Сурогатното майчинство в България

• 148 961
  • 3 749
  •   1
Отговори
# 3 555
  • волно калдъръмче
Както раждалите не могат да влязат в обувките на нуждаещите се, така и не-раждалите не могат да разберат защо раждалите са против СМ.
Раждалите влизат в обувките на потенциалната нова раждаща и на детето. От страната на детето е най-лесно да се гледа - нов живот, семейство, което го чака и обича... абе цветя и рози отсякъде. От страна на СМ не е толкова лесно, особено когато започнеш да я възприемаш като човешко същество, което също може да изпитва чувства и да има права, а не просто като средство.

# 3 556
  • Куциндрел
Аз съм раждала 3 пъти и съм за Laughing... дори бих родила като СМ, само да можех да забременявам все още. Аз всъщност си обяснявам защо повечето раждали в темата са против, но то няма никаква връзка с децата им, а има "голяма връзка" с много други неща, които не искам да изреждам, защото ще прозвучат като квалификации. 
Явно си от жените, които "обичат да чувстват дете в себе си".  Laughing

# 3 557
  • Пловдив
Цеца, не знам дали разбираш, обаче последното ти изказване, което трябваше да е иронично, също доста добре показва как не можеш да си представиш хора, различни от теб, как не можеш да си представиш и да разбереш и ей толкова възможните мотиви, мисли и светоусещане на другите.
Не говоря за съчувствие в момента, т.е. не ти казвам "много си лоша", говоря чисто и просто за невъзможност да си представиш.
Много хора не могат, впрочем. Може би всички в една или друга степен "не можем".

# 3 558
  • Бургас
Против!
Създаването на семейство и раждането на дете не бива да бъдат просто мечта. Темата е  много деликатна и не ми се иска да обидя никой. Не съм чела назад коментарите. Просто си казвам мнението.
Да имаш дете, да го отгледаш и да му дадеш добър старт в живота има начини и последния разумен, според мен, е СМ. Има толкова чакащи за осиновяване дечица, с чисти сърца и незаслужаващи това, което получават в институциите. Да, съчувствам искрено на семействата, които не могат да имат свои деца по една или друга причина, но определено съчувствам и на дечицата, които вече съществуват на този свят и може да им бъде осигурено по-светло бъдеще.
За съжаление с мъжът ми сме на различни мнения и това е, което ме спира за осиновяване и приемно родителство. Ние също имахме известни затруднения, през годините сме говорили за осиновяване като вариант. За щастие имаме една светлинка в живота и сме съсредоточени върху нея, поне докато той не промени мнението си.
Аз имам осиновена сестра, която от нищо не е лишена, нито някога някоя от нас е била облагодетелствана в повече заради произхода си. Дори с кръвния ми брат не се разбирам толкова добре, колкото с нея.
Изобщо непонятна ми е поговорката "кръвта вода не става". Човекът е човек, когато знае какво иска и се бори за него, без да нарушава чуждите душевен мир и блага.

# 3 559
  • София - Рим и обратно
как не можеш да си представиш хора, различни от теб, как не можеш да си представиш и да разбереш и ей толкова възможните мотиви, мисли и светоусещане на другите.
Не говоря за съчувствие в момента, т.е. не ти казвам "много си лоша", говоря чисто и просто за невъзможност да си представиш.
Много хора не могат, впрочем. Може би всички в една или друга степен "не можем".
Ми явно не можете, щом за някои е достатъчно това, че неодушевената СМ е подписала някакъв лист хартия, в който се казва, че тя не е "собственик" на клетките, които износва и доброволно се очаква да предаде изработеното бебе на възложителите, независимо какво ще иска след 9 месеца Sick.
Вие наистина много добре "разбирате" светоусещането, ама само от една страна.

# 3 560
  • Пловдив
Някои не можем в малка степен, при други като вас неможенето е пълно.

# 3 561
  • Куциндрел
Напротив, разбирам. Има такива хора, които искат да са бременни и да имат много деца, да усещат бебето в себе си и да се грижат за новородено. Лошо няма докато това не се превърне във фикс идея и от нея не страдат желаещия и близките му хора.

Но не мога да съчувствам на хората, които биха подложили на риска чуждо здраве и емоции за да изпълнят мечтата си да имат дете от своите гени на всяка цена.
Та да не говорим, че някои намесват и религията, че пак ще изляза вулгарна. Mr. Green

Магдена, не ме познаваш и не знаеш колко различни познавам и дали и приемам или не. Знаеш само, че съм против СМ.  Wink

# 3 562
  • София - Рим и обратно
Някои не можем в малка степен, при други като вас неможенето е пълно.
Щом го казваш, значи е така. Амин.

# 3 563
Sharki, питаш дали, ако дъщеря ми има репродуктивен проблем и СМ е единственият ѝ шанс да има дете, дали бих го износила вместо нея. Не само не бих, но много бих ѝ говорила да не се поддава на изкушението да ползва СМ. Ако ползва СМ, на пръв поглед, тя ще сбъдне мечтата си за дете. На втори и трети поглед, на лице ще са една СМ, използвана като добитък, която разполага с какви ли не възможности да откачи и да изнудва и тормози дъщеря ми; едно мое внуче, с неопределена майка и замесено в една лудница и най-важното, моето дете, което няма да е пълноценна майка, ще чувства евентуална ревност към СМ и може да е обект на тормоз от нейна страна. Thanks but no, thanks. Аз няма да стана СМ за дъщеря ми, защото не искам да въвличам отношенията с нея в подобен порочен кръг. Аз майка или баба ще съм на това дете? Дъщеря ми никога няма да се почувства пълноценна майка, ако аз, която съм износила детето ѝ съм пред очите ѝ и самото ми съществуване ѝ напомня, че детето ѝ е в най-добрия случай наполовина нейно. Отново thanks but no, thanks.
В превод, хипотетичната ти дъщеря е по-добре никога да не стане майка, защото собствената й майка се загрижена тя да не се почувства "непълноценна майка". Нероден Петко обаче да си остане нероден, по-добре е да го няма, хем и баба няма да има кой да ти казва,  Grinning .

Не е хипотетична дъщеря ми. Съвсем реална е. Не е възможно до такава степен да ти куца разбирането при четене, че нищо от това, което съм ти написала да не схванеш.

Явно си от жените, които "обичат да чувстват дете в себе си".  Laughing
Не мисля, че е това. По-скоро страховете, които Sharki има относно връзката с по-младия ѝ съпруг, на когото не може да роди дете, са се трансформирали в посока на каузата, която тя защитава. Peace

# 3 564
  • София
Аз страхове относно него, както и чувствата ни един към друг, нямам. Искаше ми се и той да има биологично  негово дете, което да е наше (защото имаме обратното, биологично мое дете, което е "наше"), но той явно не държи толкова на това, колкото аз, иначе отдавна да сме "затворили главата СМ".  Щеше ми се поне да може законно да осинови сина ми, но законът и тук не е на моя страна, ще трябва малкия да стане поне на 18.

# 3 565
  • Куциндрел
Аз страхове относно него, както и чувствата ни един към друг, нямам. Искаше ми се и той да има биологично  негово дете, което да е наше (защото имаме обратното, биологично мое дете, което е "наше"), но той явно не държи толкова на това, колкото аз, иначе отдавна да сме "затворили главата СМ".  Щеше ми се поне да може законно да осинови сина ми, но законът и тук не е на моя страна, ще трябва малкия да стане поне на 18.
А частично осиновяване не става ли?
Шарки, съпругат ти е направил своя избор и явно такава му е съдбата.

# 3 566
  • Пловдив
Щеше ми се поне да може законно да осинови сина ми, но законът и тук не е на моя страна, ще трябва малкия да стане поне на 18.
В България ли живеете? Навършили 18 години пък хептен не могат да се осиновяват у нас. Това е офтопик, де.

# 3 567
  • София
В България живеем. Докато БНД не се съгласи (което е абсурд), не може по закон. Иначе след 18, бях чела (сега ровя да намеря къде точно), че детето само може да взима решения, т.е. да е страна по частично осиновяване.

# 3 568
  • Куциндрел
В България живеем. Докато БНД не се съгласи (което е абсурд), не може по закон. Иначе след 18, бях чела (сега ровя да намеря къде точно), че детето само може да взима решения, т.е. да е страна по частично осиновяване.
При частичното осиновяване детето запазва връзката си с биологичните си родители. Няма ли как да се прескочи съгласието на БНД, но то зависи и БНД колко грижи полага, де.

# 3 569
Магдена, майката е тази, която носи и ражда. Яйцеклетката ще си остане яйцеклетка, ако остане неоплодена или няма къде да се развива.

Така ли?
А сперматозоида какво ще остане? Ако нищо не е оплодил?
Значи за бащата е доказателство, че е той, ако сперматозоидите са негови, но яйцеклетката не доказва коя е майката?
Много двоен стандарт, не мислиш ли?

В тази връзка, за мен и раждането на дете с ДЯ си е вид сурогатство.
С тази разлика, че донорката доброволно се отказва от детето. То остава за раждащата го.
Дали тези деца усещат, че не са кръв на тази майка?

Сложни са нещата и не е редно да се гледа едностранно, в зависимост от личните разбирания.

Шарки, в твоя случай е заинатяване за дете на всяка цена, заради... и аз не знам какво.

Както раждалите не могат да влязат в обувките на нуждаещите се, така и не-раждалите не могат да разберат защо раждалите са против СМ.

Това не важи за всички, моля не обобщавай.
Аз съм раждала, но не съм против СМ.
Нито съм против инвитро, в общия смисъл, който включва и използване на ДЯ. Което пак е риск за донорката.
Бащите не ги коментирам, защото те не са обект на стимулации и разни опасни интервенции. Wink

Общи условия

Активация на акаунт