Октомврийско слънце вкъщи грее-бебче в люлка се люлее!

• 34 346
  • 721
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Hariela, не съм звъняла още на Драганов,преди 5 години работеше по касата,но сега чета тука из форума,че май не работи вече.Като говоря по телефона с него,ще пиша пак.

С кърменето все още се борим,тя суче,но обикновено изяжда 40мл кърма от мен и аз прибавям сухо мляко 60-70мл.Предполагам,че така ще ми намалее кърмата,но не мога да я държа гладна,тя и така си плаче,май иска още повече от 110мл храна.Колко изяждат вашите дечица на едно хранене?

# 406
Здравейте, момичета,
Днес не излизахме, че в Сф много духа, а нямаме дъждобран на количката и вятърът влиза право вътре, та се отказах.
Звездичкова, честито, мила! Да е жив и здрав Калоян!
Малкият днес беше много неспокоен- от 12 до 17 само на ръце, дремуцне малко и като го оставя рев Sad В чудо се видях Sad Сега спи и щом стане ще го къпем с майка, че мъжът ми е втора смяна на работа. Слагаме Себамед през вечер. Обича водичката и с желание се къпем. Каката и тя помага - къде полива, къде излива всичко по пода  Laughing Още се борим с ревността, но не става. През нощта дойде при нас на спалнята, та мъжът ми отиде в нейната стая.... Ужас направо. Сутринта едва стана за градина, че той бебо си цока през нощта и тя се буди... Дано минава вече този период  Praynig
Ники и Кати, нямам кантарче и не знам по колко цоца малкият. Днес например яде през час и половина, вчера на 3 часа... Знам ли, следя пампите и така. В сряда сме при педи да видим.

# 407
Hariela, не съм звъняла още на Драганов,преди 5 години работеше по касата,но сега чета тука из форума,че май не работи вече.Като говоря по телефона с него,ще пиша пак.
на мен педиатъра ми каза, че приема с талони, но трябва по-рано да си запишем час
моля те, прати телефон за контакт на лични, а също в кой кабинет във ВМА приема

Съни може ли да ми пратиш паролата за албумчето. Как да вляза в него?

# 408
Съни,  Hug
Ния се роди на 20.10 - с мерки 3100гр. и 48см.

Мами, вие от кога излизате с бебчетата навън?
Ние засега висим само за няколко минутки на терасата,
но ми се иска да се повозим и на количка малко Simple Smile

# 409
Звездичкова, ЧЕСТИТ КАЛОЯН!!!Да ти е жив и здрав и мнооого радост да ви носи вкъщи! Hug Hug Hug  bouquet  bouquet  bouquet

Честити месечинки на всички дечица, които днес стават на един месец!!! Hug Hug Hug

Съни
- мъничка корекция,ако може PraynigКали се роди 2220 грама, а не 2210, както пише на първа страничка. Ако може да коригираш? Praynig

Преди малко пуснах на Кали детски песнички от компютъра и сега тя заспа Grinning

# 410
  • Пловдив
Имам въпрос към ЛЛЛ - ако след като бебето е сукало 30-40 мин и само пусне зърното и след това изцедя с помпата и няма нищо означава ли това, че може да не му е достатъчно? Не трябва ли да остава някакво поне малко количество... помпата ми не е електрическа, дали ръчната е много слаба и не може накрая нищо да изцеди?
Благодаря предварително  Hug

# 411
  • варна
Да питам мамите на АМ -какъв цвят е акото на бебчетата ви?
Нашето е зелено и към края вече жълто .Чудя се дали е нормално newsm78

# 412
и нашето е същото

# 413

и при насе зелено и жълто

# 414
и нашето е същото

мдааа и при нас е така

# 415
и нашето е същото

мдааа и при нас е така

Аз дохранвам с АМ, още се опитвам всячески да стимулирам лактацията и да кърмя. Вчера акитата ни бяха жълтеникави с тези като сусамени зърна. Но смених АМ - преди бяхме на HIPP HA, но акаше само по веднъж на ден и с големи усилия, много рев, превиване, ужас, а консистенцията беше жълто зеленикава и рядка.
В събота на своя глава го смених с Лактана Био, в сряда чак сме на консултация и ще го обсъдя с педиатърката.
Притеснявам се, че днес не е акал. Храним се на около 3 часа, събират се 7 хранения през деня. Дали не му стига и всъщност няма какво да изака?  newsm78

# 416
И при нас е жълто-зелено

Честита месечинка на всички бебчета родени днес!

Честито на Звездичкова! Да ти е живо и здраво бебчето и много да ви радва!

# 417
  • София
Здравейте, момичета! Редовно ви чета, но рядко пиша (да не кажа, че съм писала в темите само веднъж  Embarassed ) Сега се престрашавам и крада малко време, за да честитя на всички мамчета и да се допитам до консултантите на ЛЛЛ.
На 20.10 родих малкото си слънчице Ния със секцио. Три дни не ми я даваха по различни причини (в смисъл беше на шише). Изписаха ни 3070гр (само с 30гр.по-малко отколкото се родихме), След прибирането у дома на 25.10 до миналия четвъртък - бяхме наддали 350гр. С кърменето до момента нямах проблем, кърмата дори изтичаше от гърдите ни. НО..
Заради наддадените грамчета педиатърката ми се накара, че съм я прехранила и ме посъветва да я кърмя по 10-13 мин от едната гърда при всяко кърмене (кърмим се по график - на всеки 3 часа, не пропускаме и пред нощта)
Вслушах се в съвета й и спазвах предписанието 2-3 дни. Гърдите ми спряха да текат, Ния пак си ядеше и т.н и т.н... Но от вчера детето дава признаци да е постоянно гладно и много бързо ми пресушава и двете гърди, а търси още. Започнах да се цедя с помпа, но след като се наяде едва изкарвам 20 гр... и от двете. Преди ядях и пиех по мое усмотрение, а от вчера се наливам и почти преяждам, но пак кърмата недостига - девойката е гладна и буйства...
В сряда сме на консултация (сигурно вече теглото ни ще е в норма), ако кажа че имам проблем, педиатърката ще ме посъветва или да се цедя и да давам (не ме устройва), или да дохранвам с АМ (никак не ме устройва).
Бързам да пиша и за памперсите - от снощи до сега имахме наакано в 3 памперса, в останалите задължително напишкано (още повече че не пропуска да ме напишка и всеки път като й сменям памперса...)
Въпросът ми е - тревожно ли е, че е постоянно гладна (наистина ли имам недостиг на кърма) и ако да - то какво да сторя? Твърдо искам да кърмя! (Четох много по въпроса - допада ми гнезденето като начин на стимулация, но всеки път като и подам гърда - която вече е източила - се мръщи, бута се и плаче...)

Привет, Абра и добре дошла на Ния! Пожелавам й щастливо детство и много здраве!

Бебенцата имат много засилено чувство за глад и насита. Кърмаче, което получава мляко от гърда едва ли е възможно да преяде. За да се нахрани полага усилия. Ако не му е нужно, няма смисъл да се трудни. Освен това има различна техника на сучене когато иска да получава мляко и когато иска просто да си посуче малко, без да приема мляко. Но дори да не успее да контролира млякото, би пуснало гърдата, вместо да преяде. А ако случайно е поело повече мляко, би го върнало, защото и стомаха си има защитна система, която възпрепятства преяждането. 350гр за 10тина дни си е обичайно наддаване за кърмено бебе. Кърмачетата може да наддават доста през първите месеци, а после да забавят темпото. По тези причини не им се налагат ограничения на кърменето, дори да наддава и по 2кг на месец.
 Когато времето на гърда бъде ограничено, това е знак за гърдата да намали производството си (щом млякото не се изсуква, значи е излишно. Щом е излишно, няма да бъде произвеждано).

Обичайно бебетата не сучат на точни равни интервали, но след установяване на кърменето след първите седмици, могат да си направят свой график, който е сравнително предсказуем. Сучат по-начесто или по-рядко, по-кратко или по-продължително и по този начин сами контролират колко мляко да произвеждат гърдите, ако не им се отказва хранене и не се забавя с даване на залъгалка или вода/чай. Ако се спазва строг режим, който не е продиктуван от бебето, то няма възможност да "каже" на гърдите, че се нуждае от още мляко.

Цеденето също е стимулация на гърдите, но не е толкова ефективна, колкото сучещото бебе. За доста майки е и по-скоро натоварващо да вършат работата на бебето. Ако на бебето му се позволи да суче колкото поиска, то може да си увеличи млякото до необходимите количества, без да се налага доизцеждане.

Независимо дали производството на мляко е намаляло или просто Ния вече има нужда от по-големи количества, вероятно това "пресушаване" на гърдите и недоволство е знак, че бебчето се опитва да увеличи млякото.
 Кърмене през по-кратки интервали (например 2-2.5 часа или и по-често) е добър вариант да се даде сигнал на гърдите да произвеждат повече мляко, а и нуждите на бебето да бъдат покрити с хапване на повече порции мляко.
 Намираш, че ти допада "гнезденето". Приятно изкарване тогава  Simple Smile . Уверена съм, че с бебчето може да ви бъде много приятно да се отдадете известно време една на друга  Heart Eyes  Притеснява те това, че тя нервничи, когато свърши млякото. Би могла да опиташ след като приключи и с втората гърда отново да върнеш на първата. За едно кърмене по няколко пъти да повториш гърдите, докато Ния се почувства спокойна. Също от помощ може да ти бъде компресия на гърдата. Това е начин да направиш налягане в гърдата, за да помогнеш на бебето да изсуче повече мляко. Прави се след като бебето е спряло да суче така, че да гълта мляко. Ето обяснение как се прави http://missby.wordpress.com/2007/12/04/compression/
 и видео http://www.breastfeedinginc.ca/content.php?pagename=vid-4dayold
 Или накратко:  Когато Ния спре да суче активно(отваря челюсти-пауза-затваря челюсти. Така изглежда активното сучене), обхващаш гърдата с цяла длан (палец отгоре, другите пръсти отдолу) на няколко сантиметра зад ареолата(тъмната част около зърното). Притискаш гърдата между пръстите си така, че да не боли и държиш притиснато. Обичайно бебето започва да суче няколко секунди след това. Когато спре да поема мляко, отпускаш. Може да повториш компресията няколко пъти.
 Като спре да гълта мляко и с компресия, би могла да предложиш другата гърда. На втората гърда също може да приложиш компресия, като спре да суче активно бебето. А след това да повториш отново гърдите, ако усещаш Ния да е неспокойна. Понеже гърдите произвеждат постоянно кърма, докато кърмиш от втората гърда, в първата вече се е произвело количество кърма, което може да е само няколко глътки, но пък е висококалорично  Simple Smile

Тези периоди продължават няколко дена до седмица най-често и след това бебетата отново се връщат към по-спокоен режим с по-голели интервали между храненията.

Това, че наблягаш на течностите може да ти бъде от полза, за да не се обезводниш, тъй като губиш течности с кърмата, но не е необходимо да пиеш насила, ако приемаш приемливо количество течности(2-2.5л за ден). А храненето "като за двама" по-скоро може да има влияние върху талията, без да помогне за увеличаване на кърмата  Rolling Eyes Балансираното хранене, каквито са препоръките и за по време на бременността в общия случай е препоръчително и по време на кърмене.

Надявам се да чуеш добри новини на прегледа в сряда. Успех  Simple Smile

Имам въпрос към ЛЛЛ - ако след като бебето е сукало 30-40 мин и само пусне зърното и след това изцедя с помпата и няма нищо означава ли това, че може да не му е достатъчно? Не трябва ли да остава някакво поне малко количество... помпата ми не е електрическа, дали ръчната е много слаба и не може накрая нищо да изцеди?
Благодаря предварително  Hug

Едва ли  Simple Smile . Ако бебчето е спокойно, ака/пишка и е в добро общо състояние, вероятно си получава каквото му е необходимо. А не е задължително да може да изцеждаш след бебето. Наистина гърдата произвежда постоянно мляко, но по-задното мляко е по-гъсто и често излиза по-трудно. И мляко остава в гърдата, да. Реално дори бебето не изсуква на 100% гърдата, макар да има по-добри умения от помпата. А много майки споделят, че кърмят успешно месеци и дори години без да са успяли дори веднъж да се изцедят.

Последна редакция: вт, 08 ное 2011, 00:58 от skrech

# 418
  • София
Добро утро мили момичета!
Днес е Архангел Михаил искам да честитя именния ден на всички именяри   bouquet

# 419
  • Пловдив
Добро утро момичета,

Докато чакам Иво да се събуди имам малко време да ви пиша.
2 дни подред се бях шашнала, че през нощта не иска да суче, а през деня е много вял. Снощи бяхме на лекар- още не се е оправил напълно, но пък не се е и влошил- все още покашля малкло и има съвсем лека хрема. Реших да му давам от снощи инфакол и о чудо- тази нощ си хапна и в 2 и към 5. Та сега го чакам най-късно в 8 да стане да яде, че гърдите ми ще се пръснат Sad
За разходките- докато беше болен излизахме само на терасата, но тези дни мисля да се възползвам за последно от хубавото време.
В събота ще правим погачата и вече се чудя какви да са подаръците, защото хората които ще каня са ми много близки и 100% ще питат. А аз имам повечето необходими неща от баткото.
.............. докато публикувам Иво се събуди. Ставам преди да е ревнал с все глас

Общи условия

Активация на акаунт