толкова първичен инстинкт, че не можем да го отделим от себе си, а и досега не се е налагало - защото технологията до скоро не е позволявала  жена да износва генетично чуждо дете. аз съм убедена, че емоцията на бременността и очакването са свързани основно с възпроизводството на гените. неосъзнато, разбира се.
Аз, честно казано, не разбирам идеята да износиш дете, родено от донорска яйцеклетка и донорска сперма, която реализираха няколко възрастни жени, станали известни в медиите (и кой знае колко още неизвестни). Докато поне половината от гените са на единия партньор – как да е, ОК. но ако детето е изцяло генетично чуждо – тогава наистина бих подкрепила осиновяването.

# 1 323
Ако трябва да съм напълно честна, истински се привързах към децата си, след като се родиха и се видяхме. Имах възможността да ги видя веднага, а малкият се е делил за не повече от 5 мин. Просто някак си се разпознавате и влюбвате един в друг. Естественно, мислиш го и преди раждането, но когато се роди и не е при теб (примерно завели са го на рутинен преглед) чувстваш огромна празнина.
От друга страна и двете ми деца ме разпознаха като се родиха. Двеста процента съм убедена в това. Малкият започна да плаче и в момента, в който чу гласа ми, спря, фиксира ме и където и да го разнасяха из стаята ме следеше с поглед. 
Това аз мога да кажа. 

Със сигурност СМ трябва да са с определена нагласа или да си мислят, че са с такава или да са много близки на биологичните родители, за да приемат желанието им да имат дете толкова лично, че да са готови да жертват нещо от себе си.

# 1 324
Новородено те е следяло с поглед?  Интересно

# 1 325
Не се чувате вече какво пишете  Laughing. БР освен права върху бебето вече имат и върху менюто, почивката и работата на СМ. Чудничко. Остава да й забранят да гледа определени филми и лист с хора, с които може да се среща. Робиня.
jp пък иска овъзмездяване на нейното благородно дело (принципно) с едногодишно прекъсване на работа. Ама бремеността е 9 месеца + 45 дни след раждане. Пак не излизат сметките до 12 месеца. Или СМ е със специален ореол и се ползва с повече права от обикновените жени?

бъръльо-бъръльо, ти искаш да водиш диалог или просто бръмчиш монологично? Сериозно те питам - има ли смисъл да чета какво пишеш или ще е все в същия заядлив тон без грам опит да четеш какво ти се отговаря?

Толкова ли е важно 9 месеца + 45 дни ли ще е или 12 месеца? Това, което искам да обясня е, че тези договорки са между биологичните родители и СМ. Нито някой нещо ти иска, нито ти дава на теб в случая. Какъв ти е проблемът, ако едни хора плащат на друг човек да си почива от работа една година - ако той го иска? В джоба ли ти бъркат?

Някакви хора се разбират по някакви техни въпроси, спазвайки закона. И да, тези въпроси няма как да не касаят начина на живот на СМ, докато е бременна.

# 1 326
Нали?

# 1 327
  • София
jp, принципно може и да не ме четеш. Няма да се разстроя. Но може и да не обиждаш.
Какво ми бърка ли? Ако ще се налага да свиквам с мисълта, че ще има сурогатство в България, ще трябва да си отговоря на въпроса тези, които биха прибегнали до него ще спазват ли законите, ще е платено ли, ще е безвъзмездно ли, какви ще са правата на всички, които са замесени.

# 1 328
По закон СМ не трябва да е платено. Покриват се разходите. Идеята е уж да не се превръща в бизнес. Опитът в други страни показва, че всъщност на черно се заплащат едни не лоши суми.

# 1 329
Нали?

да, това е вторият случай такъв, за който знам.
първият съм била аз, събрали са болницата, за да видят феномена  Grinning

# 1 330
jp, принципно може и да не ме четеш. Няма да се разстроя. Но може и да не обиждаш.
Какво ми бърка ли? Ако ще се налага да свиквам с мисълта, че ще има сурогатство в България, ще трябва да си отговоря на въпроса тези, които биха прибегнали до него ще спазват ли законите, ще е платено ли, ще е безвъзмездно ли, какви ще са правата на всички, които са замесени.

Ами добре - отговаряй си. Но към момента нямам впечатление да ползваш дискусията за такава цел.

Аз не знам как ще бъде - предложих ти само моето виждане. Което, незнайно защо, доведе до емоционален изблик защо СМ щяла да почива една година, а не като другите 10 месец и половина. Ама, честно, това ли е важно в случая?

# 1 331
  • София
Важно е, дали се ползва със същите права като останалите бременилки (по отчетните  Flutter) или ще се третира като нещо ново. Какво не е ясно на въпроса? Всъщност на мен ми звучи най-логично това:
По закон СМ не трябва да е платено. Покриват се разходите. Идеята е уж да не се превръща в бизнес. Опитът в други страни показва, че всъщност на черно се заплащат едни не лоши суми.
трябва, ама на практика не е

# 1 332
  • в здрача
Мисля си, че СМ и СР би трябвало предварително да обсъдят всички вариянти и те да са детайлно описани в договора, който сключват. Поне аз така бих направила. От диетата на СМ, през болнични, разходи и всичко което се сетя, дори бих питала за всякакви други вариянти, за които не се сещам.

# 1 333
  • София
да ви се повръща 3 месеца, да плачете и да се смеете без да знаете защо, да качите 20 килограма, да се сдобиете с глезени като трупчета, да се молите всеки ден от последния 9 месец няма ли да се роди най-сетне
Да изпаднете в депресия след раждането, да се възстановявате физически или психически с месеци, ако не и с години? И това е оптимистичната прогноза, не говоря за усложнения, трайни увреждания и инвалидизации.

Бременността е вълшебство. Да чакаш с трепет 2 чертички, да тръпнеш как ще се появи пулс на малката точица на видеозона, да очакваш първото пърхане в корема си, да се умихваш при всяко следващо движение, като си представяш лицето на детето си, да преодоляваш всички неразположения с мисълта, че скоро ще го гушнеш, да изтърпиш болката и притесненията и накрая да бъдеш възнаграден с най-голямото щастие - да имаш дете!

Въпросът не е в привързването, а дали сурогатната майка ще изтърпи екстрите от горня цитат, след като и липсват чувствата от долния. Как ще бъде мотивирана, колко точно тежест ще изтърпи, ако надхвърля очакванията й от предходния и опит, или ще побърза да се отърве от бремето си в 8 месец примерно.

Прекалено много въпросителни се събират според мен, но вие явно сте на принципа "дайте да дадем", нищо че има толкова неизвестни.

Заплащането какво повече да го коментирам... Нееднократно и недвусмислено беше заявено от вас, че лицемерната формулировка за безвъзмездно, обаче със заплатени "разумни" разходи ви е по сърце. Аз таква узаконена завоалирана продажност не мога да приема.

Последна редакция: пт, 11 ное 2011, 17:39 от Елица

# 1 334
очевидно, за да има кандидатки, значи са готови да изтърпят всички аспекти на една бременност.
Не може да е неизвестно нещо, което е зададено по условие.

Общи условия

Активация на акаунт