Октомврийско слънце вкъщи грее-бебче в люлка се люлее!

• 34 282
  • 721
  •   1
Отговори
# 555
ЛЛЛ и по специално ммашева, Благодаря за отговора и за отделеното време и внимание!!!
Относно засукването искам да ви споделя, че забелязах как понякога, когато съм по-изморена позволявам на Леда да виси на гърдата ми и може би точно тогава ме разранява. Сега се старая да не допускам и въпреки, че зърната са ми все още чувствителни са по-добре. Видях позите и благодаря още веднъж.
Започнах да използвам силиконовите протектори заради разранени зърна. В родилното все още не бях усетила позата и кърмих безотказно Леда въпреки, че усещах силен дискомфорт, положението стана зле. После, за да продължа да кърмя си слагах такива протектори, а след това тя и аз се научихме. Пробвала съм да ги махна веднъж , но резултата беше отново много разранени зърна. Мисля, че зърното ми не е ясно изразено ( незнам какво са плоски зърна, но моите ми изглеждат такива ) Може болката да е от протекторите, но поне е поносима за разлика от болката без тях.
Има вероятност, въпреки че е изключена млечница при Леда, болката при теб все пак да е причинена от гъбички. Признаците за гъбична инфекция биват вагинално течение, парене, сърбеж, при кърмещи жени и болка в гърдите или в зърната. Педиатърът на детето може да не е в състояние да идентифицира проблем при майката, особено ако няма изявени симптоми при бебето (както е при вас) и е добре да се направи консултация със специалист акушер-гинеколог или дерматолог, ако са налични някои от симптомите на гъбична инфекция при майката.    
Тези симптоми ги нямам. Имах леко боцкане в едната гърда, но то отшумя. Мисля, че не е необходимо да посещавам лекар в този случай.

Относно съвета на педиатърката да разредите храненията: според описаното от теб правя сметка, че тя се храни 9 пъти на ден. Педиатърката ви сподели ли защо трябва да намалите броя
кърмения?

Педиатърката нищо не сподели освен, че след първия месец храненията трябвало да станат 6. Аз не мисля, че това е адекватен съвет и не мисля да го спазвам. Разбирам Леда да е наддала 2 килограма, но тя си е в нормите. Искаше ми се да премахна 9-тото хранене единствено за мое удобство ако това няма да намали притока на кърма и сега се опитвам да я храня на 2 часа и 45 мин. Затова ви питах дали лактацията се установява по някое време и храненията могат да се разредят.
С израстването, всяко кърмено дете установява своя начин на хранене и са възможни паузи от 3-4 часа между кърменията. Това означава ли, че мога да не събуждам Леда вече на определено време, а да я оставя тя да определи ритъм?
Не съм успяла да осъществя среща, но ще го направя и ще ви пиша след това.

Много съм ви благодарна за съветите! Благодарение на вас кърмя!
Сега ставам, че имам бебе, което само плаче за гушкане!

Здравей, lusine!

Радвам се, че сме били от реална полза за теб и Леда! Щом само от една промяна в позата имате значително подобрение, може би съвсем скоро ще имаш кураж да опиташ да кърмиш и без силиконовите протектори.

Относно зърната - споделяш, че имаш съмнения за плоски зърна. Можеш да опиташ следното нещо - хвани гърдата си на границата на ареолата между палеца и показалеца и стисни силно, но нежно 2,5 - 3 см зад основата на зърното. Ако зърното изпъкне, вероятно не става дума за вдлъбнато зърно и принципно няма нужда да се прави нещо особено. Също така обичайно след известен период на кърмене зърната изпъкват и остават така трайно. Кърменето със силиконови протектори също спомага за оформяне на зърната. Можеш ли да споделиш дали намираш някаква разлика все пак във формата на зърната си - дали ти се струват по-изпъкнали откакто кърмиш? А как по-точно засуква Леда - дали захапва само силиконовия протектор или и част от гърдата?

Бебенцето ти е вече на цели 6 седмици и ако наддава добре, чувства се добре и изглежда добре - можеш да дадеш възможност на Леда тя да определи ритъма си на хранене. След един-два дни по нейното поведение, начина, по-който изглежда и напишканите/наакани памперси ще можеш да прецениш дали те я успяла да наложи успешно своя ритъм.

Много ти благодария за топлите думи - това е най-голямата отплата за Ла Лече Лига - щастливите майки и техните кърмени бебета!

# 556
ммашева, благодаря ти за отговора и за поканата на ЛЛЛ срещите.
Аз успявам следобед да дремна около час с Ники. Иначе към 18-19 часа я къпя и тогава започват тези "номера" за които обясних. Иначе след като се нахрани (последно) към 20-21 часа обикновено се буди чак към 1-2 през нощта и после на около три часа яде. Сумарно за деня ни се събират 8-9 хранения.

Вчера бяхме на консултация и Ники е порастнала с 2,5 см и 700 гр от изписването (500 гр. от рождението) Това си е добро наддаване и се надявам тези проблеми с нея да се отдадат на коликите. А и баткото си е в къщи и ме ядосва Simple Smile

Здравей MagieA,

Поздравления за чудесната работа на вашия кърмачески тандем Simple Smile
Наддаването на Ники наистина е добро!
Дано скоро отминат тези нейни бебешки неволи надвечер, за да бъдеш и ти по-спокойна.
Все пак с две деца е по-трудно - всеки има нужда от специално внимание и време с мама.
И ако нещо те притеснява или търсиш информация по определен въпрос - знаеш, насреща сме!

# 557
Здравейте!
И ние днес ставаме на 1 месец, честито и на всички останали, бяхме доста от 11-ти, няма да ги изброявам поименно.  Hug
Относно падането, за сега слава Богу нямам проблем, но каката ми беше паднала жестоко, направо но главата си, беше кошмар!!! Няма да го забравя и много добре знам какво е чувството, дълго време я опипвах по врата да проверявам всичко наред ли е, а сърцето ми направо беше спряло.
Зелда и аз много се хващам, че придрямвам за секунда с него и отдавна това ми е доста голям страх да не стане беля.
Тя също се и давеше порядъчно често и сериозно, захласваше се често, така че тук съм доста тренирана, въпреки това наскоро Митето ми къса нервите, много смотано яде, напъва се през това време или си обърква дишането и ми се дави, а наскоро една вечер точно пробвах чайчето на Ахилея и направо ми взе акъла. И не се уплаших толкова от задавянето, колкото от това, че лежейки почти без звук го направи, изтръпвам, че може да спя или да съм някъде дори близо около него и да не разбера...  Sick
Дори бейби фона няма да улови тоя звук, абе да пази Господ!
Ние пък в понеделник сме на ваксина.
Лека вечер на всички.  Heart Eyes

# 558
Здравейте, момичета!

Току що качих снимка на Кали в албумчето за колажа и разгледах снимките на другите бебчета, всички са едни малки сладки бонбончета-))))

# 559
  • Пловдив
Ох,момичета,цял ден се опитвам да ви драсна някой ред, ама Благовест просто не ме оставя...
Такъв ден не съм имала  ooooh! Цял ден го мъчат коликите, спал е всичко на всичко половин час най-много... Давам капки, слагам топли кърпички, гушкам го, ама нищо не помага  ooooh! Без ръце останах и вече и това не помага, в момента реве до мен и с нищо не мога да го успокоя, чак почвам да се притеснявам  Rolling Eyes Не може и да се наяде като хората  Sad
Честити месечинки на всички останали бебчета родени на тази прекрасна дата   bouquet
Мела, честита рожденичка и на теб   bouquet
Смуси, аз гледам Отчаяни съпруги и Госип гърл, ама май ме запалиха момичета да сваля и този за вампирите  Grinning
Радостинка,не се обвинявай, случват се и такива неща, важното е,че всичко с бебчо е наред  Hug
Дано да няма повече такива случки с падания и задавяния и изобщо никакви злополуки за нашите съкровища  Hug
Звездичкова, Хубелена добре дошли у дома си   bouquet
Ставам да видя какво ще го правя моя хубустник  ooooh!
Лека вечер  ooooh!

# 560
Хилоу!
Зелда Никакво оправдание - както в 3ти клас, когато ходех на училище без домашни - чист и неподправен мързел. Инак бих ти предоставила Косара - малко предварителен тренинг за третото ти детенце Simple Smile 
Имам и аз една книжка с масажи на Доротея Пантелеева "Пълноценно двигателно развитие на бебето". Доста хубави примерни масажи и упражнения са показани. След като ги приложих върху Сузи и малко след това пролази - иначе не се досещаше самичка как да си управлява крайниците 'пълноценно' Simple Smile

Ел Божко гьозум и на мен ми харесва... по новозагорски (също и ойлюи) Simple Smile. Много ги обичам всякаквите диалекни думи. Честно казано противно на всеобщомислието това, че ги знам ме кара да се чувствам с едно ниво по-грамотна Grinning

Много ми е интересно да чета за достойнсвата на големите ви мъници. Засега речника на Сузи е силно ограничен и предимно задавам въпросите си по такъв начин, че тя да ми отговори с да или не. За разговори още пък е съвсем рано и тя още ми е съвсем невинна душа и малко отбира от манипулациите с които я карам да се съгласява с мен.

още имам да пиша ама бързам да се изкъпя, че скоро ще трябва да кърмя...

Дааа, да evkall или по-точно нее, нее... и моята дъщеричка е същата. Много гълточи въздух.
Хубава вечер!

# 561
Момичета благодаря за успокоителните думи! Дано никога повече да не се случва подобно нещо на никоя от нас!  Hug Praynig

Честита месечинка на всички бебчета!

Звездичкова, Хубелена - честито прибиране вкъщи!

Мела- честита рожденичка!

лека вечер на всички!

# 562
И такаааа аз вече съм на ръба на нервна криза  ooooh! с тая моята пубертетка на знам как и по какъв начин да разговарям...........иска да гушка Дарина -хубаво ама е разнася като прани гащи 100 пъти казвам  че като се нахрани понеже повръща трябва аз да е държа и след известно време ще и е дам и се чува ТРЯС блъсна си вратата на стаята и се разсърди давам и аз бебета с думите ето гушни е но е дръж изправена и т.н. в момента който го казвам Дарина се изповръща едно хубаво върху сестра си и тя от своя страна казва дръж си бебето вчера ме насра днес ме оповръща ....... абе нямам думи просто

# 563
  • Пловдив
Здравейте и от нас.
Влизам и да се похваля и да се оплача.

Малкия е качил близо 2кг от изписването до днес. Изписаха го 2520, а днес беше 4500.
Лошото е че май пак е болен и не иска да суче от което кърмата ми драстично  намаля Sad

В чудо се виждам с толкова малко болно бебе  Sad Sad Sad

# 564
Привет
Мела,честита рожденничка,жива и здрава да е и много да ти помага.
Честита месечинка на бебоците с дата 11.
Вчера и днес явно е бил каръшки ден за всички.Моята Пламена и тя почти не спа,мрънка,яде,мрънка и така цяла нощ и днес през деня.Изкъпахме я тази вечер и заспа,сега чакам включване.

И мен много ме е страх от задавяне и падане-с баткото и двете ги преживяхме,кошмарно е.като се задави ММ го обърна  и го потупа и изплака,а за падането -Единия път го храних и само се обръщам да взема салфетка и той как се залюля с кошницата полетя и бам на земята по чело.И като шурна една кръв,леле,мале изкарах си акъла и както бях по пижама/добре,че прилича на анцуг / на колата и при лекарката.Нищо му нямаше ,прихапал се но...направо ми спя тока.Втория път се беше заклещил между кошарата и спалнята с главата надолу,аз естествено спя и се събуждам и гледам едни крака стърчат Shocked и се чудя какво става.Е осетих се навреме.
Така ,че случват се такива неща,дано са по-рядко.

cvm,не е лесна твоята.То не че с по-малки деца е по лесно,но с тийнеджър е чудо.
Пепи,много добре надава твоя юнак,браво.Какво му е сега?Да не е кърмаческа стачка?
Още нещо щях да пиша,но толкова много ми се спи,че блокирах Joy
Хайде лека и спокойна вечер!!!!!!

# 565
Деси, аз като чета, че на повечето момичета децата само ядат и спят и не смея да кажа, ама аз Стела си я държа по цял ден на ръце, върху корема ми, голямо гушкане пада - не знам коя от двете иска повече. От утре сме сами вече, майка ми помагаше досега, не знам как ще се гушкаме. Спокойна е, не плаче, но ако я оставя в леглото ще плаче сигурно. Мисля, че това е съвсем нормално. 9 месеца се е люшкала и гушкала под сърцето ми, сега за седмица - две няма как да се приспособи към твърдото студено матраче. Аз съм пътувала 3 дни с влак и после 3 дни се подпирах на стените като вървя и си пазех чащата с вода да не се разлее  Crazy Има дни, в които спи спокойно и мога да я оставя в леглото, днес, обаче, не сме се разделяли.

Ето, и сега се събуди, изчезвам, утре ще допиша Simple Smile Лека

# 566
  • София
Ivy , много ти благодаря за бързия отговор  Hug
Болките в гърдите ми са през цялото време  Cry Когато се цедя/кърмя е постоянна /боли така, както боли, когато си се ударил и е синьо/, а след това се появява тази болка- сякаш ми забиват топли игли. Днес вече започна да ме боли и в областта около мишниците  Confused
Сега давам на Дани да суче, а после и добавка. Определено не ми достига кърмата  Cry
Не съм опитвала да се изцеждам ръчно, но в момента ми се струва невъзможно- боли ме от допира на дрехите.... Когато гърдата е в помпата я стиска, за да потече по силна струя и да може да я изпразня, защото иначе не излиза  Confused Направо е ужасно  ooooh! Сутрин изцеждам около 80-90, а през целия ден 40-50.
Мислиш ли,че трябва да отида на мамолог?  newsm78

Съжалявам за закъснелия отговор и отговарям аз, защото Иви няма възможност в момента.

Често за по-лесно изцеждане и изсукване на мляко от бебето е от полза топъл влажен компрес на гърдите за 10тина минутки(някои жени усещат засилване на болката от топлото и за това предпочитат студения компрес и преди кърмене), нежен масаж с кръгови движения и в посока от основата на гърдата към зърното. Цеденето да не бъде на максималната мощност на помпата, за да не се травмира гърдата.

Дали успя да пробваш да облекчиш болката със студен компрес след кърмене/цедене? Може да ползваш напоена в хладка вода кърпа или например пакет замразени зеленчуци(като грах/царевица)? Ако си пробвала, усещаш ли облекчение или болката продължава?

Ако носиш сутиен, той не бива да стяга, за да не травмира гърдите. Ако носиш подплънки, те да се сменят често, за да не седи зърното на влажно.

Би било добре да погледне акушер-гинеколог дали е възможно болката да идва от гъбична инфекция. Също той може да прецени дали да те прати на мамолог, ако не е нещо от неговата компетенция. А педиатъра на детето може да провери дали то има млечница. В тази тема са описани симптомите и рисковите фактори за млечница при майката и бебето. Имай предвид, че ако се окаже, че става въпрос за гъбична инфекция при теб, лекува се и детето, дори при него да няма симптоми. http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=31105.0

# 567
Здравейте,момичета! Hug
Ние снощи имахме гости до 12 часа вечерта,та днес съм малко на автопилот GrinningА пък и Али се съуди да яде в 3,няколко нощи го пропускаше редовно,но нощеска реши,че няма да ме остави да спя. Grinning
Сега е у майка ми с Боян и ММ,изцедих кърма и ги пратих там още сутринта,че исках да пооправя вкъщи на спокойствие.Изчистих,трих прах,трих огледала и прозорци,3 перални пуснах,та чак сега сядам.След малко и те ще се приберат и почивката ми ще свърши. Laughing
И да ви питам-вие алкохол позволявате ли си?Снощи гостите ни донесоха Джак Даниелс и не се въздържах. EmbarassedПийнах малко веднага след като накърмих Али,че да имам 3 часа до следващото кърмене и...Но се чувствах гузна цяла вечер Blush

Зелда,аз лично съм малко против бебето да го целува някой друг освен мама и тати.Обаче...Понякога позволявам и на бабите,че ми става жал BlushНо само по главичката,по лицето-не!:peace:

Момичета,благодаря ви за успокоителните думи! HugНаистина такива преживявания са адски неприятни и се надявам да не се случват на никой скоро!То че ще падат децата-ще падат,но поне нека да е като са по-големи,че сега милите са много мънички! Confused

Напомням за снимките за колажа-имате още 18 дни до края на срока! Peace

Ради,много е неприятно това,но ти не се обвинявай! HugСлучват се и такива неща,но пък това ни остава за урок! HugВажното е,че Ники е добре,а стреса ще отмине,той вече е забравил,на теб ще ти е по-трудно да забравиш,но... Hug

Честити месечинки на всички,които станаха на 1 месец вчера!Честити месечинки и на бебчетата,родени на 12.09 и 12.10! Hug Hug

Рени,браво на Ивайло!Много добре е наддало момчето,все така да хапва и расте! HugКакво ще кажеш за последната серия на Дневниците Mr. GreenМного хубава беше,ама сега ще си отчакаме до 05.01 за 10-тата серия. SadИ аз следя Тайния кръг WinkРадвам се,че Момичетата Гилмор ти е харесал. Wink

Хариелка,дано и при вас нещата се наредят и двете госпожици прекрасни да се успокоят!И дано на изследванията всичко да е наред! Praynig

Смуси,браво на Миа!Вече е голяма госпожица тя! Grinning Hug

Хаха,Мела,зарибихме ли те?! LaughingХареса ти,нали. SunglassesЧестита ти рожденичка(малко на патерица)!Да ти е много здрава,много да слуша,да ви радва и да ти помага много! Hug

Силса,не се шашкай! LaughingПак добре е наддало детето.А моята първия месец като наддаде 1.900 какво да кажа ooooh!

За меренето на Т-меря я под мишничката.Гадно ми е да я меря на другото място Mr. GreenМалко е трудно,защото хем ръчичката придържам,хем термометъра,но се справям.Вече съм спец на тая тема Laughing

Звездичкова,Хубелена,добре завърнали се! Hug

Ендира,Сами е страхоооооотен малък мъж! Heart Eyes Hug

cvm,Дари и тя много сладка.А тоалета е страхотен Heart EyesБотушките от къде са? Rolling Eyes

Сийн,Отчаяните съпруги и аз ги следя WinkТе дали ще имат почивка покрай празниците?

Деси,Зелда,понеже не остана време да ви коментирам,че моите хора се прибраха,изпращам ви мнооого  Hug Hug HugМного ми е приятно да ви чета постовете.И на Дени също,ама тя изчезна съвсем. Rolling Eyes

# 568
Здравейте, момичета!

Много ми е приятно да си коментираме разли4ни теми тук във форума. Днес обаче гледам, че само Съни е писала. newsm78

Съни
- една идея от мен-другия път върви ти у майка ти с децата и остави таткото да чисти и пуска пералня Grinning Така ще си почине6 пове4е. Аз на това с 4истенето не му викам по4ивка Grinning У нас моят мъж 4исти, а аз готвя, понеже той не може, но за 4истенето е перфектен и мног оми помага, преди да се роди Кали 4истехме двамата, той половината и аз половината.

Моята принцеса сега си лежи в леглото и си правят компания с една калинка, 4е да не и е ску4но сами4ка. Забелязвам,4е все пове4е се смее, тази сутрин като се събуди например бе6е в добро настроение, и все пове4е се заглежда по игра4ки и си държи глави4ката изправена. 

# 569
Здравейте девойки,

Разходихме се малко да напазаруваме и толкова за днес.
Аз имам един тъп въпрос, ама нали ми е за първи път, ще ме прощавате.  Simple Smile
Та значи как става номерът с оставянето на кърма, ако ще излизам някъде. Кога да цедя, ако е веднага след кърмене, няма да е останало кой знае колко, ако изобщо. Ако е между храненията, то чудото яде през 2ч., и като изцедя, дали ще остане за него после да се наяде? И за да докарам нужното количество, може ли да добавям от няколко цедения за денонощието? Изобщо ето такива неща ме терзаят. Някой да помогне с акъл  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт