Октомврийско слънце вкъщи грее-бебче в люлка се люлее!

• 34 286
  • 721
  •   1
Отговори
# 495
  • Пловдив
Здравейте,момичета  Hug
Ние цял ден бяхме навън и не остана време да ви пиша  Grinning
Деси,ти направо ме разби  Crazy Цяла млекоцентрала си  hahaha Аз се радвам на 400 гр. за две седмици, вие цяло кило, браво на вас  hahaha
Миминце,дано повече да нямате такива случки  Hug
На мамите с две дечица - дано скоро се справите с проблемите  Hug

# 496
Моля за съвет от консултант на ЛЛЛ
Първо искам да ви благодаря за вниманието, с което се отнасяте към всеки поставен пред вас проблем. Благодаря ви   bouquet  Hug
От около седмица имам непоносими болки в гърдите- сякаш някой ми забива хиляди иглички в тях Cry След изцеждане се засилват много. Зърната ме болят, а и целите гърди са страшно чувствителни- боли ме чак кожата. Болката мога да опиша така- забиване на иглички в областта на зърната и ареолите и болезнена чувствителност в целите гърди  ooooh!

само да добавя- използвам електрическа помпа на Авент. Когато се изцеждам, за да изцедя мах количество, много си стискам гърдите  Cry иначе остава мляко в тях  Cry
Благодаря ви   bouquet

Привет Мари,
Прекрасно е, че бебето наддава добре и нямаш тревоги свързани с това. Разбирам и че гърдите в този момент са болезнени, но това както и сама си се досетила, може да е свързано с по-силния натиск при изцеждане и е временно състояние, което се надяваме с малко корекции да отшуми. Ако правилно си спомням, последния път беше споменала, че първо кърмиш, после дохранваш с изцедена кърма и додаваш АМ, а при последното теглене Дани е качил 500 грама за 7 дни. Как протича храненето на Даниел сега? Налага ли се все още даването на добавка, как се справя бебето на гърдата, колко често изцеждаш и кое налага максималното изцеждане на гърдите?

Понякога помпите може да не са подходящ размер за гърдите и това също би могло да е фактор. Обръщала ли си внимание дали фунията добре приляга на гърдата? Дали си опитвала изцеждане на ръка и намираш ли гърдите по-спокойни след това, спрямо когато изцеждаш с помпата? В случай, че не си пробвала, може да обмислиш техниката на Мармет. Поставяш палеца и показалеца си на около 1-2 пръста от зърното, това може да се пада някъде на ареолата, в края и или дори извън нея, в зависимост от големината на ареолите. Нежно притискаш пръстите към основата на гърдата, т.е. към гръдния си кош, след което завърташ пръстите в посока към зърното. Не дърпаш и не стискаш, поставяш, притискаш и завърташ. В началото може да отнеме малко време докато потече силната струя, но когато пробваш няколко пъти и добиеш допълнително увереност, би следвало да ти е по-лесно, отколкото в началото. Ето и клипче, за да видиш нагледно как се прави.

Гърдите имат изключително нежни тъкани, които е добре да не бъдат травмирани и предполагам, че би могла да опиташ натиска върху тях да не е силен и болезнен. Удобно ли е да попитам дали усещаш болката и бодежите дори когато бебето не суче и ти не се цедиш, т.е. болезнени са и в спокойно състояние, след като е отминало известно време от изцеждането? Предполагам, че когато опишеш как се случват нещата сега, може да се помисли за вариант, който да е по-щадящ и удачен за вас конкретно. Приемала ли си антибиотици, докато беше болна и забелязала ли си нещо от описаното тук свързано с теб или бебето? Би могла да опиташ охлаждащи компреси след кърмене/изцеждане и да видиш дали няма да почувстваш гърдите си по-спокойни след това.   bouquet

# 497
  • София
Имам въпрос към ЛЛЛ - снощи вдигнах температура 38,4, след това я свалих,  а днес е 37,1. Това, което прочетох е, че може да се дължи на мастит, запушени канали или останала плацента. За последното не искам и да помислям Cry . Но гърдите са ми пълни и на места са по-твърди. Храним се на 3, 3,5, 4 ч., след това се изцеждам по 15 мин на всяка гърда, а от снощи и по 30 мин на гърда. Стават по-меки, но твърдостта си остава с едната гърда. Знам, че не трябва да се изцежда до последната капка, за да не се получи хиперлактация, но, когато има твърдост - се налага. Бебчето ми суче по 15-20 мин само от едната гърда, а понякога, когато е сънливо и по 10 мин, само се отдърпва от гърдата. Какво да правя? По колко време да се цедя, налага ли се да се кърмим на по 2, 2,5 ч.  и по колко минути да се изцеждам? Може ли температурата да се дължи на препълване на гърдите? Сега съм си наложила намачкан лист от прясно зеле на мястото на гърдата, където е твърдо. Да се обърна ли към лекар за температурата? Благодаря предварително!

Здравей, silvi-85 ! Добре дошъл на Кристиян  Simple Smile Нека радва всеки ваш ден с щастливи усмивки!

Щом гърдите не успяват да се успокоят и след цедене, напълно е възможно повишената температура да е причинена от това.
 За справяне с препълването от полза може да бъде по-често кърмене (на 2-2.5 часа или и по-често, ако се налага). Така се получава по-ефикасен "дренаж" на гърдата. А също новородените бебенца често се нуждаят от поне 8-10 хранения за денонощие, понеже стомахчето им е още малко, а кърмата е бързоусвоима.

Чудесно си се ориетирала, че след като гърдата е твърда, цеденето може да е решение. Все пак се дава предимство на сученето на бебето. По-честото кърмене предполага и по-слабо препълване на гърдите. Ако все пак и след бебето гърдите продължават да са тежки, се изцежда, но само до облекчение, не "до дъно".
 Ако по кожата на гърдата има зачервяване и/или напипваш болезнени бучки, тогава цедене до край може да е по-подходящо.

Процедурите около препълването може да изглеждат така: компреси/масажи - кърмене/цедене- компреси - почивка.
 Топъл влажен компрес(например напоена в топла вода хавлия или памперс) отпуска тъканите и спомага за, по-лесното потичане на млякото. При някои жени обаче топлото може да засили болката в гърдите. Ако е така и при теб, може да прескочиш компресите.
 Нежен масаж на гърдите с кръгови движения и особено на мястото на втвърдяванията, за да "раздвижиш" млякото. Също масаж с върха на пръстите, като погалване, по посока от основата на гърдата към зърното.
 Кърмене по-начесто. Още преди да е станала твърде пълна гърдата може да слагаш бебчето, за да облекчава напрежението. Ако заспива твърде бързо, може да пробваш да го поддържаш буден с масажиране на стъпалата, ръчичките или с "буба лази" по гръбчето или навлажняване на лицето с мокра ръка например.
 Ако и след кърмене гърдата е напрегната, цедене (до край или само за облекчение, в зависимост от това има ли бучки). Няма точно препоръчително време за цедене. Важното е да ти е донесло облекчение.
 Хладни компреси от охладен намачкан зелев лист(както вече си приложила. Не бива да покрива зърното и ареолата) или например хавлия напоена с хладка вода често носят облекчение на болката в гърдите.
 Почивката и спокойствието може да изглеждат банални, но са от полза за справяне с препълването. И изобщо почивката е добър приятел на кърмачката  Grinning

Докато още гърдите се препълват би могла да започнеш прием на лецитин по 3-4 капсули от 1200мг за ден, след консултация с лекар. Това е хранителна добавка, която възпрепятства слепването на мазнините и по този начин възпрепятства задържане на мляко и запушвания на млечните канали.
 Ако носиш сутиен, той не бива да стяга гърдите, за да не създава предпоставки за влошаване на положението.

Ако едно денонощие след като си взела мерки за справяне с препълването не усещаш някакво подобрение и особено ако състоянието ти се влошава, е препоръчително да се свържеш с лекар(може твоя личен или педиатъра на детето).

# 498
Здравейте!
О Деси твоята Юлка си е ударничка по рождение  Mr. Green
Аз също знам, че по принцип около 5-10 минути понякога са достатъчни на бебето да получи достатъчно количество храна. Снощи аз не се стърпях и дадох около 30 мл АМ на Ники.
В тази връзка въпрос към ЛЛЛ
Възможно ли е около 19-21 часа да имам по-малко кърма сравнено с останалото време в денонощието. Ники сучи почти през равни интервали м-у 2,5 - 3,5 часа.

Иначе ситуацията е следната (забелязах я последните 2-3 дена) храни се от двете гърди между 15-30 минути, след което заспива и след най-много половин час се събужда и търси. Пробвам вода не помага - само гърдата спасява, а там няма много и тя отново засипва и така се повтаря ...
Довечера мисля да пробвам направо да дам да сучи и после да й дам АМ и да видя дали ще прави пак така.

# 499
Привет! От 2 дена Бобчо не иска да суче от гърдата, суче когато иска и то само от едната, вече се цедя и му давам от шише иначе се превива и се дере, а и кърмата ми не е много изцеждам по 40 -50 мл. Sad Много ми е неприятно че няма да мога да го кърмя както до сега. И другия проблем са ни коликите, давах Саб Симплекс в началото помагаха сега вече не, минах на Еспумизан, но и той май не върши работа, а така го боли милия, така се свива, много жално ми става Cry

# 500
i4eto84, при мен положението беше подобно - бебчо много се дереше като му давах цица, но сигурно защото не можеше да засуче както трябва (то и от шише му беше трудно в началото) и като виждаше,че не пуска, почваше неистово да реве. Мъчихме се с часове и накрая почнах да се цедя, но кърмата ми намаля докато съвсем спря. А интересното беше, че като му давах кърма много ревеше - сигурно защото не се беше наял и като дохранвах с АМ, млъкваше и заспиваше. Както и да е. При мен вече този проблем е минало.
Мименце, дано повече не се случват такива неща при теб, че е много стресиращо.
Тази нощ си поспахме добре. Памперсът пак беше пропуснал.  #Cussing out Става дума за оригиналния - как пък не пропуска ден. Всеки ден поне 1-2 са пропуснали. Свекърва ми вчера взела едни Тужур на Лидл - пробвах една бройка и не ми пропусна, но после пак си сложих оригиналния Памперс, че имам още за 3 дена поне. Мисля през нощта вече да слагам от тия Тужур - по-твърди са от Памперс, но май имат повече мегдан да се пълнят.

# 501
  • Пловдив
i4eto84, съвсем наскоро имах същият проблем с Иво. До тогава не давах нищо срещу колики, но от тогава насам давам инфакол и нещата се подобриха. Проблема беше, че стомахчето му е пълно и докато не се изака не искаше да суче. И макар, че ми е второ взех да се шашкам. Откакто давам инфакол, коликите понамаляха и Иво започна да си суче нормално. Давам само вечер на 2 или 3 от кърменията и с всеки ден има подобрения. Добре е лекарството в капките да се натрупа в организаъма и чак тогава се забелязва ефекта. Хубаво е и ти да си спокойна и да си почиваш винаго когато ти се отвори възможност.
Прочети ако искаш тази статия и другите, които са като линкове под нея: http://www.bg-mamma.com/index.php?action=article;id=2019

# 502
Добър ден и от мен!
благодарение на теглилката,която ми осавиха,много се забавлявам с бебето! збелязах и това, че е вярно написаното в статиите за кърменето: бебетата не поемат еднакво количество кърма всеки път. Юлия тази сутрин, след почти 4 часа пауза, изяде 150 гр. след това дрема 2 часа и 30 минути и хапна по-малко (около 100 гр), а след още 1 час и половина си дояде със 70 гр. Маги, може би вечер ти си по-уморена, бебето е по-вяло и затова така прави-не му стигат силите да се наяде достатъчно и става от масата, преди да се е нахранило (Лили и досега ми го прави този номер) Mr. Green Те не сучат еднакво всеки път, а и ние не произвеждаме еднакво Peace Другото,което обсъждахме с нашата доки, е, че е възможно като им къркорят червата от коликите, малките да си мислят,че са гладни newsm78 докито смята,че прехранването и прекалено честото кърмене усложняват коликите и по тази причина препоръчва режим на 3 часа. Да си кажа честно, Лили се хранеше начесто и по малко и не е ревала така зверски от колики, както реве Юлия като напълни тумбака наведнъж. Тази сутрин като хапна 150 грама, ръмжа и дълго не можа да си намери място от преяждане Crazy Има някаква златна среда,но къде ли е newsm78

# 503
В тази връзка въпрос към ЛЛЛ
Възможно ли е около 19-21 часа да имам по-малко кърма сравнено с останалото време в денонощието. Ники сучи почти през равни интервали м-у 2,5 - 3,5 часа.

Иначе ситуацията е следната (забелязах я последните 2-3 дена) храни се от двете гърди между 15-30 минути, след което заспива и след най-много половин час се събужда и търси. Пробвам вода не помага - само гърдата спасява, а там няма много и тя отново засипва и така се повтаря ...
Довечера мисля да пробвам направо да дам да сучи и после да й дам АМ и да видя дали ще прави пак така.

MagieA,

Последно те притесняваше, че Ники търси да суче около час след хранене и е неспокойна, ако не й предложиш гърдата; и не суче много - колкото да се успокои. От въпроса ти сега става ясно, че това като че ли се случва по-често вечер и затова се чудиш дали вечер е възможно да имаш по-малко кърма точно тогава.

Както Skrech сподели, бебетата понякога имат нужда да "преживеят" отново емоциите си от деня надвечер или да понаваксат с храна за по-дълга пауза за сън - и честото сучене им помага. Можеш ли да разкажеш как протича нощта при вас - има ли нощни хранения, колко са те, прави ли дълга пауза за сън Ники? А колко хранения правите приблизително на ден с тези паузи от 2,5-3,5 часа? Хубаво е Ники да има 8-12 хранения за денонощие като новородено, но ако тя е спокойна, с добър тонус, достатъчно напишкани/наакани памперси на ден - може би вече е открила своя ритъм на хранене. В тази връзка това вечерно желание за сучене е възможно да бъде и само като успокоение и нужда от близост.

Ако все пак се притесняваш за количеството кърма точно за този момент, например може да опиташ да подремваш следобед докато тя спи, защото съня и почивката спомагат производството на кърма. Ако си даваш възможност да си почиваш поне за малко преди вечерния домашен маратон, може би няма да се притесняваш, че Ники като че ли остава гладна.

Също така, в самия момент на сучене можеш да прилагаш компресия. Тя спомага да слиза повече мляко и по-богато на мазнини мляко. Гърдите на една кърмеща жена никога не са напълно празни, просто може да се помогне на млякото да слезе по-бързо (отколкото бебето може да има търпение да суче и да чака докато слезе сАмо благодарение на собствените му усилия). Повече можеш да прочетеш в тази статия:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683
както и да видиш как става на практика в това клипче:
http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold

И както казва Мечо Пух - колкото повече, толкова повече! Ако с Ники използвате всяка възможност тя да е на гърдата, особено в тези моменти вечер, може би за няколко дни нейното сучене точно в този момент на деня ще изпрати нужните сигнали до твоето тяло и то ще има произведена кърма точно за този момент. И не забравяй - всеки път, когато Ники е на гърдата, тя изпраща важен сигнал до тялото ти да произвежда още кърма. Ако тялото бъде лишено от този стимул (например като предложиш шише с адаптирано мляко), има възможност това да повлияе негативно на лактацията. Като за финал, за да не се притесняваш за това нейно будене вечер, можеш да приемеш, че сучейки вечер Ники си поръчва закуската за следващата сутрин Simple Smile

Виждам, че пишеш и в русенската тема. И аз съм от Русе (имам две деца също като теб) и много ще се радвам, ако се видим на следващата среща на неформалната кърмаческа група с подкрепата на Ла Лече Лига в началото на месец декември. Темата ще бъде за често задаваните въпроси за кърменето. Мисля, че освен интересна на теб самата, и ти, като майка на две деца, ще бъдеш полезна с опита си на други майки! Ако проявяваш интерес - мога да ти пиша подробности, когато наближи времето; или да проверяваш актуалната ни програма тук:

http://lalechebg.com/2011/10/november/

Ще очаквам новини как се справяте с Ники!

Последна редакция: чт, 10 ное 2011, 19:48 от mmasheva

# 504
  • Sofia
Здравейте, момичета!

Честито бебче Анджелина на мама Хубелена! 

И днес беше прекрасен ден за разходки. Откраднахме си още един...  Grinning

Вчера се запознахме с Лили74 и Нели. Много се радвам. Надявам се напролет по-често да се виждаме.  Hug

Аз съм като разбита днес. Тази нощ ни побъркаха Елиза и София, сякаш се бяха наговорили да ни разкажат играта. Едната спре да реве, другата започне и така се редуваха цяла нощ. И на Софи какво й беше станало не знам, изпадаше в истерични ревове, а Елиза будува докато навън се съмна разбира се и после се успа, а тате трябваше да става за работа, не че много е поспал през нощта, имайки предвид че я разнася няколко часа и мама също трябваше да става, за да прави закуска на кака и така ... Направо ни разбиха, днес бях като парцал... 
Сега да ви се оплача за притесненията, които имаме. Елиза ака зелено със слуз и то много слуз, направо вече откачам. Днес й пуснахме материал за изследване, сложила съм се на диета, не ям млечни храни, ядки, яйца, зеленчуци, кафе, шоколад, какао, от плодове само ябълки си позволявам, карам на филиии със зехтин и шарена сол всяка сутрин и картофи и ориз. Мъжът ми купи тиква да ми пече, че да не се запека. Направо ще лудна и няма оправия и няма, продължава да си ака същото. Какво ще излезе накрая не знам, много съм притеснена...   

# 505
Хариела- много неприятно това със Изи. Стискам палци да се оправят нещата възможно най-бързо. А след дълга безсънна нощт, е много ясно, 4е ще си като парцал.

Ние също изпозлвахме хубавото време днес и се поразходихме малко и на двора постояхме. Дано хубавите дни продължат още, 4е през зимата не ми се стои само затворена у нас, пък и за детето е хубаво да излиза навън.

# 506
Ivy , много ти благодаря за бързия отговор  Hug
Болките в гърдите ми са през цялото време  Cry Когато се цедя/кърмя е постоянна /боли така, както боли, когато си се ударил и е синьо/, а след това се появява тази болка- сякаш ми забиват топли игли. Днес вече започна да ме боли и в областта около мишниците  Confused
Сега давам на Дани да суче, а после и добавка. Определено не ми достига кърмата  Cry
Не съм опитвала да се изцеждам ръчно, но в момента ми се струва невъзможно- боли ме от допира на дрехите.... Когато гърдата е в помпата я стиска, за да потече по силна струя и да може да я изпразня, защото иначе не излиза  Confused Направо е ужасно  ooooh! Сутрин изцеждам около 80-90, а през целия ден 40-50.
Мислиш ли,че трябва да отида на мамолог?  newsm78

# 507
ЛЛЛ и по специално ммашева, Благодаря за отговора и за отделеното време и внимание!!!
Относно засукването искам да ви споделя, че забелязах как понякога, когато съм по-изморена позволявам на Леда да виси на гърдата ми и може би точно тогава ме разранява. Сега се старая да не допускам и въпреки, че зърната са ми все още чувствителни са по-добре. Видях позите и благодаря още веднъж.
Започнах да използвам силиконовите протектори заради разранени зърна. В родилното все още не бях усетила позата и кърмих безотказно Леда въпреки, че усещах силен дискомфорт, положението стана зле. После, за да продължа да кърмя си слагах такива протектори, а след това тя и аз се научихме. Пробвала съм да ги махна веднъж , но резултата беше отново много разранени зърна. Мисля, че зърното ми не е ясно изразено ( незнам какво са плоски зърна, но моите ми изглеждат такива ) Може болката да е от протекторите, но поне е поносима за разлика от болката без тях.
Има вероятност, въпреки че е изключена млечница при Леда, болката при теб все пак да е причинена от гъбички. Признаците за гъбична инфекция биват вагинално течение, парене, сърбеж, при кърмещи жени и болка в гърдите или в зърната. Педиатърът на детето може да не е в състояние да идентифицира проблем при майката, особено ако няма изявени симптоми при бебето (както е при вас) и е добре да се направи консултация със специалист акушер-гинеколог или дерматолог, ако са налични някои от симптомите на гъбична инфекция при майката.    
Тези симптоми ги нямам. Имах леко боцкане в едната гърда, но то отшумя. Мисля, че не е необходимо да посещавам лекар в този случай.

Относно съвета на педиатърката да разредите храненията: според описаното от теб правя сметка, че тя се храни 9 пъти на ден. Педиатърката ви сподели ли защо трябва да намалите броя
кърмения?

Педиатърката нищо не сподели освен, че след първия месец храненията трябвало да станат 6. Аз не мисля, че това е адекватен съвет и не мисля да го спазвам. Разбирам Леда да е наддала 2 килограма, но тя си е в нормите. Искаше ми се да премахна 9-тото хранене единствено за мое удобство ако това няма да намали притока на кърма и сега се опитвам да я храня на 2 часа и 45 мин. Затова ви питах дали лактацията се установява по някое време и храненията могат да се разредят.
С израстването, всяко кърмено дете установява своя начин на хранене и са възможни паузи от 3-4 часа между кърменията. Това означава ли, че мога да не събуждам Леда вече на определено време, а да я оставя тя да определи ритъм?
Не съм успяла да осъществя среща, но ще го направя и ще ви пиша след това.
[/quote]
Много съм ви благодарна за съветите! Благодарение на вас кърмя!
Сега ставам, че имам бебе, което само плаче за гушкане!

# 508
Момичета,здравейте! HugНа мен днес направо сърцето ми спря!!!Ходих да взема Боян по-рано от градина,че не се чувствал добре и имал лека Т,та ми се обадиха и си го взех.След обяд съм оставила Али на спалнята(в средата на леглото),а Боян беше седнал в другия край и си играеше с едни кубчета,а аз до тях и гледам ТВ,но се наложи да стана,че звънна дом. телефон и само 2 минути по-късно чух едно ТУП и страшен рев...Аз веднага тичам към спалнята,а насреща ми Боян тича към мен и той рева и ми казва "Мамо,бебето падна".Заварих я с лице към пода,цялата червена и се дере...Веднага я вдигнах,тя започна да се захласва,посиня й около устичката,спря да диша за няколко секунди,а аз пълна паника...Въобще не помня какво съм правила,но след няколко секунди пак започна да си диша и изрева с ужасен писък,половин час я успокоявах,аз рева с нея,Боян и той,та се чудих кой по-напред да успокоя CryУжасно беше.От тогава я следя дали е сънлива,дали повръща....Но да чукна на дърво,засега нищо й няма!
А аз се чувствам толкова гузна...А и идея си нямам как е успяла да падне ShockedПълна мистерия си остава за мен.
И на всичкото отгоре свекърва ми сутринта се довлече болна,с Т и кашлица и се навира да гушка и целува Алина.Аз й направих забелжка,тя ми се сопна...Ама и аз не останах по-назад и й я взех от ръцете.А тя като се размърка "Ама ти не ми даваш да й се порадвам,толкова ли ме мразиш #Crazy,аз няма да я заразя,аз не съм болна Shocked Twisted Evil" и всякакви ей такива....Еййй,полудях!!!И веднага звъннала на ММ #Cussing outИ той ми звъни и ми мърка,защо така съм се била държала с майка му  Shocked #2gunfireА аз ако не е това,че е болна,не бих й отказала да се порадва на детето.Никога не съм се държала така без основателна причина,а и тя винаги е била достатъчно умна и се е сещала и сама,та никога почти не ми се е налагало да й правя забележки за такива неща.А сега не знам какво й стана просто ooooh!
Абе,направооооо....

# 509
  • варна
Sunny_Girl  ужасно е това което се е случило ,разбирам какво си преживяла ..дано не се повтаря.И моето сърце спря само докато те чета.
Аз от както вчера Габи се задави ,всеки път като се храни съм на тръни да не се повтори черашната случка.

Общи условия

Активация на акаунт