Радвам се, че редиците се попълват периодично, та да има непрекъснато бебета, които да очакваме!
След доста часове явно толкова съм била изтощена, че съм заспивала в промеждутъка от 5мин, ама като ме почваха болките се стрясках в съня си и докато се опомнех, се чудех какво е това китайско мъчение, кой и защо ми го причинява?!
Според акушерката до 12.00 щях да съм горда мама.
Чакахме смяната в 7.30-8.00, а с нея и системката с окситоцина за предизвикване на разкритие и родова дейност. Вече имах чувството, че е минала цяла вечност и се чудех къде ли е предела на силите ми и докога ще издържа.
Не знам колко пъти в родилното ми мериха кръвното, слушаха тоновете на бебето и ме бъркаха за разкритие... Дойде новата смяна – пак същото. Накрая от толкова бъркане се оказах с 3см разкритие, но все още без родова дейност. Болките бяха ужасни- сложиха ми венозно болкоуспокоителни. Пуснаха ми и система с окситоцин, от която резултатът беше: болките започнаха на 3мин, а скоро след това стана една непрекъсваща силна и едва поносима болка, без увеличаващо се разкритие, с ненапълно изгладена шийка и без признаци за нормална родова дейност.
Само за 10мин със системата вече се тресях болезнено. Ефектът беше, че тоновете на бебето започнаха да падат, а кръвното ми да се качва. Лекарят/д-р Бояджиев/ нареди да ми спрат системата. Вече започна да се говори за секцио. Малко след това кръвното бе овладяно, тоновете на беб се нормализираха и отново преминахме към планиране на нормалното раждане. Болките се установиха по старому на 4-5мин и точно в пика на болката ми правеха прегледите за разкритие, за да усетят силата й и влиянието й върху процеса. След малко пак решиха да ме пробват със системата, ама ефекта беше същия, но по-светкавично – една постоянна болка, нон стоп треперене, нестабилно кръвно и нестабилни тонове. Системата бе спряна веднага. Пак се обсъждаше секцио. След поредното нормализиране на нещата, д-р Бояджиев извика анестезиолога/д-р Янев/, за да ми сложи поисканата от мен епидурална упойка. Той дойде и минахме мн.бързо стандартните - как си, как се казваш и т.н.; обърна ме да лежа на ляво и ми обясни какво ще ми прави – опипа прешлените на гръбнака и ме дезинфекцира. В този момент кръвното ми рязко скочи, тоновете на бебето също. Бояджиев се намеси и каза: “Край, вече не може да се рискува. Трябва да влизаме за операция, защото след такъв скок в тоновете на бебето обикновено следва рязък спад, който не винаги е контролируем и не мога да гарантирам положителен изход на ситуацията. Какво е мнението ти?”. Казах му, че не съм дошла за нормално раждане на всяка цена, но искам живо и здраво бебе на всяка цена. На въпроса каква упойка искам, отговорих, че след всиките часове агония, искам пълна упойка и да заспя максимално бързо. Преместихме се към операционната маса, а моите болки продължаваха през няколко минути, все по-силни и по-силни. Вече бях с вързани ръце и крака и дори не можех нормално да се гърча за облекчение. Дишането много ми помагаше да облекчавам болката, но когато бях на система и с непрекъсната болка нямах сили да дишам нон-стоп и скимтях като захвърлено коте... Кога са ме приспали не знам, но се събудих и се чувствах страхотно – в топло легло и без болка/все още под действието на упойката/. Само чух, че не могат да ме свалят в стаята и обсъждат какво да ме правят, защото кръвното ми е мн.високо. След още време сън се събудих и чух коментар, че кръвното вече е започнало да се нормализира/погледнах екрана над и зад мен и ми се запечата в мозъка стойността на горната граница – 162/. Усещах в краката си вибрацията на телефоните ми и наблюдавах кръвното как продължава да пада. Като стана със стойности около 120/80 вече тръгнаха да ме свалят в стаята. На въпросите ми за бебето, ми отговаряха, че е добре, а за мъжа ми – че ме чака отдавна. Даже забравих да питам момче ли е, момиче ли е. Свалиха ме на 4ет, показаха ми малкото ми вързопче през стъклото на неонатологията и после в стаята, където ме чакаха ММ, майка ми и брат ми - разплаках се от радостни емоции.

. Направо настръхвах на няколко пъти. Въпреки перипетиите най-важното е, че с бебка сте добре и си се гушкате. За кърменето не се обвинявай ама грам!!!
Така и стана. Приеха ме в 9ч. сутринта, а в 16ч родих едно прекрасно, здраво момиченце. Нямах разкъсвания, усложнения. Премина си едно нормално и спокойно раждане. Сега се надявам и този юни да протече така. На всички пожелавам такова раждане. Лека нощ от мен