Съвети за Бизнес 16

  • 62 181
  • 737
  •   1
Отговори
# 420
  • Мнения: 140
Здравейте,
една от идеите ми е да си направя електронен магазин.Има ли някъде информация за основните изисквания и на какъв принцип работят?Весели празници на всички!

Като начало тук има интересно инфо:)   http://www.bullblogger.info/2011/09/online-magazin.htmlУспех Peace

# 421
  • sofia
  • Мнения: 786
Здравейте, трябва да огранизирам внос на млечни продукти от ЕС.

Те ще са предназначени за болни деца на специална диета. Няма кой друг да го направи, а аз нямам необходимия опит. Може ли да ми кажете как да се подготвя, какво ще ми е нужно и през какви инстанции трябва да се мине.

Благодаря предварително!

# 422
  • Мнения: 292
Погледни сайтовете на Министерството на земеделието и храните и този на митници има доста информация там.

http://www.mzh.government.bg/MZH/bg/ShortLinks/SelskaPolitika/Ma … chniProdukti.aspx

http://www.customs.bg/bg/search/?q=%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%B … D0%BA%D1%82%D0%B8

Успех в начинанието!  Peace

# 423
  • sofia
  • Мнения: 786
Благодаря много

# 424
  • Мнения: 3
Здравейте, трябва да огранизирам внос на млечни продукти от ЕС.

Те ще са предназначени за болни деца на специална диета. Няма кой друг да го направи, а аз нямам необходимия опит. Може ли да ми кажете как да се подготвя, какво ще ми е нужно и през какви инстанции трябва да се мине.

Благодаря предварително!

И аз имам подобен въпрос, но в случай на внос на детски храни. Ако някой е може да ме насочи къде да намеря изисквания и всякаква друга информация по въпроса, ще съм много благодарна.

# 425
  • Мнения: X
@newradost, дано не стане като реклама, не че не съм пускала и друг път линк към тази полезна книга: Пътят на храната.
Дано да ти е от полза - събрано е на едно място всичко, което може да ти потрябва като информация за вноса и дистрибуцията на всякакъв вид храни. Успех!

Понеже все по-рядко имам време да влизам, момичета, пожелавам ви успешна Нова 2012 година.
На мен тази година ми беше трудна финансово, но пък много ползотворна. Малко се получи, че работих два пъти повече за по-малко пари, но си струваше всяко усилие. За началото на догодина ми се очертават много добри и силни месеци, пожелавам го и на всички вас. Като не можем да планираме за месеци напред, поне близкото бъдеше да ни е по-спокойно и с подсигурена работа. Радвайте се на възможностите и бъдете много силни - кризите отминават, само упоритите остават!   bouquet  bouquet  bouquet

# 426
  • София
  • Мнения: 1 374
Влючвам се с пожелание за една по-хубава и по-успешна 2012 година. Желая на всички много здраве, късмет, по-малко проблеми и повече работа. Да свършва тази криза, че вече ми се реве.
Хубав празник на всички и само хубави моменти.

# 427
  • Пазарджик
  • Мнения: 1 084
ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА



Честита да е Новата година,
щастливи да са в нея всички дни.
От старата година, що отмина,
ти само хубавото запомни!

 Hug Hug Hug

Последна редакция: пн, 02 яну 2012, 19:12 от pipilota_85

# 428
  • Мнения: 157
Честита 2012 и от мен!

Ето и едно обяснение за Езикът на бизнеса
Тази статия е взета от блога на Тимур и неговите командоси, съгласно условията на Криейтив Комънс договор.

"Знам, че за мнозина е трудно да свикнат с всички тези думи, които изведнъж се появиха около нас – те изскочиха сякаш отникъде и постепенно станаха част от живота ни. Някои са наясно със значението на повечето от тях; други искат да научат, но ги е срам да попитат. И ето аз, като един добър човек, готов винаги да помогне, съм приготвил кратка история, предназначена буквално за пет минути да ви въведе в уж сложната терминология на бизнеса. И така:

…За да ги разберем всички тези работи, ще дам един пример - дядо е решил да свари ракия. Отначало той прави R&D - изследва и развива продукта. Например, може да го направи анасонлийка или да му добави билки, зависи от тенденциите на пазара, т.е. - какво е модерно в момента да се пие на село. После дядо се заема с логистика - впряга магарето, натоварва бидоните с ферментиралия плод и тръгва към казана. Когато стигне там, става OM (оперейшън мениджър) или поне супервайзор, ако излъже някой друг да поддържа огъня. Когато ракията потече, дядо непрекъснато я опитва, явявайки се QA - т.е., осигурява качеството й. Усетили дъха на първака, около казана се събират значителен брой HR - основно селските алкохолици, но не само. Дядо им дава да опитат от елексира и по този начин си прави PR. "Ресурсите" пият и викат "евалла", т.е. имаме удовлетвореност на клиента, което е в основата на всеки съвременен подход за мениджмънт на качеството. Вероятността обаче дядо да ги остави да му изпият всичката ракия е около 3-4 на милион, така че в случая имаме класическа "сикс сигма".

Ако обаче той прегори ракията, следват серия въпроси, на които се търси отговора - дървата ли бяха много, аз ли се напих твърде рано - т.е., анализира по метода на Ишикава. Но дядо си знае, че в осем от десет случая се напива рано, така че решава от догодина да си носи малко суджук за мезе - другояче казано,прилага класическия подход на Парето.
Накрая дядо решава да се прибира вече, но не може да се качи на каруцата, камо ли да извика на магарето, затова го докарва комшията и ето - имаме аутсорсване на логистичната дейност.

Междувременно комшийката информира баба в какво състояние си идва дядо, т.е. комшийката е нещо като ИТ-мениджър. В подобни случаи баба побеснява и се държи направо като СЕО - налага санкции (или направо налага дядо с точилката). Ето защо след ден-два дядо наема комшията като имиджмейкър и оня обяснява на всички, че всъщност баба е гонила с точилката не дядо, а котката.
Всичко това прави добра реклама на дядовата ракия и той я продава по-скъпо, създавайки бренд.

Срещу едно шише ракия комшиите водят свои роднини да купуват от дядо, създавайки по този начин канали за дистрибуция. Окуражен, той решава да си купи собствен казан, т.е. планира инвестиция. Баба обаче се съмнява, че това ще са пари, хвърлени на вятъра и се налага дядо да й обяснява колко алкохолици има в селото, т.е. да защитава бизнес-план. Той дори предлага да проучи пазара, като изнесе една дамаджана пред къщи и почне да черпи всички наред, но собственикът на магазинчето отсреща го обвинява в нелоялна конкуренция. Дядо обаче му тегли една и изтъква, че всички подобни гаражни продавачи са се разбрали да продават скъпо, тоест имаме тръстово договаряне.

Междувременно забавят изплащането на пенсиите в селото и дядо разбира, че пазарът е динамичен, с тенденция към спад поради намалената покупателна способност на населението. Той обаче реагира адекватно, предлагайки бартер – ракия срещу мръвка или буца сирене. Все пак търговията не се връща на предишните нива и тогава дядо прилага оригинален маркетингов подход – когато човек си купи ракия от него и отпие, дядо му вика: „Я пак наздраве”, с което на практика удвоява консумацията и съответно – оборота си. Дори непрекъснато му долива по канбан системата.

Естествено, не му е лесно поради познатия на всеки финансист термин „цена на парите”. Тук той се изразява в следното – когато мъжете тръгнат уж да купят нещо от хоремага, жените им крещят след тях: „И да не идеш пак при Тодор (това е дядо ми) да се напукаш, ей! В къщи хляб няма… Главата ти счупвам, да знаеш!” Тоест, става въпрос в какво да се вложат определени средства и какъв резултат биха донесли на притежателя си при различните варианти. Обикновено дядо печели, въпреки че жените се опитват да влияят с непазарни средства, най-вече – с точилките.

Понякога минава кметът и подхвърля, че за ракията се плащало акциз, но всъщност иска да изкрънка едно шише без пари. Това се нарича намеса на властта в работите на бизнеса и корупция, но дядо дава бутилката, понеже знае, че иначе местният ДАНС (т.е. – селския полицай) ще направи спецакция и ще му конфискува казана. Но и полицаят не остава на сухо – дебне в сянката до дядовата къща и след като поредният клиент направи оценка на доставчика (т.е. насвятка се до козирката), той го изчаква да тръгне по улицата и да запее „Градил Илия килия”. Тогава служителят на реда излиза на светло, хваща нещастника за яката и му обяснява, че изпълнявайки това музикално произведение, той нарушава авторските права на българския народ и дори го нарича „интелектуален пират”. После полицаят налага санкция, като му конфискува сървъра, пардон, остатъка от бутилката.

На пейката пред дядови често заедно пият българи и цигани, а после взаимно се подкрепят по пътя към домовете си – с други думи, имаме интеркултурално сътрудничество. Понякога обаче то не помага (пътят е дълъг и заобикаля двора на комшията Георги), затова често пияните цепят направо, демонстрирайки силно иновативен подход. Ако обаче се случи кучето в двора да не е завързано, това се оказва погрешно взето решение, което изисква антикризисен мениджмънт – в случая, да бягаш накъдето ти видят очите.

И все пак – личната печалба на дядо не е толкова голяма, колкото я изкарват завистливите конкуренти. Вярно, че производството му е рентабилно, но баба като една данъчно-осигурителна система му прибира почти всичко. Макар че насреща той не получава почти нищо – ако настине, цери се със собствената си ракия.
Но пък дядо отчита значението на профилактиката и си пие и когато е здрав – като по този начин нагледно доказва устойчивостта на родния бизнес срещу каквото и да е.

Ами – дано съм бил изчерпателен и – наздраве! "

# 429
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Айде бе, умрехме от скука в темата. Честита нова година и драснете някой ред. Мъртъв ли е бизнеса при вас през Януари? При мене си знам от опит че ще падне с около 30 %,което е доста, но пък Март, Април и Май са най-силните месеци в годината. Това за вътрешния пазар. С външния нямам такива моменти на спадове слава богу.

# 430
  • Мнения: 157
Пуканче, как е при вашите доставчици? Цените са яко нагоре. Немски оригин. +6 процента, Швейцария +10, Холандия +8-9, Италията май и тя вдига. Ти ще вдигаш ли? Аз ще я давам около +5 процента на дребно, повече не смея. Засега.

Последна редакция: вт, 03 яну 2012, 17:09 от lady_Blu

# 431
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Пуканче, как е при ваште доставчици? Цените са яко нагоре. Немски оригин. +6 процента, Швейцария +10, Холандия +8-9, Италията май и тя вдига. Ти ще вдигаш ли? Аз ще я давам около +5 процента на дребно, повече не смея. Засега.

В Италия цените миналата година лятото се вдигнаха с 20 %. Тогава завиших и моите цени. Сега от Януари пак има нови цени,с 10 % увеличение. Засега смятам аз да поема удара и да не увеличавам моите, поне докато мога да издържа. Напук на всичко пускам и в магазина ми във Варна първо качество на 5 лв.кг. смятайки че е по-добре да печеля от продаденото количество, а не от надценки. Втори месец тази схема показва че работи. Лошото е че качеството в цял свят пада, а цената се вдига. Добре че са Африканци и Пакистанци да купуват боклука. Laughing При мене се печели основно от производителността. Колкото повече тонове на месец, толкова повече пари,независимо от качеството. Търсене има. Затова и постоянно търся нови работници.

# 432
  • Мнения: 157
Инфлацията е необходимо зло, няма как, ще се адаптираме.

# 433
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Клюката за Мания знаеш ли я? Миналата година внасяха от къде ли не.Не можаха да си намерят добър доставчик. Шпионите ми там казваха че стоката всеки път става по-зле и по-зле. Сега собственика продава всичко, мотокари, оборудване, всичкоооо.Продаде си и собствените магазини, дори тези в Румъния, които му бяха най-оборотни. Всъщност тях още ги продава. С всички тези пари които гледа да събере от тук от там отваря склад в САЩ, и познай, ще внасят стока само от там. Там няма да има работници ,ще е само склад и база от която ще се пращат дрехите насам. Още мисля и недоумявам първо как ще продават американска стока тука, която е непродаваема според мене заради размерите , а и му идва силно пресована ,тоест ужасно смачкана. И второ ДДСто, мито...... Thinking Thinking

Ще ям бой аз вече с тези клюки.  Laughing Laughing Laughing Laughing

# 434
  • Мнения: 157
Микро и малкия бизнес се лута и търси изход за да оцелее по някакъв начин.
Късметът е до време. Колкото и да сме добре, задълбочава ли се свиването на потреблението, ще повлияе на всички. Ние имаме късмет да продаваме това, което в момента най-много се търси и да сме стартирали във време, в което пазарът ни позволяваше да се учим и да грешим. Осъзнавам, че ако в момента отварях магазина, сигурно нямаше да съм добре - нямам връзки, няма стока...
За Манията - нямам представа защо така им се е получило.

Общи условия

Активация на акаунт