Съвети за Бизнес 16

• 62 413
  • 737
  •   1
Отговори
# 180
Благодаря   bouquet
Да, сигурно известно време ще пробваме успоредно да вървят нещата, а и ще се ориентираме към по-друг тип клиенти. Това звучи и най-разумно. Очевидно само от съкварталци няма да стане. Можем да покрием спокойно радиус от 50 км., в които влизат 3 курорта, единият е целогодишен, според мен да си в такава зона и да не целиш туристи е пропуск.
Така че трябва да намеря начин.
Преместването го искам от гл. то4ка на това, че имаме наше помещение, което е 80ина кв. м и стои празно.Платила съм и всички машини на химическото и нищо не ме задържа тук на всяка цена.
Настоящето помещение от една страна е скъпо, от друга ми се струва, че не изкарва парите, които би трябвало да изкарва, сигурно ще го задържа за нещо друго, защото пък е с/у училище, до кафене.. на кьоше.. Изобщо всички предвестници за добра локация ги има, но предмета явно не е този, който трябва да е , за да има смисъл от това помещение. А ние ( за тези, кои помнят) взехме и доволно прецакан бизнес, та съвсем се натресохме...
С две думи даваме всичко от себе си, но в крайна сметка ако не носи парите и растежа, който искам няма да настоявам още 5 години, човек бие глава в стената до един момент.

# 181
  • София
10 c's , от това което знам за вашият случай, да ползвате помещението за нещо друго е много добра идея. Много трудно се променят нагласите на хората. В БГ химическите са вързани или с доставчици на дрехи, със заведения, курорти никой не разчита само на клиенти. Може би така са преценили с годините опит.

# 182
Рокси, забравих само да кажа, че мога да сложа стикер на лична кола, ако е до някакви кв. см. БЕз да се води реклама и да й се плащат пари. Виждала съм, достатъчни са като големина

# 183
  • най-шареното място
И аз я прочетох с удоволствие Simple Smile Мерси!

Таня
това с профилите, на мен ми е чак дразнещо. Много харесвам например няколко кулинарни блога, ноне бих купила торта ако не познавам човека. Освен това съм наясно че той не рискува особено при лошо изпълнение - хем регламент, който да го дисциплинира или санкционира за действията в кухнята му. И това ме притеснява единствено от хигиенна гледна точка, с ясното съзнание че в заведенията с всички тапии нещата не са никак по-добре. А за да стане една виртуозна майсторка на торти собственик на малко сладкарско метсенце, ще й искат сумати входове и хладилници... Затова давам пример с тях. Но съм виждала и такава бутикова торта носена до клиент непокрита. При все, че майсторът има лице и имидж. Какво остава за FB профил и мляко, кото се разваля, заразява и т.н...

# 184
  • София
арт мама, да права си за тортите, аз никога не съм си помисляла за торта по такъв начин. Въпреки, че съм яла такива на рождени дни и са били много вкусни. Но нали сега има наредба за продажба на малки количества мляко, сирене, директно от фермата, значи има някакви правила, по които да се прави безопасно. По скоро за този човек е шанс, ако иска да си разшири бизнеса. Имам съмнения, че попаднах на неговият профил от хора, които го познават. Ние купуваме от съселяни на родителите ми разни неща, ако познавам хората съм се прежалила Simple Smile А тук имаше хора, които произвеждаха плодове и зеленчуци, там е възможност.
Въобще се замислям как ежедневието ражда нови възможности - на мен не ми се иска да седя и да чакам доставчик, но другитя ми избор е да си купя домати от Полша, краставици от Турция, седяло по месеци в складовете.
Имам едни приятели от Румъния и те казват, че при тях доставките по домовете от малки ферми и селските пазари са много добре развити, всичко си купуват от там - месо, сирене, брашно.

Последна редакция: ср, 23 ное 2011, 18:45 от TanyaMG

# 185
  • най-шареното място
Да, фермерските пазари ги няма при нас под никаква форма. Ферми се появиха и чакам пазарите Simple Smile

Но като ще е да е със страница, а не с профил. На фермер или не човека дето плаща му е клиент.  Това е другото дразнещо нещо - почти като „Искаш ли торбичка?“ след като са ти взели парите, вече се познавате...

# 186
Таня, ами ние /аз/ лека полека узрях за нещата които тук ми казвахте още в 1вия ден!
Клиентите с панталонче, пуловерче, якенце са за цвят. В момента имаме един хотел с който работим, сега говорим с втори, сигурно ще започнем и там. Става дума за малки места. Ние нямаме капацитета на една голяма индустриална пералня  ( нито сме оборудвани за такава), но спокойно обслужваме малък хотел тип семеен или селски туризъм и има капацитет са поне още 1-2.
Ако предложа на хотели сервиз и за клиентите им.... имам още някои идеи, ще опитам всичко, защото не мога да съм безотговорна , а и напреднах вече и знам много за самата работа, давам и консултации вече  Simple Smile Така че имаше нужда от това време.

успоредно аз без план Б не мога,  и мисля какво друго мога да правя ( тук по специалността ми работа не бих могла да намеря), така че съм винаги отворена за идеи:)

# 187
Здравейте малко така изневиделица влизам,но колкото четох в тази тема,май има някой хора който са запознати с това което мен ме вълнува Simple SmileИскам се да направя нещо в което за начало аз да си работя и за в бъдеще дай боже ако се разрасне да споделям и аз за персонала!Двоумя се за дрехи 2 употреба(видях че има мнения  bouquet),магазин със стоките за лев и заведение по точно нещо като бърза закуска сандвичи,принцеси и т.н..Знам,че нямат общо,но с това съм горе долу запозната поне малко и ще мога да се оправя Peace!Ще съм благодарна някой да сподели мнение

# 188
...
Накратко искам да прехвърля бизнеса си изцяло онлайн/и по тел и да става само с доставки от врата-до-врата. Това има 2 цели - едната е да се привлекат повече клиенти, които така или иначе в момента са тези от някакъв ограничен радиус, което е недостатъчно,  другата е да паднат разходите, които са огромни. С падането на разходите ще  мога да намаля и малко цените, което не е без значение.
...
А какво те спира да опиташ втория вариант, без да разваляш сегашната система?
Кола имаш, трябва ти  един спретнат човек, който да обикаля с нея, да търси клиенти и да  ги обслужва. Хубавото на твоята работа е, че може да направиш маршрут с много клиенти и дни за събиране и връщане на прането, докато при пиците, примерно, заявките са непредвидими и колите се движат под капацитета си. Пусни на хората намаления за редки неща: пердета, пролетно почистване.... Така  поръчката ще изглежда голяма и евтина. И не забравяй, предния ден да напомниш на клиентите с мейл, СМС или да им се обадиш по телефона.

Последна редакция: чт, 24 ное 2011, 11:01 от БориславМ

# 189
заведение по точно нещо като бърза закуска сандвичи,принцеси и т.н..Знам,че нямат общо,но с това съм горе долу запозната поне малко и ще мога да се оправя Peace!Ще съм благодарна някой да сподели мнение
Насочи усилията си в тази посока и повярвай ми, няма да сбъркаш!

# 190
  bouquetМерси и аз май смятам,че там има най много парички по трудно е от другите,но за да получиш bowuu

# 191
  • Бургас
На мен ми се струва неприложимо като масова практика.Всъщност какво означава бизнеса да е изцяло онлайн - пускам поръчка онлайн, че имам дрехи за химическо чистене, изчислява ми се цената, плащам, идва работник, взима ми дрехите, след известно време ми ги връща.Ако бизнеса стане онлайн изцяло кои разходи точно ще паднат? На човека зад гишето, който ще приема поръчките? На помещението, в което е гишето за поръчки? А къде се извършва самото химическо чистене? Не е ли в същата сграда? Ако да, то не може ли някой от работниците занимаващи се с химическото чистене да приема поръчките и да дава дрехите когато дойде клиент? Ами за клиентите които наистина са  близо до вас, няма ли да им е по-удобно да дойдат на място, ако това нищо не им коства, ако така и се разхождат, имат свободно време и прочие.На мен по-сложно ми се вижда ако е онлайн, отколкото ако е оффлайн.Транспорт в две посоки - да се вземе и да се върне дрехата.Може би вариант - като дойда да си оставя нещата да ми бъде предложено да ми ги доставят вкъщи като са готови.И пак може да ми е по-удобно да мина да ги взема, когато имам време, а не да стоя и да чакам куриер.Не знам, не ми се връзва.Може би за големи фирми, с големи поръчки по би си струвало да се извозват нещата, иначе реално не виждам облекчаване на разходите.А и не разбирам защо реалния офис струва толкова много.Най-добрия вариант е и двете да функционират успоредно.  Ще го измислиш,   bouquet

Напълно споделям мнението. Според мен само ще ти се вдигнат разходите, защото за една дреха ще има 2  пъти отиване и връщане до адреса - веднъж да я вземеш и веднъж да я върнеш. А ако през това време се е случило да излезе човека от вкъщи и разносвача да седи и го чака с часове??? За работещи хора това е много неудобно, защото ще могат да са на адреса само вечер и това значително ще увеличи работното ти време. А разходите за помещението ти (освен ако не го сменяш) предполагам, че ще си останат същите.

# 192
10 c's, много интересен казус е това, защото вече 90% от малкия бизнес има тази чуденка с онлайн миграцията.

Казваш, че в Италия е доста скъпо удоволствие да си позволиш агенция, която да проучи нещата. Мислила ли си да направиш сайт и на първо време да вървят двете неща паралелно, а пък то ще си покаже дали трябва да затвориш настоящето място. Мисля, че с неголеми разходи можеш да си поръчаш сайт в България и да се обърнеш към някоя малка българска SEO компания, която да ти направи оптимизация, така че да покриеш региона, който те интересува. Също така малко онлайн реклама на клик няма да излезе скъпо, а ще има достатъчно ползи за популяризиране на онлайн бизнеса ти.

Лично аз с удоволствие бих ползвала химическо чистене онлайн, защото ми е много неудобно ходенето до химическо чистене, забравям да си занеса дрехите, отлагам, размотавам се, а имам нужда от тази услуга. Не че съм представителна извадка, но предполагам, че има достатъчно мързеливи хора като мен, които биха опитали този начин при добра цена. 

# 193
До колкото си спомням 10c's каза,че има свое помещение и че първоначално ще пробва паралелно двата  начина-и с он-лайн поръчки,и досегашния на място.На мен приемането на поръчки чрез имейл или по телефона ми изглежда много удобно.Не се бях замисляла,че клиента може да не си е вкъщи през деня,но ако основната целева група са малките семейни хотели,тогава вероятно това няма значение.

# 194
На мен ми звучат по-добре още 10 хотела, отколкото 10 сака събрани от целия град. Ще може да ги обслужваш и в по-евтиното помещение.
Или с офиси да се договориш. Цялата фирма на куп да ви ползва.
Едно време имаше фирма "Свежест", всяка сряда идваха да вземат спалното бельо у дома. Сряда го връщаха. Тоест даваш мръсното, получаваш чистото. Но с брат ми бяхме различни смени на у-ще и все имаше някой у нас.  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт