Отново златна есен е дошла на испанската земя

• 62 514
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря ви много за отговорите!Имам още един въпрос - сега януари ми изтича парото.Знаете ли дали има някакви помощи след това или трябва правителството да реши.Нещо бях чула че ще взема решение февруари...Това е че аз съм на 35г,нямам други деца,сега съм бременна с първото. Ако не вземам помощи...някой знае ли какво става със здравните ми права?

# 601
Благодаря ви много за отговорите!Имам още един въпрос - сега януари ми изтича парото.Знаете ли дали има някакви помощи след това или трябва правителството да реши.Нещо бях чула че ще взема решение февруари...Това е че аз съм на 35г,нямам други деца,сега съм бременна с първото. Ако не вземам помощи...някой знае ли какво става със здравните ми права?
Скорпи, аз така приключих с парото бременна и записах аюда фамилиар-6 месеца  по 425 евро ........на 5 месец родих и след месец записах социална помощ от година и половина пак по 425 евро на месец ,като ме глобиха един месец,заради застъпването с предишната  помощ ,и ги взимах до преди година ........не знам сега как е  Peace
а ,да и здравните ти права са си ок, даже имаш 2 профилактики  при зъболекар ,детето и то автоматично си получава тархета............

# 602
  • някъде под слънцето...

Някой беше споменал преди това, че е невъзможно да се изкара първи паспорт на бебе тук в посолството, на моя син си го изкарахм в посолството без никакви проблеми, никога не сме вадили пасаван за каквото и да е
Странно а от къде ви издадоха бг акт за раждане  ЕГН който е необходим за издаване на бг паспортт.
По бг закони се издава от об6тината където е жител майката.

# 603
  • ES
Тя говори за вадене на паспорт в посолството, а не на вадене на паспорт без ЕГН. Преди можеше в посолството да подпишат родителите заявлението за паспорт на детето и да го изпратят в БГ, там упълномощено лице да го извади и да го изпрати. Сега паспорта изцяло се прави чрез посолството, там го поръчваш и там го взимаш.

# 604
  • някъде под слънцето...
То4но така.
преди се правеха пълномо6тни за издаване на бг акт.за раждане и паспорт и някой в бг движи документите.Поне така  бр6е през 2004.
По онова време а и до последното подновяване на документите ни за самоли4ност 4рез посолстеото2009 посолството( или.Мвр полиция както пи6е в графата издено от) се приемаха документи на лица с валидни документи за самоли4ност т е паспорт или ли4на карта.Не се приемаха документи за издаване на първи псспорт за деца родени извън България.

# 605
sl ние на голямата ми дъщеря през 2004 година направихме пълномощно за издаване на акт за раждане и паспорт в посолството. На малката, която е родена 2010 год. направихме при испански нотариус пълномощно за издаване на акт за раждане в България. След като ми донесоха акта за раждане, с предварително записан час, отидохме във консулството във Валенсия и подадохме документ за паспорт. След 3 месеца си го взехме. Никои не ни е казвал че не издават първи паспорт, дори беше пълно с бебета и деца за първи паспорт/говоря за 13/01/2011 година/.

# 606
  • La casa de Mickey Mouse
още преди да замина за Испания оставих пълномощно на баща ми да ме представлява къде ли не, когато се роди малкия си подготвих документите тук в Испания, изпратих му ги и той му изкара акта за раждане и ми го донесе, така отидохме и подадохме документи за паспорт в посолството

# 607
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
Здравейте , момичета!  bouquet
Искам да попитам за декларацион де аренда-та.
Да знаете как се изчислява?
До сега мъжът ми все е подавал и са ни връщали не малка сума.
Но , за сефте сме в невидение напролет като пуснем к'во ще е.  Rolling Eyes
От януари до април беше без работа , не е взимал нито аюда , нито паро.
Средата на април започна за 15-20 дена работа и го пуснаха на паро.
Близо месец беше на паро и започна работа от 14 май , та до днес. Peace
От май до декември е на 2% ИРПФ , а сега след НГ с нов договор на 20% ,
но тез 20% са вече за догодина за декларациона.
Благодаря предварително! Hug 

# 608
♥ ЖаБкА ♥ в началото на април в страницата на агенцията публикуват програмата по която се изчислява резултата от декларацията. По принцип можеш да добиеш идея какъв ще е резултата от декларацията като потърсиш в интернет програма за изчисляване на ретенсиона. От фирмата трябва да са му дали сертификат в които пише колко пари бруто е получил, към тях трябва да прибавиш брутото от инем и ще му излезе каква сума трябва да му е удържана. Ако има други доходи, например от лихви то и те се смятат. Както и това дали има ипотека на негово име или не, намалява сумата която трябва да му е удържана. Най точно ще ви покаже програмата която прави АЕАТ, но трябва да изчакате. Да допълня само че по закон мъжът ти е задължен да направи декларация щом е получавал доходи от повече от един работодател, разбира се в случай че от вторият(ИНЕМ) е получил повече от 600 евро за годината.

# 609
  • СоФиЯ - ДрАгАлЕвЦи сега в Lloret de Mar (Costa Brava) - España
Благодаря , Рали!    Hug
Всяка година подаваме декларация , да ни е спокойно.  Peace

# 610
Здравейте момичета! Имам въпрос. Някоя от вас има ли испанско гражданство за дългогодишно пребиваване в страната? Знаете ли какви са изискванията? Какви документи и къде се подават? Благодаря предварително.   bouquet

# 611
  • E-CLM & CH-VD
Здравейте момичета! Имам въпрос. Някоя от вас има ли испанско гражданство за дългогодишно пребиваване в страната? Знаете ли какви са изискванията? Какви документи и къде се подават? Благодаря предварително.   bouquet

Подават се в рехистро сивил или в съда по местоживеене (при нас са на едно място и нямам спомен в кое от двете беше), страницата на министерио де хустисиа в момента не е достъпна, иначе там има подробно описана процедурата.

Тук също я има, но най-добре е да си вземеш празните бланки от рехистрото, там ти казват точно какво се иска.  Peace

# 612
В Испания съм от 3год.,никога не съм работила,бременна съм и искам да попитам дали мъжа ми има право да получи някакво бащинство-той работи???

# 613
И аз не съм работила. Когато родих, мъжът ми си взе баха, май бяха 15 дена и му ги плати соц. сегурида. Това е.
чувала съм че има някакви децки надбавки, но нямам представа какви са изискванията за тях нито каква сума са.

# 614
Може да взема на неговия номер от сегуридад сосиал ежемесечна сума до навършване на 18 години на детето ,аз получавам 290 евро годишно,това е май всичко, вижте дали няма чек бебе или някакви оферти от супермаркетите(например Капрабо пращаха една кошница с рекламни продукти),питайте  местните

Общи условия

Активация на акаунт